Sprawdzone przepisy

Wpisy z tagiem: szparagi

niedziela, 24 czerwca 2012

Witam po dłuższej przerwie, byłam na tygodniowym urlopie w Zakopanym. Zdjęcie pokaże Wam w następnym wpisie, mam ich wiele:-) Dzisiaj natomiast przedstawiam Wam przepis na zupę krem ze szparagów. Zupa jest pyszna, moim domownikom zasmakowała, gorąco polecam:-)

Składniki:

  • 2 kg szparagów (bez główek) - może być drugiego gatunku
  • główki szparagów
  • 4 łyżeczki masła
  • olej
  • kostka rosołowa lub 2 łyżki przyprawy typu jarzynka
  • biała część pora
  • 3  cebule
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • 3-4 łyżki mąki pszennej

Szparagi obrać ze skórki, grubiej tak żeby nie było łyków (łatwiej się obiera szparagi kiedy zamoczymy je na chwilę w letniej wodzie). Obciąć główki, łodygi szparagów umyć, wrzucić do garnka, zalać wodą tak żeby woda je przykryła, dodać 1 łyżkę soli, 1 łyżkę cukru, 2 łyżeczki masła, pora, kostkę rosołową lub przyprawę typu jarzynka. Gotować około 20 minut od momentu zagotowania na średnim ogniu.

Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na łyżeczce masła i odrobinie oleju. Miękką cebulę dodać do zupy, wymieszać, zagotować, zupę odstawić do ostygnięcia.

Główki szparagów ugotować w oddzielnym garnku, dodać 1 łyżkę soli, 1 łyżkę cukru i łyżeczkę masła. Gotować 10 minut, główki szparagów muszą być jędrne.

Przestudzone warzywa z bulionem dokładnie zblenderować, następnie przetrzeć przez sitko. Zagotować ponownie, przyprawić jeszcze według uznania, zupę zaklepać śmietaną i mąką.

W śmietanie rozmieszać dokładnie mąkę, żeby nie było grudek (można przepuścić przez sitko), wlać na gotującą się zupę, mieszać aż zupa zgęstnieje. Podawać z główkami szparagów, pycha!

Smacznego!

23:31, katarzyna_sar , Zupy
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 31 maja 2010

Na dzisiejszy obiad przygotowałam zupę szparagową. Zrobiłam ją z wywaru szparagowego, a szparagi wykorzystałam do zapiekanki. Można oczywiscie dodać całe szparagi do zupy, będzie jeszcze pyszniejsza:-) Polecam, zupa palce lizać!

Składniki:
1 pietruszka

3 marchewki
ćwiartka selera
biała część pora

2 nogi z kurczaka

przyprawa do zup albo kosteczka bulionowa

sól, pieprz

2 łyżki masła

Składniki na wywar szparagowy:
1 kg szparagów

2 łyżki cukru
2 łyżki masła

sól
2 łyżki keczupu

sól, pieprz, zioła prowansalskie

Składniki na kluski lane:
1 jajko

sól
trochę mąki

2 łyżki wody

Szparagi obrać, owinąć bawełnianą nitką. Wlać do garnka wodę - tyle, żeby przykryło szparagi. Wodę zagotować, dodać trochę soli, cukru oraz 2 łyżki masła, włożyć szparagi (muszą stać w wodzie pionowo), gotować 15 minut pod przykryciem. Wywar wykorzystałam do zupy, można dodać ugotowane szparagi, czubki poucinać, resztę przetrzeć przez sitko.

Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić na kawałki. Pora pokroić w plasterki. Do wywaru szparagowego włożyć nogi z kurczaka, dodać warzywa, gotować do miękkości. Doprawić solą, przyprawą do zup albo kostką bulionową według uznania.

Gdy zupa będzie gotowa można przygotować kluski lane. Ja robię je wtedy, gdy zupa jest rzadka. Jajko roztrzepać, dodać sól, trochę mąki i wodę. Widelcem utrzepać lane ciasto. Na koniec lać ciasto do zupy, powstaną piękne lane kluseczki:-)

Smacznego:-)


niedziela, 30 maja 2010

Zapiekanka szparagowo-pomidorowa to moja pierwsza propozycja biorąca udział w akcji "SEZON NA SZPARAGI". Moja rodzinka przepada za wszelkiego rodzaju zapiekankami:-), są idealne na obiad, polecam!

Składniki:
30 dag makaronu

1 kg szparagów
10 dag szynki np. ogonówki
3 duże pomidory

ser żółty - 15 dag

olej

sól, pieprz

2 łyżki masła

Składniki na sos pomidorowy:
2 duże cebule

3 ząbki czosnku
0,5 kg pieczarek

1 szklanka przecieru pomidorowego
2 łyżki keczupu

sól, pieprz, zioła prowansalskie

Składniki na sos beszamelowy:
2 łyżki masła

2 łyżki mąki pszennej
200 ml mleka

jajko
sól, pieprz

Szparagi obrać, owinąć bawełnianą nitką. Wlać do garnka wodę - tyle, żeby przykryło szparagi. Wodę zagotować, dodać trochę soli, cukru oraz 2 łyżki masła, włożyć szparagi (muszą stać w wodzie pionowo), gotować 10-15 minut pod przykryciem (żeby nie były za miękkie). Po ugotowaniu osączyć szparagi na sitku, pokroić na kawałki, wywar szparagowy można wykorzystać do zupy.

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, powinien być al dente. Przygotować sos pomidorowy: podsmażyć pokrojone w kostkę cebulę i pieczarki. Kiedy składniki się zeszklą wrzucić pokrojone pomidory. Wszystkie warzywa doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodać przecier pomidorowy, 2 łyżki keczupu, wymieszać, dusić pod przykryciem jeszcze kilka minut. Odstawić z ognia, na koniec wrzucić starty czosnek.

Przygotować sos beszamelowy: na maśle podsmażyć mąkę, wlać mleko, ściągnąć z ognia i wymieszać sos drewnianą łyżką, tak żeby nie było grudek. Sos musi mieć gładką konsystencję, gotować jeszcze kilka minut. Odstawić z ognia, doprawić i dodać rozmącone jajko, wymieszać.

Do naczynia żaroodpornego wyłożyć makaron wymieszany z sosem pomidorowym. Na wierzch położyć ugotowane szparagi i zalać sosem beszamelowym. Wyłożyć szynkę i starty żółty ser. Zapiekać około 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

 


Smacznego:-)


Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi