Sprawdzone przepisy

Wpisy z tagiem: śmietana

piątek, 21 marca 2014

Na pierwsze urodziny mojej córeczki upiekłam torta w kształcie głowy misia :-). Bardzo sympatyczny, smaczny dziecięcy tort - zachęcam do upieczenia ! Tort jest dość prosty i nieskomplikowany do wykonania, ale pracochłonny. Czego się jednak nie robi dla swojego malucha, warto przecież zobaczyć uśmiech na jego twarzy :-). Przepis znalazłam na stronie Joasi, link tutaj, polecam.

Ciasto czekoladowe ciemne:

  • 150g czekolady gorzkiej
  • 120g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 100g margaryny
  • 100g mąki pszennej
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto czekoladowe jasne:

  • 150g białej czekolady
  • 120g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 100g margaryny
  • 100g mąki pszennej
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Lekka masa budyniowa (do środka tortu):

  • 1 budyń czekoladowy (może być również waniliowy lub śmietankowy)
  • 500ml mleka
  • 4 listki żelatyny ( = 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%

Masa budyniowa (do obłożenia tortu):

  • 2 żółtka
  • 250g masła
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • ½ szklanki cukru (100g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
  • trochę kakao

Dodatkowo:

  • trochę masy marcepanowej
  • trochę kakao

Przygotować ciasto czekoladowe ciemne. Czekoladę gorzką połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Cukier, cukier waniliowy, jajka, miękką margarynę, mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia miksować mikserem około 2 minut, aż powstanie jednolite ciasto. Na końcu dodać roztopioną (chłodną, ale jeszcze płynną) czekoladę. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 stopni C (ciasto sprawdzić patyczkiem). Ciasto po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. W ten sam sposób upiec ciasto czekoladowe jasne.

W ciemnym cieście obciąć brzeg na szerokość około 1,5 cm. Obcięty brzeg pokruszyć do miski. Odstawić na bok. Ciasto przeciąć na pół tak, aby powstały dwa krążki.

Ciasto jasne przeciąć na pół tak, aby powstały dwa krążki. W jednym, jasnym krążku obciąć brzeg na szerokość około 1,5 cm. W drugim krążku wyciąć 6 kółek (średnica około 8 cm). Kółka ściąć z jednej strony.

Resztki pozostałe po wycięciu kółek i brzeg z drugiego krążka pokruszyć. (Ja pokruszyłam do jednej miski środek z resztek, aby otrzymać czysty żółty kolor. Te okruszki przydadzą się do zrobienia futra na nosie i jasnego futra na uszach. Do drugiej miski pokruszyłam wszystkie pozostałe resztki, czyli ta część od przypieczonego ciasta. Będą one potrzebne do uformowania nosa).

Przygotować lekką masę budyniową. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu. Do ciepłego budyniu dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić mikserem i wmieszać delikatnie do zimnego budyniu.

Jeden krążek ciasta czekoladowego ciemnego ułożyć na paterze. Zacisnąć wokół niego obręcz do tortu. Wyłożyć połowę masy budyniowej, przykryć krążkiem jasnego ciasta, wyłożyć resztę masy i przykryć drugim krążkiem ciemnego ciasta. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Na końcu wmieszać trochę kakao.

Schłodzony tort posmarować większą częścią masy budyniowej. Po trzy kółka przeznaczone na uszy przełożyć i posmarować w około masą budyniową. Uszy przykleić do tortu.

Trochę pokruszonych resztek jasnego ciasta z jednej miski (przeznaczonych na nos) zagnieść z częścią masy budyniowej. Uformować kulkę, lekko ją rozpłaszczyć i ułożyć na torcie. Nos posmarować masą budyniową. Nos i środkową część uszu posypać pokruszonym, jasnym ciastem. Resztę posypać pokruszonym, ciemnym ciastem.

Część masy marcepanowej zagnieść z kakao. Z jasnej i kakaowej masy marcepanowej zrobić oczy i buzię misia. Części marcepanowe ułożyć na torcie. (Można posmarować je od spodu masą budyniową, żeby lepiej trzymały się na torcie, ale nie jest to konieczne). Tort wstawić do lodówki.

Smacznego !

piątek, 07 lutego 2014



Dzisiaj 4 urodziny mojego bloga i z tej okazji przygotowałam kolorowy torcik śmietankowy z galaretkami i owocami :-)

Przy tej okazji chciałabym podziękować Wam za to, że jesteście, komentujecie i korzystacie z przepisów, dziękuję!

Składniki:

  • 1 litr śmietany kremówki
  • 2 galaretki ciemne np. wiśniowa lub truskawkowa
  • 2 galaretki zielone np. agrestowa
  • 4 galaretki jasne np. cytrynowa
  • puszka ananasów
  • puszka brzoskwiń

Galaretki ciemne i zielone rozpuścić według przepisu na opakowaniu w oddzielnych naczyniach, wylać na miski, wychłodzić (najlepiej poprzedniego dnia).

Owoce odsączyć z zalewy, pokroić w drobną kostkę. Spód tortownicy i brzegi wyłożyć folią aluminiową (tortownica o średnicy 30 cm). Jasne galaretki rozpuścić w połowie wody przewidzianej w przepisie, ja zalałam galaretki 4 szklankami gorącej wody, zostawić do stężenia.

Galaretki ciemne i zielone pokroić w kostkę. Śmietanę ubić na sztywno, dodać tężejące się jasne galaretki, wymieszać mikserem. Następnie dodać pokrojone galaretki i owoce, wszystko delikatnie wymieszać łyżką.

Całość przelać do przygotowanej tortownicy i wstawić do stężenia do lodówki, nawet na kilka godzin. Przed podaniem odpiąć bok formy, wyjąć torcik z folii, pokroić na zgrabne porcje, gotowe.


Smacznego!

poniedziałek, 09 września 2013

Niby sernik to placek, który wygląda jak sernik ale nim nie jest. Bardzo prosty przepis na pyszne ciasto składające się z warstwy kakaowej i śmietanowej :-) Przepis znalazłam w jednej z lokalnych gazet, zachęcam do wypróbowania!

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 kostka margaryny (25 dag)
  • 5 żółtek

Masa:

  • 5 białek
  • 3 duże kwaśne śmietany (ja dałam każdą śmietanę o pojemności 400 ml)
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli

Ciasto: mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać cukier i miękką margarynę, posiekać. Na koniec dodać żółtka i wszystkie składniki dokładnie zagnieść. Ciasto podzielić (na 3/4 i 1/4 ciasta),  schłodzić w zamrażalniku przez 1,5 godziny.

Masa: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Dodać śmietanę, przesiane budynie, dobrze wszystko wymieszać, aby nie było grudek.

Na blaszkę zetrzeć większą część ciasta, wylać masę i zetrzeć drugą część ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut (ja piekłam w funkcji termoobieg).

Smacznego!

czwartek, 13 czerwca 2013

Przedstawiam zaległy przepis na tort z bitą śmietaną i brzoskwiniami według własnego pomysłu, który upiekłam na Dzień Matki. Wykonanie nie jest trudne, polecam do wypróbowania - jeśli się zdecydujecie mam nadzieję, że będzie Wam smakował, pozdrawiam:-)

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki mąki pszennej w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 niepełna szklanka cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Bita śmietana:

  • 1,5 litra śmietany kremówki (30 %)
  • 3 cukry waniliowe
  • 4 śmietan - fixy (w lecie daję 5)

Poncz:

  • sok z brzoskwiń
  • ciepła woda
  • 2 -3 kieliszki wódki

Dodatkowo:

  • puszka ananasów
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • dżem brzoskwiniowy
  • puszka brzoskwiń

Upiec 2 biszkopty. Białka ubić na sztywno, dodać szczyptę soli, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, ja wycinam koło z papieru i wkładam na dno formy, boków tortownicy niczym nie smaruję. Ciasto wylać do tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 25-35 minut w temperaturze 180 °C, przed końcem pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem czy biszkopt jest upieczony (po nakłuciu biszkoptu w paru miejscach patyczek musi być suchy).

Po wystudzeniu przekroić biszkopty na pół. Przygotować poncz: do pół szklanki ciepłej wody wlać spirytus lub wódkę, sok z brzoskwiń, wszystko dokładnie wymieszać.

Śmietanę ubić na sztywno razem z cukrami waniliowymi oraz z śmietan-fixami. Ananasy osączyć z zalewy i pokroić w większą kostkę. Tabliczkę gorzkiej czekolady pokroić na nierówne kawałki.

Pierwszy krążek biszkoptu naponczować, posmarować go grubo dżemem brzoskwiniowym, nałożyć bitą śmietanę, rozsmarować, przyłożyć drugim naponczowanym krążkiem biszkoptu. Następnie na biszkopt wyłożyć bitą śmietanę i posypać czekoladą, przyłożyć naponczowanym krążkiem biszkoptu. Ponownie wyłożyć śmietanę, wbić w nią kawałki ananasa,  przyłożyć ostanim naponczowanym krążkiem biszkoptu.

Wierzch tortu naponczować, wyłożyć resztę bitej śmietany, posmarować nią wierzch i boki tortu. Na koniec ustroić dowolnie wierzch tortu osączonymi brzoskwiniami, gotowe:-)


Smacznego!



poniedziałek, 03 czerwca 2013

Żurek Staropolski (świąteczny) to propozycja nie do odrzucenia :-) Jeśli lubicie żur i białą kiełbasę to doskonała propozycja na obiad. Przepis poleciła mi osoba znana i lubiana z mojej rodzinnej miejscowości, smacznego.

Składniki:

  • 60 dag surowej białej kiełbasy
  • liść laurowy
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka grzybków suszonych
  • 2 szklanki zakwasu na żur
  • majeranek
  • pół pora
  • sól, pieprz biały
  • Vegeta lub kucharek
  • 4 jajka ugotowane na twardo lub kwaśna śmietana

Kiełbasę ułożyć na spodzie rondla, zalać 6 szklankami wody, dodać przyprawy, pokrojonego w krążki pora, grzybki suszone, czosnek i ustawić na małym ogniu (od chwili gdy woda zacznie wrzeć, gotować 15 minut - gdy grubsza kiełbasa to 5 minut dłużej).

Wyjąć kiełbasę, rzucić na rozgrzany talerz. Wywar przecedzić, doprowadzić do zagotowania i cały czas mieszając połączyć z zakwasem. Jeżeli żur jest mało kwaśny dolać dodatkową ilość zakwasu.

Żur przyprawić majerankiem, dodać pokrojoną w plastry kiełbasę (ja czasami dzielę kiełbasę na pół, nie kroję w paski), kawałki ugotowanych jajek (czasami nie dodaję), doprawić Vegetą, pieprzem białym. Na koniec można dodać kleks kwaśnej śmietany.

Smacznego!

21:20, katarzyna_sar , Zupy
Link Komentarze (1) »
piątek, 22 lutego 2013

Moja koleżanka Zosia dała mi przepis na pyszną surówkę z marchewki z sokiem pomarańczowym. Surówka jest bardzo łatwa i szybka do wykonania, zdrowa, wpływa na przemianę materii. Gorąco polecam, jeśli lubicie takie połączenia, będzie Wam smakowało, pozdrawiam :-)

Składniki:

  • 4-5 marchewek
  • 2 jabłka
  • sok z połowy cytryny
  • sok z 1 pomarańczy + miąż lub pół szklanki kupnego soku pomarańczowego
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany

Marchewki i jabłka obrać, umyć. Marchewki zetrzeć na tarce o małych oczkach, jabłka na większych oczkach, wymieszać.

Składniki skropić sokiem z cytryny i pomarańczy. Dodatkowo wybrać cały miąż z pomarańczy i wrzucić do surówki, wszystko ponownie wymieszać (jeśli nie macie świeżego pomarańcza można zastąpić go kupnym sokiem pomarańczowym, surówka będzie słodsza).

Na koniec dodać kwaśną śmietanę, wszystko dokładnie wymieszać, schłodzić w lodówce, podawać, gotowe!

Smacznego!

sobota, 16 lutego 2013

Wykorzystałam zamrożoną dynię i przygotowałam prostą zupę krem z dyni własnego pomysłu. Zupa wyszła bardzo smakowita, jest rozgrzewająca, aksamitna w smaku i bardzo zdrowa. Nadaje się kolację walentynkową i na zimowe wieczory, polecam!

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 1 litr bulionu lub wody
  • 2 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła

Dynię obrać, pokroić na kawałki, umyć, zalać wodą lub bulionem. Obrać ziemniaki, marchewki i wrzucić do garnka, warzywa gotować do miękkości, tak około godziny. W międzyczasie doprawić solą i pieprzem.

Cebulę obrać, pokroić, udusić na maśle. Wszystkie warzywa i cebulę zmiksować na krem. Dodać starty czosnek, podawać z śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Smacznego!



21:20, katarzyna_sar , Zupy
Link Komentarze (3) »
niedziela, 10 lutego 2013

Zapraszam do wypróbowania przepisu na murzynka z bitą śmietaną. Ciasto jest pyszne, puszyste, palce lizać. Skorzystałam z przepisu Oli 83 - link tutaj, pozdrawiam.

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 4 szklanki mąki
  • 4  jajka
  • 4 łyżki dżemu
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny (25 dag)
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 litr śmietany kremówki (30 %)
  • 4 śmietan - fixy
  • 1 cukier wanilinowy
  • cukier puder (10 dag)
  • sok z połowy cytryny
  • ciepła woda
  • płatki migdałowe

Żółtka ubić z pół szklanki cukru na kogel - mogel, dodać miękką margarynę, kakao i dżem, wszystko zmiksować na gładką masę. Mleko lekko podgrzać, wlać do ciasta zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąką wraz z sodą oraz ubitą na sztywno pianą z resztą cukru, wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką.

Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Po ostudzeniu przekroić ciasto na pół.

Ubić śmietanę z cukrem wanilinowym i śmietan-fixami na sztywno. Przełożyć ciasto bitą śmietaną, na wierzch przygotować lukier. Do cukru pudru dodać ciepłą wodę, tak aby powstała w miarę płynna masa. Dodać sok z połowy cytryny, wszystko utrzeć drewnianą pałką na gładką masę. Polać murzynka lukrem, posypać płatkami migdałowymi, wstawić do lodówki lub zimnego pomieszczenia, aby stężało.

Smacznego!

22:43, katarzyna_sar , Ciasta
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi