Sprawdzone przepisy

Wpisy z tagiem: zapiekanki

sobota, 19 listopada 2011

U mnie w domu mam wielkie zapasy dyni. W tym roku zaprawiłam dynię w postaci dżemów, dynię w zalewie octowej, zamroziłam spory jej zapas. Trzeba ją wykorzystać, bo jest bardzo zdrowa. W związku z tym wpadłam na pomysł i na dzisiejszy obiad zrobiłam zapiekankę dyniową własnego autorstwa. Życzę smacznego tym, którzy zdecydują się ją zrobić :-)

 Składniki:

  • 40 dag obranej dyni
  • 2 papryki
  • kawałek dowolnego mięsa albo mięso mielone - około 50 dag
  • 2 cebule
  • zielona cebulka
  • pęczek pietruszki lub koperku
  • 6 dużych ziemniaków
  • sól, pieprz
  • ser żółty - 40 dag
  • olej
  • masło

Dynię obrać, pokroić w większą kostkę, wrzucić do osolonej wody, gotować 8 minut, odcedzić. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, pokroić w kostkę.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Zieloną cebulkę poszatkować. Ser żółty zetrzeć na dużych oczkach. Pietruszkę lub koperek drobno pokroić. Kawałek mięsa pokroić  w kostkę, jeśli mamy mięso mielone wyłożyć na patelnię. Mięso usmażyć, w międzyczasie doprawić solą i pieprzem.

Naczynie żaroodporne wysmarować olejem lub masłem. Układać warstwami: ziemniaki, dynię, podsmażone mięso, cebulkę, paprykę, doprawić solą i pieprzem,  na koniec wy posypać żółtym serem.

Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Po upieczeniu posypać koperkiem/pietruszką i zieloną cebulką.



Smacznego !

niedziela, 31 października 2010

Doskonały pomysł na obiad - zapiekanka brokułowa, pycha! Fajne połączenie brokuł, szynki i sosu czosnkowego, mniam, polecam!


Składniki:

  • 1 paczka makaronu - rurki
  • brokuły - 2 główki
  • 40 dag szynki
  • 4 ząbki czosnku
  • 30 da sera żółtego
  • 2 łyżki oliwy
  • szklanka śmietany 18%
  • 1 kostka bulionu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • woda

 

 

Makaron ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Brokuły ugotować w osolonej wodzie przez 3-5 minut (należy tylko je zblanszować) - sprawdzić czy nie jest za twardy. Na oliwie podsmażyć wcześniej wyciśnięty lub drobno pokrojony czosnek. Następnie rozpuścić w pół szklanki wody kostkę bulionu i dodać do smażącego się czosnku.

Do wrzącego bulionu dodać szklankę śmietany, wymieszać, potem zaciągnąć nasz sos 2 łyżkami mąki pszennej wymieszanej z wodą (po tym manewrze sos powinien się delikatnie zagęścić).

Do gorącego sosu dodać pokrojoną w plasterki szynkę, delikatnie wymieszać. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami makaron, brokuły, sos z szynką, przykryć startym żółtym serem (czynność powtórzyć jeszcze raz). Zapiekankę zapiekać 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C.


Smacznego!


niedziela, 30 maja 2010

Zapiekanka szparagowo-pomidorowa to moja pierwsza propozycja biorąca udział w akcji "SEZON NA SZPARAGI". Moja rodzinka przepada za wszelkiego rodzaju zapiekankami:-), są idealne na obiad, polecam!

Składniki:
30 dag makaronu

1 kg szparagów
10 dag szynki np. ogonówki
3 duże pomidory

ser żółty - 15 dag

olej

sól, pieprz

2 łyżki masła

Składniki na sos pomidorowy:
2 duże cebule

3 ząbki czosnku
0,5 kg pieczarek

1 szklanka przecieru pomidorowego
2 łyżki keczupu

sól, pieprz, zioła prowansalskie

Składniki na sos beszamelowy:
2 łyżki masła

2 łyżki mąki pszennej
200 ml mleka

jajko
sól, pieprz

Szparagi obrać, owinąć bawełnianą nitką. Wlać do garnka wodę - tyle, żeby przykryło szparagi. Wodę zagotować, dodać trochę soli, cukru oraz 2 łyżki masła, włożyć szparagi (muszą stać w wodzie pionowo), gotować 10-15 minut pod przykryciem (żeby nie były za miękkie). Po ugotowaniu osączyć szparagi na sitku, pokroić na kawałki, wywar szparagowy można wykorzystać do zupy.

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, powinien być al dente. Przygotować sos pomidorowy: podsmażyć pokrojone w kostkę cebulę i pieczarki. Kiedy składniki się zeszklą wrzucić pokrojone pomidory. Wszystkie warzywa doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodać przecier pomidorowy, 2 łyżki keczupu, wymieszać, dusić pod przykryciem jeszcze kilka minut. Odstawić z ognia, na koniec wrzucić starty czosnek.

Przygotować sos beszamelowy: na maśle podsmażyć mąkę, wlać mleko, ściągnąć z ognia i wymieszać sos drewnianą łyżką, tak żeby nie było grudek. Sos musi mieć gładką konsystencję, gotować jeszcze kilka minut. Odstawić z ognia, doprawić i dodać rozmącone jajko, wymieszać.

Do naczynia żaroodpornego wyłożyć makaron wymieszany z sosem pomidorowym. Na wierzch położyć ugotowane szparagi i zalać sosem beszamelowym. Wyłożyć szynkę i starty żółty ser. Zapiekać około 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

 


Smacznego:-)


Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi