Sprawdzone przepisy

Wpisy z tagiem: kapusta

środa, 30 maja 2012

Zapraszam na proste i treściwe danie obiadowe czyli łazanki z białą kapustą i kiełbasą. W trakcie robienia łazanek podglądałam przepis znajdujący się na stronie: " Z pierwszego tłoczenia" - link tutaj, polecam mniam:-)

Składniki na dużą ilość:-):

  • 50 dag makaronu łazanki
  • główka białej kapusty
  • 4 liścia laurowe
  • 3 kiełbasy np. śląska
  • sól, pieprz
  • boczek - 30 dag
  • 4 cebule

Kapustę drobno posiekać i włożyć do garnka wraz z listkami laurowymi. Całość zalać niewielką ilością wody i ugotować do miękkości. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli oleju.

Cebule, kiełbasę i boczek pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić cebulę, zrumienić na złoto, następnie dodać boczek i kiełbasę, lekko podsmażyć, aż wędlina się zarumieni. Lekko wszystko posolić, często mieszać, smażyć, aż cebula będzie miękka.

Kapustę dobrze odcisnąć i wymieszać z cebulą i wędliną, dodać makaron. Całość doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać, gotowe!

Podgrzewać  na małym ogniu , ciągle mieszając przez kilkanaście minut.  Można też przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć wiórki masła i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut, gotowe!

Smacznego!

wtorek, 10 stycznia 2012

Przygotowałam trochę inną wersję bigosu, bo z podrobami, Przepis na ten bigos wymyśliłam trochę sama a trochę skorzystałam z przepisu umieszczonego na tej stronce. Moim domownikom bardzo smakował, wypróbujcie:-)

 Składniki na bigos:

  • 1 kg kiszonej kapusty, odciśniętej
  • 1 kg kapusty białej
  • 30 dag ugotowanych żołądków drobiowych
  • 30 dag ugotowanych serc drobiowych
  • włoszczyzna: 2-3 marchewki, seler, pietruszka
  • 20 dag suszonych grzybów
  • 3-4 cebule
  • sól, pieprz, olej do smażenia
  • 1 kg dowolnego mięsa
  • 25 dag wędzonego boczku
  • 5 - 6 sztuk kiełbasy
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • koncentrat pomidorowy - ilość według własnego smaku ja dodałam sok pomidorowy własnej roboty
  • słoiczek keczupu
  • 2-3 liścia laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2-3 ząbki czosnku -opcjonalnie
  • kostka rosołowa lub 1 łyżka przyprawy jarzynki

Grzyby namoczyć w wodzie najlepiej dzień wcześniej, następnego dnia ugotować w tej samej wodzie i pokroić w większe kawałki, wodę zostawić. Odciśniętą kapustę kiszoną zalać wodą (1 litr), dodać ziela angielskie, ziarenka pieprzu, liścia laurowe i gotować do miękkości na wolnym ogniu. Kapustę białą poszatkować drobno, wrzucić do garnka, zalać wodą (500 ml) i gotować do miękkości, po ugotowaniu kapusty odcedzić.

Surowe mięso pokroić w większą kostkę, doprawić solą, pieprzem, można też zetrzeć do mięsa czosnek (ja tego nie robię) i podsmażyć na oleju.

Ugotować osobno w wodzie żołądki i serca (ja dodatkowo wrzucam kostkę rosołową lub daje 1 łyżkę przyprawy jarzynki, aby zrobił się lepszy smak), wywar zostawić. Włoszczyznę:  marchewki, seler pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach na tarce i poddusić na oleju do miękkości.

Kiełbasę i boczek pokroić, zrumienić na patelni. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na złoty kolor na tłuszczu od kiełbasy i boczku. Podsmażone składniki wrzucić do kapusty.

Wymieszać razem kapusty z podrobami, z wszystkimi rodzajami mięsa, z włoszczyzną, z cebulą, z grzybami, dodać koncentrat pomidorowy, wodę od grzybów, wywar z podrobów, keczup, majeranek, sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszać.

Smacznego!

poniedziałek, 14 listopada 2011

Ostatnio zrobiłam ogromną ilość krokietów z kapustą kiszoną i grzybami  jako dodatek do barszczu czerwonego. U mnie w domu wszyscy uwielbiają takie połączenie, przepis zaczerpnęłam z zeszytu kulinarnego mojej mamy. Krokiety biorą udział w akcjach "Retro kuchnia", "Wigilia" oraz "Grzybobranie 2011", polecam.

 Składniki na naleśniki:

  • około 1 litra mleka
  • 2 jajka
  • około 3 szklanek mąki pszennej
  • 2 szklanki wody mineralnej gazowanej (nadaje puszystości naleśnikom)
  • płaska łyżeczka soli
  • olej do smażenia

 Składniki na farsz:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 20 dag grzybów suszonych (ja dałam ususzone podgrzybki, ale można dodać też pieczarki) + 1 cebula
  • 1 duża cebula
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, sól, pieprz mielony)
  • 4 łyżki keczupu - opcjonalnie (dzięki temu farsz jest słodszy)
  • olej
  • 4-5 szklanek wody

 Panierka:

  • 5 jajek
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Naleśniki: mleko, wodę, mąkę, jajka zmiksować razem, doprawić solą według własnego uznania. Na patelnię teflonową wlać kilka kropel oleju, rozprowadzić ciasto i smażyć z obydwu stron. Naleśniki powinny być cienkie i niezbyt przypieczone.

Mąki należy wsypać tyle, aby ciasto nie było za gęste ani za rzadkie. Gdyby naleśniki się rwią to znaczy, że jest za mało mąki, jeśli są zbyt sztywne, to dodaliście za dużo mąki, wówczas należy dolać odrobinę mleka. Po usmażeniu naleśniki przykryć talerzem, będą się wtedy lepiej zwijać.

Farsz: suszone grzyby namoczyć najlepiej dzień wcześniej, gotować w wodzie w której moczyły się grzyby, dodać 1 cebulę do grzybów i gotować, aż zmiękną. Kiszoną kapustę wypłukać, włożyć do garnka, zalać 4-5 szklankami wody, tak żeby zakryły kapustę i gotować do miękkości.  Dodać przyprawy: 2 liścia laurowe, 3 ziela angielskie i 5 ziarenek pieprzu.

Po ugotowaniu kapustę odcisnąć i pokroić na drobne kawałki. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Dodać kapustę i pokrojone w grubszą kostkę grzyby. Wszystko wymieszać i doprawić solą, pieprzem, można dodać keczup jak ktoś lubi. Farsz rozsmarować na naleśnikach i zwinąć jak krokiety.

Krokiety panierować w jajku i bułce, smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Krokiety zamrażać bez panierki, można ją zrobić po rozmrożeniu. Krokiety podawać z czerwonym barszczem.

 

Smacznego!

    

poniedziałek, 18 października 2010

Pierwszy raz jadłam gołąbki z kiełbasą, bardzo mi smakowały:-) To nowy smak dla mnie, bo zawsze jadam gołąbki z mięsem mielonym. Przepis otrzymałam od mojej teściowej, polecam!


Składniki:

  • główka białej kapusty
  • 5-6 pęt kiełbasy
  • 4 woreczki ryżu
  • sól, pieprz
  • pół kostki masła lub margaryny do smażenia
  • keczup

Sos:

  • 1/2 litra wody
  • kostka rosołowa
  • przecier pomidorowy mały
  • śmietana 12 %
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • maggi
  • sól, pieprz

Z kapusty wyciąć głąb, umieścić kapustę w dużym garnku, aby woda zakryła kapustę, posolić i pod przykryciem gotować około 10 minut, wyjąć ,ostudzić i delikatnie pościągać liście wycinając grube nerwy. Ryż ugotować według opakowania. Kiełbasę obrać ze skórek i zmielić przez maszynkę.

Połączyć ugotowany ryż z kiełbasą, dodać keczupu według uznania, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Na każdy liść nałożyć porcję farszu i zawinąć najpierw  boki i w rulon. Włożyć ciasno gołąbki do brytfanki. Dodać połowę kostki margaryny, około 2 szklanki wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 1 godzinę.


Przygotować sos: Wodę zagotować z kostką rosołową, dodać koncentrat pomidorowy. Mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami śmietany i pół szklanki wody i wlać do wody z koncentratem. Powinno lekko się zgęstnieć, doprawić maggi, solą i pieprzem.

Smacznego!


niedziela, 29 sierpnia 2010

Bigos z cukinii i kapusty to moja następna propozycja biorąca udział w akcji "CUKINIOWY SIERPIEŃ 2010", pyszotka:-)

Składniki na 6 osób:

  • 4 średnie cukinie
  • 1 kg zwykłej kiełbasy
  • 0,5 kg cebuli
  • przecier pomidorowy lub 4 pomidory
  • 1 główka kapusty
  • 6 łyżek keczupu
  • olej do smażenia
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek wody
  • sól, pieprz

Cukinię obrać, wykroić miąższ z pestkami, pokroić w drobną kostkę, posolić (cukinia puści sok i zmięknie, później odcedzić). Pokrojoną w kostkę cebulę i kiełbasę zeszklić na oleju, wrzucić do rondla. Kapustę pokroić, wrzucić na wrzątek, gotować do miękkości. Ostudzić, kapustę wycisnąć, można drobniej pokroić.

Oddzielnie na odrobinie oleju uprażyć cukinię, dodać wodę, musi lekko się rozgotować (tak około 10 minut). Wszystkie składniki połączyć razem, na koniec dodać pomidory (albo przecier pomidorowy) oraz keczup. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

Dusić jeszcze około 10 minut. Wyłączyć palnik, na koniec dodać starty czosnek, wymieszać, gotowe!

Smacznego:-)


sobota, 21 sierpnia 2010

Po 2-tygodniowej przerwie powracam:-) Przygotowałam pierogi z kapustą i serem, robiłam je po raz pierwszy. U mnie w domu przeważnie jadło się pierogi na słodko, czas na zmiany:-) polecam!

Składniki na ciasto:

  • 40 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 - 1,5 łyżki masła
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 1 główka kapusty
  • 5 cebul
  • 50 dag twarogu
  • sól

Mąkę z szczyptą soli przesiać na stolnicę, zrobić dołek. Do dołka wbić jajko, dodać masło, lekko zagnieść. Następnie wlać gorącą wodę. Temperatura wody powinna być jak najwyższa. Zagnieść ciasto na jednolitą masę, powinno się odklejać od rąk.

Przygotować farsz: kapustę pokroić, wrzucić na wrzątek, gotować do miękkości. Ostudzić, kapustę wycisnąć, można drobniej pokroić. Twaróg przekręcić przez maszynkę. Cebule obrać, pokroić na kostkę, zeszklić na oleju. Wszystkie składniki dokładnie połączyć, doprawić solą.

Posypać stolnicę mąką. Odcinać po kawałku ciasta, resztę ciasta trzymać pod miską. Ciasto wałkować na odpowiednią grubość, ja staram się wałkować cieniutko. Szeroką szklanką wycinać krążki, nakładać farsz, skleić pierogi ręką, można użyć do tego także widelca już specjalnego urządzenia do zagniatania pierogów. Układać pierogi na talerzu posypanym mąką lub po prostu na lnianym ręczniku, nie mogą sie sklejać.

W dużym garnku zagotować wodę, lekko osolić. Wrzucać pierogi, jak wypłyną na wierzch gotować jeszcze 3 minuty. Wykładać pierogi, odcedzić na łyżce cedzakowej, ułożyć na talerzu, polać stopionym masłem.

Smacznego:-)


piątek, 02 lipca 2010

U mnie jak robi się mamine gołąbki z mięsem mielonym, to robi się ich strasznie dużo:-) Lubimy je bardzo, do obiadu lub z świeżym pieczywem! Możecie zrobić mniej gołąbków, najważniejsza jest zasada, żeby ryżu było mniej więcej tyle samo co mięsa. Polecam gorąco, to kolejny przepis, który dodaję do akcji "KULINARNE PERŁY Z LAMUSA" oraz "SMACZNIE I POMIDOROWO".

Składniki:
3 opakowania ryżu (400 g)
1,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 kg mięsa mielonego z indyka
0,5 kg cebuli (można dodać mniej lub więcej, według uznania)

sól, pieprz
keczup pikantny - 0,50 litra
2-3 kapusty (najlepiej młoda)
olej
2 szklanki bulionu

Składniki na sos pomidorowy:
pomidory - 6 sztuk
1 szklanka bulionu
1-2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła

2-3 łyżki śmietany
sól, pieprz, cukier

Ryż ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Z kapusty wyciąć głąb. Kapustę opłukać i obgotować w wodzie z 2 łyżkami oleju - kapusta będzie się wtedy lekko obierała.

Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć oleju na złoty kolor. Ostudzony ryż wyrzucić na miskę, dodać gorącą cebulkę, mięso mielone wieprzowe i z indyka. Wymieszać dokładnie najlepiej drewnianą łyżką lub ręką. Doprawić solą, pieprzem i keczupem, jeszcze raz wymieszać.

Liście odrywać delikatnie od kapusty, można lekko wyciąć miejsca, gdzie kapusta jest twarda. Nakładać farsz do środka i zawijać w liście.

Dno garnka lub naczynia żaroodpornego wyłożyć liśćmi kapusty. Na nich układać gołąbki – zawinięciem do dołu – ciasno jeden obok drugiego, żeby się nie porozwijały w czasie duszenia. Na dolnej warstwie ułożyć następną i następną, zalać gołąbki bulionem, wierzch przykryć liścmi kapusty.

Przykryć garnek i postawić na płytce na małym gazie. Dusić pod przykrywką do miękkości kapusty około 1 godziny i 15 minut.

Można przygotować sos pomidorowy. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić. Udusić na 1 łyżce masła, wlać bulion, chwilę podgotować, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na pozostałym maśle lekko przesmażyć mąkę. Wlać trochę sosu i dokładnie wymieszać (tak aby nie było grudek), połączyć z pozostałym sosem, zagotować. Na końcu do sosu wlać śmietanę. Gołąbki wyjąć na talerz, polać sosem.


Smacznego:-)


piątek, 11 czerwca 2010

Młoda kapusta ze śmietaną to doskonała i szybka przystawka do drugiego dania. Przepis przywędrował na bloga, aż z Podkarpacia, pozdrawiam:-)

Składniki:
1 duża główka kapusty
sól, pieprz
0,5 litra śmietany

1  łyżka musztardy
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki masła

Kapustę oczyścić, pokroić, posypać solą, żeby zmiękła. Na patelnię wrzucić masło, potem kapustę, chwilę gotować. Następnie podlać wodą, dać łyżkę musztardy, doprawić i dusić, aż zmięknie (około 5-7 minut).

Z pozostałego masła i mąki przyrządzić jasną zasmażkę, dodać do kapusty. Zalać śmietaną. Dusić jeszcze przez około 10 minut, gotowe!

Smacznego:-)

Tagi: kapusta
18:29, katarzyna_sar , Przystawki
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi