Wpisy z tagiem: owoce
wtorek, 15 lutego 2011
Legumina z owocami to szybki, tani i smaczny deser! Ten przepis otrzymałam od pani Kazi, która była zawodową kucharką, gorąco polecam! Składniki (na 6-7 salaterek):
Galaretkę rozpuścić według przepisu, gdy zacznie tężeć utrzeć żółtka z cukrem. Połączyć z galaretką i dodać ubitą pianę, na koniec delikatnie wymieszać. Na spodzie salaterek lub miski ułożyć owoce np. ananasy, truskawki, brzoskwinie, zalać leguminą i wstawić w chłodne miejsce do stężenia. Smacznego!
poniedziałek, 06 grudnia 2010
Na kolejne urodziny, tym razem mojego drugiego brata, upiekłam tort kawowy z owocami, własnej twórczości. Wszystkim smakował, więc chyba się udał:-), gorąco polecam! Składniki na biszkopt:
Krem kawowy:
Dodatkowo:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli, wymieszać. Do piany dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 180 °C. Na koniec sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dobre. Jak ma być duży tort, trzeba upiec 2 biszkopty (ja tak zrobiłam). Gdy ostygnie przekroić biszkopty na 2 części. Krem kawowy: włożyć większy garnek z wodą na gaz, do niego włożyć mniejszy garnek. Wybić jajka i żółtka, dodać cukier i miksować tak długo, aż utworzy się krem. Na koniec dodać ostudzoną kawę rozpuszczoną w 7 łyżkach wody, dodawać stopniowo do kremu. Krem jest dobry, wtedy gdy jest gorący i gęsty. Otudzony krem kawowy zmiksować dokładnie z kostką masła lub margaryny, dodać olejek rumowy do smaku. Mandarynki obrać, podzielić na kawałki. Ananasy odsączyć z zalewy, pokroić w większą kostkę. Kawę rozpuszczalną rozpuścić w czterech łyżkach wody, ostudzić. Każdą z czterech części biszkoptu ponczować na przemian sokiem z ananasów oraz kawą. Przełożenie kremu: pierwszy krążek: krem kawowy + pokrojone w kostkę ananasy, drugi krążek: krem kawowy + dżem porzeczkowy, trzeci krażek: krem kawowy + cząstki mandarynek. Wierzch i boki tortu posmarować równo kremem i posypać cały tort za pomocą małego sitka zmieloną kawą. Wierzch tortu udekorować owocami, każdy według swojego uznania. Smacznego:-)
niedziela, 28 listopada 2010
Następna propozycja ciasta z serii książek siostry Anastazji. Tym razem placek o nazwie "Kilimandżaro". Pyszny kakaowy biszkopt przełożony kremem i musem jabłkowym, na wierzchu polany polewą czekoladową. Doskonale nadaje się na imprezy imieninowe, ciasto wygląda okazale a nie ma przy nim, aż tak dużo pracy, polecam! Składniki na ciasto ciemne:
Masa jabłkowa:
Masa budyniowa:
Polewa czekoladowa:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli i olej, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia, 1 łyżkę wody, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Biszkopt ostudzić i przekroić na pół. Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć, dodać suche galaretki, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć, na koniec ostudzić. Masa budyniowa: odlać szklankę mleka, dodać mąkę i 2 żółtka rozmieszać dokładnie, żeby nie było krupek. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać zawartość szklanki, mieszać na małym ogniu, aż powstanie budyń, ostudzić. Masło lub margarynę utrzeć, dodawać przestudzony budyń, dokładnie miksować, żeby krem był gładki i puszysty. Polewa czekoladowa: rozpuścić wszystkie składniki w kąpieli wodnej - wstawiając garnek z składnikami do garnka z gotująca się wodą. Przełożenie ciasta: ciasto ciemne - masa jabłkowa - masa budyniowa - ciasto ciemne - polewa czekoladowa - wierzch posypać skórką pomarańczową lub wiórkami kokosowymi. Smacznego:-)
piątek, 12 listopada 2010
Ciasto o nazwie "Kolorowe oczy" fajnie brzmi i super smakuje. Skorzystałam z przepisu słynnej siostry Anastazji. Upiekłam je na imieniny mojego męża, zachęcam do wypróbowania! Składniki na biszkopt kakaowy
Składniki na biszkopt jasny:
Krem:
Dodatkowo:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać łyżkę oleju, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka z olejem i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać, na koniec dodać 2 łyżki wody. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Tak samo przygotować biszkopt jasny, nie dodawać tylko kakao. Przygotować blachę, ja użyłam blachy z piekarnika, ciasto upiekło się cieńsze. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć ciasto. Piec 20 minut w temperaturze 170-180 stopni C na jasnozłoty kolor. Jak biszkopt się upiecze, od razu zdjąć papier, przykryć ściereczką, posmarować biszkopt powidłami, zwinąć roladę za pomocą ręcznika i pozostawić tak roladę do ostygnięcia. Następnie pokroić ją w krążki. Brzoskwinie osączyć. Galaretki zalać 2 szklanki gorącej wody. Ciemny biszkopt nasączyć odrobiną wody wymieszaną z spirytusem i sokiem z cytryny. Przygotować masę: odlać 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotować z cukrami. Do pół szklanki mleka dodać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Dobrze rozmieszać i wlać na gotujące się mleko, gotować jak budyń, ostudzić. Ostudzony krem zmiksować z kostką masła lub margaryny. Przełożenie ciasta: biszkopt ciemny - połowa masy - ułożyć krążki rolady - połowa masy - brzoskwinie - zalać tężejącą się galaretką. Smacznego!
wtorek, 26 października 2010
Dyniowe szaleństwo trwa!! Przedstawiam mój eksperyment dyniowo-brzoskwiniowy, smakuje rewelacyjne z świeżym pieczywem, gorąco polecam!
Dynię oczyścić ze skóry i miękkiego miąższu pokroić ją w kostkę i zasypać cukrem odstawić na godzinkę. Brzoskwinie umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Dynię wstawić na gaz i gotować bez pokrywki jak część soku odparuje dodać pokrojone brzoskwinie, skropić sokiem z cytryny, gotować na małym ogniu, aż zrobi się mus (można rozdrobnić blenderem). Odparować dżem do, dżem musi zrobić się gęsty. Gorący dżem powkładać do wyparzonych słoiczków i pasteryzować od zagotowania ok 10-15 minut. Przykryć ręcznikiem i wystudzić (zakrętki powinny się wciągnąć). Smacznego!
niedziela, 24 października 2010
Szybkie i proste ciacho z truskawkami, do kawy w sam raz, gorąco polecam!
Składniki na masę:
Dodatkowo:
Białka ubić na sztywno z szczyptą soli, ciągle ubijając dodać cukier. Następnie dodać żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C (blacha 31 x 23 cm). Przygotować masę: rozpuścić 2 galaretki. Truskawki rozmrozić (rozdrobnić blenderem), zmiksować z serkami, cukrem pudrem, wlać tężejące galaretki i wymieszać. Masę wylać na biszkopt i schłodzić. Rozpuścić pozostałe galaretki. Na masę wyłożyć biszkopty, zalać tężejącymi się galaretkami. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia. Smacznego!
niedziela, 17 października 2010
Jedno z moich ulubionych ciast to salseson lub też placek amerykański, różnie się go nazywa. Uwielbiam ciasta z jabłkami i cynamonem. Zapach który ogarnia cały dom w trakcie pieczenia jest cudowny, serdecznie polecam do wypróbowania! Składniki:
Żółtka utrzeć z cukrem na biały kolor, dodać cynamon i przesiane kakao. Do tego wlać olej, lekko zmiksować. Masa będzie wyglądała jakby się zważyła. Masę przełożyć do większej miski, dodać pokrojone w kostkę jabłka, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Rozpuścić sodę w letniej wodzie, wlać do ciasta i połączyć z ciastem. Następnie wsypać przesianą mąkę, wsypać posiekane orzechy (ja akurat do tego placka nie dodałam orzechów), połączyć. Na koniec ubić pianę z białek, dodać szczyptę soli. Sztywną pianę dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni C około godziny, sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone, wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego!
poniedziałek, 04 października 2010
Na 26-ych urodzinach mojego brata zajadaliśmy się tortem przełożonym kremem wiśniowo-rumowym własnego autorstwa, polecam!
Składniki na krem wiśniowy i rumowy
Dodatkowo:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 180 °C. Na koniec sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dobre. Gdy tort wystygnie przekroić go na 3 części. Każdą część nawilżyć wodą z spirytusem, szczególnie boki i wierzch. Przygotować kremy. Zmiksować dokładnie 2 margaryny z cukrami waniliowymi i cukrem pudrem. Odłożyć 1/3 kremu do innej miski - do tej części dodać sok z wiśni. Do pozostałego kremu dodać olejek rumowy. Ten krem podzielić na 2 równe części. Przekładać warstwy następująco: pierwszy krążek posmarować kremem rumowym. Na ten krem wyłożyć nutellę. Ja daję nutellę własnej roboty z śliwek (przepis znajdziecie na moim blogu). Przyłożyć równo drugi krążek, na niego wyłożyć krem wiśniowy i osączone wiśnie. Trzecią warstwę tortu posmarować kremem rumowym. Kremem wiśniowym posmarować boki. Na wierzchu zrobić kremem rumowym esy floresy, wzorki według uznania. Na to można położyć wiśnie. Na koniec obsypujemy boki posypką (ja zmieliłam suchy biszkopt), gotowe! Smacznego! |
Archiwum
Ostatnie wpisy
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
![]() ![]() ![]() Kuchnia na 5 ![]() Online ![]() |