Sprawdzone przepisy

Wpisy z tagiem: cukier

poniedziałek, 05 sierpnia 2013

Kolejny przepis na kruche ciasteczka, tym razem kruche gwiazdki z cukrem. Przepis znalazłam na blogu Dagmary, link tutaj. Ciasteczka są naprawdę bardzo kruche, radzę wykrawać większe ciastka - będą bardziej miękkie. Do ciastek wykorzystałam cukier wanilinowy i cukier trzcinowy, zachęcam do wypróbowania :-)

Składniki na ciasteczka:

  • 20 dag mąki pszennej
  • 20 dag mąki ziemniaczanej
  • 30 dag gęstej śmietany (30 %)
  • 10 dag masła

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki słodkiej śmietany (30%)
  • około 20 dag dowolnego cukru

Masło utrzeć do białości. Śmietanę ubić na sztywno i dodawać porcjami do masła stale mieszając mikserem ręcznym na zmniejszonych obrotach lub ręcznie łyżką.

Obie mąki dokładnie  wymieszać ze sobą. Mąkę przesiać do masy maślano-śmietanowej cały czas mieszając robotem z końcówkami do wyrabiania gęstych ciast. Gdy ciasto stanie się jednolite zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.

Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na stolnicy delikatnie oprószonej mąką, na grubość 3 -4 mm. Wykrawać foremką ciasteczka o średnicy około 7 cm (u mnie gwiazdki). Ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Do żółtka dodać śmietanę i roztrzepać widelcem. Tak sporządzoną mieszanką smarować powierzchnię ciasteczek i posypywać dowolnym cukrem. Ciasteczka włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni C (termoobieg) przez 13 - 15 minut na złoty kolor.

Smacznego!

00:42, katarzyna_sar , Ciasteczka
Link Komentarze (2) »
niedziela, 14 lipca 2013

Polecam przepis na czarne porzeczki w cukrze. Jeśli lubicie zaprawiać zachęcam do przygotowania, banalnie prosta receptura. Porzeczki w taki sposób przygotowane są rewelacyjne na przeziębienie. W moim przypadku sprawdziły się w czasie ciąży, bardzo dobre także do herbaty, do deserów typu kisiel, budyń :-), pozdrawiam.

Składniki:

  • 5 kg czarnych porzeczek
  • cukier kryształ (proporcja na oko - ja daję do każdego słoika 3 łyżki cukru)

Porzeczki obrać, umyć. Słoiki i nakrętki wyparzyć. Przygotować garnek, kociołek (ja spód kociołka wykładam nakrętkami i na nich stawiam słoiki). Porzeczki wrzucić do słoików tak do 3/4 wysokości słoika. 

Wsypać cukier i ponownie dopełnić słoiki porzeczkami. Dopasować nakrętki, zamknąć słoiki, ułożyć je w kociołku (wlać wodę do 3/4 wysokości słoika), gotować 15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie słoiki wyłożyć, gorące układać do góry nogami (tak na 10 minut), na koniec słoiki z powrotem postawić nakrętką do góry, gotowe!

Smacznego!



21:04, katarzyna_sar , Przetwory
Link Komentarze (6) »
sobota, 23 lutego 2013

Bezy to moje wspomnienie dzieciństwa, przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy, która piekła je jeszcze w szkole, a potem nam. Przygotowanie jest bardzo proste, bo wystarczy dobrze ubić białka z cukrem. Sztuka polega jednak na pieczeniu, ja piekłam je parę razy zanim wyszły mi takie jakie chciałam. Bezy są pyszne, słodkie, suche, chrupiące, nadają się do kawy jak i do przygotowywania innych deserów, zachęcam do wypróbowania przepisu.

Składniki:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • sok z cytryny - 2 łyżeczki
  • 20 dag cukru kryształu

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Piana musi być bardzo sztywna, najlepiej obrócić miskę do góry dnem i sprawdzić czy piana nie wyleci z miski. Dodawać po jednej łyżce cukru i ciągle ubijać, cukier musi się za każdym razem dobrze rozpuścić. Na koniec dodać sok z cytryny i ubić jeszcze raz dokładnie pianę, ja ubijałam mikserem na najwyższych obrotach.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pianę nałożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę bezy, można też nakładać pianę łyżką - formować kleksy. Pomiędzy bezami zostawiać odstępy, trochę urosną.

Piec w piekarniku nagrzanym w temperaturze 110 - 120 stopni C przez 60 do 100 minut, ja miałam włączoną funkcję termoobiegu. Jeśli lubicie bardziej kleiste, ciągnące się bezy należy zmniejszyć czas pieczenia i podwyższyć temperaturę piekarnika. Trzeba uważać żeby bezy się nie spaliły, najlepiej kosztować co jakiś czas.

Smacznego!

 



20:28, katarzyna_sar , Ciasteczka
Link Komentarze (2) »
środa, 06 lutego 2013

Witam po długiej przerwie spowodowanej niedyspozycją zdrowotną. Dzisiaj przedstawiam Wam zaległy przepis na pierniki z mąki żytniej, które po raz pierwszy piekłam na Święta Bożego Narodzenia. Pierniki są pyszne, miękkie, można je włożyć do puszki i zajadać się nimi jeszcze długo po świętach. Za przepis dziękuję pani Basi, pozdrawiam :-)

Składniki:

  • 65 dag miodu
  • 0,5 kg cukru
  • 0,5 litra mleka (odlać 1/2 szklanki mleka)
  • 1,75 kg mąki żytniej
  • 5 jajek
  • 1,5 kostki margaryny
  • 1,5 szklanki oleju
  • 4 łyżki dżemu
  • 3 łyżki kakao
  • 2 przyprawy do piernika
  • 1 paczka cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka amoniaku


Przygotować karmel: cukier wsypać na suchą patelnię i mieszać go na małym ogniu, aż do rozpuszczenia. Następnie dodać miód, wymieszać z rozpuszczonym cukrem, karmel zagotować. Po ugotowaniu karmelu wlać powoli mleko (zrobią się grudki), mieszać tak długo, aż grudki się rozpuszczą i zrobi się gładki sos.

Amoniak rozpuścić w 1/2 szklance zimnego mleka, dodać 4 łyżki mąki, dobrze rozmieszać i odstawić do wyburzenia (w większym garnku) - 20 minut.

Do miski przesiać mąkę żytnią, dodać proszek do pieczenia, sodę, wyburzony amoniak, kakao, przyprawę do piernika, cynamon, żółtka, dżem, rozpuszczoną margarynę, olej, ostudzony karmel (gorącym można się poparzyć!), wszystko wymieszać.

Na koniec ubić białka i dodać do ciasta, zagnieść ciasto i odstawić je na całą noc do lodówki albo do zimnego pomieszczenia.

Na drugi dzień ciasto rozwałkować na 1 cm, podsypywać mąką, wykrawać pierniczki o różnych kształtach, piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Ostudzone pierniki polukrować albo polać roztopioną czekoladą.

Smacznego!

wtorek, 26 kwietnia 2011

Nadrabiam zaległości świąteczne w publikowaniu przepisów:-). Polecam do wypróbowania (na następne święta, a może i szybciej....) babkę cytrynową ze starego przepisu mojej mamy, pycha!

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 25 dag cukru kryształu
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 4 duże jajka
  • 1 duża cytryna lub cały olejek cytrynowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypywania
  • bułka tarta
  • margaryna do wysmarowania formy

Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem do białości. Do puszystej masy dodać sok i skórkę startą z całej cytryny (cytryna musi być sparzona i wyszorowana). Zamiast cytryny awaryjnie można wlać cały olejek cytrynowy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec ubić na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli i dodać do masy. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.

Przelać ciasto do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą foremki z korytkiem. Można też użyć prostokątnej foremki tzw. keksówki, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.


Smacznego!

18:24, katarzyna_sar , Ciasta
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 14 marca 2011

Miałam zapas kleiku ryżowego, to wykorzystałam je do ciasteczek kokosowo - ryżowych. Ciasteczka szybkie do wykonania i smaczne, bardzo długo zachowują świeżość, polecam!

Składniki:

  • 20 dag masła lub margaryny
  • 1 paczka kleiku ryżowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • pół szklanki cukru kryształu
  • marmolada lub konfitura

Kleik wsypać do miski razem z cukrami, wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać.  Następnie dodać jajka, wymieszać, na koniec wlać roztopione masło lub margarynę, wyrobić.

Z powstałej masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą kulkę lekko spłaszczyć i zrobić dziurkę. Piec 15 minut w temperaturze 160 stopni C do złotego koloru. Po ostudzeniu w dziurki nałożyć marmoladę lub konfiturę.


Smacznego!

niedziela, 20 lutego 2011

 

Czas rozpocząć karnawałowe wypieki:-) Wypróbowałam nowy przepis na pączki z książeczki "Kuchnia Polska Makłowicza i Bikonta" pt. Słodkie wypieki. Z 1 kg wyszło mi 65 pączków średniej wiekości, nadziewałam je marmoladą śliwkową i brzoskwiniową swojskiej roboty, pycha!

Składniki na pączki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 10 dag drożdży
  • 10 dag cukru kryształu
  • 1/2 litra mleka
  • 7 żółtek (ja miałam małe, więc dałam 9 sztuk)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 2 kieliszki spirytusu
  • szczypta soli
  • olejek cytrynowy albo pomarańczowy
  • 2 cukry waniliowe
  • 10 dag cukru pudru do posypania lub lukier

Lukier:

  • 8 łyżek soku z cytryny
  • 4 łyżki wody przegotowanej gorącej
  • 24 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • opakowanie skórki pomarańczowej
  • 2 słoiczki marmolady różnego rodzaju
  • 2 kg smalcu najlepiej gęsiego

Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, wymieszać drewnianą łyżką. Drożdże utrzeć z 1 łyżką cukru, dodać około 20 dag mąki, zalać letnim mlekiem i dokładnie wymieszać (rozczyn powinien mieć konsystencję kwaśnej śmietany). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Żółtka i całe jajko utrzeć z cukrami na kogel mogel. W mące zrobić dołek, wlać rozczyn drożdżowy, dodać masę jajeczną, wymieszać drewnianą łyżką. Wlać mleko, spirytus i wyrobić rękoma, aż ciasto będzie odchodzić od ręki, a na jego powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza. W czasie wyrabiania wlać roztopione masło.

Po wyrobieniu uformować kulę, lekko oprószyć mąką, nakryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę (ciasto musi podwoić swoją objętość).

Po wyrośnięciu nabierać ciasto rękoma, wałkować, wykrawać krążki. Na każdym krążku kłaść po 1/2 łyżeczki marmolady, dokładnie zlepić i formować kulki. Układać je zlepioną stroną w dół na posypanej mąką stolnicy, przykryć ściereczką i poczekać, az podwoi swoją objętość.

Smalec roztopić w rondelku. Aby sprawdzić czy temperatura jest już odpowiednia do smażenia, należy wrzucić do smalcu mały kawałek ciasta, gdy szybko wypłynie i zaraz się zrumieni można smażyć pączki.

Pączki kolejno brać do ręki, otrzepywać z mąki pędzelkiem i kłaść delikatnie na tłuszcz stroną zlepioną do góry (trzeba uważać, aby się nie opryskać tłuszczem, pączki wrzucać nie z dużej wysokości tylko z jak najniższej). Nie kłaść za dużo na raz, pączki powinny swobodnie pływać.

Pączki smażyć z każdej strony, dosmażone od spodu pączki będą same się odwracać (ewentualnie można im pomóc widelcem). Gotowe wykładać na papierowe ręczniki do osączenia.

Gdy wystygną, posypać cukrem pudrem w następujący sposób: do papierowej torebki nasypać cukru pudru, włożyć pączek i trzymając za górę torebki, potrząsnąć ją parę razy.

Można przygotować także lukier. Z podanych składników należy utrzeć gładką masę. Należy zmieszać sok z wodą i dodawać stopniowo cukier puder. Jeśli lukier jest za rzadki, dosypać cukier puder. Lukier super się błyszczy i szybko schnie. Smarować pączki lukrem i posypywać skórką pomarańczową.

Smacznego!

 


wtorek, 15 lutego 2011

Legumina z owocami to szybki, tani i smaczny deser! Ten przepis otrzymałam od pani Kazi, która była zawodową kucharką, gorąco polecam!

Składniki (na 6-7 salaterek):

  • 2 galaretki
  • 6 jajek
  • 2 cukry waniliowe
  • 2-3 łyżki cukru kryształu

Galaretkę rozpuścić według przepisu, gdy zacznie tężeć utrzeć żółtka z cukrem. Połączyć z galaretką i dodać ubitą pianę, na koniec delikatnie wymieszać.

Na spodzie salaterek lub miski ułożyć owoce np. ananasy, truskawki, brzoskwinie, zalać leguminą i wstawić w chłodne miejsce do stężenia.

Smacznego!


22:39, katarzyna_sar , Desery
Link Komentarze (8) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi