Sprawdzone przepisy

Wpisy z tagiem: cebula

sobota, 29 grudnia 2018

Jeśli mamy ochotę na mięso sięgnijcie po karkówkę. Karkówka duszona w keczupie to bardzo szybkie, banalnie proste danie, z którym każdy sobie poradzi. Danie robi się praktycznie same, bo wystarczy je wcześniej przygotować i piec w piekarniku około 1,5 godziny. Dobrze smakuje z ryżem, kaszą i klasycznie z ziemniakami. To fajna propozycja na obiad sylwestrowy :-), polecam!

Źródło - tutaj

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 2 cebule
  • 1 litr dobrego łagodnego keczupu
  • 2 łyżki majeranku

Karkówkę pokroić w cienkie plastry. Delikatnie posolić i odstawić na godzinę by sól weszła wewnątrz mięsa. Ułożyć na spód naczynia żaroodpornego. Cebulę drobno posiekać i dokładnie wymieszać z majerankiem oraz ketchupem.

Jeżeli ketchup jest za mało wyrazisty w smaku można go troszkę posolić lub dodać pieprzu. Wylać na mięso. Dusić pod przykryciem w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 1,5 godziny.


Smacznego!
piątek, 28 grudnia 2018

Moja dzisiejsza propozycja to pizza bazująca na tortillach. To ciasto cienko przełożone serem z ulubionymi dodatkami. Bardzo szybka do przygotowania, doskonała na obiad oraz jako przekąska np. na Sylwestra :-). Zapraszam do wypróbowania!

Źródło - tutaj

Składniki dla 3 osób:

  • 6 tortilli najlepiej pełnoziarnistych
  • 3 łyżki keczupu
  • pierś z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 2 garście czarnych oliwek
  • 15 dag żółtego sera
  • sól, pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju

Piekarnik rozgrzać do temperatury 18o stopni C. Pierś z kurczaka pokroić cienko w kostkę/plasterki, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, dodać starty czosnek i wszystko dokładnie wymieszać. Oliwki przekroić na pół i odsączyć. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Ser zetrzeć na tarce.

Zrobić spód pizzy z dwóch placków. Ułożyć jeden na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować cienko keczupem, posypać żółtym serem (dać więcej przy krawędziach) i przykryć drugą tortillą. Posmarować wierzch ponownie keczupem i posypać ponownie serem. Będzie to baza do pizzy, na którą możecie położyć takie składniki na jakie macie ochotę.

W mojej wersji to kurczak, cebula i oliwki. Na spód pizzy położyć surowego kurczaka, posmażoną cebulę i oliwki. Gotową pizzę włożyć do piekarnika i piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni C w funkcji góra-dół (piec do momentu, aż mięso straci surowość). Gotową wyjąć z piekarnika, porcjować i podawać.

Smacznego!

piątek, 04 maja 2018

Wiosenną, zieloną zupę bagienną z groszku Nigelli Lawson robi się błyskawicznie. Krem jest sycący i pyszny, najlepszy na domowym bulionie. Przygotowałam ją z grzankami czosnkowymi z chleba tostowego - idealne połączenie, polecam!

Składniki na zupę:

  • opakowanie mrożonego groszku - 500 g
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 cebulka dymka
  • 1 litr bulionu najlepiej domowego

 

Grzanki czosnkowe:

  • 6 kromek pieczywa tostowego
  • 3 łyżki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • sól do smaku

Zupa: w bulionie ugotować groszek wraz z dymką. Jak tylko wywar zacznie się gotować, wyciągnąć dymkę i wrzucić mozzarellę, którą wcześniej rozdrobnić na mniejsze cząstki. Groszek z mozzarellą zmiksować na gładki krem.

Grzanki czosnkowe: do miękkiego masła dodać starty czosnek i sól do smaku, wszystko dokładnie wymieszać. Masłem czosnkowym smarować kromki chleba z obu stron. Zrumienić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nastawionym na 200 st C, około 10 minut, aż uzyskają złoty kolor. Można chleb pokroić w mniejsze kostki.


Smacznego!

niedziela, 18 lutego 2018

 

Tatar wołowy to klasyczne danie kuchni polskiej. Zmielone mięso wołowe z żółtkiem jajka, cebulką, grzybkami i ogórkiem kiszonym najlepiej podawać z chlebem. Efektowna i smaczna przystawka na pewno zaskoczy Twoich gości, polecam.

Źródło - tutaj

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego (ze sprawdzonego źródła)
  • jajka - 3 sztuki
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 2 cebule
  • marynowane grzybki - 120 g
  • przyprawa w płynie Maggi (do smaku)
  • olej - 2 łyżki
  • sól
  • pieprz

Mięso wołowe posiekać lub zmielić. Przed podaniem wymieszać z olejem, przyprawą w płynie Maggi, solą i pieprzem do smaku.

Uformować tatara tak jak na zdjęciu, obok ułożyć drobno posiekanego ogórka, cebulę i grzybki. Na koniec żółtko ułożyć na mięsie. Podawać z pieczywem.

Smacznego!

niedziela, 13 lipca 2014

Przestawiam przepis na pizzę z kurczakiem i pieczarkami według własnego pomysłu. Pizza bardzo treściwa i bardzo smakowita! Z podanych składników wychodzą 2 duże blachy, zachęcam do wypróbowania :-)

Ciasto (1 blacha, taka z piekarnika):

  • 50 dkg mąki
  • 4 dkg drożdży
  • około 1/3 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki wody 
  • sól

Dodatki:

  • 1 kg mięsa drobiowego, u mnie mięso gulaszowe z filetów z kurczaka
  • 2 duże cebule
  • 1 kg pieczarek
  • 15 dkg żółtego sera
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • keczup lub koncentrat pomidorowy + woda
  • olej do smażenia

Mięso z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką, odstawić na minimum godzinę. 

Mąkę przesiać, dodać sól, dokładnie wymieszać. Drożdże rozprowadzić kilkoma łyżkami w ciepłej wodzie, wlać do mąki. Dodawać po trochu wodę, mniej więcej 3/4 szklanki, wyrobić elastyczne ciasto.

Pod koniec wyrabiania, zrobić dołek w cieście i wlać olej, wyrobić ciasto. Przykryć ciasto ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce, by wyrosło (powinno podwoić swoją objętość).

W międzyczasie pokroić cebule w cienkie plasterki, zeszklić na oleju na złoty kolor. Pieczarki umyć, pokroić w plastry, usmażyć na oleju. Pieczarki połączyć z cebulą.  Wyrośnięte ciasto rozłożyć na blachach wysmarowanych olejem. Mięso usmażyć na złoty kolor, ser zetrzeć na tarce.

Przygotować sos: w wodzie rozpuścić 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub keczupu, zetrzeć czosnek. Takim sosem posmarować ciasto, ułożyć na nim cebulę z pieczarkami, rozłożyć równo usmażone mięso. Posypać pizzę niewielką ilością sera, aby pizza przesiąkła smakiem sera.

Włożyć pizze do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 25 minut. Po tym czasie wyłożyć pizzę z piekarnika i posypać pizzę resztą sera. Wstawić ją do piekarnika jeszcze na 5 minut. Podawać z keczupem lub sosem czosnkowym.

Smacznego !

poniedziałek, 24 lutego 2014

Bardzo lubię pasty do kanapek, wtedy takie śniadanie nie jest nudne :-). Postanowiłam przygotować pastę z awokado i jajek, przepis znalazłam na stronie Ilki_86, link tutaj. Pasta jest bardzo smaczna, lekka, idealnie smakuje do pieczywa, polecam !

Składniki:

  • 2 duże, miękkie awokado
  • sok z połowy cytryny
  • 3 jajka
  • połowa cebuli
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu

Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestki, łyżeczką wydrążyć miąższ, skropić sokiem z cytryny (obowiązkowo, ponieważ inaczej awokado stanie się ciemne).

Jajka ugotować na twardo, cebulę pokroić na krążki, wszystkie składniki wrzucić do miski blendera, dodać jogurt naturalny albo majonez, wszystko dokładnie wymieszać blenderem na puszystą masę (jeśli masa jest za gęsta można dodać więcej jogurtu lub majonezu).

Na koniec pastę doprawić solą i pieprzem, jeszcze raz wszystko wymieszać. Jeśli nie macie blendera możecie awokado i jajka ugnieść widelcem, cebulkę pokroić i wszystko wymieszać, też będzie dobre :-). Najlepiej smakuje z świeżym pieczywem lub tostami !

Smacznego !

czwartek, 30 stycznia 2014

 

Kurczak zapiekany na ryżu to danie proste i szybkie do przygotowania. Polega na wsypaniu suchego ryżu do naczynia, ułożeniu pokrojonej cebuli i mięsa oraz zalaniu wszystkich składników zalewą. Z piekarnika wyjmiecie gotowy obiad :-). Danie jest bardzo smaczne i syte. Idealne dla zapracowanych osób, na imprezy. Przepis dostałam od koleżanki mojego męża, zachęcam do wypróbowania !

Zalewa:

  • 6 szklanek wody
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki vegety
  • 1 ząbek czosnku starty na tarce lub przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki cukru
  • 6 łyżek ketchupu
  • 1 kostka masła lub margaryny

Pozostałe składniki:

  • 2 szklanki suchego ryżu
  • 4 cebule
  • 5-6 udek lub pałek z kurczaka
  • słodka papryka
  • sól, pieprz

Zalewa: wodę zagotować, dodać masło, rozpuścić. Następnie dodać pozostałe składniki, wszystko dokładnie wymieszać i zagotować.

Kurczaki umyć, osuszyć, przyprawić słodką papryką, solą i pieprzem. Cebulę pokroić w drobną kostkę (ja pokroiłam w piórka, była dość wyczuwalna w potrawie, moim zdaniem lepiej pokroić w kostkę).

Przygotować duże naczynie żaroodporne lub rondel. Na spód wysypać ryż, rozłożyć równo na dnie. Na ryż wyłożyć pokrojoną cebulę, na to ułożyć udka lub pałki z kurczaka, całość zalać zalewą, tak żeby woda przykryła mięso.

Piec w temperaturze 180 stopni C przez 1,5 godziny (ja piekłam bez przykrycia). Ryż musi wchłonąć zalewę, a kurczaki powinny upiec się na złoty kolor.


Smacznego !



wtorek, 21 stycznia 2014

Prosta i szybka do przygotowania pasta mięsna z kaparami. Bardzo pyszna, polecam, przepis możecie znaleźć także na stronie pani Magdy, źródło: link tutaj, pozdrawiam.

Składniki:

  • około 1 kg gotowanego mięsa (ja dałam pierś z kurczaka, może być dowolne mięso)
  • 3 krążki czerwonej cebuli
  • 3 łyżki majonezu (można zastąpić jogurtem)
  • sól, pieprz
  • łyżeczka musztardy
  • 6-7 kulek kaparów

Dowolne mięso ugotować na parze, usmażyć - jak wolicie. Mięso obrać z kości - to bardzo ważne!

Mięso wrzucić do blendera, dodać cebulę, majonez, musztardę oraz kapary. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku według uznania (ja nie doprawiałam - musztarda i kapary są słone), gotowe!

Smacznego !

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Przepisy kulinarne


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi