Sprawdzone przepisy

Wpisy z tagiem: piwo

wtorek, 12 lutego 2013

Faworki / chruściki piekłam wiele razy, ale po raz pierwszy wypróbowałam przepis na faworki na piwie. Chruściki są kruche, chrupiące, bąbelkowe, pyszotka :-) Sekretem tego przepisu jest piwo, które zwiększa ilość powietrza w faworkach, stąd dużo bąbelków. Dodatkowo ważne w tym przepisie jest wybijanie ciasta wałkiem, wtedy powstanie dużo bąbelków ! Przepis znalazłam w gazecie "Rewia", numer 3/2013. Ja upiekłam faworki z podwójnej porcji i wyszły mi dwa kopiaste talerze, takie jak na zdjęciu, zapraszam do pieczenia:-)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 5 żółtek (rozbełtać widelcem)
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka octu lub spirytusu
  • piwo - tyle ile zajmuje objętość żółtek
  • po szczypcie soli i cukru

Dodatkowo:

  • smalec lub olej do smażenia (najlepszy rzepakowy)
  • cukier puder i cukier wanilinowy do posypania

Z podanych składników zagnieść na stolnicy ciasto, wyrobić ręcznie lub wybijać wałkiem tak długo, aż na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza. Odstawić na 15 minut.

Ciasto cieniutko rozwałkować i radełkiem lub nożem kroić paski o szerokości 3 cm i długości 7 cm. W każdym paseczku zrobić nacięcie, przez które przewlec jeden koniec chruścika.

W płaskim, szerokim rondlu rozgrzać tłuszcz. Gdy osiągnie temperaturę 170 stopni C, wrzucić po kilka faworków, które powinny dość szybko wypłynąć na wierzch. Smażyć, przewracać drewnianym patyczkiem lub dwoma widelcami na drugą stronę, dosmażyć. Wyjąć, odsączyć na papierowym ręczniku. Chłodne faworki posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym.

Smacznego!

niedziela, 28 lutego 2010

Zawsze przygotowałam kurczaka w tradycyjny sposób. Parę dni temu otrzymałam przepis od koleżanki Wandy. Kurczak smakował naprawdę dobrze, miał słodkawy smak i czuć było nutę cytrynową. Poza tym mięso było bardzo delikatne i sprężyste. Na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej, na pewno zrobię go jeszcze nie jeden raz, polecam!

Składniki:

  • 2 średnie kurczaki
  • piwo cytrynowe
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • kilka goździków
  • 4-5 ząbków czosnku
  • sok z całej cytryny
  • sól, pieprz 
  • przyprawa do mięsa Knoor (czerowna) 
  • olej lub masło

Kurczaka należy przygotować dzień wcześniej, piec następnego dnia. Kurczaka podzielić na części, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do mięsa. Następnie obrać czosnek, zetrzeć na tarce, natrzeć mięso. Wycisnąć sok z całej cytryny, wszystko wymieszać.

Ułożyć porcje kurczaka w misce. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, kilka goździków. Całość zalać piwem cytrynowym, przykryć folią i włożyć na noc do lodówki.

Piec kurczaka w rondlu około 40 minut pod przykryciem, a później zdjąć przykrycie by kurczak nabrał rumieńca i miał chrupiącą skórkę.

Smacznego !

Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi