Sprawdzone przepisy

Wpisy z tagiem: awokado

poniedziałek, 24 lutego 2014

Bardzo lubię pasty do kanapek, wtedy takie śniadanie nie jest nudne :-). Postanowiłam przygotować pastę z awokado i jajek, przepis znalazłam na stronie Ilki_86, link tutaj. Pasta jest bardzo smaczna, lekka, idealnie smakuje do pieczywa, polecam !

Składniki:

  • 2 duże, miękkie awokado
  • sok z połowy cytryny
  • 3 jajka
  • połowa cebuli
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu

Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestki, łyżeczką wydrążyć miąższ, skropić sokiem z cytryny (obowiązkowo, ponieważ inaczej awokado stanie się ciemne).

Jajka ugotować na twardo, cebulę pokroić na krążki, wszystkie składniki wrzucić do miski blendera, dodać jogurt naturalny albo majonez, wszystko dokładnie wymieszać blenderem na puszystą masę (jeśli masa jest za gęsta można dodać więcej jogurtu lub majonezu).

Na koniec pastę doprawić solą i pieprzem, jeszcze raz wszystko wymieszać. Jeśli nie macie blendera możecie awokado i jajka ugnieść widelcem, cebulkę pokroić i wszystko wymieszać, też będzie dobre :-). Najlepiej smakuje z świeżym pieczywem lub tostami !

Smacznego !

poniedziałek, 10 października 2011

Bardzo szybki i pyszny deser według przepisu Ewy Wachowicz, której przepisy są dla mnie inspiracją. Pierwszy raz jadłam awokado w takiej postaci, naprawdę deser palce lizać!

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado (musi być miękkie)
  • 1 szklanka śmietanki kremówki - 30 %
  • cukier waniliowy
  • garść daktyli
  • opcjonalnie: biszkopty lub gorzka czekolada

Schłodzoną śmietanę zmiksować na sztywno, dodać cukier waniliowy, jeszcze raz zmiksować.  Awokado obierać ze skórki, wyjąć pestkę, ugnieść widelcem lub zblenderować.

Daktyle pokroić. Pokrojone daktyle i rozgniecione awokado dodać do śmietany, wymieszać łyżką. Deser przenieść do pucharków, udekorować biszkoptami albo startą gorzką czekoladą.

Przed podaniem schłodzić deser godzinę w lodówce.


Smacznego !

środa, 31 marca 2010

Pyszna i zdrowa sałatka z awokado o intensywnym smaku, polecam!

Składniki:

  • awokado - 2 sztuki
  • cebula
  • papryka
  • 2 pomidory
  • puszka kukurydzy
  • puszka fasoli czerwonej
  • sól, pieprz
  • olej
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny


Kukurydzę i fasolę czerwoną odsączyć z zalewy. Awokado obrać, pokroić w paski, pokropić sokiem z cytryny. Paprykę i pomidory umyć, pokroić w większą kostkę. Cebulę pokroić w krążki, można sparzyć wrzątkiem, żeby się nie odbijała. Czosnek rozgnieść z odrobiną soli.

Wymieszać składniki, doprawić solą i pieprzem, wlać trochę oleju, wymieszać, gotowe!

Smacznego !

piątek, 19 marca 2010

Po raz pierwszy zrobiłam guacamole. To meksykański sos zwany salsą, przyrządzany na bazie awokado. W oryginale dodaje się także limonkę i sól. Poszczególne rodzaje guacamole mogą zawierać pomidory, paprykę chili, cebulę, kolendrę, czosnek oraz inne przyprawy. Guacamole wyszło mi dość ostre ale bardzo dobre, zjadłam ze smakiem:-) Zrobiłam również wersję mniej ostrą, dodałam zwykłą czerwoną paprykę. Podawać z kukurydzianymi chipsami, tortillą, podpieczonym pieczywem oraz z mięsem, gorąco polecam!

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • mała cebula lub pół średniej
  • sok z połowy cytryny
  • ząbek czosnku
  • pół łyżeczki papryczki chili (można dodać w proszku)
  • pomidor
  • 1 łyżeczka oleju lub oliwy z oliwek
  • sól

Przekroić na pół awokado, wybrać pestki, wydrążyć miąższ do miski. Skropić sokiem z cytryny i rozgnieść widelcem.

Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną cebulę. Papryczkę chili pokroić w drobną kosteczkę, ewentualnie doprawić papryką w proszku, posolić, dokładnie wymieszać.


Pomidora sparzyć, pokroić w drobną kostkę, dodać do masy, na koniec wlać łyżeczkę oleju albo oliwy z oliwek, dokładnie wymieszać.

Smacznego !

Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi