Sprawdzone przepisy

Wpisy z tagiem: groszek

niedziela, 27 czerwca 2010

Na imieniny mojego taty przygotowałam sałatkę tortellini z dynią konserwową. W tej sałatce zaskoczył mnie smak dyni, smakuje jak morela. Sałatka mi smakowała, warto spróbować!

Składniki na 6 osób:
makaron tortellini (ser, szynka, grzyby) - 2 opakowania
1-2 słoiki dyni konserwowej
6 jajek
puszka groszku zielonego

seler naciowy - 6 gałązek
sól, pieprz

sok z dyni

majonez
(4-5 łyżek)

Makaron tortellini ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przelać zimną wodą i odcedzić.

Dynię i groszek odcedzić. Jajka i seler naciowy pokroić w grubsze kawałki. Wszystkie składniki wrzucić na miskę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Przygotować sos: wymieszać majonez z sokiem z dyni, doprawić solą. Dodać sos do składników, wymieszać. Sałatka gotowa!

Smacznego:-)

czwartek, 13 maja 2010

Łatwa, smaczna sałatka dla miłośników kurczaka i ananasów. Doskonale smakuje z świeżym pieczywem, jak i bez żadnych dodatków. Często gości u mnie na stole. Przepis otrzymałam od mojej cioci Haliny, która jest mistrzynią w robieniu sałatek:-) Sałatka ta bierze udział w akcji "ŚNIADANIE MAJOWE 2", polecam!

Składniki (na 6 osób):
5-6 ogórków konserwowych
średni kurczak lub 4 filety z kurczaka
4 woreczki ryżu
1 puszka ananasów
groszek (może być z puszki)

4 marchewki
cebula lub por

kukurydza

Składniki na sos:
6-7  łyżek majonezu (można dać mniej lub więcej, jak kto lubi)
4-5 łyżek soku z ananasa
3 łyżki jogurtu naturalnego
2-3 łyżeczki musztardy
sól
biały pieprz
koperek

Ryż ugotować, odcedzić, zimny wysypać do miski. Filety pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem, usmażyć. Jeśli mamy kurczaka w całości oczyścić go, umyć, włożyć do rondelka i usmażyć w całości.  Po upieczeniu mięso oddzielić od kości i pokroić w kostkę.

Ogórki konserwowe i ananasa pokroić w kostkę. Kukurydzę i groszek wysypać z puszki, odsączyć.

Cebulę lub por pokroić w talarki, zasypać solą (zmiękną). Marchewki obrać, opłukać, ugotować do miękkości, pokroić w kostkę.

Wszystkie składniki wrzucić do ryżu, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

Przygotować sos. Majonez wyłożyć na oddzielną miskę, dodać jogurt i sok z ananasa, dokładnie wymieszać. Koperek umyć, drobno pokroić, dodać do sosu. Dodać musztardę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Sos dodać do składników, połączyć, gotowe!

Smacznego:-)


poniedziałek, 01 marca 2010

W okresie zimy brakuje nam witamin, dlatego przedstawiam Wam przepis na surówkę pełną witamin. To surówka wymyślona przeze mnie, jest bardzo zdrowa. Przygotowuję ją ze składników, które mam w domu- często nazywam ja surówką "co się nawinie":-). To surówka bardzo dobra zarówno do obiadu jak i na śniadanie do pracy, polecam!

Składniki:

  • główka sałaty lodowej
  • puszka kukurydzy
  • słoik groszku i marchewki (mieszanka)
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1 czerwona cebula
  • ser biały - 20 dkg 
  • 2 ząbki czosnku 
  • majonez
  • sól, pieprz

Sałatę lodową umyć, poskubać na kawałki. Odsączyć kukurydzę, groszek z marchewką oraz fasolę. Wrzucić do sałaty.

Cebulę pokroić w krążki, sparzyć gorącą wodą (wtedy nie będzie się tak odbijać), odsączyć. Ser biały pokroić w kostkę. Cebulę i ser wrzucić do sałaty, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Majonez połączyć z 2 startymi ząbkami czosnku, można jeszcze doprawić według uznania. Wlać do miski i wszystkie składniki dokładnie wymieszać, gotowe!

Smacznego !

piątek, 19 lutego 2010

Uwielbiam wszystkie dania z ryżu. Dzisiaj proponuję danie wegetariańskie, risotto z kukurydzą i groszkiem, polecam!

Składniki:

  • 2 cebule
  • 50 g masła
  • 250 g niełuskanego ryżu
  • 1/2 l bulionu z kurczaka
  • puszka kukurydzy
  • 300 g mrożonego groszku albo puszka groszku
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 100 g żółtego sera np. goudy

Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę i mieszając obsmażyć na roz­topionym maile na złoty kolor. Dodać ryż i mieszając dusić do zeszklenia. Stopniowo dodać bulion i zagotować. Dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać kukurydzę i groszek, przy­prawić solą i pieprzem, dusić jesz­cze 5 minut.

Do risotta dodać natkę pietruszki i tarty ser, wymieszać i doprawić do smaku. Aby potrawa nie była zbyt sucha, można dodać niewielką ilość gorącej wody.

Smacznego ! 

Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi