Sprawdzone przepisy

Wpisy z tagiem: Boże Narodzenie

niedziela, 23 grudnia 2018

Zdrowych, pogodnych i pełnych radości 

Świąt Bożego Narodzenia

a także wielu wspaniałych chwil

spędzonych w gronie najbliższych

życzy

Kasia

Rodziną

 

sobota, 22 grudnia 2018

Klasyczny, standardowy keks z mnóstwem kolorowych bakalii z dodatkiem rumu. Keks pieczemy tradycyjnie na święta Bożego Narodzenia. Jest smaczny, aromatyczny i miękki. Zachęcam do wypróbowania.

Źródło - tutaj

Składniki:

  • 200 g masła
  • 150 g cukru kryształu
  • 1 cukier wanilinowy
  • 5 jajek
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki krupczatki do obtoczenia bakali
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki rumu lub innego alkoholu
  • 300 g posiekanych bakalii: (rodzynki, suszona żurawina, suszone morele, suszone daktyle, migdały, mieszanka skórek kandyzowanych, orzechy lub inne według uznania)
  • 1 łyżeczka olejku pomarańczowego

Miękkie masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Następnie dodać stopniowo po 1 żółtku, mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz rum. Wszystko dokładnie dalej utrzeć. W międzyczasie z białek ubić pianę ze szczyptą soli. 1/3 piany dodać do ciasta, aby rozluźnić masę. Potem wrzucić obtoczone w mące bakalie i pozostałą pianę z białek. Całość delikatnie wymieszać i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 st. przez około 1 godz. do tzw. suchego patyczka. W razie potrzeby, gdy ciasto się mocno zarumieni, przykryć je papierem do pieczenia. Keks można przygotować kilka dni wcześniej, gdyż długo utrzymuje świeżość. Wystudzone ciasto udekorować według uznania.

Smacznego!

piątek, 21 grudnia 2018

Dzisiaj pierniczki idealne dla spóźnialskich:-). Robi się je bardzo szybko, a w piekarniku za sprawą drożdży rosną jak oszalałe! Pierniczki są pulchne i miękkie. Nadają się do jedzenia od razu po upieczeniu. A sam przepis jest prosty i szybki w wykonaniu: ciasto wystarczy zagnieść, rozwałkować i już można wykrajać dowolne kształty. Zachęcam do wypróbowania!

Źródło - tutaj

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 czubata łyżka miodu
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 40 g miękkiego masła

1 szklanka = 250 ml

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, sodą i przyprawą do piernika. Miód podgrzać z masłem do rozpuszczenia, następnie dodać drożdże. Całość wymieszać. Do suchych składników dodać płynne razem z jajkiem. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto.

Rozwałkować (w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki) na ulubioną grubość (grubsze są bardziej miękkie), wycinać foremkami dowolne kształty. Piec około 10 – 15 minut (lepiej nie piec zbyt długo, bo twardnieją) w piekarniku nagrzanym do 190°C.

Smacznego!

środa, 19 grudnia 2018

Przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas :-) Waniliowe, kruche, smaczne ciasteczka z Rudolfem przygotowałam z moją córcią Natalką. Super kreatywna zabawa dla dziecka i co za przyjemność. Takie ciasteczka można schrupać, mogą one być słodkim upominkiem lub można powiesić je po prostu na choince. Zachęcam do upieczenia :-).

Źródło - tutaj

Składniki na ciasto (na 40 ciastek):

  • 180 g zimnego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko
  • cukier wanilinowy
  • szczypta soli

Dekoracja:

  • 50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
  • czerwone groszki
  • czekolada lub lukier białkowy do przyklejania nosków - jak go zrobić link - tutaj

Wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut (można zarobić ciasto dzień wcześniej).

Po schłodzeniu, odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość około 3 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać okrągłe kształty. Układać na papierze do pieczenia, zachowując nieduże odstępy. Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut na złoty kolor.

Na ostudzone ciasteczka przy pomocy lukru lub czekolady przyklejać noski, dekorować czekoladą wyciskaną z tutki papierowej lub foliowego worka do dekoracji.


Smacznego!

niedziela, 05 stycznia 2014

Zgodnie z obietnicą dzisiaj na blogu rolada drożdżowa z kutią. Zostało mi po świętach dość dużo kutii, nie chciałam jej zmarnować, poszperałam na necie i znalazłam przepisy na babeczki lub rolady drożdżowe z kutią. Postanowiłam upiec roladę bo mam sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe z zeszytu mojej mamy. Rolada jest pyszna, nie za słodka, po prostu świąteczna :-). Z podanej porcji ciasta i kutii wychodzą 2 rolady, polecam.

Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 2 łyżki wody
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 10 dag drożdży
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • około 1 kg kutii - przepis poniżej
  • 5-6 łyżek bułki tartej

Mąkę przesiać przez sito, zrobić w środku dołek. Wrzucić do środka rozkruszone drożdże, posypać cukrem. Drożdże muszą się rozpuścić, następnie dodać wodę, jajka - składniki rozbełtać widelcem, na koniec dodać miękkie masło lub margarynę i zarobić ciasto.

Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część grubo i równo rozwałkować (na długość foremki "keksówki"), podsypując grubo mąką, żeby się nie przykleiło. Do kutii dodać bułkę tartą, wymieszać. Moja kutia puściła wodę, bułka tarta wchłonie ją.

Nałożyć kutię na ciasto, zwinąć ciasto (boki lekko zawinąć i zrolować ciasto), zawinąć w papier do pieczenia, włożyć do keksówki. Pozostawić trochę luzu między ciastem a papierem.

Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C w funkcji termoobieg, rolada musi być przykryta papierem do pieczenia. Po tym czasie odkryć roladę z papieru do pieczenia, piec jeszcze 10 minut w funkcji góra, żeby wierzch rolady się zrumienił.


Smacznego !

wtorek, 31 grudnia 2013

Dzisiaj Sylwester a ja jeszcze w nastroju świątecznym. Przedstawiam Wam przepis na świąteczny piernik przełożony powidłami śliwkowymi i polany polewą o nucie amaretto. Piernik ten jadłam w tamtym roku na święta i bardzo mi posmakował. Do tej pory piekłam inny - przepis znajdziecie tutaj. W tym roku upiekłam ten i nie żałuję. Bardzo mi smakuje, jest wilgotny, można upiec go wcześniej i smakować nawet do Sylwestra :-). Im starszy tym lepszy, polecam, za przepis dziękuję cioci Bożenie, którą serdecznie pozdrawiam :-).

Na Sylwestra życzę Wam udanej zabawy i wszystkiego dobrego w Nowym Roku! Dzisiaj przygotowuję deser, przepisem podzielę się z Wami w najbliższych dniach.

DO SIEGO ROKU!

Ciasto:

  • 1 kostka margaryny - 25 dag
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 jaj
  • 2 łyżeczki kaka0
  • 1 przyprawa do pierników lub cynamon i zmielone goździki po 1 łyżeczce
  • 38 dag miodu sztucznego  (taki słoiczek od dżemu)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pokrojone orzechy, rodzynki
  • powidła śliwkowe

Polewa:

  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki wody
  • 3-4 łyżki amaretto

Ciasto: margarynę utrzeć z cukrem pudrem (mikserem), po kolei dodawać żółtka, mąkę tortową, ziemniaczaną, przyprawę do pierników, sodę, przesiane kakao, na końcu dodać miód, wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką. Na sam koniec dodać rodzynki, orzechy, wszystko wymieszać. Piec w temperaturze 170 stopni C przez 45 minut w funkcji termoobieg (ja piekę do suchego patyczka). Ostudzony piernik przełożyć powidłami śliwkowymi.

Polewa: masło, kakao, cukier, wodę, rozpuścić. Do ostygniętej polewy dodać amaretto, wymieszać. Ciepłą polewą polać piernik.

Smacznego!

poniedziałek, 30 grudnia 2013

Na Boże Narodzenie upiekłam ciasto biszkoptowe z budyniem jabłkowym i pianką kokosową :-). Polecam, ciasto jest pyszne a połączenie jabłek i kokosu idealnie do siebie pasuje. Przepis znalazłam w książce: "Specjały siostry Anastazji", warto korzystać z takich przepisów, są niezawodne, pozdrawiam!

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • szczypta soli

Budyń jabłkowy:

  • 1 l kompotu z jabłek (najlepiej ze słoika)
  • 3 budynie śmietankowe lub waniliowe

Pianka kokosowa:

  • 4 białka
  • 10 dag cukru kryształu
  • 10 dag wiórek kokosowych
  • szczypta soli

Biszkopt: ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier kryształ, cukier wanilinowy, po 1 żółtku, na końcu lekko wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Ostudzony biszkopt można nasączyć sokiem jabłkowym, będzie wilgotny.

Budyń jabłkowy: ugotować budyń na soku z jabłek i wyłożyć gorący na upieczony biszkopt. Ja zblenderowałam jabłka, zagotowałam, w soku rozpuściłam budynie (nie może być grudek), wlałam budynie  do masy jabłkowej i ugotowałam budyń.

Pianka kokosowa: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dalej ubijając dodawać cukier, wiórki kokosowe. Piankę wyłożyć na budyń i na chwilę włożyć do piekarnika. Ja piekłam 15 minut w temperaturze 180 stopni C w funkcji termoobieg. Pianka musi się lekko zrumienić na złoty kolor.

Smacznego!

piątek, 27 grudnia 2013

Na tegoroczną Wigilię przygotowałam karpia w galarecie według przepisu mojej mamy. To lekkostrawna wersja karpia, polecam :-)

Składniki:

  • karp (około 1,5 kg)
  • 3 cebule
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 marchew
  • 1 cytryna
  • 4 łyżeczki żelatyny (najlepiej do ryb)
  • natka pietruszki
  • cukier
  • pieprz, sól
  • liście laurowe
  • ziele angielskie

Karpia sprawić: oskrobać, wypatroszyć, usunąć skrzela, płetwy i oczy, dokładnie umyć. Następnie pokroić na dzwonki, osolić, skropić sokiem z cytryny.

Warzywa umyć, oskrobać, pokroić w cienkie krążki lub słupki, zalać wodą i gotować przez kilka minut. Do warzyw dodać dzwonki z karpia i łeb, dodać sól, cukier, liście laurowe i ziele angielskie, gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut (do miękkości).

Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody, dodać do naczynia z rybą i gotować kilka minut. Na półmisku ułożyć karpia, warzywa, natkę pietruszki, plasterek cytryny i zalać galaretą. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia.

Smacznego!



 
1 , 2 , 3
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Przepisy kulinarne


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi