Sprawdzone przepisy

Wpisy z tagiem: seler naciowy

sobota, 05 lipca 2014

Dzisiaj przepis na sałatkę z selerem naciowym i kurczakiem. Sałatka bardzo smaczna i prosta do przygotowania. Bardzo mi posmakowała, kurczak i seler naciowy to idealne połączenie, polecam!

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 cały seler naciowy
  • biała część pora
  • 20 dag żółtego sera
  • puszka ananasa
  • puszka kukurydzy
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • olej do smażenia
  • majonez

Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Wlać olej i dokładnie wszystko wymieszać. Odstawić do lodówki na godzinę.

W tym czasie przygotować pozostałe składniki sałatki. Seler naciowy pokroić w plasterki i wrzucić do dużej miski. Por pokroić w cienkie półplasterki, dodać do selera. Żółty ser pokroić w kostkę, kukurydzę odcedzić z zalewy, ananasa również odcedzić i pokroić w kostkę wielkości sera. Wszystko wsypać do miski.


Zamarynowane mięso usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni i odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Dodać do pozostałych składników. Wszystko delikatnie przemieszać i dodać majonez wymieszany z sokiem z ananasa.

Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić przez minimum 2 godziny, aby sałatka przeszła wszystkimi smakami.

Smacznego !

Źródło: blog Justyny, link tutaj

wtorek, 03 sierpnia 2010

Przedstawiam propozycję do akcji "PRZETWORY 2010". Zaczynam od ogórków w zalewie curry:-) Ja za tymi ogórkami nie przepadam, ale uwielbiają je mój mąż i brat. Ostatnio sprawdziły się również na imprezie, wszystkim smakowały jako przygryzka do chleba, polecam!

Zalewa:

  • 1 litr wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu
  • 3 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki przyprawy curry

Dodatkowo:

  • 2 kg ogórków
  • liście selera
  • 2 duże cebule
  • paczka gorczycy

2 kg ogórków umyć, pokroić wzdłuż na cienkie plastry.Przygotować zalewę. Wodę wraz z cukrem, octem, solą i przyprawą curry zagotować, ostudzić. Zimną zalewą zalać ogórki poukładane w słoikach.

Do każdego słoika włożyć liść selera, plasterek cebuli i 1/2 łyżeczki gorczycy. Gotować od 7-10 minut, gotowe!


Smacznego:-)


niedziela, 27 czerwca 2010

Na imieniny mojego taty przygotowałam sałatkę tortellini z dynią konserwową. W tej sałatce zaskoczył mnie smak dyni, smakuje jak morela. Sałatka mi smakowała, warto spróbować!

Składniki na 6 osób:
makaron tortellini (ser, szynka, grzyby) - 2 opakowania
1-2 słoiki dyni konserwowej
6 jajek
puszka groszku zielonego

seler naciowy - 6 gałązek
sól, pieprz

sok z dyni

majonez
(4-5 łyżek)

Makaron tortellini ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przelać zimną wodą i odcedzić.

Dynię i groszek odcedzić. Jajka i seler naciowy pokroić w grubsze kawałki. Wszystkie składniki wrzucić na miskę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Przygotować sos: wymieszać majonez z sokiem z dyni, doprawić solą. Dodać sos do składników, wymieszać. Sałatka gotowa!

Smacznego:-)

Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi