Sprawdzone przepisy

Wpisy z tagiem: kukurydza

sobota, 05 lipca 2014

Dzisiaj przepis na sałatkę z selerem naciowym i kurczakiem. Sałatka bardzo smaczna i prosta do przygotowania. Bardzo mi posmakowała, kurczak i seler naciowy to idealne połączenie, polecam!

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 cały seler naciowy
  • biała część pora
  • 20 dag żółtego sera
  • puszka ananasa
  • puszka kukurydzy
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • olej do smażenia
  • majonez

Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Wlać olej i dokładnie wszystko wymieszać. Odstawić do lodówki na godzinę.

W tym czasie przygotować pozostałe składniki sałatki. Seler naciowy pokroić w plasterki i wrzucić do dużej miski. Por pokroić w cienkie półplasterki, dodać do selera. Żółty ser pokroić w kostkę, kukurydzę odcedzić z zalewy, ananasa również odcedzić i pokroić w kostkę wielkości sera. Wszystko wsypać do miski.


Zamarynowane mięso usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni i odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Dodać do pozostałych składników. Wszystko delikatnie przemieszać i dodać majonez wymieszany z sokiem z ananasa.

Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić przez minimum 2 godziny, aby sałatka przeszła wszystkimi smakami.

Smacznego !

Źródło: blog Justyny, link tutaj

poniedziałek, 27 stycznia 2014

 

Szybka, prosta, pyszna i pełna witamin surówka obiadowa składająca się z kapusty pekińskiej, papryki, pora i kukurydzy według własnego pomysłu, pozdrawiam :-).

Składniki (na 6 osób):

  • główka kapusty pekińskiej
  • czerwona papryka
  • połowa pora
  • puszka kukurydzy
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 2 łyżki octu
  • gorąca woda
  • sól, pieprz

Kapustę pekińską umyć, pokroić, wrzucić do miski, posolić aby zmiękła. Paprykę pokroić w paski, pora w talarki. Kukurydzę odsączyć z zalewy, wszystkie składniki połączyć ze sobą, doprawić do smaku solą i pieprzem według uznania.

Do miseczki wsypać cukier, zalać gorącą wodą, dodać ocet, wymieszać, zalać surówkę, ponownie dokładnie wymieszać, gotowe !

Smacznego !

05:06, katarzyna_sar , Surówki
Link Komentarze (2) »
czwartek, 20 czerwca 2013

Zachęcam do przyrządzenia sałatki porowo - ananasowej z koperkiem według mojego pomysłu. Sałatka jest szybka w wykonaniu i pyszna. Powstała na bazie składników, które znalazłam w lodówce i w spiżarni,  polecam.

Składniki:

  • 6 łyżek majonezu
  • 1 słoik selera konserwowego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasów
  • 1 por
  • 5 jajek
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz

Seler, kukurydzę i ananasa osączyć z zalewy. Ananasa i pora pokroić w kostkę. Jajka ugotować i pokroić w kostkę. Koperek umyć i posiekać.

Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Majonez połączyć z sokiem z ananasa (ja daję połowę porcji soku, który mi zostaję po osączeniu), doprawić jeszcze raz według uznania. Wszystko wymieszać dokładnie z majonezem, gotowe :-)

Smacznego!

sobota, 14 kwietnia 2012

Połączenie brokułów, kukurydzy, smażonego kurczaka i czosnku jest idealne. Przepis na sałatkę brokułową otrzymałam od Dominiki i Grzesia, których serdecznie pozdrawiam :-). Zachęcam do wypróbowania,  to jedna z moich ulubionych sałatek, pyszotka!

Składniki:

  • 2 duże brokuły
  • puszka kukurydzy
  • 2 piersi z kurczaka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • majonez
  • sól
  • przyprawy do kurczaka

Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić według uznania, usmażyć na patelni na złoty kolor. Kukurydzę osączyć z zalewy. Brokuły podzielić na różyczki, umyć, wrzucić na osolony wrzątek i gotować tak 5 minut (muszą być miękkie).

Wszystkie składniki wymieszać. Czosnek obrać, zetrzeć na tarce, wymieszać z majonezem. Całość doprawić solą według uznania, wszystko razem wymieszać, gotowe!

Smacznego!

niedziela, 26 lutego 2012

Z myślą o akcji naleśnikowej przygotowałam "naleśniki po meksykańsku". To naleśniki nadziewane sosem pomidorowym połączonym z fasolą i kukurydzą, naprawdę pyszne. Skorzystałam z przepisu na stronie: www.taniegotowanie.com, polecam!

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 500 ml mleka
  • 4 jajka
  • 30 dag mąki
  • 1 szklanka wody mineralnej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Składniki na farsz:

  • 50 dag mięsa mielonego
  • puszka pomidorów lub 6 pomidorów (lub litr soku pomidorowego - link do przepisu tutaj)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 czerwone cebule
  • 1 puszka fasoli białej lub czerwonej
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • suszony koperek
  • 2 łyżki keczupu
  • 30 dag żółtego sera
  • olej do smażenia

Składniki na sos pomidorowy:

  • 1 litr soku pomidorowego (link wyżej) lub 50 dag pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • suszony koperek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka cukru
  • sól, pieprz

Mleko wlać do garnka, dodać sól, przesianą mąkę, jajka, wszystko razem zmiksować, odstawić na 20 minut. Przed samym smażeniem dodać do ciasta wodę mineralną i jeszcze raz zmiksować. Ciasto musi mieć odpowiednią konsystencję, nie może być za gęste (wtedy łatwo rozprowadzi się na patelni). Naleśniki smażyć z każdej strony na złoty kolor na małej ilości oleju.

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Na drugiej patelni usmażyć mięso mielone, dodać usmażoną cebulę, pomidory z puszki lub świeże pomidory obrane ze skórki i pokrojone w większą kostkę (lub sok pomidorowy), wymieszać. Do składników wrzucić również osączoną fasolę, kukurydzę, całość wymieszać, doprawić solą, pieprzem, dodać koperek, wymieszać.

Masa musi się chwilę pogotować, aż zgęstnieje. Będzie Wam się wydawało, że jest rzadka, ale po wystygnięciu zgęstnieje. Na koniec dodać 2 łyżki keczupu do smaku, wyciśnięty czosnek i wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać.  Farsz wystudzić. Ostudzony farsz nakładać na każdy naleśnik, posypywać startym żółtym serem, zawijać naleśniki w rulony lub sakiewki. Naleśniki ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Przygotować sos pomidorowy: cebulę pokroić w drobną kostkę, usmażyć na złoty kolor na odrobinie oleju. Dodać pokrojone pomidory lub gotowe z puszki (lub sok pomidorowy), łyżkę cukru, doprowadzić sos do wrzenia i gotować go 5 minut. Na koniec dodać starty czosnek oraz doprawić sos solą i pieprzem, dodać koperek, wszystko wymieszać. Można sos zaklepać:  do szklanki wlać trochę letniej wody, rozmieszać z mąką ziemniaczaną, wlać do sosu, chwilę gotować, aż sos zgęstnieje.

Połową sosu polać naleśniki w naczyniu żaroodpornym, resztę sosu zostawić na patelni. Naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 10 minut. Naleśniki można podgrzać na patelni lub w mikrofali, chodzi o to, aby całość była gorąca , a ser żółty się stopił. Gorące naleśniki wyjmować na talerze, polać resztą sosu pomidorowego.

Smacznego :-)



sobota, 21 stycznia 2012

Polecam sałatkę pełną kolorowych warzyw z kawałkami pieczeni z kaszy kuskus. Do tej sałatki możecie wykorzystać ulubione warzywa świeże czy zamarynowane oraz każdy rodzaj pieczeni. Ja dałam do sałatki pieczeń z ziołami prowansalskimi i kaszą kuskus - przepis poniżej, smacznego:-)

Składniki:

  • pieczeń z kaszy kuskus - pół foremki "keksówki"
  • puszka kukurydzy
  • opakowanie makaronu np. rurki
  • czerwona cebula
  • pół główki kapusty pekińskiej
  • 5 ogórków słodko- kwaśnych
  • pół słoika papryki marynowanej lub 1 świeża czerwona papryka
  • pęczek koperku lub koperek suszony
  • rzeżucha (opcjonalnie - jeśli ktoś lubi)
  • sól, pieprz
  • majonez z jogurtem

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, przelać gorącą wodą, odcedzić. Pieczeń pokroić w większe kawałki (ja zawsze zamrażam sobie wcześniej pieczeń i odmrażam tak 2 godziny przed robieniem sałatki). Kukurydzę wyjąć z puszki i odsączyć.

Cebulę pokroić w piórka i sparzyć gorącą wodą - dzięki temu cebula straci swoją ostrość (lub jeśli wolicie możecie posypać cebulę odrobiną soli, po jakimś czasie zmięknie ale cebula nie straci swojego smaku). Kapustę pekińską pokroić, posolić, wymieszać  - dzięki temu kapusta zmięknie i puści wodę, na koniec lekko wycisnąć.

Ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Świeży koperek i rzeżuchę posiekać. Majonez połączyć z jogurtem (proporcje według uznania), dodać koperek i rzeżuchę, wymieszać. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dodać majonez z jogurtem, dokładnie wymieszać. Sałatkę włożyć do lodówki minimum na godzinę, żeby się przegryzła, gotowe.

Smacznego!

wtorek, 06 grudnia 2011

Drugi raz na moim blogu pojawia się sałaka z zupek chińskich, tym razem wersja wegetariańska. Sałatka jest smaczna, szybka w wykonaniu, nadaje się na każdą imprezę np. na Sylwestra. W tamtym roku na prywatce zrobiła furorę u mojej koleżanki, polecam do wypróbowania.

 Składniki na 6 osób:

  • 6 opakowań makaronu z zupek chińskich
  • ogórek zielony
  • 4 pomidory
  • czerwona cebula
  • puszka kukurydzy
  • majonez
  • sól, pieprz

Makaron zupek chińskich pokruszyć, (ja nie używam przypraw z opakowania), zalać gorącą wodą, zostawić zalany do momentu, aż makaron urośnie tak na 10-12 minut, następnie odcedzić.

Pomidory i ogórka pokroić w kostkę, odcedzić na sitku, sok dodać do makaronu. Cebulę pokroić w kostkę, posypać szczyptą soli, żeby zmiękła.

Kukurydzę odcedzić, wodę z kukurydzy wlać do makaronu. Gdyby makaron nie wciągnie całej wody trzeba odcedzić go na sitku. Wszystkie składniki połączyć, doprawić solą i pieprzem, dodać majonez i dokładnie wymieszać.

Smacznego:-)


piątek, 18 listopada 2011

Przepis na elegancką sałatkę warstwową znalazłam w gazetce "Mój przepis". Spodobała mi się harmonijna kompozycja składników, a po skosztowaniu jej smak. Doskonała na duże spotkanie w gronie rodzinnym, zachęcam do wypróbowania.

 Składniki:

  • 1 słoiczek selera konserwowego
  • puszka ananasa
  • puszka kukurydzy
  • pół kilograma marchewki
  • duży por
  • 6 jajek
  • 15 dag szynki
  • nieduży słoik majonezu
  • sól, pieprz

Selera i ananasa dokładnie osączyć na sitku. Marchewkę ugotować w osolonej wodzie. Selera pokroić na mniejsze kawałki, ananasa i marchewkę w większe kawałki. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, kiedy będą zupełnie zimne pokroić w kostkę.

Jasną część pora umyć, pokroić w talarki. Szynkę pokroić w większą kostkę i wymieszać z jajkami. 

W głębokiej misce układać warstwami: seler, kukurydzę, sól, pieprz, marchewkę, majonez, ananasa, sól, pieprz, plasterki pora, szynka wymieszana z jajkami, sól pieprz, majonez, dekoracja z jajek i pora. Sałatkę włożyć do lodówki na minimum 2 godziny, musi się przegryźć.

Smacznego !


 
1 , 2 , 3
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi