Sprawdzone przepisy

Wpisy z tagiem: czekolada

piątek, 21 marca 2014

Na pierwsze urodziny mojej córeczki upiekłam torta w kształcie głowy misia :-). Bardzo sympatyczny, smaczny dziecięcy tort - zachęcam do upieczenia ! Tort jest dość prosty i nieskomplikowany do wykonania, ale pracochłonny. Czego się jednak nie robi dla swojego malucha, warto przecież zobaczyć uśmiech na jego twarzy :-). Przepis znalazłam na stronie Joasi, link tutaj, polecam.

Ciasto czekoladowe ciemne:

  • 150g czekolady gorzkiej
  • 120g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 100g margaryny
  • 100g mąki pszennej
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto czekoladowe jasne:

  • 150g białej czekolady
  • 120g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 100g margaryny
  • 100g mąki pszennej
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Lekka masa budyniowa (do środka tortu):

  • 1 budyń czekoladowy (może być również waniliowy lub śmietankowy)
  • 500ml mleka
  • 4 listki żelatyny ( = 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%

Masa budyniowa (do obłożenia tortu):

  • 2 żółtka
  • 250g masła
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • ½ szklanki cukru (100g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
  • trochę kakao

Dodatkowo:

  • trochę masy marcepanowej
  • trochę kakao

Przygotować ciasto czekoladowe ciemne. Czekoladę gorzką połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Cukier, cukier waniliowy, jajka, miękką margarynę, mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia miksować mikserem około 2 minut, aż powstanie jednolite ciasto. Na końcu dodać roztopioną (chłodną, ale jeszcze płynną) czekoladę. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 stopni C (ciasto sprawdzić patyczkiem). Ciasto po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. W ten sam sposób upiec ciasto czekoladowe jasne.

W ciemnym cieście obciąć brzeg na szerokość około 1,5 cm. Obcięty brzeg pokruszyć do miski. Odstawić na bok. Ciasto przeciąć na pół tak, aby powstały dwa krążki.

Ciasto jasne przeciąć na pół tak, aby powstały dwa krążki. W jednym, jasnym krążku obciąć brzeg na szerokość około 1,5 cm. W drugim krążku wyciąć 6 kółek (średnica około 8 cm). Kółka ściąć z jednej strony.

Resztki pozostałe po wycięciu kółek i brzeg z drugiego krążka pokruszyć. (Ja pokruszyłam do jednej miski środek z resztek, aby otrzymać czysty żółty kolor. Te okruszki przydadzą się do zrobienia futra na nosie i jasnego futra na uszach. Do drugiej miski pokruszyłam wszystkie pozostałe resztki, czyli ta część od przypieczonego ciasta. Będą one potrzebne do uformowania nosa).

Przygotować lekką masę budyniową. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu. Do ciepłego budyniu dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić mikserem i wmieszać delikatnie do zimnego budyniu.

Jeden krążek ciasta czekoladowego ciemnego ułożyć na paterze. Zacisnąć wokół niego obręcz do tortu. Wyłożyć połowę masy budyniowej, przykryć krążkiem jasnego ciasta, wyłożyć resztę masy i przykryć drugim krążkiem ciemnego ciasta. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Na końcu wmieszać trochę kakao.

Schłodzony tort posmarować większą częścią masy budyniowej. Po trzy kółka przeznaczone na uszy przełożyć i posmarować w około masą budyniową. Uszy przykleić do tortu.

Trochę pokruszonych resztek jasnego ciasta z jednej miski (przeznaczonych na nos) zagnieść z częścią masy budyniowej. Uformować kulkę, lekko ją rozpłaszczyć i ułożyć na torcie. Nos posmarować masą budyniową. Nos i środkową część uszu posypać pokruszonym, jasnym ciastem. Resztę posypać pokruszonym, ciemnym ciastem.

Część masy marcepanowej zagnieść z kakao. Z jasnej i kakaowej masy marcepanowej zrobić oczy i buzię misia. Części marcepanowe ułożyć na torcie. (Można posmarować je od spodu masą budyniową, żeby lepiej trzymały się na torcie, ale nie jest to konieczne). Tort wstawić do lodówki.

Smacznego !

niedziela, 25 sierpnia 2013

Dzisiaj moja córeczka ma 6 miesięcy i z tej okazji upiekłam torcik czekoladowy z malinami :-) Przepis znalazłam w dodatku do gazety "Chwila dla Ciebie", nr.31 z 1 sierpnia 2013 r., zachęcam do upieczenia.

Biszkopt:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao (ja nie dałam)
  • 1 cukier wanilinowy

Krem:

  • 1 litr śmietany kremówki (30 %)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki żelatyny

Dodatkowo:

  • pół kg malin
  • 2 kieliszki wódki lub spirytusu (jeśli robicie tort dla dzieci alkohol pominąć, można zastąpić sokiem z cytryny)

Białka ubić na sztywno, dodać szczyptę soli, dodać cukry i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, kakao delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (ja wycinam koło z papieru i wkładam na dno formy, boków tortownicy niczym nie smaruję). Ciasto wylać do tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 °C, pod koniec pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem czy biszkopt jest upieczony (po nakłuciu biszkoptu w paru miejscach patyczek musi być suchy).

Po wystudzeniu przekroić biszkopty na 3 części. Przygotować poncz: do szklanki ciepłej wody wlać spirytus lub wódkę, wszystko dokładnie wymieszać.

Krem: kremówkę zagotować z cukrem, kakao i pokruszoną czekoladą, ostudzić. Krem wstawić do lodówki na 8 godzin, masa wtedy zgęstnieje. Po tym czasie dodać rozpuszczoną żelatynę, masę ubić mikserem.

Każdy krążek tortu naponczować, szczególnie boki. Na każdy krążek wyłożyć krem, położyć maliny, ułożyć krążki jeden na drugim. Boki i wierzch tortu posmarować kremem (ja moczę nóż w gorącej wodzie, wtedy masa lepiej się wygładzi). Wierzch tortu udekorować w dowolny sposób malinami, tort schłodzić w lodówce, gotowe :-).


Smacznego !



czwartek, 13 czerwca 2013

Przedstawiam zaległy przepis na tort z bitą śmietaną i brzoskwiniami według własnego pomysłu, który upiekłam na Dzień Matki. Wykonanie nie jest trudne, polecam do wypróbowania - jeśli się zdecydujecie mam nadzieję, że będzie Wam smakował, pozdrawiam:-)

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki mąki pszennej w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 niepełna szklanka cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Bita śmietana:

  • 1,5 litra śmietany kremówki (30 %)
  • 3 cukry waniliowe
  • 4 śmietan - fixy (w lecie daję 5)

Poncz:

  • sok z brzoskwiń
  • ciepła woda
  • 2 -3 kieliszki wódki

Dodatkowo:

  • puszka ananasów
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • dżem brzoskwiniowy
  • puszka brzoskwiń

Upiec 2 biszkopty. Białka ubić na sztywno, dodać szczyptę soli, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, ja wycinam koło z papieru i wkładam na dno formy, boków tortownicy niczym nie smaruję. Ciasto wylać do tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 25-35 minut w temperaturze 180 °C, przed końcem pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem czy biszkopt jest upieczony (po nakłuciu biszkoptu w paru miejscach patyczek musi być suchy).

Po wystudzeniu przekroić biszkopty na pół. Przygotować poncz: do pół szklanki ciepłej wody wlać spirytus lub wódkę, sok z brzoskwiń, wszystko dokładnie wymieszać.

Śmietanę ubić na sztywno razem z cukrami waniliowymi oraz z śmietan-fixami. Ananasy osączyć z zalewy i pokroić w większą kostkę. Tabliczkę gorzkiej czekolady pokroić na nierówne kawałki.

Pierwszy krążek biszkoptu naponczować, posmarować go grubo dżemem brzoskwiniowym, nałożyć bitą śmietanę, rozsmarować, przyłożyć drugim naponczowanym krążkiem biszkoptu. Następnie na biszkopt wyłożyć bitą śmietanę i posypać czekoladą, przyłożyć naponczowanym krążkiem biszkoptu. Ponownie wyłożyć śmietanę, wbić w nią kawałki ananasa,  przyłożyć ostanim naponczowanym krążkiem biszkoptu.

Wierzch tortu naponczować, wyłożyć resztę bitej śmietany, posmarować nią wierzch i boki tortu. Na koniec ustroić dowolnie wierzch tortu osączonymi brzoskwiniami, gotowe:-)


Smacznego!



czwartek, 28 czerwca 2012

Ciasto o wdzięcznej nazwie "delicja" zagościło na moim stole. Przepis dostałam od mamy mojego męża, pyszne :-), gorąco zachęcam do wypróbowania!

Biszkopt:

  • 5 jaj
  • 25 dag cukru
  • 3 budynie śmietankowe
  • 1 łyżka mąki
  • 1 mały proszek do pieczenia

Krem:

  • 1/2 litra mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 25 dag masła lub margaryny

Polewa czekoladowa:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • łyżka masła - wszystkie składniki rozpuścić

Dodatkowo:

  • słoik marmolady
  • puszka brzoskwiń
  • 1/2 kg mandarynek
  • bakalie (opcjonalnie)
  • 2 galaretki pomarańczowe

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i jeszcze ubijać. Żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i budynie wrzucić do piany i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Ostudzony biszkopt przekroić na pół (jeśli chcecie można naponczować biszkopt dowolnym ponczem, np. wodą z cytryną i cukrem waniliowym).

Przygotować krem: mleko zagotować, odlać szklankę mleka, w którym rozpuścić budynie (nie może być grudek). Na gotujące się mleko (ustawić mały ogień) wlać zawartość szklanki, mieszać energicznie, aż zrobi się budyń. Trzeba uważać, żeby nie zrobiły się grudki, budyń mieszać jeszcze na małym ogniu tak około 2 minut, musi stracić swoją surowość. Ostudzony budyń zmiksować dokładnie z masłem i cukrem pudrem na puszystą masę.

Brzoskwinie osączyć z zalewy, każdą przekroić na pół, mandarynki obrać. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, ostudzić do całkowitego stężenia.

Pierwszy placek posmarować marmoladą, na to wyłożyć połowę kremu, na krem ułożyć brzoskwinie, na to położyć resztę kremu.

W drugiej części biszkoptu wyciąć literatką kółka. Biszkopt położyć na krem, przycisnąć. W każdy otwór włożyć kawałek mandarynki (można włożyć bakalie) i zalać cały placek tężejącą się galaretką. Włożyć placek do stężenia, następnie wycięte kółka ponakładać na otwory, wszystko polać polewą czekoladową, schłodzić w lodówce.

Smacznego!

niedziela, 22 kwietnia 2012

Jeśli lubicie chałwę, polecam ciasto o nazwie chałwowiec. Przepis znalazłam na blogu Myniolinki. Choć nie jestem fanką chałwy muszę przyznać, że ciasto jest pyszne i pięknie się prezentuje. Jest to biszkopt czekoladowy przełożony kremem chałwowym, na wierzch starta gorzka czekolada i można jeść :-) Smakował mi szczególnie po schłodzeniu, prawie jak lody, gorąco zachęcam do wypróbowania!

Składniki na biszkopt czekoladowy:

  • szklanka cukru kryształu
  • 6 jajek
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 budynie czekoladowe (bez cukru)
  • szczypta soli

Składniki na krem chałwowy:

  • 2 budynie waniliowe (bez cukru)
  • 1 kostka masła - 25 dag
  • 3 szklanki mleka
  • 30 dkg chałwy waniliowej

Dodatkowo:

  • gorzka czekolada

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Miksować stopniowo cukier, cukier waniliowy, następnie dodać  żółtka i wymieszać dokładnie łyżką. Mąkę, budynie i proszek do pieczenia przesiać i dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie o wymiarach 35 x 20 cm. przez około 30 minut w temperaturze 160 stopni C. Ciasto po upieczeniu przekroić na pół.

Budynie ugotować na mleku i ostudzić. Masło ucierać dodając po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodać zmiksowaną chałwę (ja użyłam blendera).

Na pierwszy biszkopt wyłożyć połowę kremu, równomiernie rozprowadzić. Przykryć drugim biszkoptem i na niego rozsmarować pozostałą część kremu. Na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę. Schłodzić w lodówce, przechowywać w zimnym miejscu.

Smacznego :)

czwartek, 12 kwietnia 2012

Tort czekoladowy z wiśniami uczestniczy w akcji "Dzień czekolady" i doczekał się zgodnie z obietnicą publikacji. Upiekłam go na urodziny mojego brata, zachęcam do wypróbowania jest bardzo czekoladowy :-)

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy

Poncz:

  • 100 ml wódki lub spirytusu
  • ciepła woda

Krem czekoladowy:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1,5 kostki masła lub margaryny (1 kostka - 25 dag)
  • szklanka cukru pudru

Dodatkowo:

  • wydrylowane wiśnie
  • dżem aroniowy

Białka ubić na sztywno, dodać szczyptę soli, gdy piana będzie sztywna dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli, wymieszać. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, ja wycinam koło z papieru i wkładam na dno formy, boków tortownicy niczym nie smaruję. Ciasto wylać do tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 °C, przed końcem pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem czy biszkopt jest upieczony (po nakłuciu biszkoptu w paru miejscach patyczek musi być suchy).

Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 3 części. Przygotować poncz: do pół szklanki ciepłej wody wlać spirytus lub wódkę, wszystko dokładnie wymieszać. Każdy blat dokładnie polać przygotowanym ponczem, szczególnie boki biszkoptów.

Przygotować krem czekoladowy: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło zmiksować dokładnie z cukrem pudrem, dodać przestudzoną czekoladę, wszystko połączyć.

Wiśnie osączyć na sitku. Przełożyć tort: pierwszy biszkopt posmarować dżemem aroniowym, na to rozsmarować krem czekoladowy, przykryć drugim biszkoptem. Drugi biszkopt posmarować kremem czekoladowym, wyłożyć na to wiśnie, powciskać je w krem, przyłożyć ostatnim biszkoptem. Wierzch oraz boki posmarować kremem czekoladowym (krem wyrównać nożem namoczonym w gorącej wodzie), na wierzchu torta ułożyć dowolny wzór z wiśni, gotowe!


Smacznego!



poniedziałek, 26 marca 2012

Na blogu znów tortowo :-) a to dlatego, że ostatni kwartał tamtego roku i początek nowego to u mnie w domu wysyp urodzin:-) Wymyśliłam tym razem na urodziny mojej chrzestnej tort maślany z płatkami migdałowymi i wiśniami. Mam nadzieję, że jak skusicie się na jego wypróbowanie, zasmakuje Wam, polecam!

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej (1 szklanka - 250 ml)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy

Poncz:

  • 100 ml wódki lub spirytusu
  • ciepła woda

Składniki na kremy:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 2 kostki masła lub margaryny (1 kostka - 25 dag)

Dodatkowo:

  • wiśnie z kompotu bez pestek
  • dżem malinowy
  • paczka płatków migdałowych
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Białka ubić na sztywno, dodać szczyptę soli, gdy piana będzie sztywna dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli, wymieszać. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, ja wycinam koło z papieru i wkładam na dno formy, boków tortownicy niczym nie smaruję. Ciasto wylać do tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 °C, przed końcem pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem czy biszkopt jest upieczony (po nakłuciu biszkoptu w paru miejscach patyczek musi być suchy).

Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 3 części. Przygotować poncz: do pół szklanki ciepłej wody wlać spirytus lub wódkę, wszystko dokładnie wymieszać. Każdy blat dokładnie polać przygotowanym ponczem, szczególnie boki biszkoptów.

Przygotować krem. W dużym garnku zagotować wodę (1-2 szklanki). Na większy garnek wstawić mniejszy w taki sposób, aby dno nie dotykało do wody. W mniejszym garnku ubić całe jajka z cukrem. Dzięki ciepłu cukier szybko się rozpuści, a z jajek powstanie pyszna masa. Tak powstałą masę wystudzić i następnie dodawać po  łyżce do ubitego masła lub margaryny. Powstanie pyszny maślany krem.

Pierwszy biszkopt posmarować kremem, na nim rozłożyć dżem malinowy, przykryć drugim biszkoptem. Drugi biszkopt posmarować ponownie kremem maślanym, następnie rozrzucić pokrojoną w nierówne kawałki czekoladę i posypać płatkami migdałowymi, przykryć to trzecim biszkoptem. Wierzch i boki posmarować reszta kremu, wyrównać (ja maczam zawsze nóż w gorącej wodzie).

Na wierzchu torta ułożyć osączone wiśnie na przemian z płatkami migdałowymi. Boki wyłożyć równo płatkami migdałowymi, gotowe !

Smacznego!


środa, 07 marca 2012

Na moje urodziny upiekłam tort kawowo - czekoladowy. Przepis znalazłam na stronie: kulinarne info. Bardzo dobry, połączenie kawy i czekolady idealnie do siebie pasuje, gorąco zachęcam do wypróbowania:-)

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy

Poncz:

  • 100 ml wódki lub spirytusu
  • ciepła woda

Składniki na kremy:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 1 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 2 łyżki kawy mielonej
  • tabliczka gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

  • 1 łyżka kawy mielonej do posypania tortu
  • dżem brzoskwiniowy

Białka ubić na sztywno, dodać szczyptę soli, gdy piana będzie sztywna dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli, wymieszać. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, ja wycinam koło z papieru i wkładam na dno formy, boków tortownicy niczym nie smaruję. Ciasto wylać do tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 °C, przed końcem pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem czy biszkopt jest upieczony (po nakłuciu biszkoptu w paru miejscach patyczek musi być suchy).

Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 3 części. Przygotować poncz: do pół szklanki ciepłej wody wlać spirytus lub wódkę, wszystko dokładnie wymieszać. Każdy blat dokładnie polać przygotowanym ponczem, szczególnie boki biszkoptów.

Przygotować krem. W dużym garnku zagotować wodę (1-2 szklanki). Na większy garnek wstawić mniejszy w taki sposób, aby dno nie dotykało do wody. W mniejszym garnku ubić całe jajka z cukrem. Dzięki ciepłu cukier szybko się rozpuści, a z jajek powstanie pyszna masa. Tak powstałą masę wystudzić i następnie dodawać po  łyżce do ubitego masła lub margaryny. Powstanie pyszny maślany krem. Podzielić go na dwie porcje. Do jednej dodać napar z kawy wraz z tzw. fusami, a do drugiej porcji rozpuszczoną czekoladę.

Biszkopty przełożyć kremami. Pierwszy biszkopt posmarować kremem czekoladowym, przykryć drugim biszkoptem, który najpierw posmarować dżemem brzoskwiniowym a potem kremem kawowym, przykryć trzecim biszkoptem. Wierzch i boki posmarować kremem czekoladowym. Krem będzie równo wygładzony, jeśli będziemy maczać nóż w gorącej wodzie.

Na wierzchu torta zrobić dowolny wzór kremem kawowym, ja zrobiłam rozetki kawowe. Boki i wierzch torta posypać mieloną kawą, gotowe!


Smacznego :-)


 
1 , 2 , 3
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi