Wpisy z tagiem: twaróg
środa, 21 marca 2018
Pasta twarogowa z olejem lnianym składa się przede wszystkim z twarogu i oleju lnianego, ale można jeść ją na słodko i ostro. To bardzo prosta, bardzo zdrowa i szybka wykonaniu pasta. Robię ją bardzo często, bardzo lubię z kurkumą i czosnkiem. Dzięki niej można zapobiegać i odwracać wiele negatywnych objawów chorobowych, polecam! Składniki:
Do blendera dodać 2-3 łyżki oleju lnianego, 2-3 łyżki jogurt, 2 szczypty kurkumy, czosnek, szczyptę soli i szczyptę pieprzu. Dołożyć pierwszą porcję sera i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać następną porcję sera i podobnie miksować. Gotowy ser powinien być jednolity bez grudek, powinien przypominać serek homogenizowany. Pastę możemy przygotować: - w wersji na słodko: miód, wanilia, cynamon - w wersji na ostro: czosnek, papryka ostra, pieprz, kurkuma, imbir itp. - w wersji z ziołami: bazylia, mięta - w wersji z orzechami: orzechy włoskie, orzechy pekan, orzechy brazylijskie Smacznego!
poniedziałek, 27 stycznia 2014
Dzisiaj kolejne kulinarne ABC - nr. 4 :-), pozdrawiam!Czy wiecie, że:
poniedziałek, 20 stycznia 2014
Klasyczny, puszysty, pełen bakalii i bez kruchego spodu, czyli sernik wiedeński. Pyszny, polecam do wypróbowania :-). Przepis zaczerpnięty z książki p. Ewy Aszkiewicz, "Kuchnia polska", pozdrawiam !. Składniki:
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puch, dodawać, cały czas ucierając po jednym żółtku. Gdy masa będzie jednolita, dodać w kilku częściach ser. Następnie przesianą przez sitko mąkę i budyń waniliowy dodać do masy serowej i dokładnie połączyć składniki. Na końcu dodać pianę ubitą z 5 białek. Do utartej, pulchnej masy dodać bakalie, całość wylać na przygotowaną dużą tortownicę (średnica 26 cm), wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni C przez 80 minut. Sernik jest upieczony, gdy wierzch się zrumieni, a boki lekko odstają od formy. Wychłodzony sernik przełożyć na paterę, posypać cukrem pudrem (polać roztopioną czekoladą), można podać z porcją bitej śmietany. Smacznego!
środa, 08 stycznia 2014
Mój mąż uwielbia jarskie pierogi i to dla niego przygotowałam pierogi z kaszą gryczaną i białym serem. Pierogi proste i smaczne :-). Przepis na farsz znalazłam w książce "Przysmaki siostry Anastazji", natomiast przepis na ciasto pochodzi z zeszytu mojej mamy. Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem najlepiej smakują polane roztopionym masłem i posypane zeszkloną cebulą, polecam! Ciasto:
Farsz:
Ciasto: mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, zrobić dołek. Do środka wbić jajko, wlać olej, rozbełtać widelcem, połączyć z mąką. Na koniec dodać ciepłą wodę i zarobić gładkie ciasto. Ciasto przykryć lnianą ściereczką lub miską, żeby nie wyschło. Ciasto na podaną ilość farszu zrobiłam z podwójnej porcji. Farsz: kaszę gryczaną ugotować na sypko i połączyć z roztopionym masłem i pokruszonym, białym serem. Wymieszać dokładnie i dobrze doprawić. Z ciasta wykrawać krążki, nadziewać farszem, dokładnie sklejać. Ja z farszu robię kulki i nakładam na ciasto, pierogi lepiej się skleją i będzie więcej farszu. Takie kuleczki czasami robię dzień wcześniej. Pierogi gotować w osolonej wodzie, wrzucać na wrzątek, od czasu wypłynięcia gotować 3-4 minuty na małym ogniu. Wykładać na talerz, polać rozpuszczonym masłem, gotowe! Smacznego!
niedziela, 07 kwietnia 2013
Przedstawiam prosty choć pracochłonny przepis na pierogi ruskie. Sekretem pierogów jest odpowiednia ilość ziemniaków, sera oraz ich jednolitość. Przepis polecam, ponieważ jest sprawdzony, zaczerpnięty z zeszytu mojej mamy, smacznego :-) Składniki na ciasto:
Składniki na farsz:
Mąkę przesiać, wbić jajko, wyrobić nożem, wlać wodę cienkim strumieniem. Wyrobić dokładnie ciasto rękami na gładko, rozwałkować cienko na stolnicy podsypując mąką. Przygotować farsz: drobno posiekaną cebulę podsmażyć na oleju, powinna się lekko zrumienić. Ziemniaki i ser przepuścić przez maszynkę lub rozbić w malakserze, dodać cebulę i przyprawy. Wyrobić farsz - powinien być jednolity, pulchny, lekko pikantny. Z ciasta wycinać szklanką krążki. Porcje farszu nakładać na ciasto, zlepiać brzegi. Gotować pierogi w osolonym wrzątku, aż wypłyną (ja gotuję od momentu wypłynięcia 3 minuty). Masło roztopić, aż się sklaruje. Pierogi podawać polane masłem (można też polać je zrumienioną cebulką albo podawać z gęstą śmietaną). Smacznego!
niedziela, 20 maja 2012
Wczoraj zrobiłam sernik na zimno z czerwonymi porzeczkami :-), super smakuje i chłodzi w gorący dzień. Słodycz sera i kwaskowatość czerwonych porzeczek idealnie do siebie pasują, zachęcam do wypróbowania. Składniki:
Tortownicę wyłożyć herbatnikami lub ciasteczkami namoczonymi w wodzie wymieszanej z alkoholem. Twaróg zmielić 3 razy. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, schłodzić do stężenia. 2 garści porzeczek obtoczyć w mące krupczatce. Ser zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać sok z cytryny i obtoczone w mące porzeczki (dzięki mące porzeczki nie spadną na dno), wymieszać łyżką. Na koniec dodać tężejącą się galaretką cytrynową, wymieszać i wylać masę na herbatniki. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, schłodzić do stężenia. Resztę porzeczek wyłożyć na masę serową, zalać tężejącą się galaretką, sernik schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.
Smacznego!
czwartek, 12 kwietnia 2012
Strucla drożdżowa z nadzieniem serowym to tradycyjny staropolski wypiek. U mnie w domu piekła ją moja babcia, a teraz moja mama i ja, polecam. Ciasto drożdżowe zawsze jest pyszne, pasuje szczególnie do kubka kawy, herbaty, kakao, mniam! Składniki na ciasto:
Masa serowa:
Masa serowa: jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać ser (zmielony x 2), wszystko dokładnie połączyć. Mąkę przesiać przez sito, zrobić w środku dołek. Wrzucić do środka rozkruszone drożdże, dodać wodę, cukier, jajka, masło lub margarynę i zarobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część grubo rozwałkować, podsypując grubo mąką, żeby się nie przykleiło. Nałożyć masę serową, zwinąć ciasto, włożyć do keksówki, zawinąć w papier do pieczenia. Pozostawić trochę luzu między ciastem a papierem. Piec ok 30-40 minut w 160 – 180 stopni (ja piekę zawsze w termoobiegu, więc w tej niższej temperaturze). Po wystygnięciu polukrować. Smacznego!
środa, 11 kwietnia 2012
Sernik z powidłami i różową pianką czyli harataniec to moja kolejna propozycja wielkanocna. Upiekłam go ze smażonymi wiśniami, które nadały sernikowi nutę kwaskową, pięknie wygląda i super smakuje:-) Ciasto:
Masa serowa:
Dodatkowo:
Zagnieść ciasto z podanych składników, podzielić na 3 części (ja dzielę na 2/3 i 1/3, mniejszą część jeszcze dzielę na pół). Do jednej części dodać kakao. Dwie mniejsze części włożyć do lodówki tak na minimum pół godziny a 2/3 ciasta od razu wyłożyć na blachę. Ciasto posmarować rozmąconym białkiem i wyłożyć konfiturę (ja dałam usmażone wiśnie). Na konfiturę zetrzeć ciasto kakaowe, na to wyłożyć masę serową. Masa serowa: ser zmielić 2 razy. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i miksować, aż powstanie puszysta masa. Następnie dodać zmielony ser, mąki, proszek do pieczenia, sok z cytryny. Ubić pianę z 6 białek, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Wierzch: ubić białka na sztywno, dodać cukier, dokładnie zmiksować. Dodać kisiel wiśniowy, dokładnie wymieszać, wylać na masę serową, wyrównać. Na koniec zetrzeć na tarce o dużych oczkach ostatnią część ciasta. Piec 60 minut w temperaturze 200 stopni C. Gdy ciasto ostygnie wierzch polać polewą czekoladową - gotową lub własnej roboty (ja najczęściej rozpuszczam gorzką czekoladę w kąpieli wodnej i polewam ciast0). Smacznego! |
Archiwum
Ostatnie wpisy
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
![]() ![]() ![]() Kuchnia na 5 ![]() Online ![]() |