Sprawdzone przepisy

Wpisy z tagiem: sałata lodowa

piątek, 09 kwietnia 2010

Po wielkanocnym obżarstwie przygotowałam dla moich bliskich lekką surówkę z mojej ulubionej sałaty lodowej. Sałatka jest pyszna, chrupiąca, zdrowa i bardzo ją lubię. Polecam, odżywiajmy się zdrowo!

Składniki:

  • główka sałaty lodowej
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • ser Feta
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek rzodkiewek
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • 4 -5 łyżek oleju lub oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego

Sałatę lodową umyć z wierzchu, poskubać na większe kawałki. Pomidory umyć, sparzyć, zdjąć skórkę (można pozostawić ze skórką), pokroić w większą kostkę.

Czerwoną cebulę obrać, pokroić w talarki, zalać wrzątkiem, żeby się nie odbijało albo po prostu posypać odrobiną soli i poczekać, aż zmięknie.

Paprykę umyć, oczyścić, pokroić na większe kawałki.  Ser Feta pokroić w większą kostkę, szczypiorek umyć i posiekać. Rzodkiewki obrać, umyć, pokroić na większe kawałki.

Czosnek zetrzeć na tarce, wrzucić do miseczki. Dodać olej, ocet, cukier, trochę soli. Wszystkie składniki wymieszać, posolić do smaku, wylać sos i wymieszać, gotowe.

Smacznego!

poniedziałek, 01 marca 2010

W okresie zimy brakuje nam witamin, dlatego przedstawiam Wam przepis na surówkę pełną witamin. To surówka wymyślona przeze mnie, jest bardzo zdrowa. Przygotowuję ją ze składników, które mam w domu- często nazywam ja surówką "co się nawinie":-). To surówka bardzo dobra zarówno do obiadu jak i na śniadanie do pracy, polecam!

Składniki:

  • główka sałaty lodowej
  • puszka kukurydzy
  • słoik groszku i marchewki (mieszanka)
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1 czerwona cebula
  • ser biały - 20 dkg 
  • 2 ząbki czosnku 
  • majonez
  • sól, pieprz

Sałatę lodową umyć, poskubać na kawałki. Odsączyć kukurydzę, groszek z marchewką oraz fasolę. Wrzucić do sałaty.

Cebulę pokroić w krążki, sparzyć gorącą wodą (wtedy nie będzie się tak odbijać), odsączyć. Ser biały pokroić w kostkę. Cebulę i ser wrzucić do sałaty, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Majonez połączyć z 2 startymi ząbkami czosnku, można jeszcze doprawić według uznania. Wlać do miski i wszystkie składniki dokładnie wymieszać, gotowe!

Smacznego !

Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Przepisy kulinarne


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi