Sprawdzone przepisy

Wpisy z tagiem: mak

sobota, 13 stycznia 2018

Przedstawiam dzisiaj przepis na ciasto Pijak. Składa się ono z biszkoptu i ciasta makowo- kokosowego. Przełożone zostało dżemem porzeczkowym i masą budyniową. Górna warstwa to pijane biszkopty zalane polewą czekoladową. Ciasto wielosmakowe i bardzo alkoholowe. Polecam na imprezy rodzinne, święta :-).

Źródło -  tutaj.

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Poncz:

  • 20 ml wódki
  • 20 ml wody

Ciasto makowo-kokosowe:

  • 6 białek
  • 130 g cukru pudru
  • 150 g suchego maku
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 6 żółtek
  • 80 g cukru
  • 25 g mąki pszennej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 375 ml mleka
  • 250 g masła

Polewa czekoladowa:

  • 100 g masła
  • 50 g kakao
  • 120 g cukru pudru
  • 4 łyżki mleka

Dodatkowo:

  • 400 - 450 g dżemu porzeczkowego
  • około 200 g biszkoptów okrągłych
  • około 200 - 250 ml likieru pomarańczowego (lub wódki)

Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku około 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (funkcja góra - dół). Pozostawić do ostygnięcia.

Ciasto makowo - kokosowe: mak, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia wymieszać w miseczce. Odstawić na bok. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką wymieszany mak z wiórkami i proszkiem do pieczenia. Piec w tej samej formie co biszkopt, wyłożonej papierem do pieczenia, około 30 minut w w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.

Wódkę wymieszać z wodą i nasączyć biszkopt. Następnie rozsmarować dżem porzeczkowy. Na dżem położyć ciasto makowo- kokosowe.

Przygotować masę budyniową. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodać obie mąki. W międzyczasie zagotować mleko. Dalej miksując masę jajeczną wlewać cienkim strumieniem gorące mleko. Następnie postawić garnek z masą na piecu i ciągle mieszając, zagotować. Gotować ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.

Masę budyniową rozsmarować na cieście makowo- kokosowym. Likier pomarańczowy (lub inny alkohol) nalać do głębokiego talerza lub miseczki. Biszkopty moczyć z obu stron w alkoholu i układać rzędami na masie budyniowej.

Polewa czekoladowa: masło roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować. Polewę rozłożyć na biszkoptach.

Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Nóż zanurzyć w wodzie przed krojeniem, wówczas polewa nie będzie się mocno do niego kleić.

Smacznego!

niedziela, 05 stycznia 2014

Zgodnie z obietnicą dzisiaj na blogu rolada drożdżowa z kutią. Zostało mi po świętach dość dużo kutii, nie chciałam jej zmarnować, poszperałam na necie i znalazłam przepisy na babeczki lub rolady drożdżowe z kutią. Postanowiłam upiec roladę bo mam sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe z zeszytu mojej mamy. Rolada jest pyszna, nie za słodka, po prostu świąteczna :-). Z podanej porcji ciasta i kutii wychodzą 2 rolady, polecam.

Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 2 łyżki wody
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 10 dag drożdży
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • około 1 kg kutii - przepis poniżej
  • 5-6 łyżek bułki tartej

Mąkę przesiać przez sito, zrobić w środku dołek. Wrzucić do środka rozkruszone drożdże, posypać cukrem. Drożdże muszą się rozpuścić, następnie dodać wodę, jajka - składniki rozbełtać widelcem, na koniec dodać miękkie masło lub margarynę i zarobić ciasto.

Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część grubo i równo rozwałkować (na długość foremki "keksówki"), podsypując grubo mąką, żeby się nie przykleiło. Do kutii dodać bułkę tartą, wymieszać. Moja kutia puściła wodę, bułka tarta wchłonie ją.

Nałożyć kutię na ciasto, zwinąć ciasto (boki lekko zawinąć i zrolować ciasto), zawinąć w papier do pieczenia, włożyć do keksówki. Pozostawić trochę luzu między ciastem a papierem.

Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C w funkcji termoobieg, rolada musi być przykryta papierem do pieczenia. Po tym czasie odkryć roladę z papieru do pieczenia, piec jeszcze 10 minut w funkcji góra, żeby wierzch rolady się zrumienił.


Smacznego !

sobota, 04 stycznia 2014

Kutia to tradycyjna wigilijna potrawa, która w tym roku po raz pierwszy gościła na moim stole. Przygotowywałam ją razem z moją bratową, ponieważ u mnie jada się na Wigilię makiełki - przepis znajdziecie tutaj. Spróbowałam, bardzo mi smakowała :-). Ja robiłam kutię z podwójnej porcji, z reszty, która mi została upiekłam roladę drożdżową z kutią. Przepisem podzielę się z Wami w najbliższym czasie, pozdrawiam :-).

Składniki:

  • 1 szklanka maku
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 2 szklanki mleka lub wody
  • 20 dag bakalii ( w równych częściach: rodzynki, figi, daktyle, orzech włoskie, migdały, skórka pomarańczowa, sparzone rodzynki)
  • 1 szklanka miodu

Namoczony dzień wcześniej mak wypłukać, zalać wrzącą wodą lub mlekiem i trzymać na ogniu tak długo, aż da się go rozetrzeć w palcach (ja gotowałam mak 20 minut). Odcedzić przez gęste sito, starannie osączyć, zmielić 3 razy przez maszynkę.

Kaszę zalać czystą wodą i gotować do miękkości (ja gotowałam 30 minut). Odcedzić na sitku. Podczas gotowania kaszy należy pamiętać o mieszaniu, kasza się skleja. Wilgotny mak wymieszać z miodem.

Bakalie pokroić niezbyt drobno, dodać do maku. Kaszę wymieszać z makiem i bakaliami niedługo przed podaniem, inaczej stwardnieje. Kutię należy podać lekko schłodzoną.

Smacznego!

wtorek, 27 grudnia 2011

Na moim stole wigilijnym co roku królują zdecydowanie makiełki czyli pokrojona bułka z masą makową. Na Wigilię zrobiłam aż dwie wielkie miski i wszystko poszło w mig, pycha!

Składniki :

  • 2 bułki strucle
  • 25 dag maku
  • 4 jajka
  • 5 dag orzechów
  • bakalie: rodzynki, suszone owoce, skórka pomarańczowa
  • 15 dag cukru
  • 5 dag masła lub margaryny
  • 1,5 łyżki miodu
  • słoiczek powideł lub dżemu
  • ciepła woda

Bułki pokroić w większą kostkę, wrzucić do miski. Przygotować masę makową. Namoczony dzień wcześniej mak wypłukać, zalać wrzącą wodą lub mlekiem i trzymać na ogniu tak długo, aż da się go rozetrzeć w palcach. Odcedzić przez gęste sito, starannie osączyć, zmielić 3 razy przez maszynkę.

Utrzeć mikserem żółtka z cukrem, dodać miękką margarynę. Mak dodać do masy jajecznej, wmieszać, dodać bakalie, powidła, miód i połączyć z ubitą pianą z białek.

Na koniec rozrobić masę makową w szklance ciepłej wody, masa makowa musi mieć konsystencję lejącą, polać bułkę, dokładnie wymieszać, makiełki gotowe!

Smacznego :-)

   

wtorek, 03 maja 2011

 

U mnie na blogu jeszcze poświątecznie:-) Seromakowiec z masą jabłkową to wspomnienie dzieciństwa. Przygotowujemy go zawsze na święta Bożego Narodzenia lub Wielkanocy, gdy po upieczeniu sernika, makowca zostaje jeszcze dużo masy makowej lub masy serowej. Przepis sprawdzony, polecam!

Składniki na spód:

  • 30 dag mąki pszennej (1 1/2 szklanki)
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 10 dag cukru pudru (1/2 szklanki)
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 Składniki na masę makową:

  • 40 dag maku
  • 4 jajka
  • 10 dag orzechów
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 5 dag masła lub margaryny
  • bakalie: rodzynki, suszone owoce, skórka pomarańczowa
  • 1,5 łyżki miodu
  • słoiczek dżemu

 Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera
  • 4 jajka
  • 10 dag margaryny
  • około 1 szklanki cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • rodzynki (zaparzyć wrzątkiem i obtoczyć w mące)
  • skórka pomarańczowa
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • olejek zapachowy

 Składniki na masę jabłkową:

  • 1 kg jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 łyżka masła

Przygotować spód: z podanych składników zagnieść ciasto, tak jak na makaron. Ciasto wyłożyć na blachę.

Masa makowa: dzień wcześniej zamoczyć mak. Na drugi dzień mak wypłukać, zalać wrzącą wodą lub mlekiem i trzymać na ogniu tak długo, aż da się go rozetrzeć w palcach. Odcedzić przez gęste sito, starannie osączyć, zmielić 3 razy przez maszynkę. Utrzeć mikserem żółtka z cukrem, dodać miękką margarynę. Mak dodać do masy jajecznej, wmieszać łyżką, dodać bakalie, dżem, miód i połączyć z ubitą pianą z białek.

Masa serowa: oddzielić żółtka od białek. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę (ja robię to w odzielnej misce). Zmielony ser (2 razy) wyłożyć na miskę, dodać masę jajkową, wymieszać ręką albo drewnianą łyżką. Dodać proszek do pieczenia, rodzynki, skórkę pomarańczową, mąkę zmieniaczaną oraz olejek zapachowy (ja dałam pomarańczowy). Masę dokładnie wymieszać. Na koniec ubić pianę z białek ze sztywną soli na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać.

Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć, dodać suche galaretki, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć, na koniec ostudzić.

Na wyłożoną papierem blaszkę wyłożyć ciasto, następnie na przemian obok siebie łyżką wykładać masę makową, masę serową i masę jabłkową. Piec około godziny w temeparturze 180 stopni C.



Smacznego!

18:38, katarzyna_sar , Ciasta
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 11 października 2010

Szybkie i proste ciasto babkowe o wdzięcznej nazwie kwitnący tulipan, polecam!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • około szklanki cukru kryształu (w tym 2 cukry waniliowe)
  • 6 jajek
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju
  • 2 czubate łyżeczki kakao
  • 1/2 szklanki maku
  • 1 kisiel wiśniowy lub truskawkowy
  • cukier puder do posypania lub lukier
  • szczypta soli
  • margaryna i bułka tarta do formy


Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po 1 żółtku oraz na przemian po łyżce oleju i mąki przesianej z proszkiem do pieczenia.

Ubić pianę z białek, dodać szczyptę soli, wymieszać delikatnie z ciastem. Przygotować formę do babki, dokładnie wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą.

Ciasto podzielić na 4 części. Pierwszą część wymieszać z przesianym kisielem, drugą z przesianym kakao, trzecią z makiem a ostatnia ma pozostać biała.

W formie babkowej wyłożyć nieregularnie warstwami wszystkie części ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni, stopniowo zwiększać temperaturę do 200 stopni C. Piec 40-45 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Smacznego!


środa, 14 lipca 2010

Rozmroziłam masę makową i upiekłam szybkie ciasteczka francuskie z nadzieniem makowym. Zajęło mi to dosłownie pół godziny, pycha!  

Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
masa makowa gotowa albo można przygotować ją samodzielnie
(przepis poniżej)

Składniki na masę makową:
40 dkg maku
8 jaj
10 dkg orzechów
bakalie: rodzynki, suszone owoce, skórka pomarańczowa
30 dkg cukru (1 1/2 szklanki)

10 dkg masła lub margaryny
3 łyżki miodu

słoik powideł lub dżemu

Rozpakować ciasto francuskie i pokroić na równe kwadraty. Masę makową położyć na środku na każdym kwadracie. Sklejać jak pierogi lub złapać końce i skleić na górze tworząc sakiewki.

Masa makowa: Dzień wczesniej zamoczyć mak. Na drugi dzień mak wypłukać, zalać wrzącą wodą lub mlekiem i trzymać na ogniu tak długo, aż da się go rozetrzeć w palcach. Odcedzić przez gęste sito, starannie osączyć, zmielić 3 razy przez maszynkę.

Utrzeć mikserem żółtka z cukrem, dodać miękką margarynę. Mak dodać do masy jajecznej, wmieszać, dodać bakalie, powidła, miód i połączyć z ubitą pianą z białek.

Piec w temperaturze 220 stopni C przez 15-20 minut. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

Smacznego:-)

środa, 19 maja 2010

Kolejna perła z lamusa, pyszna rolada makowa według przepisu mojej mamy:-) Makowiec jest pyszny, zawsze smakuje rewelacyjnie, gorąco polecam!

Składniki na ciasto:

  • 50 dag mąki
  • 2 łyżki wody
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 10 dag drożdży
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru

Składniki na masę makową:

  • 40 dag maku
  • 8 jaj
  • 10 dag orzechów
  • bakalie: rodzynki, suszone owoce, skórka pomarańczowa
  • 30 dag cukru (1 1/2 szklanki)
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 3 łyżki miodu
  • słoik powideł lub dżemu

Mąkę przesiać przez sito, zrobić w środku dołek. Wrzucić do środka rozkruszone drożdże, dodać wodę, cukier, jajka, masło lub margarynę i zarobić ciasto.

W międzyczasie przygotować masę makową. Namoczony dzień wcześniej mak wypłukać, zalać wrzącą wodą lub mlekiem i trzymać na ogniu tak długo, aż da się go rozetrzeć w palcach. Odcedzić przez gęste sito, starannie osączyć, zmielić 3 razy przez maszynkę.

Utrzeć mikserem żółtka z cukrem, dodać miękką margarynę. Mak dodać do masy jajecznej, wmieszać, dodać bakalie, powidła, miód i połączyć z ubitą pianą z białek.

Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część grubo rozwałkować, podsypując grubo mąką, żeby się nie przykleiło. Nałożyć masę makową, zwinąć ciasto, włożyć do keksówki, zawinąć w papier do pieczenia. Pozostawić trochę luzu między ciastem a papierem.

Piec ok 30-40 minut w 160 – 180 stopni (ja piekę zawsze w termoobiegu, więc w tej niższej temperaturze). Po wystygnięciu polukrować.

Smacznego:-)


 
1 , 2
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Przepisy kulinarne


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi