Sprawdzone przepisy

Wpisy z tagiem: biszkopt

poniedziałek, 07 lipca 2014

Na urodziny mojego męża upiekłam budyniowy biszkopt z wiśniami i galaretką. Ciasto bardzo proste, szybkie do wykonania. Trzeba cieszyć się smakiem letnich owoców, pozdrawiam :-)

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3 budynie śmietankowe
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 1 kg wiśni
  • 3 galaretki wiśniowe
  • 3 szklanki gorącej wody
  • sok z połowy cytryny

Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, do żółtek dodać także szczyptę soli, rozbełtać widelcem. Do ubitej piany dodać cukry, jeszcze chwilę miksować.

Mąkę, budynie i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Do ubitej piany dodać żółtka, wymieszać delikatnie łyżką, następnie dodać przesianą mąkę, budynie i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką, na koniec ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut. Wymieszać pół szklanki ciepłej wody z sokiem z połowy cytryny i tym naponczować wystudzony biszkopt.

W międzyczasie galaretki zalać 3 szklankami gorącej wody, dokładnie rozpuścić, schłodzić do stężenia. Wiśnie umyć, wydrylować, poukładać na biszkopcie. Zalać owoce tężejącą się galaretką, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia najlepiej na całą noc.

Smacznego!

czwartek, 20 marca 2014

Jeśli zostanie Wam nadmiar podsychających już ciast i ciasteczek gorąco zachęcam do przygotowania bajaderek. Bajaderki są to pyszne, słodkie, wilgotne, pachnące, bardzo szybkie do przyrządzenia, idealne do kawy kuleczki :-). Przepis znalazłam na stronie Kamarii, link tutaj, pozdrawiam !

Składniki:

  • 35 dag pokruszonych ciast/ciasteczek (bez masy, galaretki, owoców)
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 3 łyżki powideł (u mnie brzoskwiniowe)
  • 1 łyżka miodu
  • 1/4 szklanki mleka (pojemność szklanki - 250 ml)
  • 6 dag masła lub margaryny
  • 3 łyżki wódki
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego
  • 1/4 szklanki cukru pudru (pojemność szklanki - 250 ml)
  • do obtaczania: wiórki kokosowe, posiekane drobno orzechy lub migdały, starta czekolada

Ciastka dobrze pokruszyć (wrzucić wszystkie do woreczka i dokładnie rozwałkować), odstawić.

W garnku rozpuścić masło, dodać wszystkie składniki, oprócz ciastek, wódki i powideł. Dobrze wymieszać. Do masy dodać pokruszone wcześniej ciastka i mieszać, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Gdy masła przestygnie dodać powidła i wódkę. Odstawić na około godzinę w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki).

Po tym czasie przygotować składniki, w których chcielibyśmy obtaczać bajaderki. Masę ciastkową wyjąć i formować z niej niewielkie kulki wielkości trufelków, a następnie obtaczać je w kokosie, startej czekoladzie, posiekanych orzechach, migdałach (u mnie wiórki kokosowe i migdały).
Gotowe bajaderki odstawić jeszcze raz w chłodne miejsce, żeby stwardniały. Przechowywać w lodówce.

Smacznego !

środa, 12 lutego 2014

Sezon na cytrusy zainspirował mnie do upieczenia prostego biszkoptu z kremem karpatkowym i mandarynkami własnego pomysłu, pycha, zachęcam do wypróbowania :-)

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 1/2 szklanki mąki, w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem karpatkowy:

  • 1/2 litra mleka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 kostka masła lub margaryny - 25 dag
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej

Pozostałe składniki:

  • 2 galaretki pomarańczowe
  • sok z połowy cytryny
  • cukier wanilinowy
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 1 kg mandarynek lub 2 puszki mandarynek

Biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać szczyptę soli, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie połączyć łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, delikatnie wmieszać łyżką wszystkie składniki. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Po wystudzeniu przekroić biszkopt na pół.

Ostudzony biszkopt naponczować. Do pół szklanki ciepłej wody wycisnąć sok z cytryny, wsypać cukier waniliowy, wszystko dokładnie wymieszać. Biszkopt porządnie zwilżyć przygotowanym ponczem (zamiast cytryny można dać sok mandarynkowy z 1 puszki, wtedy nie trzeba dodawać cukru wanilinowego).

Krem karpatkowy: do pół szklanki mleka wsypać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Rozmieszać dokładnie (żeby nie było grudek) i wlać do gorącego mleka, gotować tak jak budyń. Ostudzoną masę połączyć z kostką masła lub margaryny, dobrze rozmieszać.

Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu, dobrze wymieszać i pozostawić do stężenia. Krem podzielić na pół. Mandarynki obrać ze skórki, podzielić na cząstki (jeśli z puszki odcedzić dobrze na sitku).

Pierwszy biszkopt ułożyć na blasze, posmarować połową kremu, ułożyć mandarynki w niewielkich odstępach, przycisnąć drugim biszkoptem. Wierzch ciasta posmarować resztą kremu, ułożyć mandarynki i zalać tężejącą się galaretką, pozostawić w chłodnym miejscu do całkowitego stężenia.

Smacznego !

środa, 17 lipca 2013

Ciasto z delicjami upiekłam w ubiegły weekend. Jadłam go na urodzinach mojej koleżanki Izy, od której otrzymałam przepis. Ciasto jest smakowite, nie jest trudne w wykonaniu, bardzo ładnie się prezentuje, warto spróbować :-)

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej, w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Zielony krem:

  • 1 litr zielonego soku
  • 3 budynie śmietankowe

Dodatkowo:

  • 2 opakowania delicji
  • 2 galaretki agrestowe

Białka ubić na sztywno, dodać szczyptę soli, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, delikatnie połączyć łyżką wszystkie składniki. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C.

W 1,5 szklanki zielonego soku rozpuścić budynie. Resztę soku zagotować, dodać rozpuszczone budynie, cały czas energicznie mieszać. Gotować na małym ogniu tak długo, aż masa zgęstnieje i straci swój surowy smak. Gorącą masę wylać na biszkopt, wyrównać łyżką.

Na ostudzonym kremie ułożyć delicje, docisnąć. Na koniec galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu (ja na 2 galaretki daję 2 niepełne szklanki gorącej wody). Lekko tężejącą galaretkę wlać na delicje. Ciasto schłodzić do całkowitego stężenia.

Smacznego!

środa, 10 marca 2010

Na Dzień Kobiet i na urodziny mojego taty upiekłam dwie wersje klasycznego placka z galaretką i owocami. Prosty przepis: biszkopt, śmietana, owoce i galaretka. Kto tego nie lubi:-)? Gorąco polecam!

Biszkopt:

  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki wody

Pozostałe składniki:

  • 0,5 litra śmietany kremówki
  • 1 galaretka cytrynowa
  • cukier waniliowy
  • brzoskwinie z kompotu lub puszki
  • 4 galaretki brzoskwiniowe lub truskawkowe
  • kwasek cytrynowy lub pół cytryny
  • spirytus
  • 1 łyżeczka cukru

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać łyżkę oleju, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka z olejem i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać, na koniec dodać 2 łyżki wody. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C.

Gdy biszkopt ostygnie nawilżyć go. Przygotować do wyboru: pół szklanki ciepłej wody + łyżeczkę kwasku cytrynowego lub sok z połowy cytryny. Do tego dodać 1 łyżeczkę cukru, wymieszać. Albo druga wersja: pół szklanki ciepłej wody + min. 1 kieliszek spirytusu. Polać taką miksturą cały biszkopt. Brzoskwinie odsączyć z zalewy lub kompotu.

Galaretkę cytrynową zalać 1 szklanką wody, wymieszać, ostudzić. Gdy galaretka zacznie tężeć, szybko ubić śmietanę. Do śmietany stopniowo dodawać tężejącą się galaretkę, na koniec wyspać cukier waniliowy, dokładnie wymieszać mikserem. Śmietanę wylać na biszkopt, wyrównać, na to ułożyć owoce.

Na koniec rozpuścić galaretki w 5 1/2 szklankach gorącej wody, wymieszać, ostudzić. Tężejącą się galaretkę wykładać stopniowo łyżką na owoce, uważać na brzegi placka. Placek włożyć na pół godziny do zamrażarki, trzymać w zimnym miejscu.

Smacznego !

Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi