Sprawdzone przepisy

Wpisy z tagiem: kakao

niedziela, 17 grudnia 2017

Dzisiaj publikuję zdjęcia pierniczków, które upiekłam w tym roku. Skorzystałam z przepisu na pierniczki z mąki żytniej. Link podaję poniżej. Pierniczki są miękkie, kruchę i smaczne. Zachęcam do wypróbowania :-).

 Linki:

pierniczki z mąki żytniej - link

pierniczki - link (te pierniki też są bardzo dobre, ale po upieczeniu są twarde i muszą skruszeć).

 

 

Smacznego! 

16:15, katarzyna_sar , Ciasteczka
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 10 grudnia 2017

Sernik z dodatkiem puree z dyni - kremowy, wilgotny, o pięknej barwie i aromacie. Do tego spód ciasteczkowy z cynamonem i imbirem oraz lustrzana glazura czekoladowa, trio doskonałe. Łatwy do wykonania, robiłam go już kilka razy, pycha:-)

Źródło sernik - tutaj.

Źródło puree z dyni -tutaj.

Spód:

  • 20o g herbatników
  • 100 g masła
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru 

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 500 g puree z dyni
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500 ml mleka)
  • 170 g cukru kryształu

Lustrzana glazura czekoladowa:

  • 150 g cukru kryształu
  • 50 ml wody
  • 50 g kakao
  • 100 ml śmietany kremówki 30 lub 36 %
  • 2 łyżeczki żelatyny (8 g)

Ciasteczka rozkruszyć drobno, najlepiej w blenderze na piasek. Dodać cynamon i imbir, dokładnie wymieszać. Masło roztopić i od razu gorące dodać do rozkruszonych ciasteczek. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz (ja wycinam koło z papieru do pieczenia i wykładam nim dno tortownicy). Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.

W międzyczasie twaróg zmiksować z puree z dyni na jednolitą masę. Dodać żółtka, cukier i budyń w proszku. Ponownie zmiksować na jednolitą masę. Miksować krótko tylko do połączenia składników. Białka ubić z szczyptą soli na sztywno i dodać do masy. Wymieszać delikatnie łyżką i wylać do tortownicy. 

Piec w nagrzanym piekarniku godzinę w temperaturze 180 stopni C (ja piekę z termoobiegiem). Gdyby sernik za bardzo się zrumienił można przykryć go folią aluminiową. Po upieczeniu sernik pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, do ostygnięcia. Włożyć do lodówki na całą noc.

Glazura: żelatynę zalać małą ilością zimnej wody, tylko do przykrycia, odstawić do napęcznienia. Do garnuszka wsypać cukier, dodać wodę, zagotować do rozpuszczenia się cukru. Dodać kakao, kremówkę, wymieszać rózgą kuchenną do połączenia, zagotować. Nie mieszać zbyt długo, ponieważ powstaną trudne do usunięcia pęcherzyki powietrza. Przelać przez sitko, by pozbyć się grudek. Do bardzo gorącej polewy dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać do jej rozpuszczenia. Polewę przestudzić - najlepiej włożyć do lodówki.   

Cały czas kontrolować jej gęstość, w odpowiednim momencie wyjąć ją z lodówki i polać sernik. Jeśli polewa zgęstnieje zbyt mocno należy ją znowu podgrzać. Polewę przygotować przed samą dekoracją sernika, można dowolnie udekorować, np. małymi srebrnymi perełkami.


Smacznego!


czwartek, 19 czerwca 2014

Upiekłam tradycyjnego skubańca z rabarbarem i brzoskwiniami. To smak mojego dzieciństwa, pyszne połączenie kruchego ciasta, owoców i słodkiej bezowej pianki. Najlepszy jest z kwaskowymi owocami. Wyszedł super, gorąco polecam!

Składniki:

  • 3 szklanki mąki (pojemność 200 ml)
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jaj
  • kostka masła lub margaryny - 25 dag
  • 1 łyżka kakao
  • 40 dag rabarbaru
  • 40 dag brzoskwiń
  • 2 cukry wanilinowe

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, następnie posiekać z miękką margaryną i żółtkami. Dodać pół szklanki cukru i wyrobić kruche ciasto. 2/3 ciasta rozwałkować i ułożyć na blasze, pozostałe ciasto (1/3) podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao. Te 2 części schłodzić w lodówce przez min. 30 minut.

Rabarbar obrać, umyć i pokroić w kostkę. Brzoskwinie, obrać, opłukać, osączyć na sitku i przekroić na pół (można użyć brzoskwiń z puszki). Owoce ułożyć na cieście, posypać cukrami wanilinowymi.

Schłodzone ciasto surowe białe zetrzeć na tarce z dużymi oczkami bezpośrednio na owoce. Ubić sztywną pianę z białek, szklanki cukru i cukru waniliowego, ułożyć na startym cieście. Zetrzeć ciasto kakaowe i posypać wierzch. Piec około 45-50 minut w temperaturze 200 stopni C.

Smacznego !

czwartek, 20 marca 2014

Jeśli zostanie Wam nadmiar podsychających już ciast i ciasteczek gorąco zachęcam do przygotowania bajaderek. Bajaderki są to pyszne, słodkie, wilgotne, pachnące, bardzo szybkie do przyrządzenia, idealne do kawy kuleczki :-). Przepis znalazłam na stronie Kamarii, link tutaj, pozdrawiam !

Składniki:

  • 35 dag pokruszonych ciast/ciasteczek (bez masy, galaretki, owoców)
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 3 łyżki powideł (u mnie brzoskwiniowe)
  • 1 łyżka miodu
  • 1/4 szklanki mleka (pojemność szklanki - 250 ml)
  • 6 dag masła lub margaryny
  • 3 łyżki wódki
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego
  • 1/4 szklanki cukru pudru (pojemność szklanki - 250 ml)
  • do obtaczania: wiórki kokosowe, posiekane drobno orzechy lub migdały, starta czekolada

Ciastka dobrze pokruszyć (wrzucić wszystkie do woreczka i dokładnie rozwałkować), odstawić.

W garnku rozpuścić masło, dodać wszystkie składniki, oprócz ciastek, wódki i powideł. Dobrze wymieszać. Do masy dodać pokruszone wcześniej ciastka i mieszać, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Gdy masła przestygnie dodać powidła i wódkę. Odstawić na około godzinę w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki).

Po tym czasie przygotować składniki, w których chcielibyśmy obtaczać bajaderki. Masę ciastkową wyjąć i formować z niej niewielkie kulki wielkości trufelków, a następnie obtaczać je w kokosie, startej czekoladzie, posiekanych orzechach, migdałach (u mnie wiórki kokosowe i migdały).
Gotowe bajaderki odstawić jeszcze raz w chłodne miejsce, żeby stwardniały. Przechowywać w lodówce.

Smacznego !

poniedziałek, 09 września 2013

Niby sernik to placek, który wygląda jak sernik ale nim nie jest. Bardzo prosty przepis na pyszne ciasto składające się z warstwy kakaowej i śmietanowej :-) Przepis znalazłam w jednej z lokalnych gazet, zachęcam do wypróbowania!

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 kostka margaryny (25 dag)
  • 5 żółtek

Masa:

  • 5 białek
  • 3 duże kwaśne śmietany (ja dałam każdą śmietanę o pojemności 400 ml)
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli

Ciasto: mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać cukier i miękką margarynę, posiekać. Na koniec dodać żółtka i wszystkie składniki dokładnie zagnieść. Ciasto podzielić (na 3/4 i 1/4 ciasta),  schłodzić w zamrażalniku przez 1,5 godziny.

Masa: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Dodać śmietanę, przesiane budynie, dobrze wszystko wymieszać, aby nie było grudek.

Na blaszkę zetrzeć większą część ciasta, wylać masę i zetrzeć drugą część ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut (ja piekłam w funkcji termoobieg).

Smacznego!

wtorek, 02 lipca 2013

Ciasto owocowo - kakaowe szaleństwo upiekłam według własnego pomysłu. Możecie użyć dowolnych owoców, ja wybrałam jagody. Ciasto jest połączeniem kakaowego biszkoptu i dużej ilości owoców, pycha, polecam!

Składniki na kakaowy biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka wody

Kisiel jagodowy:

  • 3 szklanki jagód (mogą być mrożone)
  • pół szklanki cukru kryształu
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 2 szklanki wody + 1 szklanka wody (w tej mieszam mąki)

Dodatkowo:

  • 2 szklanki świeżych jagód
  • 2 dowolne galaretki rozpuszczone w 2 szklankach wody
  • dżem jagodowy
  • 1 słoik kompotu jagodowego

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli i olej, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia, 1 łyżkę wody, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Biszkopt ostudzić i przekroić na pół. Biszkopty naponczować sokiem z jagód (ja przygotowuję proporcję pół soku z kompotu + pół szklanki wody).

Do garnka wrzucić jagody z cukrem kryształem i cukrami waniliowymi, zalać 2 szklankami wody.  W pozostałej wodzie rozmieszać mąki i zalać tym gotujące się jagody. Mieszać tak długo, aż powstanie kisiel. Pierwszy biszkopt posmarować dżemem jagodowym. Kisiel wylać na dżem, przyłożyć drugim biszkoptem.

Na wierzchu placka poukładać świeże jagody. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, schłodzić do stężenia, na koniec wylać na ciasto, schłodzić dokładnie w lodówce. Żeby galaretka nie uciekała na boki blachy ja wcześniej wkładam między blachę a ciasto kawałki papieru śniadaniowego, wypełniam nim dokładnie lukę, usztywniam i wtedy galaretka na pewno Wam nie ucieknie.

Smacznego!



23:54, katarzyna_sar , Ciasta
Link Komentarze (3) »
niedziela, 10 lutego 2013

Zapraszam do wypróbowania przepisu na murzynka z bitą śmietaną. Ciasto jest pyszne, puszyste, palce lizać. Skorzystałam z przepisu Oli 83 - link tutaj, pozdrawiam.

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 4 szklanki mąki
  • 4  jajka
  • 4 łyżki dżemu
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny (25 dag)
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 litr śmietany kremówki (30 %)
  • 4 śmietan - fixy
  • 1 cukier wanilinowy
  • cukier puder (10 dag)
  • sok z połowy cytryny
  • ciepła woda
  • płatki migdałowe

Żółtka ubić z pół szklanki cukru na kogel - mogel, dodać miękką margarynę, kakao i dżem, wszystko zmiksować na gładką masę. Mleko lekko podgrzać, wlać do ciasta zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąką wraz z sodą oraz ubitą na sztywno pianą z resztą cukru, wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką.

Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Po ostudzeniu przekroić ciasto na pół.

Ubić śmietanę z cukrem wanilinowym i śmietan-fixami na sztywno. Przełożyć ciasto bitą śmietaną, na wierzch przygotować lukier. Do cukru pudru dodać ciepłą wodę, tak aby powstała w miarę płynna masa. Dodać sok z połowy cytryny, wszystko utrzeć drewnianą pałką na gładką masę. Polać murzynka lukrem, posypać płatkami migdałowymi, wstawić do lodówki lub zimnego pomieszczenia, aby stężało.

Smacznego!

22:43, katarzyna_sar , Ciasta
Link Komentarze (3) »
środa, 06 lutego 2013

Witam po długiej przerwie spowodowanej niedyspozycją zdrowotną. Dzisiaj przedstawiam Wam zaległy przepis na pierniki z mąki żytniej, które po raz pierwszy piekłam na Święta Bożego Narodzenia. Pierniki są pyszne, miękkie, można je włożyć do puszki i zajadać się nimi jeszcze długo po świętach. Za przepis dziękuję pani Basi, pozdrawiam :-)

Składniki:

  • 65 dag miodu
  • 0,5 kg cukru
  • 0,5 litra mleka (odlać 1/2 szklanki mleka)
  • 1,75 kg mąki żytniej
  • 5 jajek
  • 1,5 kostki margaryny
  • 1,5 szklanki oleju
  • 4 łyżki dżemu
  • 3 łyżki kakao
  • 2 przyprawy do piernika
  • 1 paczka cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka amoniaku


Przygotować karmel: cukier wsypać na suchą patelnię i mieszać go na małym ogniu, aż do rozpuszczenia. Następnie dodać miód, wymieszać z rozpuszczonym cukrem, karmel zagotować. Po ugotowaniu karmelu wlać powoli mleko (zrobią się grudki), mieszać tak długo, aż grudki się rozpuszczą i zrobi się gładki sos.

Amoniak rozpuścić w 1/2 szklance zimnego mleka, dodać 4 łyżki mąki, dobrze rozmieszać i odstawić do wyburzenia (w większym garnku) - 20 minut.

Do miski przesiać mąkę żytnią, dodać proszek do pieczenia, sodę, wyburzony amoniak, kakao, przyprawę do piernika, cynamon, żółtka, dżem, rozpuszczoną margarynę, olej, ostudzony karmel (gorącym można się poparzyć!), wszystko wymieszać.

Na koniec ubić białka i dodać do ciasta, zagnieść ciasto i odstawić je na całą noc do lodówki albo do zimnego pomieszczenia.

Na drugi dzień ciasto rozwałkować na 1 cm, podsypywać mąką, wykrawać pierniczki o różnych kształtach, piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Ostudzone pierniki polukrować albo polać roztopioną czekoladą.

Smacznego!

 
1 , 2 , 3 , 4
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Przepisy kulinarne


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi