Sprawdzone przepisy

Wpisy z tagiem: kminek

sobota, 04 lutego 2012

Żytnio-pszenny z ziarenkami kminku zaskoczył mnie swoim smakiem. Podczas pieczenia super pachnie, jest bardzo smaczny i idealny na kanapki. Najbardziej smakował mi z masłem, miodem oraz z białym serem, polecam, przepis znalazłam na stronie www.goscinneprogi.pl.

Składniki:

  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka miodu
  • 0,7 litra ciepłej wody
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 0,5 kg mąki żytniej
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka kminku
Drożdże wymieszać z łyżką miodu i 5 łyżkami letniej wody. Mąkę pszenną przesiać do miski, dodać rozczyn drożdżowy, letnią wodą i wszystko dokładnie wymieszać. Zostawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu. 

Po godzinie dodać mąkę żytnią, sól, olej, kminek, wszystko zagnieść i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie. Podzielić i uformować bochenki (ja użyłam 2 foremek "keksówek").  Zostawić do wyrośnięcia około 50 minut. Piec 35-40 minut w temperaturze 220 stopni C.
5 minut przed wyjęciem chleba wierzch posmarować wodą. Po 40 minutach sprawdzić patyczkiem czy chleb się upiekł (patyczek musi być suchy).  Jeśli jest taka potrzeba włożyć chlebki jeszcze na 10-15 minut do pieca.

Smacznego!


niedziela, 31 lipca 2011

Od jakiegoś czasu nosiłam się z zamiarem upieczenia swojskiego chlebka. Z mojego zbioru przepisów wybrałam przepis na chlebek z kminkiem. Piekłam go 2 razy i naprawdę polecam! Chleb z kminkiem, otrębami i ziarnami jest pyszny, pełen zdrowia i doskonały na przemianę materii. Polecam wszystkim dbającym o linię, zachęcam do wypróbowania!

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • 5 dag drożdży
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki kminku
  • 2 - 3 łyżki siemienia lnianego
  • garść słonecznika
  • garść dyni
  • 2 - 3 łyżki oleju
  • mak

Drożdże rozkruszyć, dodać 4 łyżki mleka i 3 łyżki mąki, wymieszać (musi mieć konsystencję kwaśnej śmietany), pozostawić do wyrośnięcia na około 15 minut.

Mąkę przesiać, dodać sól, kminek, siemię lniane, słonecznik, dynię i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, zrobić dołek. Wlać wyrośnięte drożdże, wymieszać. Dodać ciepłe (nie gorące !) mleko i ciepłą wodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, na koniec dodać 2-3 łyżki oleju, odstawić  w ciepłe miejsce na około 30 minut (musi podwoić swoją objętość).

Z podanej ilości składników można upiec 2 chlebki w tzw. keksówkach (długość 30 cm). Foremki wyłożyć papierem do pieczenia, podzielić ciasto na pół, wyłożyć do foremek, wyrównać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (tak około 30 minut).

Po wyrośnięciu posmarować chlebki wodą i posypać makiem. Foremki z chlebami włożyć do zimnego piekarnika, ustawiając temperaturę na 200 stopni C. Piekarnik ma pozostać otwarty. Po 10 minutach zamknąć piekarnik. Chlebki piec 50 minut (czas liczymy od zamknięcia piekarnika). Na koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy chlebki się upiekły. Po wyłączeniu piekarnika wyciągnąć chlebki, posmarować je wodą i włożyć jeszcze na 5 minut do wyłączonego piekarnika - skórka będzie się wtedy świecić.

Zamiast kminku można dodać inne zioła np. suszone zioła prowansalskie lub prażoną cebulkę.


Smacznego !

poniedziałek, 15 marca 2010

Ser zgliwiały własnej roboty z kminkiem to dla mnie wspomnienie dzieciństwa. Jak byłam dzieckiem nie lubiłam "zapachu" smażonego sera, dzisiaj bardzo lubię taki ser, polecam !

Składniki:

  • 1 kg swojskiego twarogu
  • kminek
  • 1-2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • soda oczyszczona (może być, ale nie musi)

Ser kruszymy drobno do miseczki i pozostawiamy na parę dni w ciepłym miejscu bez przykrycia. Ser powinien dojrzeć i mieć specyficzny zapach, tak około 5 dni (czasami posypuję sodą oczyszczoną, wtedy ser szybciej zgliwieje).

Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy ser i podgrzewamy do rozpuszczenia sera, aby nie było grudek (tak około 5 minut). Woda powinna odparować.
Dodajemy jajka, kminek, sól, pieprz i mieszamy całość, aby wszystkie składniki połączyły się, tak około 5 minut. Wylać na miseczkę. Można jeść zarówno na gorąco jak i na zimno.

Smacznego !

niedziela, 21 lutego 2010

Wczoraj upiekłam pyszne, chrupiące, pachnące kminkiem precelki drożdżowe. Przepis na precelki otrzymałam od babci mojego męża, to przepis pokoleniowy. Bardzo przyjemnie się je robi i super smakują. Z 1 kg wychodzi około 30 dużych precelków, u mnie zniknęły bardzo szybko z talerza. Jeśli ktoś z Was nie lubi kminku proponuję wersję z ziarnami: słonecznikiem albo dynią, polecam!

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 1 paczka drożdży (10 dag)
  • 3-4 jajka
  • szklanka mleka (mleko lekko podgrzać, żeby było letnie, a nie gorące)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • kostka masła lub margaryny (rozpuścić)
  • kminek (dynia lub słonecznik)

Mąkę przesiać, dodać sól i dokładnie wymieszać. Rozetrzeć kostkę drożdży z łyżką cukru. Zrobić dołek, wlać trochę mleka i roztarte drożdże, troszkę wymieszać z mąką i poczekać, aż drożdże się ruszą.

Następnie dodać resztę mleka, jajka, kminek (lub jak ktoś woli dynię lub słonecznik), wymieszać, wyrobić. W czasie wyrabiania ciasta dodawać stopniowo rozpuszczony tłuszcz.

Wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od miski. Następnie formować wałeczki, przekładać jak łańcuszek i skleić lekko końce, aby powstały precle.

Blachy wyłożyć papierem do pieczenia lub posypać mąką, układać na nich precle, poczekać chwilkę aż urosną, przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem, precelki można posypać grubą solą, ziarnami lub makiem.


Piec 15 – 20 minut w temperaturze 200 stopni C.

Smacznego !

20:49, katarzyna_sar , Pieczywo
Link Komentarze (4) »
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi