Sprawdzone przepisy

Wpisy z tagiem: rzeżucha

niedziela, 18 kwietnia 2010

Kolejna sałatka z serii makaronowych, polecam!

Składniki:
3 filety z kurczaka
opakowanie brązowego makaronu
1 duża czerwona cebula
biała część pora

puszka czerwonej fasolki
słoik ogórków konserwowych

puszka ananasów

talerz rzeżuchy (opcjonalnie)
majonez
sól, pieprz


Makaron ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Filety oczyścić, pokroić w kostkę, usmażyć.

Cebulę pokroić w krążki, sparzyć wrzątkiem, żeby się nie odbijało. Porę pokroić w talarki, posolić, aby zmiękła. Ananasy wyjąć z puszki, odsączyć i pokroić w większą kostkę.

Fasolę wyciągnąć z puszki, odsączyć. Ogórki pokroić w kostkę, wyłożyć na sitko. Wszystkie składniki wrzucić do miski, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

Jeśli macie w domu rzeżuchę, można ją pociąć nożyczkami i wrzucić do sałatki. Majonez wymieszać z sokiem z ananasa, można jeszcze doprawić, składniki ponownie wymieszać, gotowe!

Smacznego:-)

środa, 17 marca 2010

Jeśli lubicie połączenie twarogu z rybą to na pewno skusicie się na pastę twarogową z tuńczykiem. Pasta twarogowa jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu, a dodatkowo bardzo dobra, szczególnie z pieczywem. Trochę zmodyfikowałam przepis, bo dodałam rzeżuchę i czerwoną cebulę. Cebula i rzeżucha nadały paście wyrazisty smak. Bardzo mi smakowała, polecam!

Składniki:

  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 30 dkg twarogu
  • 3 jajka
  • 3 - 4 łyżki majonezu (ja dałam 2 łyżki jogurtu naturalnego)
  • 1 czerwona cebula
  • rzeżucha (ilość według uznania, jeśli nie lubicie rzeżuchy dodajcie natkę pietruszkę)
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Tuńczyka wyjąć z puszki, rozdrobnić. Pokruszyć biały ser, wrzucić do tuńczyka. Rzeżuchę pociąć nożyczkami na kawałki, szczypiorek posiekać, wsypać do miski. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, zetrzeć na tarce.

Cebulę pokroić w kostkę, sparzyć wrzątkiem (na kilka minut), odcedzić, wrzucić do pasty. Wszystkie składniki doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.

Przygotować sos, majonez zmieszać z jogurtem naturalnym, doprawić jeszcze według uznania solą i pieprzem (można dodać czosnek), dodać do składników, dokładnie wymieszać, gotowe!

Podawać z pieczywem, smacznego !

Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi