Sprawdzone przepisy

Wpisy z tagiem: sos pomidorowy

środa, 14 marca 2012

Przedstawiam pomysł na karkówkę zapiekaną w sosie pomidorowym. Pierwszy raz przygotowałam ją na urodziny mojego taty i karkówka zasmakowała moim domownikom:-) Jest to szybki pomysł na obiad lub na imprezkę, ponieważ można karkówkę zrobić dzień wcześniej i zapiec przed samym podaniem. Przepis dostałam od cioci Krysi, którą pozdrawiam:-)

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki
  • 5 cebul
  • olej
  • przyprawa do mięsa

Sos:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka keczupu
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżeczka kucharka
  • 1/2 łyżeczki soli

Mięso pokroić w plastry około 1 cm. Nie rozbijać, posypać przyprawą do mięsa i odstawić na chwilę do lodówki (minimum 1 godzinę). Po tym czasie upiec na oleju na złoty kolor, wystudzić.

Cebulę obrać, pokroić w piórka. Połączyć wszystkie składniki sosu, doprawić według uznania. Plastry karkówki układać warstwami na przemian z cebulą, zalać sosem pomidorowym, odstawić w chłodne miejsce, najlepiej wieczorem, dzień wcześniej.

Na drugi dzień przed samym podaniem zapiec przygotowaną karkówkę tak około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni C, mięso musi się zapiec, czas możecie regulować według uznania, uważajcie żeby mięso się nie rozgotowało.

Smacznego!

środa, 24 lutego 2010

Mój mąż zrobił mi dzisiaj niespodziankę i przygotował dla mnie swoje spaghetti z sosem pomidorowym. Mniam..., połączenie makaronu, sosu pomidorowego i żółtego sera smakuje nieziemsko! Danie jest lekkie, syte, proste i przede wszystkim szybkie do wykonania. Smakuje większości z nas, zachęcam do wypróbowania!

Składniki:

  • paczka makaronu spaghetti
  • 3-4 cebule
  • duży słoik przecieru pomidorowego - 1 litr
  • 3-4 łyżki keczupu
  • zioła prowansalskie, bazylia
  • mięso mielone - 0,5 kg
  • puszka pomidorów albo 3-4 świeże pomidory
  • ser żółty - 20 dkg
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, usmażyć na oleju na złoty kolor, złożyć na miseczkę. Na tą samą patelnię wrzucić mięso mielone i dusić, aż będzie miękkie. Do usmażonego mięsa dodać cebulę i pokrojone w kostkę pomidory, wymieszać. Gotować do momentu, aż powstanie konsystencja sosu.

Wlać przecier pomidorowy, wymieszać, przyprawić solą, pieprzem, bazylią i ziołami prowansalskimi według uznania. Aby spaghetti nabrało smaku dodać keczup, wymieszać, zagotować. Zetrzeć ząbki czosnku dopiero wtedy, gdy zdejmujemy sos z gazu.


Zetrzeć ser na tarce. W międzyczasie zagotować makaron w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Gorący makaron ułożyć na talerzu.


Makaron polać sosem pomidorowym, na to posypać żółtym serem.

Smacznego !

Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi