Sprawdzone przepisy

Wpisy z tagiem: kwaśna śmietana

niedziela, 21 lutego 2010

Choć czas karnawału już za nami, postanowiłam upiec tradycyjne faworki. Przepis zaczerpnęłam ze starej sprawdzonej książki kucharskiej. Chruściki wyszły mi super, bardzo chrupiące, takie jak robi moja mama. Do kawy w sam raz, pycha!

Składniki na faworki:

  • 50 dkg mąki
  • 6-7 żółtek
  • sól
  • 8 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany
  • 2,5 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki spirytusu

Dodatkowo:

  • 50 dkg tłuszczu do smażenia
  • 10 dkg cukru pudru do posypania
  • cukier waniliowy

Mąkę zmieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać razem, następnie wyrobić ciasto na jednolitą masę. Ciasto ma mieć gęstość ciasta kluskowego.

Ciasto wałkować partiami dosyć cienko (ja wałkowałam grubiej - wtedy chruściki nie są suche) , starając się jak najmniej podsypywać mąką. Krajać nożem na paski szerokości 3 cm, każdy pasek przekrajać w środku wzdłuż na przestrzeni 5-6 cm i przewinąć.

Tłuszcz rozpuścić w rondelku. Zrobić próbę temperatury tłuszczu wrzucając kawałeczek ciasta, jeśli zaraz wypłynie i szybko się zrumieni, można smażyć.


Ciasto wkładać na tłuszcz i smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor przewracając widelcem lub drewnianym patyczkiem. Wyjąć, osączyć na papierowym ręczniku, przełożyć na talerz.

Gdy ostygną oprószyć cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Układać w piramidkę na talerzu.

Smacznego !

wtorek, 16 lutego 2010

W dniu dzisiejszym upiekłam oponki serowe. Przepis otrzymałam niedawno od mojej koleżanki Asi i postanowiłam go wypróbować. Nie żałuję, po pracy przygotowałam ciasto i szybciutko upiekłam moje oponki z dziurką:-). Niebo w gębie, oponki są lekko serowe, pulchne, z chrupiącą skórką. Najlepiej smakują z cukrem pudrem, pyszotka!

Składniki na ciasto:

  • 1/2 kg sera półtłustego
  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 1/4 litra kwaśnej śmietany
  • cukier waniliowy
  • kieliszek spirytusu

Dodatkowo:

  • olej lub stopiony smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotować olej lub smalec do smażenia. Na stolnicy przesiać mąkę, dodać sodę oczyszczoną, wymieszać. Ser zmielić, dodać do mąki. Następnie wbić żółtka, wsypać cukier i cukier waniliowy. Na koniec wlać 1 szklankę śmietany (1/4 litra), spirytus i zagnieść ciasto na jednolitą masę.

Posypać mąką stolnicę i deseczki. Urywać ciasto partiami i wałkować na grubość 1-1,5 cm. Wykrawać oponki szklanką, a dziurki kieliszkiem albo zakrętką od butelki. Dziurki powinny być jak najmniejsze. Układać oponki serowe na dekach posypanych mąką.


Oponki wrzucać na rozgrzany tłuszcz, smażyć z obu stron na złoty kolor. Po upieczeniu układać na bibule albo papierowych ręcznikach, żeby nie były opite tłuszczem. Jak ostygną posypać cukrem pudrem. Jeśli wolicie można zrobić lukier.

Smacznego !

Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi