Sprawdzone przepisy

Wpisy z tagiem: mięso wieprzowe

poniedziałek, 07 sierpnia 2017

Przestawiam przepis na kiełbasę słoikową bez soli peklowej. Kiełbasa jest bardzo smaczna, najlepiej smakuje z kromką chleba i ogórkiem kiszonym. Inspiracja, źródło: tutaj, zachęcam do wypróbowania :-)

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej (albo 0,5 kg łopatki i 0,5 kg karkówki i 0,5 kg świeżego boczku)
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1,5 - 2 łyżeczki soli
  • około 3/4 szklanki wody (pojemność 250 ml)

Mięso zmielić w maszynce do mięsa i przełożyć do miski. Czosnek przecisnąć przez praskę lub zmiażdżyć z solą na jednolitą masę (wtedy do masy mięsnej można dodać mniej soli). Majeranek rozetrzeć w rękach, wrzucić do mięsa, dodać czosnek, pieprz, sól, wszystko wymieszać. Następnie dolewać po trochu wodę i wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej rękami.

Mięso na surowo powinno być trochę słone, ponieważ w trakcie gotowania puści soki i będzie bardziej słone. Ja lubię dodać więcej majeranku i czosnku, każdy jednak powinien dostosować smak mięsa do swoich indywidualnych upodobań. 

Mięso przełożyć do wyparzonych słoików, najlepiej do niedużych takich od dżemu (jeśli słoiki będą małe nie trzeba obawiać się żadnego zatrucia, wtedy można zjeść małą porcję w 2 -3 dni). Mięso ubić ciasno w słoiku, tak żeby nie było żadnych pęcherzyków powietrza, nakładać tak do 3/4 wysokości słoika.

Słoiki mocno zakręcić i ustawić w dużym garnku z zimną wodą, woda powinna przykrywać słoiki przynajmniej do połowy wysokości (na dno garnka trzeba położyć szmatkę lub zakrętki od słoików - zapobiegnie to pękaniu słoików w trakcie gotowania).

Wodę i słoiki trzeba powoli podgrzewać, aż do zagotowania, następnie gotować przez godzinę na maleńkim ogniu (woda powinna sobie powoli bulgotać). Po tym czasie słoiki wyjąć, zostawić do wystygnięcia i włożyć do lodówki. Następnego dnia trzeba zrobić dokładnie to samo, gotować też godzinę.

Kiełbasę przechowywać wyłącznie w lodówce i raczej niedługo max 2 miesiące. Jeśli trochę odczekacie to na kiełbasie zrobi się pyszna galaretka.


Smacznego !



środa, 10 lipca 2013

 

Dzisiaj zapraszam do przygotowania rolad schabowych nadziewanych kapustą kiszoną według przepisu siostry Anastazji. Myślę, że rolady takie będą Wam smakowały, oczywiście jeśli lubicie kapustę kiszoną. Doskonale sprawdzą się na każdej imprezie, jako dodatek do dania głównego lub na kanapkę, polecam!

Składniki:

  • 6 kotletów schabowych
  • 30-35 dag kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 jaja
  • tłuszcz
  • bułka tarta
  • sól, pieprz

Kotlety doprawić i rozbić na płaty. Kapustę ugotować, odlać wodę i drobno pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu, dodać marchewkę startą na tarce o grubych oczkach. Chwilę poddusić. Następnie dodać kapustę i jeszcze całość dusić przez około 10 minut. Farsz doprawić na ostro.

Na każdy płat mięsa rozłożyć przygotowane nadzienie, zwinąć w kształt rolady i panierować  w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z frytkami, ziemniakami, dowolnymi surówkami.

Smacznego!

wtorek, 10 stycznia 2012

Przygotowałam trochę inną wersję bigosu, bo z podrobami, Przepis na ten bigos wymyśliłam trochę sama a trochę skorzystałam z przepisu umieszczonego na tej stronce. Moim domownikom bardzo smakował, wypróbujcie:-)

 Składniki na bigos:

  • 1 kg kiszonej kapusty, odciśniętej
  • 1 kg kapusty białej
  • 30 dag ugotowanych żołądków drobiowych
  • 30 dag ugotowanych serc drobiowych
  • włoszczyzna: 2-3 marchewki, seler, pietruszka
  • 20 dag suszonych grzybów
  • 3-4 cebule
  • sól, pieprz, olej do smażenia
  • 1 kg dowolnego mięsa
  • 25 dag wędzonego boczku
  • 5 - 6 sztuk kiełbasy
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • koncentrat pomidorowy - ilość według własnego smaku ja dodałam sok pomidorowy własnej roboty
  • słoiczek keczupu
  • 2-3 liścia laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2-3 ząbki czosnku -opcjonalnie
  • kostka rosołowa lub 1 łyżka przyprawy jarzynki

Grzyby namoczyć w wodzie najlepiej dzień wcześniej, następnego dnia ugotować w tej samej wodzie i pokroić w większe kawałki, wodę zostawić. Odciśniętą kapustę kiszoną zalać wodą (1 litr), dodać ziela angielskie, ziarenka pieprzu, liścia laurowe i gotować do miękkości na wolnym ogniu. Kapustę białą poszatkować drobno, wrzucić do garnka, zalać wodą (500 ml) i gotować do miękkości, po ugotowaniu kapusty odcedzić.

Surowe mięso pokroić w większą kostkę, doprawić solą, pieprzem, można też zetrzeć do mięsa czosnek (ja tego nie robię) i podsmażyć na oleju.

Ugotować osobno w wodzie żołądki i serca (ja dodatkowo wrzucam kostkę rosołową lub daje 1 łyżkę przyprawy jarzynki, aby zrobił się lepszy smak), wywar zostawić. Włoszczyznę:  marchewki, seler pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach na tarce i poddusić na oleju do miękkości.

Kiełbasę i boczek pokroić, zrumienić na patelni. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na złoty kolor na tłuszczu od kiełbasy i boczku. Podsmażone składniki wrzucić do kapusty.

Wymieszać razem kapusty z podrobami, z wszystkimi rodzajami mięsa, z włoszczyzną, z cebulą, z grzybami, dodać koncentrat pomidorowy, wodę od grzybów, wywar z podrobów, keczup, majeranek, sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszać.

Smacznego!

piątek, 30 grudnia 2011

Polecam mielonkę swojskiej roboty według przepisu mojej teściowej :-) Mielonka bierze udział m.in. w akcji "Wędliny domowe", gorąco polecam!

Składniki na marynatę:

  • 2-3 ziela angielskie
  • listek laurowy
  • garść suszonej kolendry
  • kilka ziaren pieprzu
  • sól  peklowa (proporcja 3 dag soli na 1 litr wody)

Dodatkowo:

  • szynka, mięso wieprzowe, boczek - (ilość według uznania, ja daję w sumie 2,5 kg mięsa)
  • 2-3 ząbki czosnku

Zagotować wodę razem z zielem angielskim, listkiem laurowym, ziarenkami pieprzu, kolendrą, marynatę ostudzić. Do zimnej marynaty dodać sól peklową, dokładnie wymieszać, włożyć mięsa do marynaty, trzymać 2-3 dni. W ciągu tych dni szynkę należy obracać i nakłuwać widelcem.

Po tym czasie mięso wyłożyć z marynaty i zmielić razem z czosnkiem. Mięso włożyć do rynienek i ułożyć na blasze w piekarniku. Zapiekać w piekarniku około 2 godzin w temperaturze 140 stopni C.



Smacznego!

    

czwartek, 21 kwietnia 2011

Nic tak dobrze nie smakuje na święta jak prawdziwa domowa szynka, wędzona we własnej wędzarni. Receptura według przepisu mojej teściowej, polecam!

Składniki na marynatę:

  • 2-3 ziela angielskie
  • listek laurowy
  • garść suszonej kolendry
  • sól do marynaty (proporcja na 1 litr wody dać 8 dag soli)
  • 2-3 ząbki czosnku

Dodatkowo:

  • 3 duże szynki + boczek

Marynatę zagotować, ostudzić. Do zimnej marynaty dodać sól, dokładnie wymieszać. Mięso ponakłuwać widelcem a następnie zalać marynatą. Trzymać 4-5 dni, co 2 dni mięso obracać i nakłuwać widelcem.

Po 4-5 dniach szynki odsączyć, ścisnąć sznurkiem lub włożyć do specjalnych siateczek i wędzić.

Zagotować nową marynatę jak wyżej z 2-3 ząbkami czosnku. Po ostudzeniu nie dodawać soli. Gotować szynki w marynacie na wolnym ogniu około 2 godzin. Na końcu mięso osączyć i ostudzić.

Smacznego!

niedziela, 07 listopada 2010

Bardzo lubię marynować po swojemu mięso, bo moim zdaniem lepiej smakuje niż te ze sklepu. Na obiad i do chleba w sam raz, pycha!

Składniki:

  • 1 kg szynki
  • przyprawa do mięsa np. delikat
  • olej
  • ocet jabłkowy
  • sól, pieprz
  • 4-5 ząbków czosnku

Szynkę ponakłuwać widelcem. Zetrzeć czosnek, natrzeć mięso. Posypać przyprawą do mięsa, solą i pieprzem. Na koniec polać octem i olejem pół na pół, mięso dobrze obtoczyć z każdej strony marynatą, pozostawić na 1,5 dnia w lodówce.

Na drugi dzień włożyć mięso do naczynia żaroodpornego lub do rękawa. Piec w temperaturze 200 stopni C tak około 1,5 godziny (po prostu do miękkości).

Smacznego!


wtorek, 11 maja 2010

Przedstawiam propozycję dania z pomidorami przygotowaną specjalnie na rozpoczęcie mojej akcji pomidorowej "SMACZNIE I POMIDOROWO". Przepis prosty, bo makaron z pomidorami i boczkiem, a jaki dobry! Doskonały na śniadanie jak i kolację, gorąco polecam!

Składniki (na 6 osób):
opakowanie makaronu
0,5 kg boczku wędzonego albo zwykłego
1 cały por
2 pomidory

1 szklanka soku pomidorowego lub przecieru pomidorowego
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki oleju
1 czerwona cebula
pół główki czosnku

sól, pieprz

Makaron wstawić do ugotowania we wrzącej, osolonej wodzie, dodać łyżkę oleju. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć na nim pokrojony w kostkę boczek. Następnie wrzucić pokrojone w talarki: cebulę i por.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię.

Chwilę razem smażyć, obsypać 2 łyżkami mąki, przemieszać, po czym wolno podlać szklanką soku lub przecieru pomidorowego. Powinien utworzyć się gładki, gęsty sos. Przyprawić solą i pieprzem, dodać starty czosnek i dokładnie wymieszać.

Odcedzony makaron wymieszać z sosem, przemieszać i na talerz, gotowe!

Smacznego:-)


Dołącz się do akcji

czwartek, 29 kwietnia 2010

Swojska szynka wędzona to dla mnie wspomnienie dzieciństwa! Moja babcia wędziła taką szynkę zawsze na święta, nie zapomnę  tego nigdy. Teraz mogę jedynie korzystać z receptury, którą moja babcia pozostawiła mi w testamencie, gorąco polecam!

Mięso:

  • szynka wieprzowa (kilka sztuk)

Zalewa:

  • 3 litry wody
  • 3 łyżki soli peklowej
  • 5 liści laurowych (pokruszone)
  • 15 dag ziaren jałowca (roztarte w moździerzu)
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 3  łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka roztartego suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 1/2 główki świeżego czosnku

Zagotować 3 litry wody i wsypać następujące składniki: pokruszone liście laurowe, rozgnieciony jałowiec, ziele angielskie, czarny pieprz, kolendrę i czosnek (jeżeli świeży, kilka ząbków przekrawamy na połowę). Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut, pod koniec gotowania wrzucić majeranek, rozmaryn i tymianek. Wystudzić wywar, dodać cukier, sól peklującą i dokładnie wymieszać.

Szynki dokładnie umyć i osączyć z wody i naciąć od góry i dołu przy kości (uwaga: szynkę nastrzykiwać dość gęsto zalewą w okolicach kości).


Szynkę włożyć do emaliowanego lub szklanego naczynia (może być również ze stali kwasoodpornej, lub z braku takiego naczynia można szynkę włożyć do plastikowego worka, wlać marynatę i szczelnie zawiązać), zalać marynatą i odstawić do lodówki (lub w chłodne miejsce o temperaturze nie przekraczającej + 6 stopni C) na czternaście dni. Mięso przewracać w zalewie dwa razy dziennie (rano i wieczorem).

Mięso wyjąć z zalewy, osączyć, oczyścić z przypraw i osuszyć czystą ściereczką.
Powiesić w chłodnym, przewiewnym miejscu na dwa do trzech dni do obsuszenia.

Wędzić tak długo, aby nie była surowa w środku (niezbyt duża szynka powinna się wędzić ok. 5 godzin).


Smacznego !


 
1 , 2
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi