Sprawdzone przepisy

Wpisy z tagiem: tuńczyk

sobota, 12 marca 2011

Bardzo szybka i prosta sałatka makaronowa z tuńczykiem, gorąco polecam!

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • puszka kukurydzy
  • pęczek koperku
  • 2-3 czerwone cebule
  • biała część pora
  • paczka makaronu np. rurki
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki majonezu

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, makaron zahartować i odcedzić. Kukurydzę odcedzić na sitku. Koperek posiekać drobno.

Tuńczyka odsączyć i rozdrobnić. Pora pokroić i zasypać szczyptą soli, żeby zmiękł. Czerwoną cebulę pokroić w krążki i zalać wrzątkiem, odcedzieć.

Wszystkie składniki dokładnie połączyć ze sobą,  doprawić solą i pieprzem, dodać majonez (można zamiast majonezu użyć oliwy z oliwek), wymieszać.

Smacznego!


środa, 17 marca 2010

Jeśli lubicie połączenie twarogu z rybą to na pewno skusicie się na pastę twarogową z tuńczykiem. Pasta twarogowa jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu, a dodatkowo bardzo dobra, szczególnie z pieczywem. Trochę zmodyfikowałam przepis, bo dodałam rzeżuchę i czerwoną cebulę. Cebula i rzeżucha nadały paście wyrazisty smak. Bardzo mi smakowała, polecam!

Składniki:

  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 30 dkg twarogu
  • 3 jajka
  • 3 - 4 łyżki majonezu (ja dałam 2 łyżki jogurtu naturalnego)
  • 1 czerwona cebula
  • rzeżucha (ilość według uznania, jeśli nie lubicie rzeżuchy dodajcie natkę pietruszkę)
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Tuńczyka wyjąć z puszki, rozdrobnić. Pokruszyć biały ser, wrzucić do tuńczyka. Rzeżuchę pociąć nożyczkami na kawałki, szczypiorek posiekać, wsypać do miski. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, zetrzeć na tarce.

Cebulę pokroić w kostkę, sparzyć wrzątkiem (na kilka minut), odcedzić, wrzucić do pasty. Wszystkie składniki doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.

Przygotować sos, majonez zmieszać z jogurtem naturalnym, doprawić jeszcze według uznania solą i pieprzem (można dodać czosnek), dodać do składników, dokładnie wymieszać, gotowe!

Podawać z pieczywem, smacznego !

poniedziałek, 15 marca 2010

Gdy macie ochotę na coś rybnego, polecam sałatkę z tuńczyka. To bardzo prosta i szybka sałatka, żadna filozofia, a jaka pyszna. Wystarczy tylko lubić tuńczyka:-) Przygotowuję ją na co dzień i na specjalne okazje. Dla mnie ma niepowtarzalny smak, bo robię ją po swojemu. Dodaję np. paprykę konserwową, żeby sałatka nie była mdła i nabrała koloru. Są różne jej wersje, każda pyszna. Dzisiaj proponuję wersję z papryką i żółtym serem, polecam!

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 5 jajek
  • papryka konserwowa - 3 sztuki
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 15 dkg żółtego sera
  • zielona cebulka
  • sól, pieprz
  • majonez

Tuńczyka wyjąć z puszki, rozdrobnić. Jajka ugotować, ostudzić, pokroić w kostkę. Paprykę konserwową i ogórki wyjąć ze słoika, odsączyć, pokroić w kostkę.

Ser żółty zetrzeć na tarce o średnich oczkach, cebulkę pokroić. Wszystko wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z majonezem.

Smacznego !

Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi