Sprawdzone przepisy

Wpisy z tagiem: czarna porzeczka

środa, 04 stycznia 2012

Kolejne fajny przepis zaczerpnięty z książki "Nowe przepisy siostry Anastazji", tym razem z czarną porzeczką. Polecam to ciasto, bo wbrew pozorom nie jest takie trudne w wykonaniu a jakie pyszne:-) Połączenie kremu, czarnej porzeczki oraz kokosowego wierzchu pasuje do siebie idealnie, ciasto to nadaje się na różnego rodzaju imprezy oraz święta, polecam!

Składniki na biszkopt ciemny:

  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki wody

Składniki na biszkopt jasny:

  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki wody

Składniki na masę:

  • 5 żółtek
  • 1/2 litra słodkiego mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 1 kostka masła
  • 1 litr kompotu z czarnej porzeczki

Polewa czekoladowa + wierzch:

  • gorzka czekolada
  • bakalie lub wiórki kokosowe

Biszkopt ciemny: białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać łyżkę oleju, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka z olejem i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać, na koniec dodać 2 łyżki wody. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C.

Z białym biszkoptem postępować tak samo, nie dodawać jedynie kakao.

Masa: w niewielkiej ilości mleka roztrzepać żółtka i obie mąki. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Dodać roztrzepane żółtka z mąką i ugotować budyń. Utrzeć masło z ostudzonym budyniem na gładką masę. Masę podzielić na dwie części. Kompot przecedzić - oddzielić owoce od soku.

Przełożenie ciasta: ciasto ciemne nasączyć sokiem z porzeczek - nałożyć jedną część masy - na masę położyć połowę porzeczek - białe ciasto - druga część masy i na masę druga część porzeczek - nałożyć drugą część ciemnego placka nasączonego sokiem z porzeczek. Ciasta białego nie nasączać sokiem.

Polewa + wierzch: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać nią placek. Wierzch ciasta można posypać dowolnymi bakaliami lub wiórkami kokosowymi.

Zamiast kompotu można użyć dżem z czarnej porzeczki. Wtedy ciemne ciasto zamiast sokiem porzeczkowym można nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.

Smacznego!


Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi