Sprawdzone przepisy

Wpisy z tagiem: por

sobota, 03 lutego 2018

Zupa krem z pora to dobry pomysł na obiad. Robię ją bardzo często bo moja córeczka bardzo ją lubi. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Ponadto dzięki dodaniu do niej ziemniaków jest gęsta i sycąca. Kiedy jest zimno najlepiej rozgrzać się dobrą i zdrową zupą, polecam.

Składniki:

  • 2 duże pory
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • porcja rosołowa z kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu
  • sól, pieprz (według uznania)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • grzanki

Przygotować 1 litr wywaru warzywnego: do garnka wlać wodę, wrzucić porcję rosołową z kurczaka. Gotować na większym gazie do momentu, aż pojawią się szumowiny. Zdjąć szumowiny cedzakiem, dodać pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, listek laurowy oraz obrane marchewki, pietruszkę i seler. Gotować 1 godzinę na małym ogniu do miękkości warzyw (a najlepiej 1 1/2 godziny). Po ugotowaniu odstawić rosół na około 15-20 minut a następnie przecedzić przez sito.

Pora oczyścić, pokroić w talarki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grubszą kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać masło z oliwą z oliwek. Wrzucić pora, dusić przez około 5 minut żeby zmiękł. Następnie wrzucić pokrojone ziemniaki, dusić przez następne 5 minut mieszając co jakiś czas. Doprawić solą i pieprzem według uznania.

Następnie podsmażone warzywa zalać wywarem. Następnie zmniejszyć ogień i gotować do miękkości warzyw, przez około 30 minut na mniejszym ogniu. Garnek zestawić z ognia, ostudzić a na koniec zmiksować na gładki krem (można dodać ugotowane marchewki z wywaru). Doprawić jeszcze raz jeśli jest potrzeba i podawać, np. z grzankami.

Smacznego!

czwartek, 13 lutego 2014

Dzisiaj zachęcam Was do przyrządzenia kotletów schabowych nadziewanych marchewką i porem. Kotlety takie robiła pani Ewa Wachowicz w swoim programie kulinarnym, tylko nadziewała piersi kurczaka. Kotlety takie są pysznym dodatkiem do obiadu, farsz jest bardzo dobry, przygotowanie kotletów bardzo proste i szybkie, polecam!

Składniki:

  • 8 plastrów schabu
  • 6-7 marchewek
  • połowa pora
  • sól
  • pieprz
  • mąka krupczatka
  • 2 - 3 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Pora umyć, pokroić w talarki.  Na patelni rozgrzać olej, wrzucić marchewkę. Gdy zacznie robić się miękka, wrzucić pora, następnie warzywa dusić do miękkości, pod koniec doprawić solą i pieprzem.

Każdy plaster mięsa rozbić dość mocno, doprawić solą i pieprzem. Na środku każdego kotleta położyć 1 czubatą łyżkę farszu, zwinąć jak roladę, obtaczać kolejno w mące krupczatce, rozbełtanych jajkach i bułce tartej.

Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor, odsączyć na papierze z nadmiaru tłuszczu, podawać z ziemniakami, kluskami. Kotlety smakują również na zimno, np. jako dodatek do kanapek.

Smacznego !

poniedziałek, 27 stycznia 2014

 

Szybka, prosta, pyszna i pełna witamin surówka obiadowa składająca się z kapusty pekińskiej, papryki, pora i kukurydzy według własnego pomysłu, pozdrawiam :-).

Składniki (na 6 osób):

  • główka kapusty pekińskiej
  • czerwona papryka
  • połowa pora
  • puszka kukurydzy
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 2 łyżki octu
  • gorąca woda
  • sól, pieprz

Kapustę pekińską umyć, pokroić, wrzucić do miski, posolić aby zmiękła. Paprykę pokroić w paski, pora w talarki. Kukurydzę odsączyć z zalewy, wszystkie składniki połączyć ze sobą, doprawić do smaku solą i pieprzem według uznania.

Do miseczki wsypać cukier, zalać gorącą wodą, dodać ocet, wymieszać, zalać surówkę, ponownie dokładnie wymieszać, gotowe !

Smacznego !

05:06, katarzyna_sar , Surówki
Link Komentarze (2) »
czwartek, 20 czerwca 2013

Zachęcam do przyrządzenia sałatki porowo - ananasowej z koperkiem według mojego pomysłu. Sałatka jest szybka w wykonaniu i pyszna. Powstała na bazie składników, które znalazłam w lodówce i w spiżarni,  polecam.

Składniki:

  • 6 łyżek majonezu
  • 1 słoik selera konserwowego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasów
  • 1 por
  • 5 jajek
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz

Seler, kukurydzę i ananasa osączyć z zalewy. Ananasa i pora pokroić w kostkę. Jajka ugotować i pokroić w kostkę. Koperek umyć i posiekać.

Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Majonez połączyć z sokiem z ananasa (ja daję połowę porcji soku, który mi zostaję po osączeniu), doprawić jeszcze raz według uznania. Wszystko wymieszać dokładnie z majonezem, gotowe :-)

Smacznego!

piątek, 18 listopada 2011

Przepis na elegancką sałatkę warstwową znalazłam w gazetce "Mój przepis". Spodobała mi się harmonijna kompozycja składników, a po skosztowaniu jej smak. Doskonała na duże spotkanie w gronie rodzinnym, zachęcam do wypróbowania.

 Składniki:

  • 1 słoiczek selera konserwowego
  • puszka ananasa
  • puszka kukurydzy
  • pół kilograma marchewki
  • duży por
  • 6 jajek
  • 15 dag szynki
  • nieduży słoik majonezu
  • sól, pieprz

Selera i ananasa dokładnie osączyć na sitku. Marchewkę ugotować w osolonej wodzie. Selera pokroić na mniejsze kawałki, ananasa i marchewkę w większe kawałki. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, kiedy będą zupełnie zimne pokroić w kostkę.

Jasną część pora umyć, pokroić w talarki. Szynkę pokroić w większą kostkę i wymieszać z jajkami. 

W głębokiej misce układać warstwami: seler, kukurydzę, sól, pieprz, marchewkę, majonez, ananasa, sól, pieprz, plasterki pora, szynka wymieszana z jajkami, sól pieprz, majonez, dekoracja z jajek i pora. Sałatkę włożyć do lodówki na minimum 2 godziny, musi się przegryźć.

Smacznego !


sobota, 12 marca 2011

Bardzo szybka i prosta sałatka makaronowa z tuńczykiem, gorąco polecam!

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • puszka kukurydzy
  • pęczek koperku
  • 2-3 czerwone cebule
  • biała część pora
  • paczka makaronu np. rurki
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki majonezu

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, makaron zahartować i odcedzić. Kukurydzę odcedzić na sitku. Koperek posiekać drobno.

Tuńczyka odsączyć i rozdrobnić. Pora pokroić i zasypać szczyptą soli, żeby zmiękł. Czerwoną cebulę pokroić w krążki i zalać wrzątkiem, odcedzieć.

Wszystkie składniki dokładnie połączyć ze sobą,  doprawić solą i pieprzem, dodać majonez (można zamiast majonezu użyć oliwy z oliwek), wymieszać.

Smacznego!


środa, 29 grudnia 2010

Wypróbowałam nową sałatkę, tym razem z zupek chińskich. Trochę ją zmodyfikowałam, ponieważ nie dodałam przypraw z  zupek. Dla mnie to chemia, zastąpiłam je  np. sokiem pomidorowym, wodą z kukurydzy, polecam!

Składniki na 6 osób:

  • 3 zupki chińskie
  • 3 pomidory
  • sól, pieprz
  • puszka kukurydzy
  • por - biała cześć albo czerwona cebula
  • 3 filety z kurczaka
  • ogórek zielony
  • majonez
  • sok pomidorowy - 2 szklanki
  • 2 szklanki gorącej wody

Makaron zupek chińskich pokruszyć, jeśli ktoś lubi - dodać przyprawy z zupek, ja zalałam makaron gorącą wodą pomieszaną z sokiem pomidorowym.

Pomidory i ogórka pokroić w kostkę, odcedzić na sitku, sok dodać do makaronu. Pora lub czerwoną cebulę pokroić w kostkę, posypać szczyptą soli, żeby zmiękła.

Kukurydzę odcedzić, wodę z kukurydzy wlać do makaronu. Gdyby makaron nie wciągnął całej wody trzeba odcedzić go na sitku. Kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na złoto. Wszystkie składniki połączyć, doprawić solą i pieprzem, dodać majonez i dokładnie wymieszać.

Smacznego:-)

sobota, 18 września 2010

Kolorowa sałatka z sosem pomidorowym to mój własny pomysł, nie korzystałam z żadnego przepisu. Kupiłam kolorowy makaron o różnym smaku, dodałam to co znalazłam w lodówce albo w szafie, do tego pomidory i spontaniczna salatka gotowa!

Składniki:

  • opakowanie kolorowego makaronu
  • puszka fasoli czerwonej
  • kawałek pora - biała część
  • pół czerwonej cebuli
  • 20 dag dowolnej wędliny
  • 4 pomidory lub przecier pomidorowy
  • 4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Fasolę wyciągnąć z puszki i osączyć. Pora i cebulę pokroić w talarki. Wędlinę pokroić w kostkę. Powyższe składniki wymieszać z makaronem, doprawić solą i pieprzem.

Pomidory zblenderować z czosnkiem, dodać olej lub oliwę z oliwek, doprawić jeszcze raz solą i pieprzem. Tym sosem polać makaron, wymieszać, gotowe.

Smacznego:-)


 
1 , 2
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Przepisy kulinarne


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi