Sprawdzone przepisy

Wpisy z tagiem: cebula

niedziela, 13 lipca 2014

Przestawiam przepis na pizzę z kurczakiem i pieczarkami według własnego pomysłu. Pizza bardzo treściwa i bardzo smakowita! Z podanych składników wychodzą 2 duże blachy, zachęcam do wypróbowania :-)

Ciasto (1 blacha, taka z piekarnika):

  • 50 dkg mąki
  • 4 dkg drożdży
  • około 1/3 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki wody 
  • sól

Dodatki:

  • 1 kg mięsa drobiowego, u mnie mięso gulaszowe z filetów z kurczaka
  • 2 duże cebule
  • 1 kg pieczarek
  • 15 dkg żółtego sera
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • keczup lub koncentrat pomidorowy + woda
  • olej do smażenia

Mięso z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką, odstawić na minimum godzinę. 

Mąkę przesiać, dodać sól, dokładnie wymieszać. Drożdże rozprowadzić kilkoma łyżkami w ciepłej wodzie, wlać do mąki. Dodawać po trochu wodę, mniej więcej 3/4 szklanki, wyrobić elastyczne ciasto.

Pod koniec wyrabiania, zrobić dołek w cieście i wlać olej, wyrobić ciasto. Przykryć ciasto ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce, by wyrosło (powinno podwoić swoją objętość).

W międzyczasie pokroić cebule w cienkie plasterki, zeszklić na oleju na złoty kolor. Pieczarki umyć, pokroić w plastry, usmażyć na oleju. Pieczarki połączyć z cebulą.  Wyrośnięte ciasto rozłożyć na blachach wysmarowanych olejem. Mięso usmażyć na złoty kolor, ser zetrzeć na tarce.

Przygotować sos: w wodzie rozpuścić 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub keczupu, zetrzeć czosnek. Takim sosem posmarować ciasto, ułożyć na nim cebulę z pieczarkami, rozłożyć równo usmażone mięso. Posypać pizzę niewielką ilością sera, aby pizza przesiąkła smakiem sera.

Włożyć pizze do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 25 minut. Po tym czasie wyłożyć pizzę z piekarnika i posypać pizzę resztą sera. Wstawić ją do piekarnika jeszcze na 5 minut. Podawać z keczupem lub sosem czosnkowym.

Smacznego !

poniedziałek, 24 lutego 2014

Bardzo lubię pasty do kanapek, wtedy takie śniadanie nie jest nudne :-). Postanowiłam przygotować pastę z awokado i jajek, przepis znalazłam na stronie Ilki_86, link tutaj. Pasta jest bardzo smaczna, lekka, idealnie smakuje do pieczywa, polecam !

Składniki:

  • 2 duże, miękkie awokado
  • sok z połowy cytryny
  • 3 jajka
  • połowa cebuli
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu

Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestki, łyżeczką wydrążyć miąższ, skropić sokiem z cytryny (obowiązkowo, ponieważ inaczej awokado stanie się ciemne).

Jajka ugotować na twardo, cebulę pokroić na krążki, wszystkie składniki wrzucić do miski blendera, dodać jogurt naturalny albo majonez, wszystko dokładnie wymieszać blenderem na puszystą masę (jeśli masa jest za gęsta można dodać więcej jogurtu lub majonezu).

Na koniec pastę doprawić solą i pieprzem, jeszcze raz wszystko wymieszać. Jeśli nie macie blendera możecie awokado i jajka ugnieść widelcem, cebulkę pokroić i wszystko wymieszać, też będzie dobre :-). Najlepiej smakuje z świeżym pieczywem lub tostami !

Smacznego !

czwartek, 30 stycznia 2014

 

Kurczak zapiekany na ryżu to danie proste i szybkie do przygotowania. Polega na wsypaniu suchego ryżu do naczynia, ułożeniu pokrojonej cebuli i mięsa oraz zalaniu wszystkich składników zalewą. Z piekarnika wyjmiecie gotowy obiad :-). Danie jest bardzo smaczne i syte. Idealne dla zapracowanych osób, na imprezy. Przepis dostałam od koleżanki mojego męża, zachęcam do wypróbowania !

Zalewa:

  • 6 szklanek wody
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki vegety
  • 1 ząbek czosnku starty na tarce lub przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki cukru
  • 6 łyżek ketchupu
  • 1 kostka masła lub margaryny

Pozostałe składniki:

  • 2 szklanki suchego ryżu
  • 4 cebule
  • 5-6 udek lub pałek z kurczaka
  • słodka papryka
  • sól, pieprz

Zalewa: wodę zagotować, dodać masło, rozpuścić. Następnie dodać pozostałe składniki, wszystko dokładnie wymieszać i zagotować.

Kurczaki umyć, osuszyć, przyprawić słodką papryką, solą i pieprzem. Cebulę pokroić w drobną kostkę (ja pokroiłam w piórka, była dość wyczuwalna w potrawie, moim zdaniem lepiej pokroić w kostkę).

Przygotować duże naczynie żaroodporne lub rondel. Na spód wysypać ryż, rozłożyć równo na dnie. Na ryż wyłożyć pokrojoną cebulę, na to ułożyć udka lub pałki z kurczaka, całość zalać zalewą, tak żeby woda przykryła mięso.

Piec w temperaturze 180 stopni C przez 1,5 godziny (ja piekłam bez przykrycia). Ryż musi wchłonąć zalewę, a kurczaki powinny upiec się na złoty kolor.


Smacznego !



wtorek, 21 stycznia 2014

Prosta i szybka do przygotowania pasta mięsna z kaparami. Bardzo pyszna, polecam, przepis możecie znaleźć także na stronie pani Magdy, źródło: link tutaj, pozdrawiam.

Składniki:

  • około 1 kg gotowanego mięsa (ja dałam pierś z kurczaka, może być dowolne mięso)
  • 3 krążki czerwonej cebuli
  • 3 łyżki majonezu (można zastąpić jogurtem)
  • sól, pieprz
  • łyżeczka musztardy
  • 6-7 kulek kaparów

Dowolne mięso ugotować na parze, usmażyć - jak wolicie. Mięso obrać z kości - to bardzo ważne!

Mięso wrzucić do blendera, dodać cebulę, majonez, musztardę oraz kapary. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku według uznania (ja nie doprawiałam - musztarda i kapary są słone), gotowe!

Smacznego !

czwartek, 28 listopada 2013

Dzisiaj przepis siostry Anastazji na żeberka z miodem. Niezwykle szybki i łatwy przepis na pyszny obiad, zachęcam do wypróbowania!

Składniki:

  • 6-7 porcji żeberek
  • 2-3 łyżki miodu (zależy od liczby porcji żeberek)
  • olej
  • 1 cebula
  • 1/2 surowej papryki (ja nie dałam)
  • wegeta
  • imbir
  • kminek
  • sól, pieprz

Żeberka natrzeć solą, pieprzem, wegetą, imbirem, kminkiem i miodem. Zostawić tak natarte żeberka na minimum 15-30 minut.

Po tym czasie żeberka obsmażyć na oleju na złoty kolor, następnie przełożyć do brytfanki, dodać cebulę, paprykę i dusić do miękkości. Ja piekłam żeberka w naczyniu żaroodpornym przez 20 minut w temperaturze 190 stopni C.

Smacznego!

czwartek, 03 października 2013

Prosta i szybka surówka z cukinii z dodatkiem czerwonej cebuli i natki pietruszki, samo zdrowie. Źródło tutaj, pozdrawiam:-)

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 1 czerwona cebula
  • sól, pieprz
  • pęczek natki pietruszki
  • kieliszek octu
  • kieliszek oleju
  • kieliszek cukru

Cukinię pokroić w dość cienkie plasterki (jeśli cukinia jest twarda lepiej obrać ją ze skórki), wrzucić do miski, posolić. Cebulę pokroić w piórka, dodać do cukinii, zostawić na 15 minut (cukinia i cebula pod wpływem soli zmięknie). 

Natkę pietruszki umyć, poszatkować (ja do tej surówki nie dałam), wrzucić do surówki, wszystkie składniki wymieszać. Do miseczki wlać ocet, olej, dodać cukier i pieprz, wymieszać. Zalać tym składniki, dokładnie wszystko połączyć, gotowe.

Uwaga:

Nie trzeba cukinii i cebuli solić aby zmiękła, można wszystko połączyć i włożyć tak przygotowaną surówkę do lodówki na godzinę lub dwie, aby składniki się przegryzły.

Smacznego!

poniedziałek, 16 września 2013

Kolejny przepis siostry Anastazji, tym razem kotlet drobiowy inaczej. Przepis znajduje się w książce "Specjały siostry Anastazji", zachęcam do lektury, ponieważ można tam znaleźć świetne przepisy na różne okazje, pozdrawiam!

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka (2 połówki)
  • 3 jajka
  • 3 czerwone cebule
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • przyprawa do kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • olej

Mięso i cebulę pokroić w kostkę, dodać sól, pieprz, przyprawę do kurczaka, surowe żółtka, wszystko wymieszać i zostawić na 10-15 minut. Ubić białka.

Do mięsa dodać mąki oraz pianę z białek i lekko wymieszać. Kłaść łyżką lub małą chochlą na rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoty kolor. Podawać jako dodatek do obiadu lub na zimno do kanapki.


Smacznego!

sobota, 24 sierpnia 2013

Prosty pasztet z drobiu z dodatkiem wątróbki, doskonały dodatek do pieczywa. Polecam, przepis znalazłam w jednej z lokalnych gazet, pozdrawiam :-)

Składniki:

  • 3 małe piersi z kurczaka
  • 10 dag wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  •  3 ząbki czosnku
  • 1 bułka namoczona w wodzie lub w mleku
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • gałka muszkatołowa
  • przyprawa do gyrosa

Piersi pokroić w dużą kostkę, posypać przyprawą do gyrosa, podsmażyć. Dodać pokrojoną cebulę, czosnek, chwilę podsmażyć. Przyprawić majerankiem i małą ilością gałki muszkatołowej.

Dokładnie wymieszać, dodać wątróbkę i dalej smażyć, aż się zetnie. Ostygnięte składniki przełożyć do miksera, dodać odciśniętą bułkę i rozbełtane jajka. Zmiksować na gładko.

Doprawić do smaku. Masę wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (foremka mała około 20 cm). Piec około 40-50 min w temperaturze 170 stopni C.

Smacznego!

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi