Sprawdzone przepisy

Wpisy z tagiem: sylwester

sobota, 13 stycznia 2018

Przedstawiam dzisiaj przepis na ciasto Pijak. Składa się ono z biszkoptu i ciasta makowo- kokosowego. Przełożone zostało dżemem porzeczkowym i masą budyniową. Górna warstwa to pijane biszkopty zalane polewą czekoladową. Ciasto wielosmakowe i bardzo alkoholowe. Polecam na imprezy rodzinne, święta :-).

Źródło -  tutaj.

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Poncz:

  • 20 ml wódki
  • 20 ml wody

Ciasto makowo-kokosowe:

  • 6 białek
  • 130 g cukru pudru
  • 150 g suchego maku
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 6 żółtek
  • 80 g cukru
  • 25 g mąki pszennej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 375 ml mleka
  • 250 g masła

Polewa czekoladowa:

  • 100 g masła
  • 50 g kakao
  • 120 g cukru pudru
  • 4 łyżki mleka

Dodatkowo:

  • 400 - 450 g dżemu porzeczkowego
  • około 200 g biszkoptów okrągłych
  • około 200 - 250 ml likieru pomarańczowego (lub wódki)

Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku około 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (funkcja góra - dół). Pozostawić do ostygnięcia.

Ciasto makowo - kokosowe: mak, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia wymieszać w miseczce. Odstawić na bok. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką wymieszany mak z wiórkami i proszkiem do pieczenia. Piec w tej samej formie co biszkopt, wyłożonej papierem do pieczenia, około 30 minut w w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.

Wódkę wymieszać z wodą i nasączyć biszkopt. Następnie rozsmarować dżem porzeczkowy. Na dżem położyć ciasto makowo- kokosowe.

Przygotować masę budyniową. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodać obie mąki. W międzyczasie zagotować mleko. Dalej miksując masę jajeczną wlewać cienkim strumieniem gorące mleko. Następnie postawić garnek z masą na piecu i ciągle mieszając, zagotować. Gotować ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.

Masę budyniową rozsmarować na cieście makowo- kokosowym. Likier pomarańczowy (lub inny alkohol) nalać do głębokiego talerza lub miseczki. Biszkopty moczyć z obu stron w alkoholu i układać rzędami na masie budyniowej.

Polewa czekoladowa: masło roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować. Polewę rozłożyć na biszkoptach.

Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Nóż zanurzyć w wodzie przed krojeniem, wówczas polewa nie będzie się mocno do niego kleić.

Smacznego!

czwartek, 02 stycznia 2014

W Sylwestra przygotowałam szybki deser sylwestrowy czyli budyń z galaretką własnego pomysłu. Deser składa się z budyniu, ananasa, soku porzeczkowego i galaretki. Prosty, szybki i smaczny, polecam!

Składniki:

  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 1 puszka ananasów lub brzoskwiń
  • 1 litr mleka
  • 2 galaretki
  • sok z czarnej porzeczki lub ajerkoniak

Budyń ugotować na mleku zgodnie z przepisem na opakowaniu, rozlać do salaterek, schłodzić. Na wierzch położyć plaster ananasa lub osączone z zalewy brzoskwinie.

Polać owoce sokiem porzeczkowym lub ajerkoniakiem, zalać tężejącą się galaretką, gotowe :-).

Smacznego!

sobota, 31 grudnia 2011

Dzisiaj Sylwester! Na stronie kotlet.tv znalazłam fajny przepis na szampański deser na Sylwestra. Zrobiłam go z soku brzoskwiniowego własnej roboty, brzoskwiń oraz z serka waniliowego. Wersja oryginalna jest z truskawkami, na pewno Wam zasmakuje:-) W ten szczególny wieczór życzę Wam dużo zdrowia, miłości, szczęścia, spełnienia wszystkich marzeń, aby następny rok 2012 był lepszy od poprzedniego. Do Siego Roku!

Składniki na galaretkę:

  • 1,5 litr soku brzoskwiniowego (np. z kompotu)
  • szklanka wrzątku
  • 9 łyżeczek żelatyny
  • brzoskwinie
  • 2 cukry waniliowe

Pianka:

  • 40 - 50 dag serka waniliowego
  • pół szklanki wrzątku
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 cukry waniliowe

Sok brzoskwiniowy lekko podgrzać, brzoskwinie osączyć na sitku. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, dodać cukry waniliowe i wymieszać dokładnie z sokiem. Do kieliszków wrzucić brzoskwinie a następnie kieliszki napełnić sokiem, schłodzić w lodówce max. 3 godziny, najlepiej na całą noc.

Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Wymieszać z serkiem waniliowym i cukrami waniliowymi. Masę serową wymieszać z żelatyną. Na galaretkę nałożyć piankę serową, schłodzić min. godzinę, aby się ścięła.

Smacznego!

Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Przepisy kulinarne


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi