Sprawdzone przepisy

Wpisy z tagiem: gulasz

środa, 14 kwietnia 2010

W wielkopolsce przeważnie jadamy placki ziemniaczane na słodko, a na podkarpaciu je się placki ziemniaczane po węgiersku. To placki polane pysznym mięsnym sosikiem, które zagryza się ogórkami kiszonymi. Danie doskonałe na obiad, polecam - spróbujcie!

Składniki na placki:
6 dużych ziemniaków
1 średnia cebula
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej

sól
olej

Składniki na gulasz:
0,5 kg wieprzowiny
1 średnia cebula
pieprz, sól
liść laurowy
1 łyżeczka mąki


Dodatkowo:
ogórki kiszone
 

Na tarce na drobnych oczkach zetrzeć obrane ziemniaki i cebulę. Dodać jedno całe jajo oraz 2 łyżki mąki. Doprawić solą i wymieszać. Na dużej patelni smażyć placki o średnicy ok. 20 - 30 cm.

Wieprzowinę pokroić na kawałki, posolić, usmażyć na oleju. Następnie podlać wodą i dusić do miekości. Dodać podsmażoną cebulkę oraz liść laurowy. Na końcu zgęścić sos 1 łyżeczką mąki oraz doprawić.

Ogórki kiszone pokroić w plasterki położyć na talerz. Obok ułożyć placek ziemniaczany, polać sosem.

Smacznego:-)

Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi