Sprawdzone przepisy

Wpisy z tagiem: kalafior

środa, 26 września 2012

W sezonie na bób zrobiłam sałatkę z brokułami, kalafiorem i bobem, według własnego pomysłu, polecam do wypróbowania.

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • 5 jajek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 30-40 dag bobu
  • majonez + jogurt lub oliwa
  • sól, pieprz

Bób opłukać, gotować w osolonej wodzie przez 15-20 minut, ostudzić, obrać z łupek. Brokuła i kalafiora gotować przez kilka minut w osolonym wrzątku albo ugotować na parze na półtwardo (nie za długo, żeby się nie rozpadły), ugotowane podzielić na mniejsze cząstki.  
Cebulę pokroić w piórka, zalać na chwilę wrzątkiem, odcedzić. Jajka ugotować na twardo, pokroić w większą kostkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, doprawić solą i pieprzem.

Przygotować sos czosnkowy: majonez połączyć z jogurtem (ilość według uznania), dodać starty czosnek, doprawić, dokładnie połączyć. Polać sosem składniki sałatki, wymieszać.

Jeśli wolicie formę "light" zamiast majonezu i jogurtu dodajcie oliwę i zmiażdżone ząbki czosnku. Sałatkę wstawić na min. godzinę do lodówki, najlepiej smakuje jak się "przegryzie".

Smacznego!

wtorek, 13 lipca 2010

Przygotowałam w ostatni weekend sałatkę warstwową pełną warzyw, z dodatkiem jabłka, który nadaje tej sałatce fajny smak. Prosta i łatwa w wykonaniu, a jaka pyszna, bo z moim ulubionym sosem czosnkowym.

Samo zdrowie, gorąco polecam do wypróbowania.

Składniki:
4 pomidory
3 ogórki zielone
1 cebula
ser Feta
5 jajek
puszka kukurydzy
kalafior (lub brokuły)
1 duże jabłko
4 ząbki czosnku
4 łyżki majonezu
pół dużego jogurtu naturalnego
sól, pieprz

Pomidory, ogórki, jajka i jabłko pokroić w większą kostkę. Cebulę drobno posiekać, posypać odrobiną soli, żeby zmiękła.

Kukurydzę odsączyć, ser Feta pokroić w grubą kostkę.

Kalafiora podzielić na różyczki, zamoczyć w zimnej wodzie, dodać do tej wody 2 łyżki octu, wypłukać.  Wrzucić na osolony wrzątek, gotować 6 minut.

Przygotować sos czosnkowy. Czosnek zetrzeć na tarce lub utrzeć nożem. Na misce połączyć majonez z jogurtem, dodać starty czosnek, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać (można dodać koperek).

Układać warstwami na misce (każdą warstwę doprawić solą i pieprzem):

  • pomidory
  • ogórek zielony
  • jajka
  • jabłko
  • cebula
  • kukurydza
  • kalafior lub brokuły
  • sos czosnkowy
  • ser Feta

Sałatkę schłodzić w lodówce, gotowe!


Smacznego:-)


sobota, 13 lutego 2010

Pomyślałam sobie, że trochę kuchni orientalnej nie zaszkodzi. Dlatego dzisiaj na obiad miałam chińszczyznę i danie wyszło palce lizać! To a la leczo połączone z sosem sojowym i sosem chili. Moja rodzinka się po prostu zajadała... :-), zachęcam do wypróbowania.

Składniki:

  • 6 papryk (może być kolorowa)
  • 1 kg marchwi 
  • 5 cebul
  • 2 pory (biała część)
  • 1 kg pieczarek
  • 1 słoik selery konserwowej
  • 3 całe piersi z kurczaka 
  • 1 kalafior (może być mrożony)
  • sos sojowy
  • sos chili
  • sól, pieprz
  • vegeta do smaku
  • 1 1/2 szklanki nalewki wiśniowej

Paprykę, pieczarki, pory, cebule, piersi z kurczaka pokroić. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kalafior rzucić na wrzątek i gotować 6-8 minut, żeby był al dente. Seler wyciągnąć ze słoika, odsączyć.

Wszystkie składniki, oprócz selera i kalafiora, smażyć osobno na patelni w małej ilości oleju. Następnie wszystko razem wymieszać, dodać nalewkę wiśniową, doprawić przyprawami, sosem sojowym i sosem chili, wszystko jeszcze raz dokładnie połączyć. Prażyć jeszcze 5 minut.

Smacznego !

Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi