Sprawdzone przepisy

Wpisy z tagiem: Wędliny

niedziela, 22 grudnia 2013

W gazetce "Prześlij przepis - krzyżówki" nr. 6/2012 znalazłam przepis na prosty przepis na kotlet szwajcarski. Jest to danie szybkie do wykonania, kotlet można przygotować również z cielęciny, schabu, filetu z kurczaka. Mięso można także posmarować szpinakiem ze śmietaną lub włożyć do środka plaster pomidora, polecam - bardzo dobre :-). Na świąteczny stół w sam raz, pozdrawiam.

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej (ja zrobiłam z filetów z kurczaka)
  • 15 dag żółtego sera w plasterkach
  • 15 dag szynki w plasterkach (może być konserwowa)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki musztardy
  • tymianek
  • słodka mielona papryka
  • mąka krupczatka
  • bułka tarta
  • olej
  • sól, pieprz

Filety z kurczaka rozkroić i ubić (żeby mięso się za bardzo nie roztrzaskało ubijam przez woreczek foliowy). Mięso oprószyć solą i pieprzem z obu stron.

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać musztardę, tymianek, paprykę. Utrzeć na jednolitą masę. Każdy kawałek mięsa posmarować pastą. Następnie ułożyć po plasterku szynki i żółtego sera.

Mięso zawinąć tak jak rolady, można spiąć wykałaczką. Panierować kolejno w mące, jajkach i bułce tartej. Włożyć na rozgrzany olej, smażyć z obu stron na złoty kolor. Patelnię przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i jeszcze chwilę dusić (kotlety muszą dojść, żeby nie były surowe w środku).

Smacznego!

środa, 11 września 2013

Dzisiaj proste i szybkie danie :-) Jest nim zapiekanka z ciasta francuskiego z dowolnymi dodatkami. Skorzystałam z przepisu Magdy, link tutaj, zachęcam do wypróbowania!

Składniki:

  • 3 blaty ciasta francuskiego
  • 4 pomidory
  • 3 dowolne kiełbasy
  • 20 dag żółtego sera
  • oliwa z oliwek
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • keczup

Pomidory sparzyć, pokroić w plastry. Kiełbasę pokroić w talarki. Ser zetrzeć na tarce. Do miseczki wlać oliwę z oliwek, zetrzeć czosnek, dodać sól, pieprz, dokładnie wymieszać.

Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na paski szerokości standardowych zapiekanek (ok. 6-8 cm). Paski ułożyć na wyłożonej papierem blasze, zachowując odstępy.

Każdy pasek posmarować przygotowaną oliwą z czosnkiem, ułożyć pomidory i kiełbasę - posmarowałam je także oliwą z wierzchu, całość posypać startym serem.

Zapiekać w temperaturze 200 stopni przez 15 minut - ja piekłam w funkcji termoobieg. Podawać gorące np. z keczupem.

Smacznego!

czwartek, 18 lipca 2013

Paprykarz pani Władzi to danie jednogarnkowe, szybkie i sycące. Przepis znalazłam w książce "Kuchnia za trzy grosze" p. Małgorzaty Caprari. Cytując za autorką przepisu danie to jest "cudem" kulinarnym, czyli jak niewielkim kosztem przygotować całkiem niezły obiad. Dla mięsożerców można wkroić do garnka kiełbasę czy parówkę, naprawdę dobre!

Składniki na 6 osób:

  • 4-5 sporych cebul
  • 1,5 kg papryki (dałam mrożoną)
  • 2 litrowe słoiki przecieru pomidorowego
  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • sól, pieprz
  • szczypta ostrej papryki w proszku (dałam słodką) lub 1-2 pikantne papryki
  • szklanka naturalnego jogurtu
  • oliwa lub olej do smażenia
  • natka pietruszki
  • 6 kiełbas (dałam białą)

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu, dodać oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną paprykę oraz przecier pomidorowy, dusić na małym ogniu, do chwili gdy papryka zmięknie, a sos zgęstnieje.

Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką w proszku. Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w dużą kostkę, wrzucić do sosu, zagotować. Jajka obrać i pokroić w ćwiartki, dodać do gotowego sosu i dobrze wymieszać. Przed podaniem polać jogurtem i obficie posypać natką pietruszki (pominęłam). Podawać najlepiej z ziemniakami lub z świeżym pieczywem.

Smacznego!

poniedziałek, 03 czerwca 2013

Żurek Staropolski (świąteczny) to propozycja nie do odrzucenia :-) Jeśli lubicie żur i białą kiełbasę to doskonała propozycja na obiad. Przepis poleciła mi osoba znana i lubiana z mojej rodzinnej miejscowości, smacznego.

Składniki:

  • 60 dag surowej białej kiełbasy
  • liść laurowy
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka grzybków suszonych
  • 2 szklanki zakwasu na żur
  • majeranek
  • pół pora
  • sól, pieprz biały
  • Vegeta lub kucharek
  • 4 jajka ugotowane na twardo lub kwaśna śmietana

Kiełbasę ułożyć na spodzie rondla, zalać 6 szklankami wody, dodać przyprawy, pokrojonego w krążki pora, grzybki suszone, czosnek i ustawić na małym ogniu (od chwili gdy woda zacznie wrzeć, gotować 15 minut - gdy grubsza kiełbasa to 5 minut dłużej).

Wyjąć kiełbasę, rzucić na rozgrzany talerz. Wywar przecedzić, doprowadzić do zagotowania i cały czas mieszając połączyć z zakwasem. Jeżeli żur jest mało kwaśny dolać dodatkową ilość zakwasu.

Żur przyprawić majerankiem, dodać pokrojoną w plastry kiełbasę (ja czasami dzielę kiełbasę na pół, nie kroję w paski), kawałki ugotowanych jajek (czasami nie dodaję), doprawić Vegetą, pieprzem białym. Na koniec można dodać kleks kwaśnej śmietany.

Smacznego!

21:20, katarzyna_sar , Zupy
Link Komentarze (1) »
piątek, 08 lutego 2013

Na Sylwestra przygotowałam razem z mężem drożdżowe placuszki z dowolnym nadzieniem, własnego autorstwa. Polecam, fajna i szybka przekąska !

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • 2  jajka
  • około 2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki soli
  •  pół łyżeczki cukru

Nadzienie:

  • 3 cebule
  • 6 ogórków kiszonych
  • dowolna wędlina - ja dałam 3 kiełbasy śląskie i 15 dag szynki
  • olej do smażenia
  • mały koncentrat pomidorowy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • ser żółty (my nie mieliśmy więc zrobiliśmy bez)

Drożdże rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą, wymieszać z około 4 łyżkami mąki przykryć i odstawić na 15 minut, aż wyrosną.

Przygotować ciasto drożdżowe: resztę mąki przesiać do miski wraz z solą - dobrze wymieszać, zrobić dołek, wlać wyrośnięte drożdże, wbić jajka, dodać letnią wodę. Składniki wymieszać i dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto włożyć do miski na około godzinę, przykryć czystą ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia.

Nadzienie: ogórki pokroić w kostkę, odsączyć na sitku z nadmiaru wody. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę, to samo zrobić z szynką. Cebulę pokroić drobno, wrzucić na patelnię i na niewielkiej ilości oleju dusić, aż zrobi się szklista. Na koniec usmażyć kiełbasę.

Ciasto rozwałkować, utworzyć większe koła (można zrobić to tak na oko, uformować większe kule i je rozpłaszczyć lub tak jak my przyłożyć np. salaterkę czy miseczkę i wyciąć koło z ciasta). Każde koło posmarować koncentratem pomidorowym wymieszanym z startym czosnkiem i z odrobiną letniej wody.

Na placuszki wyłożyć nadzienie, my zrobiliśmy dwie wersje. Jedną light: szynka + cebula, drugą: cebula + kiełbasa + ogórki. Wierzch można posypać startym żółtym serem. Zapiekać 20 minut w temperaturze 200 stopni C.

Po ostudzeniu placuszki można pokroić na trójkąty lub zajadać je w całości, wyszło nam około 8-9 placuszków, gotowe!

Smacznego!



niedziela, 29 kwietnia 2012

Bardzo dobra, sycąca i kolorowa sałatka, dodatek rzodkiewki zaostrza smak. Wiosenna sałatka pełna witamin, polecam na majówkę. Przepis znalazłam na blogu Dagmary, pozdrawiam :-)

Składniki:

  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 1/2 pora
  • 1 puszka groszku zielonego
  • 25 dag szynki
  • 25 dag żółtego sera
  • 2 woreczki ryżu
  • 2 świeże ogórki
  • 6 jajek
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz
  • 5-6 łyżek majonezu

Rzodkiewkę, jajka i żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szynkę i ogórki pokroić w drobną kostkę. Por i szczypiorek drobno pokroić.

Starte i pokrojone składniki wymieszać z groszkiem, ugotowanym ryżem i majonezem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Schłodzić w lodówce około 40 minut.


Smacznego!


poniedziałek, 28 listopada 2011



Dzisiaj pyszna fasolka po bretońsku, danie jednogarnkowe, które uwielbiam. Fasolka to smak mojego dzieciństwa i wspomnienie babci krzątającej się po kuchni. Syci, smakuje wyśmienicie, czego można chcieć więcej.......

 Składniki:

  • 50 dag fasolki najlepiej Jaś
  • 25 dag chudego boczku
  • 2 cebule
  • 15 dag kiełbasy
  • przecier pomidorowy lub sok pomidorowy
  • przyprawy: pieprz,  sól, majeranek, maggi, ziele angielskie, liść laurowy
  • łyżka masła
  • olej
  • mąka

Fasolę namoczyć w przegotowanej wodzie dzień wcześniej, na drugi dzień ugotować fasolę w tej samej wodzie do miękkości. Dodać przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy oraz sól, wszystko wymieszać.

Kiełbasę, boczek i czosnek pokroić w większą kostkę, dobrać do miękkiej fasolki. Wszystko chwilkę poddusić - tak około 15 minut, dodać sok pomidorowy lub koncentrat pomidorowy (5-6 łyżek). Doprawić solą, pieprzem, maggi, majerankiem według uznania. 

Cebule pokroić w kosteczkę, dać na patelnię, dodać dużą łyżkę masła i olej (tak żeby cebulka mogła się udusić a nie spalić). Gdy jest już dobrze zrumieniona wsypać do niej mąkę i zrobić zasmażkę. Zasmażkę dodać do fasoli i dokładnie wymieszać. Całość zagotować, gotowe.

Smacznego !


piątek, 18 listopada 2011

Przepis na elegancką sałatkę warstwową znalazłam w gazetce "Mój przepis". Spodobała mi się harmonijna kompozycja składników, a po skosztowaniu jej smak. Doskonała na duże spotkanie w gronie rodzinnym, zachęcam do wypróbowania.

 Składniki:

  • 1 słoiczek selera konserwowego
  • puszka ananasa
  • puszka kukurydzy
  • pół kilograma marchewki
  • duży por
  • 6 jajek
  • 15 dag szynki
  • nieduży słoik majonezu
  • sól, pieprz

Selera i ananasa dokładnie osączyć na sitku. Marchewkę ugotować w osolonej wodzie. Selera pokroić na mniejsze kawałki, ananasa i marchewkę w większe kawałki. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, kiedy będą zupełnie zimne pokroić w kostkę.

Jasną część pora umyć, pokroić w talarki. Szynkę pokroić w większą kostkę i wymieszać z jajkami. 

W głębokiej misce układać warstwami: seler, kukurydzę, sól, pieprz, marchewkę, majonez, ananasa, sól, pieprz, plasterki pora, szynka wymieszana z jajkami, sól pieprz, majonez, dekoracja z jajek i pora. Sałatkę włożyć do lodówki na minimum 2 godziny, musi się przegryźć.

Smacznego !


 
1 , 2 , 3
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi