Sprawdzone przepisy

Wpisy z tagiem: twaróg

poniedziałek, 04 czerwca 2018

Sernik na zimno z truskawkami to mój ulubiony deser w upalne dni. Chłodzi, orzeźwia i zawiera owoce. Jest lekki, puszysty, delikatny i szybki w wykonaniu, polecam!

Źródło - tutaj

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 4 galaretki truskawkowe
  • 250 g ciasteczek maślanych
  • 90 g masła
  • 1 kg sera, np. gotowy z pudełka

Herbatniki rozdrobnić w blenderze lub pokruszyć wałkiem do ciasta. Dodać masło i dłońmi połączyć wszystkie składniki. Muszą dobrze się połączyć i utworzyć masę. Masę wyłożyć do tortownicy i mocno przycisnąć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Ser biały zmielić w maszynce do mięsa lub można użyć gotowego. 3 galaretki rozpuścić w 1 litrze wrzątku, gdy zaczną tężeć zmiksować je z serem. Wyłożyć przygotowany ser na schłodzoną masę ciasteczkową i włożyć do lodówki (najlepiej na całą noc). Masa serowa musi się stężeć.

Truskawki umyć, osuszyć i ułożyć na masie serowej. Ostatnią galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody. Wstawić ją do lodówki do całkowitego stężenia. Zalać galaretką truskawki i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, gotowe!


Smacznego!


21:28, katarzyna_sar , Ciasta
Link Komentarze (2) »
środa, 21 marca 2018

Pasta twarogowa z olejem lnianym składa się przede wszystkim z twarogu i oleju lnianego, ale można jeść ją na słodko i ostro. To bardzo prosta, bardzo zdrowa i szybka wykonaniu pasta. Robię ją bardzo często, bardzo lubię z kurkumą i czosnkiem. Dzięki niej można zapobiegać i odwracać wiele negatywnych objawów chorobowych, polecam!

Źródło - tutaj

Składniki:

  • 3 - 4 łyżki oleju lnianego
  • około 150 g dobrego twarogu
  • 2-3 łyżki jogurtu -  ilość uzależniona jest od gęstości, która chcemy uzyskać
  • sól, pieprz
  • kurkuma
  • 2 ząbki czosnku

Do blendera dodać 2-3 łyżki oleju lnianego, 2-3 łyżki jogurt, 2 szczypty kurkumy,  czosnek, szczyptę soli i szczyptę pieprzu. Dołożyć pierwszą porcję sera i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać następną porcję sera i podobnie miksować. Gotowy ser powinien być jednolity bez grudek, powinien przypominać serek homogenizowany.

Pastę możemy przygotować:

- w wersji na słodko: miód, wanilia, cynamon

w wersji na ostro: czosnek, papryka ostra, pieprz, kurkuma, imbir itp.

- w wersji z ziołami: bazylia, mięta

- w wersji z orzechami: orzechy włoskie, orzechy pekan, orzechy brazylijskie

Smacznego!

poniedziałek, 27 stycznia 2014

Dzisiaj kolejne kulinarne ABC - nr. 4 :-), pozdrawiam!

Czy wiecie, że:

  • mleko szybciej kwaśnieje, jeśli dodamy do niego szczyptę cukru;
  • mleko nie wykipi, jeśli na dno garnka włożymy fajansowy spodek. Inny sposób to posmarowanie ścian garnka masłem 5 cm ponad powierzchnią mleka;
  • słodka śmietana nie zmieni smaku i nie skwaśnieje, jeżeli będziecie ją trzymać w lodówce, w szklanym słoiku wstawionym do miseczki z mocno osoloną wodą, codziennie zmienianą wodą;
  • kwaśny twaróg można odkwasić, zanurzając go w misce z czystą wodą na okres od 15 minut do godziny. Ser w trakcie moczenia powinien być owinięty w papier pergaminowy;
  • kompot nabierze wspaniałego smaku, gdy dodacie do niego skórkę pomarańczową oraz pół szklanki wina;
  • w celu przedłużenia świeżości chleba należy w pojemniku na pieczywo położyć połówkę surowego jabłka;
  • stary chleb i bułki można odświeżyć na parze. Do tego celu potrzebne są dwa garnki. Do dolnego nalewa się wodę, a do górnego wkłada pieczywo i przykrywa szczelnie pokrywką. Garnek trzeba ustawić na niewielkim ogniu, by woda zawrzała. Po kilku minutach wydobywająca się z dolnego garnka para odświeży pieczywo;
  • sól nie zwilgotnieje i nie stwardnieje, jeżeli do solniczki rzucicie parę ziaren ryżu.
poniedziałek, 20 stycznia 2014

Klasyczny, puszysty, pełen bakalii i bez kruchego spodu, czyli sernik wiedeński. Pyszny, polecam do wypróbowania :-). Przepis zaczerpnięty z książki p. Ewy Aszkiewicz, "Kuchnia polska", pozdrawiam !.

Składniki:

  • 1 kg białego sera - dobrze zmielonego
  • 10 jajek
  • 1 kostka masła lub margaryny - 25 dag
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 kopiaste łyżki mąki krupczatki
  • budyń waniliowy
  • cukier wanilinowy
  • rodzynki i skórka pomarańczowa - razem 2 szklanki
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • bułka tarta do posypania formy

Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puch, dodawać, cały czas ucierając po jednym żółtku. Gdy masa będzie jednolita, dodać w kilku częściach ser. Następnie przesianą przez sitko mąkę i budyń waniliowy dodać do masy serowej i dokładnie połączyć składniki.

Na końcu dodać pianę ubitą z 5 białek. Do utartej, pulchnej masy dodać bakalie, całość wylać na przygotowaną dużą tortownicę (średnica 26 cm), wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni C przez 80 minut.

Sernik jest upieczony, gdy wierzch się zrumieni, a boki lekko odstają od formy. Wychłodzony sernik przełożyć na paterę, posypać cukrem pudrem (polać roztopioną czekoladą), można podać z porcją bitej śmietany.

Smacznego!

środa, 08 stycznia 2014

Mój mąż uwielbia jarskie pierogi i to dla niego przygotowałam pierogi z kaszą gryczaną i białym serem. Pierogi proste i smaczne :-). Przepis na farsz znalazłam w książce "Przysmaki siostry Anastazji", natomiast przepis na ciasto pochodzi z zeszytu mojej mamy. Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem najlepiej smakują polane roztopionym masłem i posypane zeszkloną cebulą, polecam!

Ciasto:

  • 35 dag mąki
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki oleju

Farsz:

  • 20 dag kaszy gryczanej
  • 20 dag sera białego
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane -10 dag

Ciasto: mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, zrobić dołek. Do środka wbić jajko, wlać olej, rozbełtać widelcem, połączyć z mąką. Na koniec dodać ciepłą wodę i zarobić gładkie ciasto. Ciasto przykryć lnianą ściereczką lub miską, żeby nie wyschło. Ciasto na podaną ilość farszu zrobiłam z podwójnej porcji.

Farsz: kaszę gryczaną ugotować na sypko i połączyć z roztopionym masłem i pokruszonym, białym serem. Wymieszać dokładnie i dobrze doprawić.

Z ciasta wykrawać krążki, nadziewać farszem, dokładnie sklejać. Ja z farszu robię kulki i nakładam na ciasto, pierogi lepiej się skleją i będzie więcej farszu. Takie kuleczki czasami robię dzień wcześniej.

Pierogi gotować w osolonej wodzie, wrzucać na wrzątek, od czasu wypłynięcia gotować 3-4 minuty na małym ogniu. Wykładać na talerz, polać rozpuszczonym masłem, gotowe!


Smacznego!

niedziela, 07 kwietnia 2013

Przedstawiam prosty choć pracochłonny przepis na pierogi ruskie. Sekretem pierogów jest odpowiednia ilość ziemniaków, sera oraz ich jednolitość. Przepis polecam, ponieważ jest sprawdzony, zaczerpnięty z zeszytu mojej mamy, smacznego :-)

Składniki na ciasto:

  • 35 dag mąki
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • 1 jajko

Składniki na farsz:

  • szklanka ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
  • 25 dag białego sera
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju do smażenia cebuli
  • sól
  • pieprz

Mąkę przesiać, wbić jajko, wyrobić nożem, wlać wodę cienkim strumieniem. Wyrobić dokładnie ciasto rękami na gładko, rozwałkować cienko na stolnicy podsypując mąką.

Przygotować farsz: drobno posiekaną cebulę podsmażyć na oleju, powinna się lekko zrumienić. Ziemniaki i ser przepuścić przez maszynkę lub rozbić w malakserze, dodać cebulę i przyprawy. Wyrobić farsz - powinien być jednolity, pulchny, lekko pikantny.

Z ciasta wycinać szklanką krążki. Porcje farszu nakładać na ciasto, zlepiać brzegi. Gotować pierogi w osolonym wrzątku, aż wypłyną (ja gotuję od momentu wypłynięcia 3 minuty). Masło roztopić, aż się sklaruje. Pierogi podawać polane masłem (można też polać je zrumienioną cebulką albo podawać z gęstą śmietaną).

Smacznego!

niedziela, 20 maja 2012

Wczoraj zrobiłam sernik na zimno z czerwonymi porzeczkami :-), super smakuje i chłodzi w gorący dzień. Słodycz sera i kwaskowatość czerwonych porzeczek idealnie do siebie pasują, zachęcam do wypróbowania.

Składniki:

  • 1 kg twarogu
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 galaretki truskawkowe
  • około 40 dag czerwonych porzeczek (dałam na oko)
  • 1 opakowanie maślanych ciasteczek lub herbatników (ilość taka żeby pokryły dno tortownicy)
  • 2 kieliszki alkoholu
  • pół szklanki ciepłej wody
  • szklanka cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki mąki krupczatki

Tortownicę wyłożyć herbatnikami lub ciasteczkami namoczonymi w wodzie wymieszanej z alkoholem. Twaróg zmielić 3 razy. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, schłodzić do stężenia. 2 garści porzeczek obtoczyć w mące krupczatce.

Ser zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać sok z cytryny i obtoczone w mące porzeczki (dzięki mące porzeczki nie spadną na dno), wymieszać łyżką. Na koniec dodać tężejącą się galaretką cytrynową, wymieszać i wylać masę na herbatniki.

Galaretki truskawkowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, schłodzić do stężenia. Resztę porzeczek wyłożyć na masę serową, zalać tężejącą się galaretką, sernik schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.

 


Smacznego!



11:18, katarzyna_sar , Ciasta
Link Komentarze (12) »
czwartek, 12 kwietnia 2012

Strucla drożdżowa z nadzieniem serowym to tradycyjny staropolski wypiek. U mnie w domu piekła ją moja babcia, a teraz moja mama i ja, polecam. Ciasto drożdżowe zawsze jest pyszne, pasuje szczególnie do kubka kawy, herbaty, kakao, mniam!

Składniki na ciasto:

  • 50 dag mąki
  • 2 łyżki wody
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 10 dag drożdży
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru

Masa serowa:

  • 50 dag sera
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy

Masa serowa:  jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać ser (zmielony x 2), wszystko dokładnie połączyć.

Mąkę przesiać przez sito, zrobić w środku dołek. Wrzucić do środka rozkruszone drożdże, dodać wodę, cukier, jajka, masło lub margarynę i zarobić ciasto.

Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część grubo rozwałkować, podsypując grubo mąką, żeby się nie przykleiło. Nałożyć masę serową, zwinąć ciasto, włożyć do keksówki, zawinąć w papier do pieczenia. Pozostawić trochę luzu między ciastem a papierem.

Piec ok 30-40 minut w 160 – 180 stopni (ja piekę zawsze w termoobiegu, więc w tej niższej temperaturze). Po wystygnięciu polukrować.


Smacznego!




 
1 , 2 , 3 , 4
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Przepisy kulinarne


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi