Sprawdzone przepisy

Wpisy z tagiem: seler

niedziela, 18 grudnia 2011

Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na galat (galaretkę, galantynę) z kurczaka według receptury mojej mamy. Galaretka jest lekkostrawna, smaczna no i super się prezentuje. Nadaje się na każdego rodzaju imprezki i nie tylko, zachęcam do wypróbowania.

 Składniki :

  • 1 kurczak
  • 4-5 marchewek
  • pół selera
  • pietruszka
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • lubczyk
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kawałek pora
  • 2 żelatyny
  • do dekoracji: kawałek pora, ugotowana marchew, natka pietruszki

Kurczaka, wszystkie warzywa umieścić w garnku, zalać wodą tak żeby przykryła kurczaka. Dodać przyprawy: lubczyk (jeśli nie mam lubczyku daję maggi według uznania), ziele angielskie, listek laurowy, ziarenka pieprzu i gotować do miękkości na małym ogniu. W międzyczasie wywar doprawić solą i pieprzem (ja czasami daję kostkę rosołową lub przyprawę jarzynkę).

Żelatynę namoczyć w małej ilości wody. Gdy kurczak będzie już miękki, wyciągnąć go wraz z warzywami, ostudzić. Bulion przecedzić przez sito. Dodać rozpuszczoną wcześniej żelatynę do wywaru, podgrzać ponownie i odstawić do wystudzenia.

Kurczaka obrać z mięsa i pokroić w większą kostkę. Przygotować salaterki, kubeczki, ułożyć na spód np. krążki pora, krążki ugotowanej marchewki, gałązki pietruszki. Całość zalać zimnym wywarem i odstawić do lodówki do zastygnięcia na całą noc.

Smacznego!

     

piątek, 16 grudnia 2011

Kto jest smakoszem ryb na pewno nie pogardzi "rybą po grecku". Ja często robię to danie na Wigilię albo na jakieś przyjęcia. Przepis sprawdzony, od lat według niego przygotowuje się taką rybę u mnie w domu, polecam!

 Składniki na 6 osób:

  • 2 kg filetów z ryby, ja najbardziej lubię mintaja albo dorsza
  • około 1 litra soku pomidorowego lub 2 koncentraty pomidorowe
  • 2 kostki rosołowe
  • 3 - 4 łyżki keczupu
  • 7 dużych marchewek
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 5 cebul
  • sól, pieprz
  • mąka krupczatka
  • jajka
  • bułka tarta
  • olej

Rybę posolić. Obtaczać tylko w mące (ja tak robię) albo w mące, jajku i bułce jak kotlety, smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor, ostudzić. Gdy będą zimne porwać je na mniejsze kawałki.

Warzywa obrać, umyć, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę, wrzucić do rondla, zeszklić. Do cebuli wrzucić starte warzywa, dodać kostki rosołowe, wymieszać, dusić do miękkości. Gdy warzywa będą już miękkie dodać koncentrat pomidorowy lub sok pomidorowy - ilość według uznania, ja lubię więcej więc daję taką ilość jak wyżej (sok pomidorowy jest własnej roboty, link do przepisu powyżej). Dodać keczup dla podkreślenia smaku, sól, pieprz według uznania, dokładnie wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.

W głębokiej misce najlepiej szklanej i przezroczystej układać warstwami: warzywa, kawałki ryby, warzywa, kawałki ryby i tak na przemian. Na wierzchu powinny być ułożone warzywa, danie podawać schłodzone.

Smacznego!

    

środa, 30 listopada 2011

Seler jest podobno jednym z najzdrowszych warzyw, jednak nie każdemu odpowiada jego raczej mdły, słodkawy smak. Istnieją jednak przepisy, dzięki którym seler może okazać się naprawdę smaczny. Oto jeden z nich zaczerpnięty z książeczki: "Kuchnia za trzy grosze" pani Małgorzaty Caprari. Pasztet z selera może być fajną przystawką na przyjęciu - można go podawać z dodatkiem pikantnego sosu najlepiej grzybowego, pomidorowego lub cebulowego. Na zimno nadaje się doskonale  do chleba, pozdrawiam.

 Składniki:

  • 2 duże selery
  • 2 duże cebule (najlepiej czerwone)
  • 4 jajka
  • masło lub margaryna
  • 2 kostki rosołowe - najlepiej grzybowe
  • 1 szklanka tartej bułki

Selery umyć i obrać, zetrzeć na grubej tarce. Cebule drobno posiekać, wymieszać z selerami. Przełożyć do garnka, zalać szklanką wody. Dodać 2 łyżki masła lub margaryny i kostki rosołowe. Dusić na maleńkim ogniu około godziny - masa powinna rozgotować się na papkę.

Masę ostudzić, dodać żółtka i tartą bułkę, a białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać, przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksówki. Piec godzinę w temperaturze 190 stopni C.

Smacznego !

    

piątek, 18 listopada 2011

Przepis na elegancką sałatkę warstwową znalazłam w gazetce "Mój przepis". Spodobała mi się harmonijna kompozycja składników, a po skosztowaniu jej smak. Doskonała na duże spotkanie w gronie rodzinnym, zachęcam do wypróbowania.

 Składniki:

  • 1 słoiczek selera konserwowego
  • puszka ananasa
  • puszka kukurydzy
  • pół kilograma marchewki
  • duży por
  • 6 jajek
  • 15 dag szynki
  • nieduży słoik majonezu
  • sól, pieprz

Selera i ananasa dokładnie osączyć na sitku. Marchewkę ugotować w osolonej wodzie. Selera pokroić na mniejsze kawałki, ananasa i marchewkę w większe kawałki. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, kiedy będą zupełnie zimne pokroić w kostkę.

Jasną część pora umyć, pokroić w talarki. Szynkę pokroić w większą kostkę i wymieszać z jajkami. 

W głębokiej misce układać warstwami: seler, kukurydzę, sól, pieprz, marchewkę, majonez, ananasa, sól, pieprz, plasterki pora, szynka wymieszana z jajkami, sól pieprz, majonez, dekoracja z jajek i pora. Sałatkę włożyć do lodówki na minimum 2 godziny, musi się przegryźć.

Smacznego !


środa, 26 października 2011

Każdy z nas zna smak tradycyjnej sałatki warzywnej. Ostatnio przekonałam się jednak, że sałatki warzywne mogą różnie smakować. Wszystko zależy od doboru składników i chyba od regionu, z którego się pochodzi :-). Ja od dzieciństwa jestem nauczona np. do sałatki z grzybkami i ogórkami słodko - kwaśnymi. Mój mąż lubi natomiast sałatkę warzywną z ogórkami kiszonymi, bez grzybków  ale za to ze swojskim majonezem. Poniższy przepis pochodzi ze zbioru przepisów mamy mojego męża.

Składniki:

  • 4 ugotowane marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 średni seler
  • 6 ogórków kiszonych
  • 1 por (biała część) lub 1 cebula
  • 7  jajek
  • 1 puszka groszku
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • 6 ziemniaków
  • 1 kubek gęstej śmietany - 400 ml
  • 1 łyżeczka musztardy


Marchewki, seler, pietruszkę, ziemniaki ugotować. Ja gotuje warzywa bez obierania ze skórki w szybkowarze. Po ugotowaniu warzywa pokroić w kostkę. Groszek odsączyć na sitku.

Cebulę lub pora pokroić w drobną kostkę, posolić i pozostawić, aż zmięknie. Szczypiorek drobno posiekać. Ogórki pokroić w kostkę i odsączyć na sitku. Jajka ugotować na twardo, oddzielić żółtka od białek, białka pokroić w kostkę.

Majonez: śmietanę wylać na miskę, zetrzeć do niej żółtka na drobnej tarce, dodać łyżeczkę musztardy, doprawić solą i pieprzem, wszystkie składniki wymieszać. Warzywa połączyć dokładnie z majonezem, doprawić do smaku, wymieszać.

Smacznego !

sobota, 02 października 2010

Przepis na tą sałatkę znalazłam na słoiku od majonezu. Wypróbowałam ją już parę razy, sprawdziła się na imprezce i na grillu, polecam!

Składniki:

  • 6 łyżek majonezu
  • 1 słoik selera konserwowego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasów
  • 25 dag szynki konserwowej
  • 5 jajek
  • 20 dag żółtego sera
  • 1 pęczek pietruszki

Seler, kukurydzę i ananas osączyć z zalewy. Szynkę i ananasa pokroić w paski. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajka ugotować i pokroić w kostkę.

Układać warstwowo w przezroczystej misce. Seler, kukurydza, ananas, majonez (3 łyżki), szynka, jajka, majonez, ser żółty. Całość można posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

poniedziałek, 31 maja 2010

Na dzisiejszy obiad przygotowałam zupę szparagową. Zrobiłam ją z wywaru szparagowego, a szparagi wykorzystałam do zapiekanki. Można oczywiscie dodać całe szparagi do zupy, będzie jeszcze pyszniejsza:-) Polecam, zupa palce lizać!

Składniki:
1 pietruszka

3 marchewki
ćwiartka selera
biała część pora

2 nogi z kurczaka

przyprawa do zup albo kosteczka bulionowa

sól, pieprz

2 łyżki masła

Składniki na wywar szparagowy:
1 kg szparagów

2 łyżki cukru
2 łyżki masła

sól
2 łyżki keczupu

sól, pieprz, zioła prowansalskie

Składniki na kluski lane:
1 jajko

sól
trochę mąki

2 łyżki wody

Szparagi obrać, owinąć bawełnianą nitką. Wlać do garnka wodę - tyle, żeby przykryło szparagi. Wodę zagotować, dodać trochę soli, cukru oraz 2 łyżki masła, włożyć szparagi (muszą stać w wodzie pionowo), gotować 15 minut pod przykryciem. Wywar wykorzystałam do zupy, można dodać ugotowane szparagi, czubki poucinać, resztę przetrzeć przez sitko.

Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić na kawałki. Pora pokroić w plasterki. Do wywaru szparagowego włożyć nogi z kurczaka, dodać warzywa, gotować do miękkości. Doprawić solą, przyprawą do zup albo kostką bulionową według uznania.

Gdy zupa będzie gotowa można przygotować kluski lane. Ja robię je wtedy, gdy zupa jest rzadka. Jajko roztrzepać, dodać sól, trochę mąki i wodę. Widelcem utrzepać lane ciasto. Na koniec lać ciasto do zupy, powstaną piękne lane kluseczki:-)

Smacznego:-)


poniedziałek, 03 maja 2010

Tradycyjna sałatka jarzynowa według przepisu mojej mamy, gorąco polecam!

Składniki:
3 ugotowane marchewki
2 ugotowane pietruszki
1 ugotowany seler
3-5 ogórków konserwowych
1 cebula
5 jajek na twardo
6 ziemniaków
słoik grzybków
1 puszka kukurydzy lub groszku
pół słoika majonezu
sól, pieprz
pół słoika majonezu

pęczek natki pietruszki

Pokroić w kostkę marchewkę, pietruszkę i seler, wymieszać w misce. Dodać posiekane ogórki, pokrojone jajka, obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz osączony groszek lub kukurydzę z puszki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, posolić i pozostawić, aż zmięknie. Grzybki wyciagnąć z słoika i pokroić w drobną kostkę, włożyć na sitko, żeby obciekły. Natkę pietruszki drobno posiekać.
Majonez połączyć z natką pietruszki oraz z wodą od grzybków, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Wszystkie składniki doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać z majonezem. Odstawić sałatkę jarzynową na całą noc w chłodne miejsce, aby składniki się przegryzły.

Smacznego:-)


 
1 , 2
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi