Sprawdzone przepisy

Wpisy z tagiem: ryż

czwartek, 30 stycznia 2014

 

Kurczak zapiekany na ryżu to danie proste i szybkie do przygotowania. Polega na wsypaniu suchego ryżu do naczynia, ułożeniu pokrojonej cebuli i mięsa oraz zalaniu wszystkich składników zalewą. Z piekarnika wyjmiecie gotowy obiad :-). Danie jest bardzo smaczne i syte. Idealne dla zapracowanych osób, na imprezy. Przepis dostałam od koleżanki mojego męża, zachęcam do wypróbowania !

Zalewa:

  • 6 szklanek wody
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki vegety
  • 1 ząbek czosnku starty na tarce lub przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki cukru
  • 6 łyżek ketchupu
  • 1 kostka masła lub margaryny

Pozostałe składniki:

  • 2 szklanki suchego ryżu
  • 4 cebule
  • 5-6 udek lub pałek z kurczaka
  • słodka papryka
  • sól, pieprz

Zalewa: wodę zagotować, dodać masło, rozpuścić. Następnie dodać pozostałe składniki, wszystko dokładnie wymieszać i zagotować.

Kurczaki umyć, osuszyć, przyprawić słodką papryką, solą i pieprzem. Cebulę pokroić w drobną kostkę (ja pokroiłam w piórka, była dość wyczuwalna w potrawie, moim zdaniem lepiej pokroić w kostkę).

Przygotować duże naczynie żaroodporne lub rondel. Na spód wysypać ryż, rozłożyć równo na dnie. Na ryż wyłożyć pokrojoną cebulę, na to ułożyć udka lub pałki z kurczaka, całość zalać zalewą, tak żeby woda przykryła mięso.

Piec w temperaturze 180 stopni C przez 1,5 godziny (ja piekłam bez przykrycia). Ryż musi wchłonąć zalewę, a kurczaki powinny upiec się na złoty kolor.


Smacznego !



środa, 04 września 2013

Dostałam ostatnio spory zapas cukinii takiej swojskiej, ze sprawdzonego źródła. Z części przygotowałam zupki dla mojej córeczki, a z pozostałej cukinię nadziewaną mięsem mielonym i ryżem. Nie korzystałam z jakiegoś konkretnego przepisu, inwencja była twórcza, wykorzystałam to co miałam w lodówce i w spiżarni. Wszystkim domownikom smakowała, zachęcam do zrobienia:-)

Składniki:

  • 3 większe cukinie
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 4 torebki ryżu
  •  2 ząbki czosnku
  • 25 dag żółtego sera
  • keczup
  • sól, pieprz
  • 2 duże cebule
  • 3 jajka
  • olej do smażenia
  • szklanka bulionu
  • pęczek natki pietruszki

Cukinię umyć, przeciąć na pół (wzdłuż), wydrążyć miąższ. Tak przygotowaną cukinię dobrze posolić. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę drobno pokroić, zeszklić na odrobinie oleju. Natkę pietruszki umyć, drobno posiekać.

Mięso mielone przełożyć do miski, dodać ugotowany ryż, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki, jajka, sól i pieprz. Farsz dokładnie wymieszać, doprawić, nadziać nim cukinie.

Cukinie przełożyć do naczynia żaroodpornego, na dno wlać dowolny bulion (ja rozpuściłam kostkę rosołową). Naczynie z cukiniami przykryć folią aluminiową, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekać przez 15 minut.

Po tym czasie ściągnąć folię, zapiekać jeszcze przez około 35 minut w tej samej temperaturze. Pod koniec pieczenia cukinie posypać startym serem. Udekorować keczupem. Podawać ciepłe, pycha!

Smacznego!




Tagi: cukinia ryż
22:37, katarzyna_sar , Dania główne
Link Komentarze (2) »
sobota, 16 marca 2013

Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem to wspomnienie mojego dzieciństwa. Taki ryż jadłam w przedszkolu, przygotowywała mi go również moja babcia. Uwielbiam połączenie jabłek i cynamonu :-). To danie bierze udział w akcji: "Z zeszytu mojej babci " i "Zimowe jabłuszka", pyszota, polecam!

Składniki (ilość - na duże naczynie żaroodporne):

  • 2 kg jabłek
  • niepełna szklanka cukru
  • 2 cukry wanilinowe
  • 8 woreczków ryżu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cynamonu
  • kilka łyżek wody
  • 1,5 szklanki słodkiej śmietanki
  • pół kostki masła

Ugotować ryż w osolonej wodzie na półtwardo - ja gotowałam 10 minut (na opakowaniu pisało 18 minut). Masło pokroić w kostki.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, dodać cukry, cynamon, wszystko wymieszać w garnku. Podsmażyć na kilku łyżkach wody - tak około 25 minut.

W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: ryż, kostki masła (wcisnąć w ryż), jabłka z cynamonem, ryż.... (ja przełożyłam warstwy 3 razy), na koniec zalać wszystko śmietanką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 20-25 minut.



Smacznego !

   

czwartek, 26 maja 2011

Z wczorajszego obiadu zostało mi trochę ugotowanego ryżu, poszperałam w necie i znalazłam przepis na placuszki ryżowe. Placuszki ryżowe o delikatnym smaku, podawane z konfiturą lub posypane cukrem pudrem rozpływają się w ustach, pycha! Można je podawać jako deser lub jako danie główne, bo to są takie małe naleśniki, polecam!

Składniki:

  • 1 torebka ryżu (100 g)
  • 1 1/4 szklanki mleka
  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 5 łyżeczek masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ryż ugotować. Do miski wlać mleko i cały czas mieszając dosypywać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Składniki dokładnie połaczyć, następnie dodać ugotowany ryż i jajko, wszystko dokładnie wymieszać.

Placuszki smażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu kładąc niewielkie porcje łyżką. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem lub z konfiturą - najlepiej swojskiej roboty :-)

Smacznego !

 

21:24, katarzyna_sar , Desery
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 18 października 2010

Pierwszy raz jadłam gołąbki z kiełbasą, bardzo mi smakowały:-) To nowy smak dla mnie, bo zawsze jadam gołąbki z mięsem mielonym. Przepis otrzymałam od mojej teściowej, polecam!


Składniki:

  • główka białej kapusty
  • 5-6 pęt kiełbasy
  • 4 woreczki ryżu
  • sól, pieprz
  • pół kostki masła lub margaryny do smażenia
  • keczup

Sos:

  • 1/2 litra wody
  • kostka rosołowa
  • przecier pomidorowy mały
  • śmietana 12 %
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • maggi
  • sól, pieprz

Z kapusty wyciąć głąb, umieścić kapustę w dużym garnku, aby woda zakryła kapustę, posolić i pod przykryciem gotować około 10 minut, wyjąć ,ostudzić i delikatnie pościągać liście wycinając grube nerwy. Ryż ugotować według opakowania. Kiełbasę obrać ze skórek i zmielić przez maszynkę.

Połączyć ugotowany ryż z kiełbasą, dodać keczupu według uznania, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Na każdy liść nałożyć porcję farszu i zawinąć najpierw  boki i w rulon. Włożyć ciasno gołąbki do brytfanki. Dodać połowę kostki margaryny, około 2 szklanki wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 1 godzinę.


Przygotować sos: Wodę zagotować z kostką rosołową, dodać koncentrat pomidorowy. Mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami śmietany i pół szklanki wody i wlać do wody z koncentratem. Powinno lekko się zgęstnieć, doprawić maggi, solą i pieprzem.

Smacznego!


piątek, 02 lipca 2010

U mnie jak robi się mamine gołąbki z mięsem mielonym, to robi się ich strasznie dużo:-) Lubimy je bardzo, do obiadu lub z świeżym pieczywem! Możecie zrobić mniej gołąbków, najważniejsza jest zasada, żeby ryżu było mniej więcej tyle samo co mięsa. Polecam gorąco, to kolejny przepis, który dodaję do akcji "KULINARNE PERŁY Z LAMUSA" oraz "SMACZNIE I POMIDOROWO".

Składniki:
3 opakowania ryżu (400 g)
1,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 kg mięsa mielonego z indyka
0,5 kg cebuli (można dodać mniej lub więcej, według uznania)

sól, pieprz
keczup pikantny - 0,50 litra
2-3 kapusty (najlepiej młoda)
olej
2 szklanki bulionu

Składniki na sos pomidorowy:
pomidory - 6 sztuk
1 szklanka bulionu
1-2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła

2-3 łyżki śmietany
sól, pieprz, cukier

Ryż ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Z kapusty wyciąć głąb. Kapustę opłukać i obgotować w wodzie z 2 łyżkami oleju - kapusta będzie się wtedy lekko obierała.

Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć oleju na złoty kolor. Ostudzony ryż wyrzucić na miskę, dodać gorącą cebulkę, mięso mielone wieprzowe i z indyka. Wymieszać dokładnie najlepiej drewnianą łyżką lub ręką. Doprawić solą, pieprzem i keczupem, jeszcze raz wymieszać.

Liście odrywać delikatnie od kapusty, można lekko wyciąć miejsca, gdzie kapusta jest twarda. Nakładać farsz do środka i zawijać w liście.

Dno garnka lub naczynia żaroodpornego wyłożyć liśćmi kapusty. Na nich układać gołąbki – zawinięciem do dołu – ciasno jeden obok drugiego, żeby się nie porozwijały w czasie duszenia. Na dolnej warstwie ułożyć następną i następną, zalać gołąbki bulionem, wierzch przykryć liścmi kapusty.

Przykryć garnek i postawić na płytce na małym gazie. Dusić pod przykrywką do miękkości kapusty około 1 godziny i 15 minut.

Można przygotować sos pomidorowy. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić. Udusić na 1 łyżce masła, wlać bulion, chwilę podgotować, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na pozostałym maśle lekko przesmażyć mąkę. Wlać trochę sosu i dokładnie wymieszać (tak aby nie było grudek), połączyć z pozostałym sosem, zagotować. Na końcu do sosu wlać śmietanę. Gołąbki wyjąć na talerz, polać sosem.


Smacznego:-)


czwartek, 13 maja 2010

Łatwa, smaczna sałatka dla miłośników kurczaka i ananasów. Doskonale smakuje z świeżym pieczywem, jak i bez żadnych dodatków. Często gości u mnie na stole. Przepis otrzymałam od mojej cioci Haliny, która jest mistrzynią w robieniu sałatek:-) Sałatka ta bierze udział w akcji "ŚNIADANIE MAJOWE 2", polecam!

Składniki (na 6 osób):
5-6 ogórków konserwowych
średni kurczak lub 4 filety z kurczaka
4 woreczki ryżu
1 puszka ananasów
groszek (może być z puszki)

4 marchewki
cebula lub por

kukurydza

Składniki na sos:
6-7  łyżek majonezu (można dać mniej lub więcej, jak kto lubi)
4-5 łyżek soku z ananasa
3 łyżki jogurtu naturalnego
2-3 łyżeczki musztardy
sól
biały pieprz
koperek

Ryż ugotować, odcedzić, zimny wysypać do miski. Filety pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem, usmażyć. Jeśli mamy kurczaka w całości oczyścić go, umyć, włożyć do rondelka i usmażyć w całości.  Po upieczeniu mięso oddzielić od kości i pokroić w kostkę.

Ogórki konserwowe i ananasa pokroić w kostkę. Kukurydzę i groszek wysypać z puszki, odsączyć.

Cebulę lub por pokroić w talarki, zasypać solą (zmiękną). Marchewki obrać, opłukać, ugotować do miękkości, pokroić w kostkę.

Wszystkie składniki wrzucić do ryżu, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

Przygotować sos. Majonez wyłożyć na oddzielną miskę, dodać jogurt i sok z ananasa, dokładnie wymieszać. Koperek umyć, drobno pokroić, dodać do sosu. Dodać musztardę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Sos dodać do składników, połączyć, gotowe!

Smacznego:-)


niedziela, 28 lutego 2010

Sałatka ryżowa to ulubiona sałatka mojego młodszego brata Karola. Robiłam ją zawsze kiedy brat przyjeżdżał na weekendy ze studiów. Obecnie do fanów tej sałatki dołączył także mój mąż. Mogę tą sałatkę polecić, bo jest prosta i szybka. A jaka smaczna... warto ją zrobić, polecam!

Składniki (na 6 osób):

  • 4 woreczki ryżu
  • ogórki kiszone - 5 sztuk
  • 1 duża cebula
  • 5 jaj
  • 2 papryki (mogą być ze słoika)
  • majonez 
  • keczup 
  • sól, pieprz

Ryż ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Ogórki kiszone i paprykę pokroić w kostkę, odcisnąć. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę i trochę posolić solą, żeby zmiękła.

Układać warstwowo sałatkę w następujący sposób:

  • ogórki kiszone
  • woreczek ryżu
  • sól, pieprz
  • keczup
  • cebula
  • woreczek ryżu
  • sól, pieprz
  • majonez
  • jajka
  • woreczek ryżu
  • sól, pieprz
  • keczup
  • papryka
  • woreczek ryżu
  • sól, pieprz
  • majonez

Dla wzbogacenia smaku można tą sałatkę posypać na wierzchu koperkiem.

Smacznego !

 
1 , 2
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi