Sprawdzone przepisy

Wpisy z tagiem: jogurt

poniedziałek, 24 lutego 2014

Bardzo lubię pasty do kanapek, wtedy takie śniadanie nie jest nudne :-). Postanowiłam przygotować pastę z awokado i jajek, przepis znalazłam na stronie Ilki_86, link tutaj. Pasta jest bardzo smaczna, lekka, idealnie smakuje do pieczywa, polecam !

Składniki:

  • 2 duże, miękkie awokado
  • sok z połowy cytryny
  • 3 jajka
  • połowa cebuli
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu

Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestki, łyżeczką wydrążyć miąższ, skropić sokiem z cytryny (obowiązkowo, ponieważ inaczej awokado stanie się ciemne).

Jajka ugotować na twardo, cebulę pokroić na krążki, wszystkie składniki wrzucić do miski blendera, dodać jogurt naturalny albo majonez, wszystko dokładnie wymieszać blenderem na puszystą masę (jeśli masa jest za gęsta można dodać więcej jogurtu lub majonezu).

Na koniec pastę doprawić solą i pieprzem, jeszcze raz wszystko wymieszać. Jeśli nie macie blendera możecie awokado i jajka ugnieść widelcem, cebulkę pokroić i wszystko wymieszać, też będzie dobre :-). Najlepiej smakuje z świeżym pieczywem lub tostami !

Smacznego !

piątek, 14 lutego 2014

Dzisiaj "Dzień zakochanych", więc nie może zabraknąć walentynkowego deseru. Proponuję prosty i szybki deser składający się z musu truskawkowego i kremu jogurtowo - galaretkowego, bardzo dobry, zachęcam do przygotowania :-)

Składniki (na 8 pucharków):

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru
  • 800 ml jogurtu naturalnego
  • 40 dag truskawek - świeżych lub mrożonych
  • 2 kostki gorzkiej czekolady lub 1 łyżeczka kakao
  • 2 szklanki wrzącej wody

Truskawki umyć, usunąć szypułki - mrożone wcześniej rozmrozić. Truskawki zasypać cukrem pudrem, dokładnie zblenderować, aż powstanie mus. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody, dobrze wymieszać, schłodzić.

Do każdego pucharka na spód wyłożyć mus truskawkowy.  Jogurt wymieszać mikserem, lekko spienić, wlać schłodzoną galaretkę (nie tężejącą), wymieszać, poczekać chwilę, aż się zetnie, wyłożyć do każdego pucharka, wyrównać. Na koniec posypać  startą czekoladą lub kakao.

Smacznego !

Słodkie Walentynki 2014

wtorek, 21 stycznia 2014

Prosta i szybka do przygotowania pasta mięsna z kaparami. Bardzo pyszna, polecam, przepis możecie znaleźć także na stronie pani Magdy, źródło: link tutaj, pozdrawiam.

Składniki:

  • około 1 kg gotowanego mięsa (ja dałam pierś z kurczaka, może być dowolne mięso)
  • 3 krążki czerwonej cebuli
  • 3 łyżki majonezu (można zastąpić jogurtem)
  • sól, pieprz
  • łyżeczka musztardy
  • 6-7 kulek kaparów

Dowolne mięso ugotować na parze, usmażyć - jak wolicie. Mięso obrać z kości - to bardzo ważne!

Mięso wrzucić do blendera, dodać cebulę, majonez, musztardę oraz kapary. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku według uznania (ja nie doprawiałam - musztarda i kapary są słone), gotowe!

Smacznego !

niedziela, 02 czerwca 2013

Kolejny przepis na fajne ciasto z serii  przepisów siostry Anastazji. Pyszny placek z nutą brzoskwiniową na bazie biszkoptu, galaretki owocowej, jogurtu naturalnego. Przepis prosty, ale wykonanie pracochłonne (trzeba czekać, aż wszystko dokładnie stężeje). Zapewniam - warto :-), zachęcam do wypróbowania.

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 6 dag żelatyny
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 1 litr naturalnego jogurtu
  • 1 puszka brzoskwiń lub 1 słoik litrowy kompotu z brzoskwiń
  • herbatniki

Dodatkowo:

  • 1-2 łyżki masła
  • 1 tabliczka czekolady
  • sok z brzoskwiń lub sok z cytryny
  • 2 kieliszki spirytusu

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier - ubić mikserem. Do piany dodać żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia - wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto wylać na blachę, piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po ostudzeniu biszkopt nasączyć ciepłą wodą wymieszaną z kieliszkiem spirytusu i sokiem brzoskwiniowym (ja otwarłam drugi słoik kompotu z brzoskwiń) - można zastąpić sok brzoskwiniowy sokiem z cytryny, też będzie dobre.

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Brzoskwinie zmiksować blenderem wraz z sokiem na jednolitą masę, dodać połowę rozpuszczonej żelatyny, wymieszać i tężejącą masę wylać na biszkopt, wstawić do lodówki.

Jogurt połączyć z cukrem, roztrzepać, dodać drugą połowę żelatyny i wylać na masę brzoskwiniową.

Herbatniki nasączyć w spirytusie wymieszanym z ciepłą wodą, ułożyć na tężejącej się masie jogurtowej, schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. Zamiast herbatników na masę jogurtową można wylać tężejącą się dowolną galaretkę.

Wierzch ozdobić polewą czekoladową - ja rozpuszczam całą tabliczkę czekolady z masłem na jednolitą masę, smaruję letnią polewą herbatniki, gotowe!

Smacznego!

środa, 20 lutego 2013

Zachęcam do wypróbowania smacznego deseru bananowego. Deser jest bardzo prosty, szybki w wykonaniu, lekki, zdrowy i ładnie wygląda :-). Przepis znalazłam ma stronie wielkie żarcie, link tutaj, pozdrawiam.

Składniki na 4 osoby:

  • 360 g jogurtu naturalnego
  • 400 g serka naturalnego homogenizowanego
  • 4  łyżeczki miodu
  • 50 g płatków owsianych
  • 25 g płatków migdałowych
  • 25 g wiórków kokosowych
  • 60 g brązowego cukru
  • 3 banany
  • sok z połowy cytryny

Na suchej patelni na małym ogniu uprażyć płatki owsiane, płatki migdałowe i wiórki kokosowe na jasny kolor. Podczas prażenia trzeba cały czas cierpliwie mieszać, żeby się nie przypaliło.

Na środku patelni zrobić miejsce dla cukru, mieszać tak długo, aż się rozpuści. Gdy zrobi się karmel wymieszać go z uprażonymi płatkami, ostudzić.

Jogurt wymieszać z serkiem i ulubionym miodem. Banany obrać ze skórki, pokroić w plastry, dokładnie skropić sokiem z cytryny.

W pucharkach układać warstwami: serek - płatki - plastry bananów. Przełożyć tak dwie warstwy, wierzch udekorować miętą lub suszonymi śliwkami.

Smacznego!



środa, 25 stycznia 2012

Na dzisiejszy obiad przygotowałam prostą i zdrową surówkę z pora. Przez dodanie do surówki marchewki i jabłka, por staje się mniej ostry w smaku. Moim zdaniem połączenie idealne, zachęcam do wypróbowania.

Składniki:

  • 1 duży por
  • 3 jabłka
  • 3 marchewki
  • szczypta soli
  • 3 łyżki majonezu (można dodać jogurt naturalny)

Warzywa obrać, oczyścić. Pora pokroić w talarki, posypać solą, aby zmiękł. Jabłka i marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Majonez wymieszać z jogurtem. Startą marchewkę i jabłka dodać do pora, wymieszać, doprawić solą według uznania, zalać sosem majonezowym, dokładnie wymieszać. Włożyć do lodówki na minimum godzinę, dzięki temu składniki się przegryzą. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

    

19:15, katarzyna_sar , Surówki
Link Komentarze (5) »
wtorek, 31 sierpnia 2010

Moja ostatnia propozycja do akcji grillowej, tym razem tzaziki czyli grecka sałatka z ogórków. Ja robię tzaziki z twarogiem, są pyszne i pasują do wszystkich dań z grilla, polecam!

Składniki:

  • 2 duże ogórki
  • 6 ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • pęczek koperku
  • jogurt naturalny
  • 5o dag twarogu

Ogórki obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę, posolić, pozostawić jakiś czas na sitku i później odcisnąć. Koperek posiekać, czosnek zetrzeć na tarce.

Ser rozetrzeć łyżką albo przekręcić przez maszynkę, dodać jogurt (ilość według uznania), doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.  Do masy twarogowej dodać ogórki, czosnek i koperek, wszystkie składniki połączyć, odstawić do lodówki na godzinę, gotowe!

Smacznego:-)


niedziela, 11 kwietnia 2010

Delikatny i soczysty kurczak według Nigelli Lawson, naprawdę warto zrobić. Mięso kurczaka jest bardzo miękkie i delikatne dzięki moczeniu w maślance, a dodatkowo na wierzchu otacza go chrupiąca skórka z krakersów. Fajny i prosty pomysł na danie z drobiu, polecam!

Składniki:
500 ml maślanki lub jogurtu
opakowanie krakersów
filety z kurczaka (u mnie 6 sztuk)
sól, pieprz


Maślankę lub jogurt wlać do miski. Filety pokroić na kawałki. Następnie kawałki kurczaka zanurzyć w maślance lub jogurcie naturalnym na min. 2 godziny.


Krakersy pokruszyć, najlepiej włożyc do worka foliowego i rozbić wałkiem do ciasta. Przesypać do miski, dodać szczyptę soli i pieprzu, wymieszać.

Kawałki kurczaka po kolei obtaczać w krakersach i przekładać na blachę wcześniej wysmarowaną olejem.

Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Ja podaję z sosem czosnkowym.

Smacznego!

 
1 , 2
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi