Sprawdzone przepisy

Wpisy z tagiem: pomidory

środa, 07 maja 2014

Chili con carne to danie kuchni meksykańskiej, bardzo sycące i szybkie do przygotowania,  polecam !

Składniki:

  • 40 - 50 dag wołowiny
  • 40 dag pomidorów (mogą być mrożone lub z puszki)
  • puszka czerwonej fasolki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 1 duża papryka
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 szklanki bulionu wołowego z kostki
  • 1-2 papryczki chili
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka kuminu

Mięso zmielić. Pomidory, paprykę, cebule pokroić w niewielką kostkę, czosnek bardzo drobno. Papryczki chili umyć, przeciąć, wyjąć pestki (przy wyjmowaniu pestek koniecznie trzeba założyć rękawiczki), pokroić drobno.

Cebulę podsmażyć na oleju, dodać posiekany czosnek. Gdy lekko się zrumienią (około 2 min.) doprawić przyprawami: oregano, kuminem i słodką papryką. Następnie wrzucić mięso i obsmażyć na dużym ogniu, cały czas mieszać.

Dodać lekko posiekane pomidory, bulion, koncentrat i pokrojone oraz pozbawione pestek papryczki chili. Aby złagodzić ostrość daję jeszcze pokrojoną czerwoną słodką paprykę (nie musicie !). Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut.

Na końcu dodać odcedzoną fasolę z puszki, dusić przez kolejne 10-15 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z ryżem lub plackami tortilla.


Smacznego !

Hola Mexico 4

środa, 05 lutego 2014

 

Bardzo fajne, szybkie do przygotowania i ładnie wyglądające danie czyli enchilada drobiowa. Jest to farsz zawinięty w tortille, polany sosem pomidorowym i zapieczony z żółtym serem - idealne i pyszne połączenie, polecam :-). Przepis znalazłam na stronie pani Magdy, link tutaj, pozdrawiam.

Sos pomidorowy:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • olej
  • 1 papryczka chilli (w wersji dla dzieci - 1/2)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 puszki posiekanych pomidorów (2 x 400 g) / lub 10 sparzonych, pokrojonych w kostkę pomidorów / lub 1 litr przecieru pomidorowego

Mięso:

  • 50 dag mięsa drobiowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chilli (w wersji dla dzieci - 1/2)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/ 2 łyżeczki soli

Pozostałe składniki:

  • 5 tortilli pszennych
  • 40 dag żółtego sera
  • 5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku

Sos pomidorowy: rozgrzać olej na patelni, wrzucić pokrojoną cebulę oraz starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć 1-2 minuty - nie dłużej, bo czosnek zrobi się gorzki ! Następnie dodać pokrojoną drobno papryczkę chilli, chwilę smażyć i od razu dodać pomidory, oregano, bazylię, wymieszać wszystkie składniki. Zmniejszyć grzanie  i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut, aż całość zacznie przypominać sos. Pod koniec wyłączyć gaz, doprawić solą oraz czerwoną, słodką papryką, wszystko wymieszać, sos gotowy.

Mięso: mięso umyć, osuszyć, mięso zmielić przez maszynkę lub pokroić w drobną kostkę. W czasie gdy sos się gotuje, rozgrzać patelnię z olejem, podsmażyć pokrojoną cebulę i starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć 1-2 minuty. Następnie dodać pokrojoną drobno papryczkę chilli, chwilę smażyć, po czym dodać mięso. Od razu mieszać mięso z cebulą, czosnkiem i chilli tak długo, aż straci smak surowizny. Dodać  przyprawy i sól, dokładnie wymieszać, trzymać je jeszcze chwilę na średnim ogniu, aby sos z dna odparował, po czym wyłączyć gaz.

Żółty ser zetrzeć na tarce. Dno naczynia żaroodpornego posmarować cienko sosem pomidorowym (1 chochla sosu). Tortille podgrzać w mikrofalówce (pół minuty), aby były miękkie i elastyczne. Tortillę posmarować cienko sosem pomidorowym, posypać startym serem, posmarować gęstą śmietaną (1 łyżka na 1 tortillę). Zawinąć w ścisły rulon. Rulon ułożyć w naczyniu miejscem łączenia do dołu i w ten sam sposób szykować pozostałe tortille. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym ściśle, jedna przy drugiej. Tortille zalać pozostałym sosem pomidorowym, szczelnie przykrywając całość i rozsmarowując go dokładnie szczególnie na końcówkach tortilli. Z wierzchu posypać resztą sera.

Naczynie wstawić do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec przez 20 minut w funkcji termoobieg. Gotową enchiladę wyjąć z piekarnika i zostawić na kilka minut, by nieco odpoczęła i stężała –będzie się lepiej kroić i porcjować. Po tym czasie można podawać. Przed podaniem posypać pokrojoną natką pietruszką lub koperkiem.


Smacznego !

środa, 11 września 2013

Dzisiaj proste i szybkie danie :-) Jest nim zapiekanka z ciasta francuskiego z dowolnymi dodatkami. Skorzystałam z przepisu Magdy, link tutaj, zachęcam do wypróbowania!

Składniki:

  • 3 blaty ciasta francuskiego
  • 4 pomidory
  • 3 dowolne kiełbasy
  • 20 dag żółtego sera
  • oliwa z oliwek
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • keczup

Pomidory sparzyć, pokroić w plastry. Kiełbasę pokroić w talarki. Ser zetrzeć na tarce. Do miseczki wlać oliwę z oliwek, zetrzeć czosnek, dodać sól, pieprz, dokładnie wymieszać.

Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na paski szerokości standardowych zapiekanek (ok. 6-8 cm). Paski ułożyć na wyłożonej papierem blasze, zachowując odstępy.

Każdy pasek posmarować przygotowaną oliwą z czosnkiem, ułożyć pomidory i kiełbasę - posmarowałam je także oliwą z wierzchu, całość posypać startym serem.

Zapiekać w temperaturze 200 stopni przez 15 minut - ja piekłam w funkcji termoobieg. Podawać gorące np. z keczupem.

Smacznego!

piątek, 23 sierpnia 2013

Zwykłe kopytka a jednak niezwykłe :-) Wymyśliłam kopytka ze szpinakiem i sosem pomidorowym i powstało fajne danie obiadowe, polecam!

Składniki na kopytka:

  • 1 kg ziemniaków
  • 50 dag świeżego szpinaku lub 1 opakowanie mrożonego
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • sól

Składniki na sos pomidorowy:

  • 3 duże pomidory
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Ziemniaki odcedzić, jeszcze ciepłe przekręcić przez maszynkę, wystudzić.

Szpinak umyć, oderwać listki od łodyg. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem, po około 3 minutach odcedzić, odcisnąć, szpinak drobno posiekać. Jeśli macie mrożony szpinak należy go wcześniej wyłożyć na sitko, żeby się odmroził. Włożyć szpinak na patelnię, gotować aż woda odparuje. Ciepły wyłożyć ponownie na sitko (ja odcisnęłam jeszcze raz nadmiar wody).

Ziemniaki przełożyć na stolnicę, dodać do nich mąkę, jajka, sól, połączyć składniki, dołożyć szpinak, zagnieść ciasto. Jeżeli jest zbyt rzadkie dodać jeszcze trochę mąki.

Ciasto podzielić na kilka części, z każdej części uformować wałki na posypanej mąką stolnicy i pokroić je w kawałki. Kopytka wrzucać partiami na osolony wrzątek, gotować przez 2 min. od momentu gdy wypłyną. Wyjmować je łyżką cedzakową na talerz, podawać z sosem pomidorowym.

Sos pomidorowy: cebulę pokroić drobno i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone i obrane ze skórki pomidory, wlać pół szklanki wody, doprawić solą, pieprzem, dusić przez 15 minut. Na koniec zetrzeć czosnek, dodać do sosu, dokładnie wymieszać, gotowe.

Smacznego!

 



czwartek, 18 lipca 2013

Paprykarz pani Władzi to danie jednogarnkowe, szybkie i sycące. Przepis znalazłam w książce "Kuchnia za trzy grosze" p. Małgorzaty Caprari. Cytując za autorką przepisu danie to jest "cudem" kulinarnym, czyli jak niewielkim kosztem przygotować całkiem niezły obiad. Dla mięsożerców można wkroić do garnka kiełbasę czy parówkę, naprawdę dobre!

Składniki na 6 osób:

  • 4-5 sporych cebul
  • 1,5 kg papryki (dałam mrożoną)
  • 2 litrowe słoiki przecieru pomidorowego
  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • sól, pieprz
  • szczypta ostrej papryki w proszku (dałam słodką) lub 1-2 pikantne papryki
  • szklanka naturalnego jogurtu
  • oliwa lub olej do smażenia
  • natka pietruszki
  • 6 kiełbas (dałam białą)

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu, dodać oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną paprykę oraz przecier pomidorowy, dusić na małym ogniu, do chwili gdy papryka zmięknie, a sos zgęstnieje.

Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką w proszku. Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w dużą kostkę, wrzucić do sosu, zagotować. Jajka obrać i pokroić w ćwiartki, dodać do gotowego sosu i dobrze wymieszać. Przed podaniem polać jogurtem i obficie posypać natką pietruszki (pominęłam). Podawać najlepiej z ziemniakami lub z świeżym pieczywem.

Smacznego!

środa, 05 czerwca 2013

Prosta i szybka surówka z pomidorów, oliwek i bazylii. Doskonała propozycja na przekąskę, bardzo dobra na śniadanie, kolację, grilla. Zachęcam do wypróbowania, przepis znalazłam w książce p. Hanny Szymanderskiej pt. "Pomidory - przepisy na pyszne potrawy", polecam!

Składniki:

  • 1/2 kg pomidorów
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 5-6 łyżek czarnych oliwek
  • 1/2 pęczka świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej
  • po łyżce oliwy i soku z cytryny
  • sól, pieprz

Pomidory umyć, sparzyć, obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na salaterce.  Pomidory posypać solą, pieprzem, świeżą bazylią (drobno posiekać) lub suszoną. Jajka pokroić w grubą kostkę, posypać nimi pomidory.

Oliwki osączyć z zalewy, posypać nimi wierzch surówki. Przygotować sos: sok z cytryny rozmieszać z 1 łyżką zimnej przegotowanej wody oraz z oliwą, surówkę skropić przygotowanym sosem, gotowe.

Smacznego!



wtorek, 17 lipca 2012

Mamy sezon na bób, więc wymyśliłam nową sałatkę z bobu i ciecierzycy, sałatka zdrowa i szybka w wykonaniu, nam bardzo smakowała:-) Sałatka bierze udział w akcji "Warzywa strączkowe", polecam!

Składniki:

  • puszka ciecierzycy
  • 0,5 kg bobu
  • 2-3 pomidory
  • puszka czerwonej fasoli
  • 5 jajek
  • pęczek szczypiorku
  • 200 g serka topionego
  • 50 ml słodkiej śmietanki
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Ciecierzycę i fasolę odcedzić na sitku. Bób gotować w osolonej wodzie 15-20 minut, po ugotowaniu ostudzić i obrać z łupek. Pomidory sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki i pokroić w większą kostkę.

Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę. Szczypiorek umyć, pokroić. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Doprawić solą i pieprzem.

Na patelni roztopić serek topiony z masłem, gotować na małym ogniu 10 minut. Wlać śmietankę, starte ząbki czosnku, gotować jeszcze chwilkę, na koniec sos doprawić według uznania solą i pieprzem.

Warzywa polać sosem, dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, składniki muszą się dobrze połączyć.

Smacznego!



sobota, 19 maja 2012

Dzisiaj przedstawiam pesto pomidorowo - bazyliowe z brązowym makaronem  - danie szybkie, łatwe, zdrowe i pyszne. W oryginalnych przepisach używa się orzeszków piniowych - ja ich nie miałam więc zastąpiłam je orzechami laskowymi. Na forach internetowych wyczytałam, że można zastąpić je także pestkami słonecznika. Do mojego pesto dodałam także sok pomidorowy własnej roboty, który podkreślił smak pomidorowy, polecam!

Składniki:

  • 300 g suszonych pomidorów w oliwie
  • duża garść orzechów laskowych
  • pół litra soku pomidorowego (ja użyłam własnej roboty, link - tutaj)
  • 2 ząbki czosnku
  • spory pęczek bazylii
  • 20 g parmezanu
  • sól, pieprz
  • opakowanie brązowego makaronu
  • 15 dag żółtego sera
  • szczypta cukru

Żółty ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.

W tym czasie jak gotuje się makaron zmielić składniki na pesto: suszone pomidory, orzechy, czosnek, bazylię, parmezan. Można dodać sok pomidorowy własnej roboty (ale nie trzeba), sól, pieprz, szczyptę cukru, wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Makaron odcedzieć, gorący włożyć na talerz, polać pesto, posypać startym żółtym serem, udekorować bazylią, gotowe!


Smacznego!

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi