Sprawdzone przepisy

Wpisy z tagiem: Koper

niedziela, 27 listopada 2011

Przedstawiam sałatkę z makaronu ryżowego i wędzonego kurczaka według mojego pomysłu, zachęcam do wypróbowania :-)

 Składniki:

  • 2 opakowania makaronu ryżowego (jedno opakowanie 250 g)
  • duży słoik papryki konserwowej
  • 3 udka wędzonego kurczaka
  • pęczek koperku lub pietruszki
  • pora - biała część
  • 3-4 ząbki czosnku
  • majonez
  • sól, pieprz

Kurczaka pokroić w drobną kostkę. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, po ugotowaniu przelać zimną wodą, odcedzić. Paprykę osączyć z zalewy, pokroić w większą kostkę. Koperek lub pietruszkę umyć, poszatkować.

Pora pokroić w drobną kostkę, zasypać pół łyżeczką soli, aby zmiękła. Makaron, kurczaka, pora oraz paprykę połączyć ze sobą, doprawić solą, pieprzem, dokładnie wymieszać.

Czosnek przecisnąć przez praskę. Do majonezu dodać pietruszkę - koperek oraz czosnek, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Do wymieszanych składników dodać majonez, wymieszać. Włożyć sałatkę do lodówki, spożyć najlepiej po minimum 3-4 godzinach, sałatka jest najlepsza jak się przegryzie.

Smacznego!


sobota, 25 września 2010

Tym razem czas na ogórki słodko-kwaśne według przepisu mojej mamy. Nie wyobrażam sobie, że mogłoby ich zabraknąć  szczególnie w okresie zimowym, polecam!

Składniki:

  • ogórki
  • 3 szklanki octu (6 lub 10 %)
  • 35 dag cukru kryształu
  • 6 dag soli (2-3 łyżki)
  • 2 litry wody (1 szklanka więcej, jeśli jest to ocet 10 %)
  • kilka ziaren gorczycy
  • 2-3 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • cebula
  • czosnek
  • marchewka
  • koper
  • chrzan
  • 5-6 ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka gorczycy

Ogórki umyć dokładnie, układać je równo w umytych słoikach. Do każdego słoika włożyć: ziela angielskie, pieprz, gorczycę, liść laurowy, 2 krażki cebuli, pokrojony w plasterki ząbek czosnku, 2-3 kawałki marchewki (ja kroję marchewkę w słupki), koper i chrzan (ilość według uznania, ja wkładam górną część kopru, czyli kwiatostan oraz 2 słupki chrzanu).

Przygotować zalewę. Zagotować wodę z octem, cukrem oraz solą. Gorącą zalewą zalewać ogórki w słoikach. Pasteryzować 5 minut, gorące przewracać do góry nogami, gotowe!

Smacznego!


niedziela, 19 września 2010

Poniżej znajdziecie przepis na ogórki kiszone według przepisu mojej mamy. Przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie. Ogórki są rewelacyjne, wykorzystuję je do sałatek, kanapek, na zagryzkę - gorąco polecam!

Składniki:

  • ogórki (ilość według uznania)
  • 1 litr wody
  • łyżka soli
  • chrzan
  • koper
  • czosnek
  • gorczyca
  • liście: wiśni, porzeczki, dębu lub winogrona

Ogórki umyć. Słoiki wyparzyć. Chrzan i czosnek obrać, pokroić w paski. W słoikach układać ogórki, kawałki chrzanu - ja daję przeważnie 2 kawałki. Wrzucam czosnek - tyle ile lubię, im więcej tym ogórki są bardziej czosnkowe.

Dodać koper, kilka ziaren gorczycy. Można włożyć po liściu, do wyboru: wiśni, porzeczki, dębu lub winogrona. Wodę zagotować z 1 łyżką soli. Zalewą zalać ogórki, zakręcić słoiki, gotowe!


Smacznego:-)

22:26, katarzyna_sar , Przetwory
Link Komentarze (5) »
wtorek, 31 sierpnia 2010

Moja ostatnia propozycja do akcji grillowej, tym razem tzaziki czyli grecka sałatka z ogórków. Ja robię tzaziki z twarogiem, są pyszne i pasują do wszystkich dań z grilla, polecam!

Składniki:

  • 2 duże ogórki
  • 6 ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • pęczek koperku
  • jogurt naturalny
  • 5o dag twarogu

Ogórki obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę, posolić, pozostawić jakiś czas na sitku i później odcisnąć. Koperek posiekać, czosnek zetrzeć na tarce.

Ser rozetrzeć łyżką albo przekręcić przez maszynkę, dodać jogurt (ilość według uznania), doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.  Do masy twarogowej dodać ogórki, czosnek i koperek, wszystkie składniki połączyć, odstawić do lodówki na godzinę, gotowe!

Smacznego:-)


poniedziałek, 30 sierpnia 2010

Doskonała sałatka grillowa z ogórków, super smakuje z grillowaną kiełbasą lub karkówką.Uwielbiam połączenie ogórków, cebuli, ziemniaków i dipu czosnkowego, mniam, polecam!

Składniki:

  • 4 średnie ogórki zielone
  • 4 średnie ogórki kiszone
  • 4 średnie ogórki słodko-kwaśne
  • 2-3 cebule
  • 7 ziemniaków
  • 5 ząbków czosnku
  • majonez
  • jogurt naturalny
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz

Ziemniaki obrać, ugotować, pokroić w plasterki lub talarki. Ogórki zielone obrać, pokroić w plasterki. Ogórki kiszone i słodko-kwaśne odsączyć z zalewy, pokroić w plasterki.

Cebulę obrać, pokroić w talarki, sparzyć wrzątkiem (nie będzie się tak odbijać). Wszyskie składniki wymieszać razem, doprawić solą i pieprzem.

Majonez pomieszać z jogurtem (ilość według uznania), zetrzeć czosnek, dodać posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem. Dodać do składników, dokładnie wymieszać. Odstawić sałatkę na godzinę do lodówki, najlepiej smakuje jak się przegryzie.

Smacznego:-)


Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi