Sprawdzone przepisy

Wpisy z tagiem: kapusta pekińska

poniedziałek, 27 stycznia 2014

 

Szybka, prosta, pyszna i pełna witamin surówka obiadowa składająca się z kapusty pekińskiej, papryki, pora i kukurydzy według własnego pomysłu, pozdrawiam :-).

Składniki (na 6 osób):

  • główka kapusty pekińskiej
  • czerwona papryka
  • połowa pora
  • puszka kukurydzy
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 2 łyżki octu
  • gorąca woda
  • sól, pieprz

Kapustę pekińską umyć, pokroić, wrzucić do miski, posolić aby zmiękła. Paprykę pokroić w paski, pora w talarki. Kukurydzę odsączyć z zalewy, wszystkie składniki połączyć ze sobą, doprawić do smaku solą i pieprzem według uznania.

Do miseczki wsypać cukier, zalać gorącą wodą, dodać ocet, wymieszać, zalać surówkę, ponownie dokładnie wymieszać, gotowe !

Smacznego !

sobota, 28 stycznia 2012

Uwielbiam każdą tortillę z dowolnym nadzieniem, polaną sosem czosnkowym. Dla mnie jest to lepsze danie obiadowe niż tradycyjny obiad. Przepis podstawowy na ciasto tortilli znalazłam na blogu Moniq, Wykorzystać można również gotowe tortille zakupione w sklepie, ponieważ wykonanie placków jest bardzo pracochłonne. Nadzienie przygotowałam według własnego pomysłu, polecam.

Składniki na placki tortilli (14 placków):

  • 0,5 litra mleka
  • łyżka masła
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej
  • około 70 dag mąki pszennej

Składniki na nadzienie:

  • pół pieczeni z kaszy kuskus - przepis tutaj
  • papryka marynowana - pół słoika lub 2 świeże czerwone papryki
  • 4 ogórki słodko kwaśne
  • pół główki kapusty pekińskiej
  • 3 pomidory
  • 2 czerwone cebule

Składniki na sos czosnkowy:

  • 2 jogurty naturalne
  • pół słoika majonezu
  • sól, pieprz
  • pęczek koperku lub paczka koperku suszonego
  • 6-7 ząbków czosnku

Ciasto na tortillę: podgrzać mleko, dodać masło i poczekać aż się rozpuści. Do jeszcze ciepłego mleka dodać sól i proszek do pieczenia. Mieszać powoli, dodać mąkę kukurydzianą i pszenną. Gdy już ciasto zrobi się gęste wyłożyć je na blat i dodać mąkę, dokładnie wyrobić. Trzeba mieć trochę cierpliwości, bo ciasto musi być gładkie i nie kleić się do rąk. Ciasto wyłożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na około pół godziny.

Ciasto podzielić na 14 części, żeby to sobie ułatwić wyłożyć nim dno miski i nożem podzielić jak tort na równe części. Z każdej części uformować kulkę a następnie podsypując mąką rozwałkować na cienkie placki. Usmażyć na suchej, mocno rozgrzanej patelni około 20-30 sekund z każdej strony aż pokażą się bąble. Tak przygotowane placki można przechowywać w lodówce ale należy je wystudzone zawinąć w folię, żeby nie obsychały.

Nadzienie: pieczeń pokroić na większe kawałki - można użyć każdego rodzaju pieczeni. Ogórki słodko kwaśne i paprykę osączyć i pokroić w kawałki. Cebulę pokroić w piórka, pomidory w kostkę, koperek posiekać. Kapustę pekińską pokroić, posypać solą żeby zmiękła, jak puści wodę lekko wycisnąć.

Sos czosnkowy:  jogurt wymieszać z majonezem, dodać starty czosnek, koperek, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

Każdy placek tortilli posmarować sosem czosnkowym, poukładać dowolnie wszystkie warzywa oraz kawałki pieczeni, polać sosem na wierzchu, zawinąć rogi placka do środka, na koniec polać sosem czosnkowym, gotowe.


Smacznego!


niedziela, 19 września 2010

Surówka obiadowa - zdrowa, prosta i szybka, polecam!

Składniki:

  • kapusta pekińska
  • puszka kukurydzy
  • 3 pomidory
  • pół czerwonej cebuli
  • sól, pieprz
  • olej lub oliwa z oliwy


Kapustę pekińską pokroić, posypać solą, wymieszać (kapusta zmięknie po jakimś czasie, puści sok, trzeba ją odsączyć). Kukurydzę odsączyć. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę.

Cebulę pokroić w talarki, można sparzyć wrzątkiem. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Polać olejem lub oliwą z oliwek, ponownie wymieszać, gotowe!

Smacznego:-)


sobota, 27 marca 2010

Orzeźwiająca i sycąca sałatka z brzoskwiń i kapusty pekińskiej. Idealnie nadaje się na drugie śniadanie, polecam!

Składniki:

  • duży jogurt naturalny
  • 2 łyżki majonezu
  • 500 g świeżych brzoskwiń lub 1 słoik brzoskwiń konserwowych
  • kapusta pekińska
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • trochę soli

Kapustę umyć, osuszyć, pokroić w paski, lekko posolić, aby zmiękła, wymieszać. Brzoskwinie konserwowe odsączyć, podzielić na małe kawałki, świeże - umyć i pokroić na ćwiartki. Rodzynki zalać gorącą wodą, aby nieco zmiękły. W dużym naczyniu wymieszać owoce z kapustą pekińską.

Jogurt naturalny wymieszać z majonezem, całość wymieszać, posypać rodzynkami.

Smacznego !

poniedziałek, 08 lutego 2010

Sałatka gyros to jedna z ulubionych sałatek mojego męża. Przygotowuję ją bardzo często, bo jest oryginalna, pyszna i łatwa. Lubimy to połączenie usmażonego kurczaka, cebulki, kapusty pekińskiej z majonezem i keczupem. Po prostu pychotka! Czasami robię inną wersję tej sałatki, dodaję wtedy do kurczaka przyprawę curry.

Składniki (na 6 osób):

  • 3-4 filety z kurczaka
  • puszka kukurydzy
  • słoik ogórków konserwowych
  • kapusta pekińska 
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • majonez 
  • keczup 
  • olej 
  • pęczek koperku 
  • sól, pieprz

Piersi kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą gyros,usmażyć na oleju. Kukurydzę wyłożyć z puszki,odsączyć. Kapustę pekińską pokroić, lekko posolić żeby zmiękła. Ogórki pokroić w talarki, cebulę w krążki (można sparzyć).

Układać warstwowo sałatkę w następujący sposób:

  • usmażony kurczak
  • majonez
  • cebula
  • keczup
  • ogórki
  • majonez
  • kukurydza
  • keczup
  • kapusta pekińska
  • majonez z posiekanym koperkiem

Dodatkowo każdą warstwę trzeba posolić i popieprzyć według uznania. Można posypać wierzch sałatki koperkiem.

Smacznego !

Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi