Sprawdzone przepisy

Wpisy z tagiem: maślanka

poniedziałek, 24 września 2012

Witam po długiej przerwie spowodowanej niedyspozycją zdrowotną. Mam nadzieję, że odrobię zaległości:-), mam sporo nieopublikowanych przepisów. Dzisiaj przedstawiam muffiny z wiśniami, które upiekłam na początku wakacji. Polecam, skorzystałam z przepisu pani Ewy Wachowicz, link tutaj, pozdrawiam!

Składniki:

  • 1 szklanka wiśni
  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1 duże jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 kostki masła
  • po łyżeczce sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
  • płatki migdałowe (ja nie dałam)
  • łyżeczka przyprawy korzennej do pierników
  • cukier puder do dekoracji

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Wydrylowane wiśnie odsączyć na sicie. W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, przyprawę korzenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.

W drugim naczyniu połączyć składniki mokre: jajko, maślankę, mleko oraz uprzednio roztopione i wystudzone masło. Gotową masę przelać do miski z suchymi składnikami, dodać wiśnie i dużą garść płatków z migdałów. Wymieszać - ciasto na muffinki powinno mieć nieco grudkowatą konsystencję!

Formę do muffinek lub specjalne papierowe papilotki napełnić masą do 3/4 wysokości. Piecz około 25 minut, po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.




Smacznego!

niedziela, 11 kwietnia 2010

Delikatny i soczysty kurczak według Nigelli Lawson, naprawdę warto zrobić. Mięso kurczaka jest bardzo miękkie i delikatne dzięki moczeniu w maślance, a dodatkowo na wierzchu otacza go chrupiąca skórka z krakersów. Fajny i prosty pomysł na danie z drobiu, polecam!

Składniki:
500 ml maślanki lub jogurtu
opakowanie krakersów
filety z kurczaka (u mnie 6 sztuk)
sól, pieprz


Maślankę lub jogurt wlać do miski. Filety pokroić na kawałki. Następnie kawałki kurczaka zanurzyć w maślance lub jogurcie naturalnym na min. 2 godziny.


Krakersy pokruszyć, najlepiej włożyc do worka foliowego i rozbić wałkiem do ciasta. Przesypać do miski, dodać szczyptę soli i pieprzu, wymieszać.

Kawałki kurczaka po kolei obtaczać w krakersach i przekładać na blachę wcześniej wysmarowaną olejem.

Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Ja podaję z sosem czosnkowym.

Smacznego!

Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi