Sprawdzone przepisy

Wpisy z tagiem: drożdże

niedziela, 13 lipca 2014

Przestawiam przepis na pizzę z kurczakiem i pieczarkami według własnego pomysłu. Pizza bardzo treściwa i bardzo smakowita! Z podanych składników wychodzą 2 duże blachy, zachęcam do wypróbowania :-)

Ciasto (1 blacha, taka z piekarnika):

  • 50 dkg mąki
  • 4 dkg drożdży
  • około 1/3 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki wody 
  • sól

Dodatki:

  • 1 kg mięsa drobiowego, u mnie mięso gulaszowe z filetów z kurczaka
  • 2 duże cebule
  • 1 kg pieczarek
  • 15 dkg żółtego sera
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • keczup lub koncentrat pomidorowy + woda
  • olej do smażenia

Mięso z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką, odstawić na minimum godzinę. 

Mąkę przesiać, dodać sól, dokładnie wymieszać. Drożdże rozprowadzić kilkoma łyżkami w ciepłej wodzie, wlać do mąki. Dodawać po trochu wodę, mniej więcej 3/4 szklanki, wyrobić elastyczne ciasto.

Pod koniec wyrabiania, zrobić dołek w cieście i wlać olej, wyrobić ciasto. Przykryć ciasto ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce, by wyrosło (powinno podwoić swoją objętość).

W międzyczasie pokroić cebule w cienkie plasterki, zeszklić na oleju na złoty kolor. Pieczarki umyć, pokroić w plastry, usmażyć na oleju. Pieczarki połączyć z cebulą.  Wyrośnięte ciasto rozłożyć na blachach wysmarowanych olejem. Mięso usmażyć na złoty kolor, ser zetrzeć na tarce.

Przygotować sos: w wodzie rozpuścić 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub keczupu, zetrzeć czosnek. Takim sosem posmarować ciasto, ułożyć na nim cebulę z pieczarkami, rozłożyć równo usmażone mięso. Posypać pizzę niewielką ilością sera, aby pizza przesiąkła smakiem sera.

Włożyć pizze do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 25 minut. Po tym czasie wyłożyć pizzę z piekarnika i posypać pizzę resztą sera. Wstawić ją do piekarnika jeszcze na 5 minut. Podawać z keczupem lub sosem czosnkowym.

Smacznego !

niedziela, 05 stycznia 2014

Zgodnie z obietnicą dzisiaj na blogu rolada drożdżowa z kutią. Zostało mi po świętach dość dużo kutii, nie chciałam jej zmarnować, poszperałam na necie i znalazłam przepisy na babeczki lub rolady drożdżowe z kutią. Postanowiłam upiec roladę bo mam sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe z zeszytu mojej mamy. Rolada jest pyszna, nie za słodka, po prostu świąteczna :-). Z podanej porcji ciasta i kutii wychodzą 2 rolady, polecam.

Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 2 łyżki wody
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 10 dag drożdży
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • około 1 kg kutii - przepis poniżej
  • 5-6 łyżek bułki tartej

Mąkę przesiać przez sito, zrobić w środku dołek. Wrzucić do środka rozkruszone drożdże, posypać cukrem. Drożdże muszą się rozpuścić, następnie dodać wodę, jajka - składniki rozbełtać widelcem, na koniec dodać miękkie masło lub margarynę i zarobić ciasto.

Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część grubo i równo rozwałkować (na długość foremki "keksówki"), podsypując grubo mąką, żeby się nie przykleiło. Do kutii dodać bułkę tartą, wymieszać. Moja kutia puściła wodę, bułka tarta wchłonie ją.

Nałożyć kutię na ciasto, zwinąć ciasto (boki lekko zawinąć i zrolować ciasto), zawinąć w papier do pieczenia, włożyć do keksówki. Pozostawić trochę luzu między ciastem a papierem.

Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C w funkcji termoobieg, rolada musi być przykryta papierem do pieczenia. Po tym czasie odkryć roladę z papieru do pieczenia, piec jeszcze 10 minut w funkcji góra, żeby wierzch rolady się zrumienił.


Smacznego !

środa, 02 października 2013

Kolejny przepis na ciasto drożdżowe, tym razem z sezonowymi śliwki i chrupiącą  kruszonką. To jest pyszne ! - zachęcam do upieczenia :-) Przepis znalazłam w książce: "Słodka kuchnia polska" p. Ewy Aszkiewicz, polecam - warto!

Ciasto:

  • szklanka pełnego mleka
  • 5 dag świeżych drożdży
  •  3 szklanki mąki tortowej
  • szklanka cukru pudru
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • łyżeczka smalcu
  • 1/2 (12,5 dag) masła lub margaryny
  • szklanka rozkruszonych, czerstwych biszkoptów
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do wysmarowania blachy

Kruszonka:

  • 2/3 szklanki mąki krupczatki
  • 1/2 kostki (12,5 dag) masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Owoce:

  • około 1 kg śliwek

Ciasto: w 3 łyżkach ciepłego mleka rozprowadzić rozkruszone drożdże z dodatkiem łyżki mąki i łyżki cukru, wymieszać, zaczyn przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do przesianej przez sito mąki dodać pozostałą mąkę, resztę cukru, żółtka, sól, łyżeczkę smalcu, zaczyn i pozostałe mleko, wyrobić ciasto. Gdy składniki się połączą, wlać roztopione masło i wyrabiać ciasto tak długo, aż stanie się sprężyste i lśniące. Przykryć lnianą ściereczką, odstawić do wyrośnięcia.

Kruszonka i owoce: mąkę posiekać z masłem i cukrem, wyrabiać czubkami palców, aż powstanie kruszonka. Śliwki umyć, wyciągnąć pestki, ponacinać każdą połówkę.

Wykonanie: gdy ciasto podwoi objętość, wyłożyć je na blachę wysmarowaną obficie tłuszczem, powierzchnię wyrównać zwilżonymi w roztopionym tłuszczu palcami, posypać rozkruszonymi biszkoptami, które lekko wgnieść w ciasto, a następnie wyłożyć przygotowane śliwki (część przekrojona musi być na górze), posypać kruszonką. Wstawić do ciepłego piekarnika. Piec 50-60 minut w temperaturze 180 stopni C. Placek wyłożyć, gdy będzie równomiernie zrumieniony, a boki będą odstawać od formy. Ciasto posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Smacznego!

sobota, 13 lipca 2013

Lato w pełni i nie może podczas jego trwania u mnie w domu zabraknąć wypieków z sezonowymi owocami :-) Dzisiaj propozycja na ciasto drożdżowe z czerwoną porzeczką i agrestem. Kwaskowy smak owoców i słodycz ciasta współgrają idealnie, polecam do kawy:-) Ciasto zostało upieczone według przepisu, który znalazłam w zeszycie mojej mamy. Wiem tylko, że dostała go od Grażynki :-), zachęcam do upieczenia, warto!

Składniki na ciasto:

  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 8 łyżek cukru kryształu
  • 15 dag margaryny
  • 5 dag drożdży
  • 4 żółtka
  • szklanka mleka

Kruszonka:

  • 1/6 kostki masła lub margaryny
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 4 łyżki mąki

Dodatkowo:

  • 0,5 kg czerwonych porzeczek
  • 0,5 kg agrestu
  • cukier puder do posypania ciasta
  • tłuszcz do formy
  • bułka tarta

Przygotować rozczyn: do ciepłego mleka (pół szklanki) dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, wlać do miski, dodać resztę mąki, wyrośnięty rozczyn, sól i resztę mleka. Wyrobić ciasto. Następnie dodać stopioną, lekko ostudzoną margarynę i wyrabiać tak długo aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Ciasto przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na stolnicę, rozwałkować i uformować placek w kształcie blachy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto umieścić w formie. Porzeczki i agrest obrać, umyć, osuszyć i ułożyć na powierzchni ciasta.

Przygotować kruszonkę: posiekać margarynę z cukrem i mąką. Na owoce wyłożyć kruszonkę. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Piec około 50 - 60 minut w średnio nagrzanym piekarniku (ja piekłam w temperaturze 160 - 180 stopni C). Pod koniec pieczenia ciasto przykryć pergaminem, aby zapobiec przypaleniu kruszonki. Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem lub przygotować dowolny lukier i polać nim ciasto.

Smacznego!

       

piątek, 08 lutego 2013

Na Sylwestra przygotowałam razem z mężem drożdżowe placuszki z dowolnym nadzieniem, własnego autorstwa. Polecam, fajna i szybka przekąska !

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • 2  jajka
  • około 2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki soli
  •  pół łyżeczki cukru

Nadzienie:

  • 3 cebule
  • 6 ogórków kiszonych
  • dowolna wędlina - ja dałam 3 kiełbasy śląskie i 15 dag szynki
  • olej do smażenia
  • mały koncentrat pomidorowy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • ser żółty (my nie mieliśmy więc zrobiliśmy bez)

Drożdże rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą, wymieszać z około 4 łyżkami mąki przykryć i odstawić na 15 minut, aż wyrosną.

Przygotować ciasto drożdżowe: resztę mąki przesiać do miski wraz z solą - dobrze wymieszać, zrobić dołek, wlać wyrośnięte drożdże, wbić jajka, dodać letnią wodę. Składniki wymieszać i dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto włożyć do miski na około godzinę, przykryć czystą ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia.

Nadzienie: ogórki pokroić w kostkę, odsączyć na sitku z nadmiaru wody. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę, to samo zrobić z szynką. Cebulę pokroić drobno, wrzucić na patelnię i na niewielkiej ilości oleju dusić, aż zrobi się szklista. Na koniec usmażyć kiełbasę.

Ciasto rozwałkować, utworzyć większe koła (można zrobić to tak na oko, uformować większe kule i je rozpłaszczyć lub tak jak my przyłożyć np. salaterkę czy miseczkę i wyciąć koło z ciasta). Każde koło posmarować koncentratem pomidorowym wymieszanym z startym czosnkiem i z odrobiną letniej wody.

Na placuszki wyłożyć nadzienie, my zrobiliśmy dwie wersje. Jedną light: szynka + cebula, drugą: cebula + kiełbasa + ogórki. Wierzch można posypać startym żółtym serem. Zapiekać 20 minut w temperaturze 200 stopni C.

Po ostudzeniu placuszki można pokroić na trójkąty lub zajadać je w całości, wyszło nam około 8-9 placuszków, gotowe!

Smacznego!



czwartek, 07 lutego 2013

Dzisiaj Tłusty Czwartek, więc nie może zabraknąć przepisu na pączki. Dołączam nowy przepis, tym razem zaczerpnięty z książki: "Ciasta Siostry Leonilli". Nie ma lepszych pączków niż swojskie, pieczone samemu, dlatego gorąco zachęcam do wypróbowania :-)

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 20 dag cukru
  • 15 dag margaryny
  • 5 żółtek
  • 1/2 litra mleka
  • 5 dag drożdży
  • 1 cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia - 2 kg smalcu najlepiej gęsiego
  • 2 słoiki dżemu lub marmolady najlepiej swojskiej roboty
  • 2 łyżki spirytusu
  • 10 dag cukru pudru
  • sok z cytryny
  • ciepła woda
  • skórka pomarańczowa

Drożdże rozmieszać z małą ilością letniego mleka z dodatkiem 1 łyżki cukru. Wlać resztę mleka, dodać mąki tyle, aby zrobić rozczyn gęstości śmietany. Gdy podrośnie, dodać żółtka ubite z cukrem, resztę mąki, sól, wyrobić ciasto.

Pod koniec wyrabiania dodać roztopioną margarynę, wyrabiać dalej i na koniec wlać 2 łyżki spirytusu. Wymieszać, zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.

Następnie wykładać ciasto partiami na stolnicę posypaną mąką, rozwałkować na grubość 1 1/2 - 2cm. Wykrawać kółka szklanką, na środek każdego kawałka nakładać marmoladę. Zlepiać dokładnie, formować kule, kłaść zlepieniem na spód na posypany mąką stół, przykryć czystą ściereczką.

Smalec wcześniej roztopić w rondelku. Przed smażeniem rozgrzać ponownie tłuszcz i sprawdzić, czy jest odpowiednio nagrzany. Trzeba wrzucić kawałek ciasta, gdy ciasto szybko wypłynie i zaraz się zrumieni, można smażyć. Wyrośnięte pączki kolejno brać ostrożnie na rękę, omieść pędzelkiem z mąki, kłaść na gorący tłuszcz górną stroną na dół. Przykryć pokrywą i smażyć (pączki powinny swobodnie pływać). Gdy pączki zrumienią się od dołu, obrócić widelcem do góry i dosmażyć bez przykrycia.

Usmażone pączki wyjmować na bibułę do osączenia, starannie osączyć, układać na płaskim, szerokim półmisku jeden obok drugiego. Ostudzić.

Przygotować lukier. Do cukru pudru dodać ciepłą wodę, tak aby powstała w miarę płynna masa. Dodać sok z połowy cytryny. Każdy pączek polukrować (posypać skórką pomarańczową) lub posypać cukrem pudrem.


Smacznego:-)

 



czwartek, 26 kwietnia 2012

Dzisiaj kolejne ciasto drożdżowe, tym razem z brzoskwiniami, które bierze udział w akcji "Majówkowe szaleństwo". Przepis znalazłam w książce: "Słodka kuchnia polska" Ewy Aszkiewicz, polecam!

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • p4 dag drożdży
  • szklanka mleka
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 1/3 kostki masła lub margaryny (8 dag)
  • cukier waniliowy

Składniki na kruszonkę:

  • 12 dag krupczatki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 1/3 kostki masła lub margaryny (8 dag)

Dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwiń - około 85 dag lub 50 dag świeżych brzoskwiń

Brzoskwinie obierać, przekroić na pół (jeśli są z puszki osączyć z zalewy). Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru pudru i łyżkę mąki, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do zaczynu dodać żółtka, cukier puder, cukier waniliowy, sól. Składniki wymieszać, gdy dokładnie się połączą, dosypać (w 2 partiach) przesianą mąkę, następnie wyrabiać ciasto (najlepiej drewnianą łyżką) około 5 minut, aż stanie się jednolite.

Dodać letni, roztopiony tłuszcz i wyrabiać tak długo, aż zostanie całkowicie wchłonięty. Naczynie przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Przygotować kruszonkę: masło lub margarynę posiekać z mąką, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Gdy składniki się połączą, zagnieść czubkami palców kruszonkę, odstawić w ciepłe miejsce.

Do wyłożonej papierem do pieczenia średniej wielkości blachy nałożyć wyrośnięte ciasto, wyrównać powierzchnię. Na ciasto wyłożyć owoce, posypać kruszonką, ponownie odstawić w ciepłe miejsce.

Gdy placek podwoi swoją objętość wstawić do nagrzanego w 160 stopni C piekarnika i piec 45-50 minut. Zrumienione ciasto schłodzić, można polać dowolnym lukrem.

Smacznego!



wtorek, 24 kwietnia 2012

Drożdżowe racuchy z jabłkami to wspomnienie dzieciństwa. Pulchne i miękkie w środku, pyszne, fajny deser ale i danie główne! Polecam, szybko znikają z talerza :-). Źródło - blog: majanaboxing, którą serdecznie pozdrawiam :-)

Składniki:

  • 5 jaj
  • 5 dag drożdży + pół szklanki letniego mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 5 łyżek cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 szklanki mleka (ciasto musi być nie za rzadkie, ale dość gęste)
  • 1 kg mąki
  • 1 kg jabłek
  • olej
  • cukier puder do posypania racuchów

Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w cienkie plasterki. Mąkę przesiać do garnka zrobić dołek, pokruszyć drożdże, posypać cukrami, dodać ciepłe mleko (ale nie gorące), zagęścić mąką, poczekać aż drożdże ruszą się - tak około 20 minut.

Następnie wbić jajka, dodać pozostałe mleko, śmietanę, sól, wszystko dokładnie wymieszać, formować zgrabne placuszki, smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju z obu stron. Posypać cukrem pudrem.


Smacznego :)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi