Sprawdzone przepisy

Wpisy z tagiem: kapusta kiszona

środa, 10 lipca 2013

 

Dzisiaj zapraszam do przygotowania rolad schabowych nadziewanych kapustą kiszoną według przepisu siostry Anastazji. Myślę, że rolady takie będą Wam smakowały, oczywiście jeśli lubicie kapustę kiszoną. Doskonale sprawdzą się na każdej imprezie, jako dodatek do dania głównego lub na kanapkę, polecam!

Składniki:

  • 6 kotletów schabowych
  • 30-35 dag kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 jaja
  • tłuszcz
  • bułka tarta
  • sól, pieprz

Kotlety doprawić i rozbić na płaty. Kapustę ugotować, odlać wodę i drobno pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu, dodać marchewkę startą na tarce o grubych oczkach. Chwilę poddusić. Następnie dodać kapustę i jeszcze całość dusić przez około 10 minut. Farsz doprawić na ostro.

Na każdy płat mięsa rozłożyć przygotowane nadzienie, zwinąć w kształt rolady i panierować  w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z frytkami, ziemniakami, dowolnymi surówkami.

Smacznego!

piątek, 19 marca 2010

Moja pierwsza zupa na blogu:-) Postanowiłam ugotować kapuśniak z kapusty kiszonej. U mnie w domu kapusty kiszonej dostatek, ponieważ razem z mamą kisimy ją co roku. Domownicy ją lubią, szczególnie tata i bez kapuśniaka się nie obędzie:-) Przepis na tą zupę pochodzi ze starej książki kucharskiej i jest w 100 % sprawdzony, polecam!

Składniki:

  • 30 dkg kapusty kiszonej
  • 20 dkg ziemniaków
  • 5 dkg cebuli
  • 20 dkg marchwi
  • 2 l wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kostka przyprawy do zup
  • 1/2 liścia lauroweg0
  • sól, pieprz

Cebulę obrać, drobno posiekać i zrumienić na dużej patelni, dodać pokrojoną kiszoną kapustę i dusić pod przykryciem 8 - 10 minut często mieszając. Po zagotowaniu w czasie duszenia odkryć na  2-3 minuty, następnie dusić pod przykryciem.

Ziemniaki i marchewkę umyć, obrać, opłukać, pokroić w cienkie talarki, które wrzucić do wrzącej wody i gotować około 10 minut.

Następnie dodać do nich kapustę i cebulę, gotować jeszcze około 5 minut. Pod koniec gotowania dodać kostkę przyprawy do zup, dodać szczyptę pieprzu, czosnek roztarty z solą, liść laurowy i, jeśli potrzeba, sól do smaku. Czas wykonania zupy około 35 minut.

Smacznego !

niedziela, 07 marca 2010

Uwielbiam szybkie i proste surówki. Stanowią źródło cennych witamin, których brak w zimie. Polecam zatem surówkę z kapusty kiszonej. Kapusta kiszona to solidna dawka witaminy C. Warto sobie o niej przypomnieć zwłaszcza w zimie, bo na nowalijki trzeba będzie jeszcze poczekać. Surówka z kapusty kiszonej jest doskonała zwłaszcza do obiadu, smakuje cudownie. Gorąco polecam!

Składniki (na 6 osób):

  • 1 kg lub słoik kapusty kiszonej z marchewką (ja taką zaprawiam)
  • pęczek pietruszki
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżeczki cukru 
  • sól, pieprz
  • olej

Kapustę wyjąć z słoika, włożyć do miski. Cebulę pokroić w kostkę, lekko posolić, żeby zmiękła. Pietruszkę umyć i poszatkować (ja czasami daję jeszcze kiełki). Składniki dokładnie wymieszać.

Surówkę doprawić solą i pieprzem, dodać 2 łyżeczki cukru, następnie wlać olej (ja daję 6 - 7 łyżek), wymieszać, gotowe!

Smacznego !

Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi