Sprawdzone przepisy

Wpisy z tagiem: herbatniki

niedziela, 29 stycznia 2012

Nie chciało mi się dzisiaj niczego piec i wymyśliłam deser o nazwie "Kolorowy galaretkowiec z pianką waniliowo - cytrynową i herbatnikami". Chyba mi się udało, oceńcie sami. Wykorzystałam tylko składniki, które miałam w mojej spiżarni: galaretki, kompot brzoskwiniowy, serek waniliowy.... Prosty i szybki deser do niedzielnej kawki, zachęcam do wypróbowania. Mam nadzieję, że Wam będzie smakować :-)

Składniki (na 10 pucharków):

  • opakowanie herbatników
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 galaretki agrestowe
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 40 dag serka waniliowego
  • brzoskwinie z kompotu - 1 słoik litrowy lub 2 puszki brzoskwiń
  • sok z brzoskwiń
  • kieliszek wódki

Galaretki cytrynowe zalać 1,5 szklanki gorącej wody i schłodzić do stężenia. Brzoskwinie odsączyć z zalewy, jeśli są duże przekroić je na pół. Do soku z brzoskwiń dodać kieliszek wódki, trochę ciepłej wody, wymieszać i maczać w nim herbatniki. Namoczone herbatniki pokruszyć na spód pucharków.

Serek waniliowy wyłożyć do miski. Gdy galaretka cytrynowa zacznie tężeć wlać ją do serka i dokładnie zmiksować. Masą waniliowo - cytrynową polać herbatniki, schłodzić do stężenia. Galaretki truskawkowe zalać 2 szklankami gorącej wody, to samo zrobić z galaretkami agrestowymi. Schłodzić do stężenia.

Na masę serową ułożyć osączone brzoskwinie (można użyć dowolne owoce np. ananasy, wiśnie....). Gdy galaretka truskawkowa zacznie tężeć zalać nią owoce, schłodzić do stężenia. Na koniec wylać galaretkę agrestową i tak samo schłodzić do stężenia. Deser włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego!

     

sobota, 05 listopada 2011

Mój cytrynowiec to ciasto składające się z warstwy budyniu cytrynowego, bitej śmietany wymieszanej z galaretką cytrynową przykrytej herbatnikami nasączonymi w soku cytrynowo-spirytusowym, na koniec lukier cytrynowy. Przyznacie ciasto grzechu warte! Przepis otrzymałam od koleżanki Renaty, którą serdecznie pozdrawiam!

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 szklanki mąki pszennej lub krupczatki
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru kryształu, w tym 2 cukry waniliowe
  • 2 łyżki wody

Składniki na budyń:

  • duży budyń śmietankowy lub waniliowy (musi być na 3/4 litra mleka)
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • 3/4 kostki masła lub margaryny

Ponczowanie biszkoptu:

  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2 kieliszki wódki lub spirytusu
  • 1/2 soku z cytryny
  • 1 cukier waniliowy

Warstwa śmietanowa:

  • śmietana kremówka - 500 ml
  • galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1/4 litra wody

Lukier cytrynowy:

  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 4-5 łyżek cytryny

Dodatkowo:

  • 1 paczka herbatników
  • 3 kieliszki spirytusu lub wódki do maczania herbatników
  • 1 cytryna

Białka oddzielić od żółtek, przesiać mąki z proszkiem do pieczenia. Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodać szczyptę soli. Dodać cukier oraz cukry waniliowe, dalej miksować.

Żółtka wymieszać z łyżką oleju, dodać do sztywnej piany, wymieszać delikatnie łyżką. Następnie dodawać stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszać łyżką, na koniec dodać 2 łyżki wody (ciasto będzie wilgotniejsze), delikatnie wymieszać.

Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C (pod koniec pieczenia nakłuć ciasto w kilku miejscach drewnianym patyczkiem i sprawdzić czy ciasto jest upieczone - patyczek musi być suchy).

Ostudzony biszkopt naponczować. Do pół szklanki ciepłej wody wlać spirytus lub wódkę, sok z cytryny, wsypać cukier waniliowy, wszystko dokładnie wymieszać. Biszkopt porządnie zwilżyć przygotowanym ponczem.

Ugotować duży budyń w 1/2 litra wody. Z 1/2 litra wody odlać pół szklanki wody, wymieszać w niej budyń, wlać na gotującą się wodę, ugotować budyń. Do budyniu dodać sok z 2 cytryn oraz 3/4 kostki masła lub margaryny (rozpuścić), budyń dokładnie wymieszać. Gorący budyń od razu wylać na biszkopt.

Kremówkę ubić na sztywną masę. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/4 litra wody (1 szklanka). Gdy galaretka zacznie tężeć wlać ją do śmietany, dokładnie wymieszać mikserem, od razu wylać na budyń cytrynowy.

Sok z cytryny wymieszać z spirytusem lub wódką, maczać w nim herbatniki i układać obok siebie na śmietanie.

Lukier cytrynowy: cukier puder wsypać do miski, dodać do niego sok z cytryny i utrzeć całość pałką. Smarować lukrem wierzch ciasta, ciasto schłodzić w lodówce lub zamrażarce.

Smacznego !


23:16, katarzyna_sar , Ciasta
Link Komentarze (11) »
wtorek, 02 listopada 2010

Nie chciało mi się niczego piec w ten długi świąteczny weekend, więc zrobiłam placek z kaszki manny. Pyszny, szybki deser składający się z herbatników i budyniu czekoladowego, niebo w gębie, wypróbujcie!

Składniki:

  • 6 paczek herbatników (tak żeby wyłożyć spód i wierzch blachy)
  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 2 cukry waniliowe
  • szklanka kaszki manny błyskawicznej
  • 2 łyżki kakao
  • rodzynki
  • skórka pomarańczowa

Polewa;

  • pół kostki masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka kakao

Mleko, cukier, margarynę zagotować, dodać cukier waniliowy. Jak się zagotuje dodać szklankę kaszki manny. Na małym ogniu mieszać, aż masa zacznie gęstnieć. Masę ściągnąć z ognia, wsypać przesiane kakao, wsypać rodzynki i skórkę pomarańczową, dokładnie wymieszać. Włożyć na gaz i na małym ogniu mieszać jeszcze przez 1 minutę.

Wcześniej wyłożyć spód blachy herbatnikami, wylać na nie gorący budyń i na wierzch  wyłożyć herbatnikami.Przygotować polewę: margarynę rozpuścić z wodą, dodać cukier puder i przesiane kakao, dokładnie wymieszać. Herbatniki polać polewą.

Smacznego!

niedziela, 18 lipca 2010

Sernik na zimno z brzoskwiniami bierze udział w akcji "MORELKOWO I BRZOSKWINIOWO 2". Bardzo lubię połączenie zimnego sera z owocami, doskonały deser na upały, polecam!

Składniki:
1,5 kg brzoskwiń
6 opakowań herbatników
1 kg sera homogenizowanego waniliowego (ja dałam opakowanie 300 g * 3 sztuki + 1 opakowanie 150 g)
pół paczki żelatyny
5 galaretek brzoskwiniowych

Herbatniki rozkruszyć, najlepiej włożyć do woreczka i rozbić wałkiem. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i na dno wyłożyć pokruszone herbatniki.

2 galaretki zalać 2 szklankami gorącej wody, wymieszać i odstawić do stężenia. Żelatynę rozpuścić w pół szklanki ciepłej wody, odstawić do napęcznienia.

W międzyczasie brzoskwinie umyć, obrać ze skórki (można użyć brzoskwiń ze słoika lub puszki). Część brzoskwiń pokroić w kostkę. Ser wyłożyć do miski, zmiksować. Dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać masę.

Stężałą galaretkę i napęczniałą żelatynę wlać do masy serowej, wymieszać łyżką, wylać na herbatniki, schłodzić w zamrażarce.

Zagotować 1 litr wody, zalać nią 3 galaretki, wystudzić. Gdy masa serowa stężeje, ułożyć na niej brzoskwinie do góry nogami. Zalać tężejącą galaretką, włożyć do zamrażalnika na 1,5 godziny, gotowe!

Smacznego:-)


wtorek, 23 marca 2010



Wczoraj na deser zrobiłam zdrowego truskawkowo - herbatnikowego przekładańca. Przepis zaczerpnięty z przepisów Nigelli Lawson.Trochę go zmodyfikowałam, bo nie miałam malin i jogurtu greckiego. To pyszny i sycący deser.  Polecam go szczególnie osobom dbającym o linię!

Składniki:

  • około 1 kg truskawek  (lub malin - świeże lub mrożone)
  • połowa paczki herbatników (albo ciasteczek owsianych)
  • duży jogurt naturalny (w oryginale jogurt grecki)
  • cukier waniliowy
  • 5 łyżeczek cukru pudru

Truskawki umyć, zmiksować. Jeśli mamy owoce mrożone, należy wyjąć je pół godziny przez robieniem deseru z zamrażarki. Następnie zasypać je cukrem pudrem i poczekać chwilkę. Truskawki powinny zacząć się rozmrażać, wtedy należy je zmiksować lub rozgnieść, żeby powstała papka.

Rozkruszyć herbatniki, ja wkładam do woreczka i rozbijam wałkiem. Jogurt naturalny wymieszać z cukrem waniliowym.

Do pucharków nakładać na przemian: zmiksowane owoce, jogurt naturalny, rozkruszone herbatniki. Udekorować herbatnikiem.

Smacznego !

Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi