Sprawdzone przepisy

Wpisy z tagiem: daktyle

sobota, 24 listopada 2018

Fit Bounty to ciasto dla łasuchów, bardzo sycące. Połączenie wiórków kokosowych i gorzkiej czekolady to idealne połączenie. Ciasto jest cudownie kokosowe, a dzięki zawartości miodu lekko słodkie, polecam!

Źródło - tutaj

Spód:

  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1 szklanka namoczonych daktyli
  • 2 łyżki oleju kokosowego (nierozpuszczonego)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

 

Nadzienie:

  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego (nierozpuszczonego)
  • 2-3 łyżki miodu

Polewa czekoladowa:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju kokosowego

szklanka = 250 ml

Spód: Daktyle namoczyć w gorącej wodzie na około 15 minut i dokładnie osuszyć. W blenderze umieścić migdały i orzechy, które należy dokładnie zmielić. Następnie dodać daktyle, olej kokosowy, wiórki kokosowe i mieszać do momentu uzyskania jednolitej, lepkiej konsystencji. Gotowa masę przenieś do tortownicy o średnicy około 15 cm, dokładnie przyklepać, wyrównać powierzchnię i umieścić w zamrażarce na kilkanaście minut, tak by całość stwardniała. Ja zrobiłam z podwójnej porcji w tortownicy o średnicy 26 cm.

Nadzienie: Umieścić mleko kokosowe w garnuszku i delikatnie podgrzać - dodać pozostałe składniki tj. wiórki kokosowe, olej i miód i całość dalej ogrzewać - nie doprowadzić do wrzenia. Gdy wszystko się ładnie połączy, nadzienie kokosowe umieścić na przygotowanym wcześniej spodzie. Przenieś foremkę z prawie już gotowym ciastem na kilka godzin do zamrażarki.

Polewa: Na samym końcu polać ciasto przygotowaną polową czekoladową. Polewa powstaje poprzez rozpuszczenie czekolady z olejem kokosowym.

Ciasto umieść w lodowce na kilkanaście minut. Ciasto przechowywać w zamrażarce.

 

Smacznego!

środa, 13 listopada 2013

Przedstawiam dzisiaj bardzo szybki i wypróbowany przepis na ciasto z dynią i daktylami. Przepis znalazłam na stronie pani Magdy, źródło tutaj. Polecam, ciasto jest bardzo zdrowe, wilgotne, smakuje z lekką nutą imbirową - dla mnie bomba, na jesienne i zimowe dni w sam raz :-). Ja upiekłam z podwójnej porcji, dałam mniej cukru, piekłam w keksówce, zachęcam do wypróbowania.

Składniki:

  • 400 g dyni (bez skórki i miąższu)
  • 100 g daktyli (powinno być 200 g ale dla mnie ta ilość była wystarczająca) + 1 łyżka mąki tortowej
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego (pojemność 250 ml)
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki (pojemność 250 ml)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 łyżeczki kurkumy
  • 100 ml oleju
  • mały kawałek świeżego imbiru (6 g)
  • ekstrakt waniliowy (odrobina)
  • tabliczka białej czekolady
  • 1 łyżka pestek z dyni
  • 2 łyżeczki śmietany
  • 1 łyżeczka brązowego cukru

Dynię obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zamiast dyni można dać marchew, jabłko (jabłko trzeba odsączyć na sitku). Daktyle posiekać jak rodzynki, następnie wymieszać je w łyżce mąki.

Jajka, cukier, szczyptę soli zmiksować na puszystą masę. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 stopni C. Do masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, olej, kurkumę, wszystko zmiksować.

Na koniec wrzucić dynię, daktyle, starty imbir oraz opcjonalnie ekstrakt waniliowy, wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką.

Ciasto wylać na blachę - "keksówkę", wyłożoną papierem do pieczenia. Piec do tzw. suchego patyczka - ja piekłam 45-50 minut w funkcji termoobieg.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać 2 łyżeczki śmietany, dokładnie wymieszać. Pestki posiekać, dodać łyżeczkę brązowego cukru. Po ostygnięciu ciasto polać polewą czekoladową i posypać pestkami dyni (ja posypałam w całości).

Smacznego!

13:24, katarzyna_sar , Ciasta
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 10 października 2011

Bardzo szybki i pyszny deser według przepisu Ewy Wachowicz, której przepisy są dla mnie inspiracją. Pierwszy raz jadłam awokado w takiej postaci, naprawdę deser palce lizać!

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado (musi być miękkie)
  • 1 szklanka śmietanki kremówki - 30 %
  • cukier waniliowy
  • garść daktyli
  • opcjonalnie: biszkopty lub gorzka czekolada

Schłodzoną śmietanę zmiksować na sztywno, dodać cukier waniliowy, jeszcze raz zmiksować.  Awokado obierać ze skórki, wyjąć pestkę, ugnieść widelcem lub zblenderować.

Daktyle pokroić. Pokrojone daktyle i rozgniecione awokado dodać do śmietany, wymieszać łyżką. Deser przenieść do pucharków, udekorować biszkoptami albo startą gorzką czekoladą.

Przed podaniem schłodzić deser godzinę w lodówce.


Smacznego !

Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Przepisy kulinarne


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi