Sprawdzone przepisy

Wpisy z tagiem: mąka

piątek, 08 lutego 2013

Na Sylwestra przygotowałam razem z mężem drożdżowe placuszki z dowolnym nadzieniem, własnego autorstwa. Polecam, fajna i szybka przekąska !

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • 2  jajka
  • około 2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki soli
  •  pół łyżeczki cukru

Nadzienie:

  • 3 cebule
  • 6 ogórków kiszonych
  • dowolna wędlina - ja dałam 3 kiełbasy śląskie i 15 dag szynki
  • olej do smażenia
  • mały koncentrat pomidorowy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • ser żółty (my nie mieliśmy więc zrobiliśmy bez)

Drożdże rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą, wymieszać z około 4 łyżkami mąki przykryć i odstawić na 15 minut, aż wyrosną.

Przygotować ciasto drożdżowe: resztę mąki przesiać do miski wraz z solą - dobrze wymieszać, zrobić dołek, wlać wyrośnięte drożdże, wbić jajka, dodać letnią wodę. Składniki wymieszać i dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto włożyć do miski na około godzinę, przykryć czystą ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia.

Nadzienie: ogórki pokroić w kostkę, odsączyć na sitku z nadmiaru wody. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę, to samo zrobić z szynką. Cebulę pokroić drobno, wrzucić na patelnię i na niewielkiej ilości oleju dusić, aż zrobi się szklista. Na koniec usmażyć kiełbasę.

Ciasto rozwałkować, utworzyć większe koła (można zrobić to tak na oko, uformować większe kule i je rozpłaszczyć lub tak jak my przyłożyć np. salaterkę czy miseczkę i wyciąć koło z ciasta). Każde koło posmarować koncentratem pomidorowym wymieszanym z startym czosnkiem i z odrobiną letniej wody.

Na placuszki wyłożyć nadzienie, my zrobiliśmy dwie wersje. Jedną light: szynka + cebula, drugą: cebula + kiełbasa + ogórki. Wierzch można posypać startym żółtym serem. Zapiekać 20 minut w temperaturze 200 stopni C.

Po ostudzeniu placuszki można pokroić na trójkąty lub zajadać je w całości, wyszło nam około 8-9 placuszków, gotowe!

Smacznego!



sobota, 15 października 2011

Dzisiaj specjalne złociste bułeczki z dyni posypane słonecznikiem, źródło tutaj, polecam!

Składniki:

  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • 7 dag suchych drożdży lub 20 dag drożdży zwykłych
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru kryształu
  •  1 żółtko
  • 2,5 szklanki mąki pszennej (można dodać 1,5 szklanki mąki pszennej + 1 szklankę mąki kukurydzianej)
  • słonecznik do posypania bułeczek
  • jajko do posmarowania bułeczek

Mleko podgrzać, dodać cukier, puree z dyni, drożdże, wszystko wymieszać trzepaczką. Mąkę przesiać, dodać sól, dokładnie wymieszać.

Do mąki dodać masę drożdżowo - dyniową,  żółtko, wymieszać na jednolitą masę. Ciasto wyrabiać podsypując mąką (żeby ręce nam się nie kleiły). Przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić rękoma, podzielić na 10 części i z każdej części uformować bułeczkę. Każdą bułeczkę posmarować rozmąconym jajkiem i posypać słonecznikiem.

Bułki ułożyć na posmarowanej olejem lub podsypanej mąką blasze, zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Na koniec włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni około 15 minut.

Smacznego !


19:20, katarzyna_sar , Pieczywo
Link Komentarze (12) »
środa, 25 maja 2011

Lekka tarta z rabarbarem i kruszonką to super pomysł na deser! U mnie w domu została przywitana bardzo entuzjastycznie:-) i bardzooo szybko znikła. Moja tarta bierze udział w akcjach: "Ra-bar-bar" oraz "Tarty na wszystkie sposoby"!  Warto wypróbować, źródło tutaj, polecam:-)

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 3/4 kostki masła lub margaryny
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki letniej wody

Ponadto:

  • 1 kg rabarbaru
  • 3 cukry waniliowe
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • bułka tarta lub kaszka manna do wysypania formy
  • cukier puder

Składniki na kruszonkę:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • cukier waniliowy
  • 1/2 kostki masła lub margaryny

Masło lub margarynę wcześniej wyjąć z lodówki, aby było miękkie. Mąkę przesiać na stolnicę, dodac cukier i wymieszać. Masło dodać do mąki, posiekać nożem z mąką i cukrem.

Do 1/2 szklanki letniej wody dodać żółtko i 'rozbełtać" razem z wodą, dodać do mąki. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę, musi powstać sztywna bryłka ciasta. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.

W międzyczasie obrać rabarbar, pokroić w kostkę. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą lub kaszką manną. Stolnicę wysypać mąką, ciasto rozwałkować na wielkość blachy. Na wałek nawinąć ciasto i wyłożyć na blachę, obciąć rogi. Można wyłożyć na spód fasolę, aby podczas pieczenia za bardzo nie wyrosło. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 -  190 stopni C na górę i na dół i piec 15 minut, ciasto musi się trochę ściąć.

Kruszonka: mąkę przesiać, dodać cukier, masło lub margarynę, zagnieść jak na ciasto, schłodzić w  lodówce. 

Ciasto wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić. Na wierzch wyłożyć rabarbar i posypać cukrami waniliowymi, wierzch posypać kruszonką. Włożyć ciasto ponownie do piekarnika na tą samą temperaturę i piec 20 - 30 minut, trzeba mieć pewność, że ciasto nie będzie surowe. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.


Smacznego!

  

wtorek, 26 kwietnia 2011

Nadrabiam zaległości świąteczne w publikowaniu przepisów:-). Polecam do wypróbowania (na następne święta, a może i szybciej....) babkę cytrynową ze starego przepisu mojej mamy, pycha!

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 25 dag cukru kryształu
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 4 duże jajka
  • 1 duża cytryna lub cały olejek cytrynowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypywania
  • bułka tarta
  • margaryna do wysmarowania formy

Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem do białości. Do puszystej masy dodać sok i skórkę startą z całej cytryny (cytryna musi być sparzona i wyszorowana). Zamiast cytryny awaryjnie można wlać cały olejek cytrynowy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec ubić na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli i dodać do masy. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.

Przelać ciasto do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą foremki z korytkiem. Można też użyć prostokątnej foremki tzw. keksówki, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.


Smacznego!

18:24, katarzyna_sar , Ciasta
Link Komentarze (5) »
niedziela, 27 marca 2011

Postanowiłam wykorzystać zapas dyni z zamrażarki (u mnie w domu nie przepadają za nią, a przecież to źródło wielu witamin) i upieklam chlebek dyniowy. Przepis znalazłam na tej stronie. Chlebek jest puszysty, wilgotny i smaczny. Użyłam go przede wszystkim do kanapek.

Warto naprawdę zjeść takie zdrowe pieczywo, którego bazą jest złocista dynia, gorąco polecam!

Składniki:

  • 1/2 dyni (o średnicy około 15-20 cm)
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1-2 łyżeczki soli
  • od 0,5 do 1 kg mąki pszennej ( w zależności od ilości dyni)
  • 2-3 łyżki oleju
  • białko
  • pestki dyni

Dynię umyć, obrać, pozbawić pestek, miąższ pokroić w kostkę i rozgotować z małą ilością wody . Ja użyłam zamrożonej dyni - dynię wyjąć z zamrażarki i przelać wrzątkiem. Rozmrożoną dynię lub rozgotowaną masę dokładnie odcedzić (można np. zostawić na sicie do dnia następnego). Następnie zblenderować lub dokładnie przetrzeć.

Drożdże wymieszać z łyżką cukru, mlekiem i łyżką mąki (konsystencja podobna musi być do kwaśnej śmietany). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, resztę cukru i dynię. Dodać rozczyn. Wyrabiać około 5-10 minut, dodać tyle mąki, aby ciasto nie przylepiało się do dłoni. Powinno być miękkie i sprężyste. Na koniec dodać olej i jeszcze wyrobić. Uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce (przykryć lnianą ściereczką) do wyrośnięcia na około 30 minut (ciasto musi podwoić swoją objętość).

Ciasto po wyrośnięciu wyjąć, dodać pestki dyni i jeszcze raz wyrobić. Foremki (dwie foremki keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć porcje ciasta i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 15 minut. Przed pieczeniem wysmarować rozmąconym z odrobiną wody białkiem, posypać pestkami.

Piec przez 10 minut w 200 stopniach, a następnie 30 minut w 180 stopniach. Pod koniec jeszcze raz przesmarować białkiem, aby skórka była chrupiąca i świecąca.

Smacznego!

niedziela, 20 marca 2011

Bardzo lubię piec bułki i chleby:-) Postanowiłam tym razem wypróbować przepis na bułeczki pszenne. Wyszły pyszne, chrupiące, najlepiej smakują wyjęte prosto z pieca z masłem, mniam!

Składniki:

  • 15 dag drożdży
  • 1-2 łyżki cukru kryształu
  • 1-2 szklanki ciepłej wody
  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 3 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżeczki soli

Z drożdży, cukru, paru łyżek mąki, szklanki wody zrobić rozczyn. Mąkę przesiać, dodać sól, dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, wlać resztę wody, zagnieść ciasto i zacząć wyrabiać.

Pod koniec dodać oliwę, wyrabiać ciasto, aż do momentu gdy będzie odchodzić od miski. Następnie ciasto odstawić do wyrośnięcia na minimum 20 minut (ciasto musi podwoić swoją objętość).

Gdy ciasto wyrośnie uformować bułki i znowu odstawić, na minimum 15 minut. Górę bułek posmarować żółtkiem rozbełtanym z odrobiną wody. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni C (ja piekę z termoobiegiem).

Smacznego!

21:24, katarzyna_sar , Pieczywo
Link Komentarze (3) »
niedziela, 13 marca 2011

W tym roku nie udało mi się opublikować oponek serowych na Tłusty Czwartek. Zatem nadrabiam zaległości, przepis na oponki znalazłam w książeczce "Ciasta Siostry Leonilli". Wyszły super, są bardzo smaczne i rozeszły się błyskawicznie, polecam!

Składniki:

  • 1 kg sera twarogowego
  • 4 jajka
  • 2 czubate łyżki masła lub margaryny
  • 6-7 szklanek mąki pszennej (zależy od wilgotności)
  • 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
  • sok z połowy z cytryny
  • cukier waniliowy
  • 2 kg smalcu najlepiej gęsiego
  • cukier puder do posypania

Ser zemleć. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać masło lub margarynę, posiekać nożem. Następnie dodać zmielony ser, sok z cytryny, cukier waniliowy i jajka. Wszystko razem połączyć i dokładnie zagnieść ciasto.

Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm, jeśli jest za rzadkie podsypać mąką. Wykrwać szklanką krążki, pośrodku każdego wycisnąć kieliszkiem dziurki.

Smalec roztopić w rondelku. Aby sprawdzić czy temperatura jest już odpowiednia do smażenia, należy wrzucić do smalcu mały kawałek ciasta, gdy szybko wypłynie i zaraz się zrumieni można smażyć oponki serowe z obu stron.

Wyjmować łyżką cedzakową, odsączyć na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem.


Smacznego!

 

 


niedziela, 06 marca 2011

Bardzo lubię domowe pieczywo wypiekane w domu. Nie ma nic lepszego niż własnoręcznie upieczony chleb czy bułki, dlatego testuję różne przepisy. Tym razem skorzystałam z przepisu mojej koleżanki Doroty, polecam!

Składniki:

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 10 dag drożdży
  • 3 szklanki ciepłej wody
  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 szklanki otrębów żytnich
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • garść słonecznika
  • garść dyni
  • jajko
  • mak lub siemie lniane do posypania

Drożdże rozpuścić w mleku i wodzie. Połączyć z mąką, otrębami, solą, ziarnami. Wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość wylać je na blachę i piec około 1 godziny w temperaturze 190 stopni. 0,5 godziny przed wyjęciem wierzch chlebka  posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem albo siemieniem.  Z tej porcji wyszły mi 2 chlebki.

Smacznego!

20:05, katarzyna_sar , Pieczywo
Link Komentarze (5) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi