Sprawdzone przepisy

Wpisy z tagiem: masło/margaryna

piątek, 05 lipca 2013

Kruche ciasteczka śmietankowe przekładane dżemem to przepis, który znalazłam  w książce "Wypieki domowe" pań Ilony Fąferek i Kingi Osmycka. Ciasteczka pyszne, kruche i szybkie w wykonaniu, pycha!

Składniki:

  • 25 dag margaryny
  • szklanka gęstej śmietany
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • dżem (ja wybrałam truskawkowy i aroniowo - jabłkowy)

Mąkę przesiać, dodać miękką margarynę, śmietanę i wyrobić ciasto, które powinno się rozwałkować cienko bez podsypywania mąką. Wykrawać szklanką krążki całe i z małą dziurką (ja użyłam kieliszka). Ciastka nakłuć widelcem (ja zapomniałam:-)). Blachę posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Układać ciasteczka na blasze w odstępach. Piec ciastka około 10-15 minut w bardzo gorącym piekarniku. Ja piekłam w temperaturze 220 stopni C w funkcji termoobieg. Po upieczeniu ciastka ostudzić, na całe krążki nałożyć dżem i przykryć krążkami z dziurką.


Smacznego!

poniedziałek, 20 maja 2013

Masło czosnkowe - prosty dodatek do chleba a jaki pyszny. Gdy przygotowuję je na grilla robię dwie wersje. Jedną z świeżym czosnkiem, drugą z czosnkiem zapieczonym w folii aluminiowej. Wkładam główkę czosnku do folii, szczelnie zawijam, wkładam na grilla i grilluję, aż będzie miękki. Później dodaję do masła, pycha, polecam.

Składniki:

  • kostka masła - 25 dag
  • 6-7 ząbków czosnku (lub główka czosnku)
  • sól

I wersja: czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na drobnej tarce. Dodać do miękkiego masła, całość doprawić solą według uznania, dobrze wymieszać.

II wersja: główkę czosnku zawinąć w folię aluminiową, grillować do miękkości. Obrać czosnek, rozgnieść, dodać do masła, doprawić solą, podawać z chlebem.


Smacznego !



sobota, 16 marca 2013

Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem to wspomnienie mojego dzieciństwa. Taki ryż jadłam w przedszkolu, przygotowywała mi go również moja babcia. Uwielbiam połączenie jabłek i cynamonu :-). To danie bierze udział w akcji: "Z zeszytu mojej babci " i "Zimowe jabłuszka", pyszota, polecam!

Składniki (ilość - na duże naczynie żaroodporne):

  • 2 kg jabłek
  • niepełna szklanka cukru
  • 2 cukry wanilinowe
  • 8 woreczków ryżu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cynamonu
  • kilka łyżek wody
  • 1,5 szklanki słodkiej śmietanki
  • pół kostki masła

Ugotować ryż w osolonej wodzie na półtwardo - ja gotowałam 10 minut (na opakowaniu pisało 18 minut). Masło pokroić w kostki.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, dodać cukry, cynamon, wszystko wymieszać w garnku. Podsmażyć na kilku łyżkach wody - tak około 25 minut.

W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: ryż, kostki masła (wcisnąć w ryż), jabłka z cynamonem, ryż.... (ja przełożyłam warstwy 3 razy), na koniec zalać wszystko śmietanką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 20-25 minut.



Smacznego !

   

środa, 09 maja 2012

Masło smakowe z lubczykiem jest doskonałe do kanapek, można podawać je z rzodkiewką albo z soczystymi pomidorami. Masło takie sprawdza się również jako dodatek do młodych ziemniaków. Kanapki posmarowane takim masłem nie tylko świetnie smakują, ale też wpływają na poprawę trawienia i szybkość przemiany materii. Używanie świeżych ziół w kuchni jest jak najbardziej wskazane, przepis znalazłam w gazetce "Przepis na zdrowie - numer 5/2012", pozdrawiam:-)

Składniki:

  • 200 g świeżego masła
  • świeży lubczyk (dość spory pęczek)
  • pół łyżeczki soli morskiej

Lubczyk umyć pod bieżącą wodą, oderwać listki, posiekać bardzo drobno. Masło pokroić nożem, przełożyć do miseczki - musi chwilę postać, żeby zmiękło i osiągnęło temperaturę pokojową.

Następnie rozgnieść masło widelcem, dodać posiekany lubczyk i połączyć składniki. Na koniec dodać sól morską i jeszcze raz całość wymieszać w taki sposób, by ziarenka soli nie zdążyły się rozpuścić. Uformować np. osełkę, włożyć na maślniczkę, schłodzić w lodówce, gotowe!

Smacznego!
         



sobota, 17 grudnia 2011

 

Przepis na sernik królewski dostałam od narzeczonej mojego brata. Sernik jest pyszny, otulony kakaową kołderką, jest godny wypróbowania. Ja w tym roku będę piekła go na święta Bożego Narodzenia, polecam!

 Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka cukru (200 ml)
  • 1 kostka margaryny (margarynę rozpuścić i wystudzić, musi być letnia)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 mały proszek do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 2-3 duże łyżki kakao
  • 3 szklanki mąki

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera mielonego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 duże łyżki miękkiego lub roztopionego masła
  • 4 żółtka
  • olejek cytrynowy, waniliowy lub śmietankowy
  • 1 budyń śmietankowy

Składniki na ciasto dokładnie połączyć mikserem. Podzielić na dwie części, z każdej części zrobić kulkę, włożyć do woreczka i na około 30- 60 minut włożyć do lodówki lub na około 30 minut do zamrażarki.

Masa serowa: masło dobrze połączyć z cukrem, dodać żółtka, zmielony ser, delikatnie wymieszać. Wsypać budyń śmietanowy, olejek, połączyć wszystko razem. Ubić pianę z 7 białek i dodać ją do całej masy serowej. Mieszać bardzo delikatnie, tak żeby masa cały czas była puszysta.

Wyjąć ciasto z lodówki lub zamrażarki. Jedną część zetrzeć na tarce (na grubych oczkach) na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wylać delikatnie masę serową i na wierzch zetrzeć na tarce drugą część ciasta.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C przez 60 minut. Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia, ponieważ ciasto bardzo łatwo opada.

Smacznego!

  



środa, 30 listopada 2011

Seler jest podobno jednym z najzdrowszych warzyw, jednak nie każdemu odpowiada jego raczej mdły, słodkawy smak. Istnieją jednak przepisy, dzięki którym seler może okazać się naprawdę smaczny. Oto jeden z nich zaczerpnięty z książeczki: "Kuchnia za trzy grosze" pani Małgorzaty Caprari. Pasztet z selera może być fajną przystawką na przyjęciu - można go podawać z dodatkiem pikantnego sosu najlepiej grzybowego, pomidorowego lub cebulowego. Na zimno nadaje się doskonale  do chleba, pozdrawiam.

 Składniki:

  • 2 duże selery
  • 2 duże cebule (najlepiej czerwone)
  • 4 jajka
  • masło lub margaryna
  • 2 kostki rosołowe - najlepiej grzybowe
  • 1 szklanka tartej bułki

Selery umyć i obrać, zetrzeć na grubej tarce. Cebule drobno posiekać, wymieszać z selerami. Przełożyć do garnka, zalać szklanką wody. Dodać 2 łyżki masła lub margaryny i kostki rosołowe. Dusić na maleńkim ogniu około godziny - masa powinna rozgotować się na papkę.

Masę ostudzić, dodać żółtka i tartą bułkę, a białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać, przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksówki. Piec godzinę w temperaturze 190 stopni C.

Smacznego !

    

środa, 25 maja 2011

Lekka tarta z rabarbarem i kruszonką to super pomysł na deser! U mnie w domu została przywitana bardzo entuzjastycznie:-) i bardzooo szybko znikła. Moja tarta bierze udział w akcjach: "Ra-bar-bar" oraz "Tarty na wszystkie sposoby"!  Warto wypróbować, źródło tutaj, polecam:-)

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 3/4 kostki masła lub margaryny
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki letniej wody

Ponadto:

  • 1 kg rabarbaru
  • 3 cukry waniliowe
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • bułka tarta lub kaszka manna do wysypania formy
  • cukier puder

Składniki na kruszonkę:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • cukier waniliowy
  • 1/2 kostki masła lub margaryny

Masło lub margarynę wcześniej wyjąć z lodówki, aby było miękkie. Mąkę przesiać na stolnicę, dodac cukier i wymieszać. Masło dodać do mąki, posiekać nożem z mąką i cukrem.

Do 1/2 szklanki letniej wody dodać żółtko i 'rozbełtać" razem z wodą, dodać do mąki. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę, musi powstać sztywna bryłka ciasta. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.

W międzyczasie obrać rabarbar, pokroić w kostkę. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą lub kaszką manną. Stolnicę wysypać mąką, ciasto rozwałkować na wielkość blachy. Na wałek nawinąć ciasto i wyłożyć na blachę, obciąć rogi. Można wyłożyć na spód fasolę, aby podczas pieczenia za bardzo nie wyrosło. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 -  190 stopni C na górę i na dół i piec 15 minut, ciasto musi się trochę ściąć.

Kruszonka: mąkę przesiać, dodać cukier, masło lub margarynę, zagnieść jak na ciasto, schłodzić w  lodówce. 

Ciasto wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić. Na wierzch wyłożyć rabarbar i posypać cukrami waniliowymi, wierzch posypać kruszonką. Włożyć ciasto ponownie do piekarnika na tą samą temperaturę i piec 20 - 30 minut, trzeba mieć pewność, że ciasto nie będzie surowe. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.


Smacznego!

  

poniedziałek, 14 marca 2011

Miałam zapas kleiku ryżowego, to wykorzystałam je do ciasteczek kokosowo - ryżowych. Ciasteczka szybkie do wykonania i smaczne, bardzo długo zachowują świeżość, polecam!

Składniki:

  • 20 dag masła lub margaryny
  • 1 paczka kleiku ryżowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • pół szklanki cukru kryształu
  • marmolada lub konfitura

Kleik wsypać do miski razem z cukrami, wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać.  Następnie dodać jajka, wymieszać, na koniec wlać roztopione masło lub margarynę, wyrobić.

Z powstałej masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą kulkę lekko spłaszczyć i zrobić dziurkę. Piec 15 minut w temperaturze 160 stopni C do złotego koloru. Po ostudzeniu w dziurki nałożyć marmoladę lub konfiturę.


Smacznego!

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi