Sprawdzone przepisy

Wpisy z tagiem: dynia

środa, 13 listopada 2013

Przedstawiam dzisiaj bardzo szybki i wypróbowany przepis na ciasto z dynią i daktylami. Przepis znalazłam na stronie pani Magdy, źródło tutaj. Polecam, ciasto jest bardzo zdrowe, wilgotne, smakuje z lekką nutą imbirową - dla mnie bomba, na jesienne i zimowe dni w sam raz :-). Ja upiekłam z podwójnej porcji, dałam mniej cukru, piekłam w keksówce, zachęcam do wypróbowania.

Składniki:

  • 400 g dyni (bez skórki i miąższu)
  • 100 g daktyli (powinno być 200 g ale dla mnie ta ilość była wystarczająca) + 1 łyżka mąki tortowej
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego (pojemność 250 ml)
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki (pojemność 250 ml)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 łyżeczki kurkumy
  • 100 ml oleju
  • mały kawałek świeżego imbiru (6 g)
  • ekstrakt waniliowy (odrobina)
  • tabliczka białej czekolady
  • 1 łyżka pestek z dyni
  • 2 łyżeczki śmietany
  • 1 łyżeczka brązowego cukru

Dynię obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zamiast dyni można dać marchew, jabłko (jabłko trzeba odsączyć na sitku). Daktyle posiekać jak rodzynki, następnie wymieszać je w łyżce mąki.

Jajka, cukier, szczyptę soli zmiksować na puszystą masę. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 stopni C. Do masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, olej, kurkumę, wszystko zmiksować.

Na koniec wrzucić dynię, daktyle, starty imbir oraz opcjonalnie ekstrakt waniliowy, wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką.

Ciasto wylać na blachę - "keksówkę", wyłożoną papierem do pieczenia. Piec do tzw. suchego patyczka - ja piekłam 45-50 minut w funkcji termoobieg.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać 2 łyżeczki śmietany, dokładnie wymieszać. Pestki posiekać, dodać łyżeczkę brązowego cukru. Po ostygnięciu ciasto polać polewą czekoladową i posypać pestkami dyni (ja posypałam w całości).

Smacznego!

13:24, katarzyna_sar , Ciasta
Link Komentarze (3) »
sobota, 16 lutego 2013

Wykorzystałam zamrożoną dynię i przygotowałam prostą zupę krem z dyni własnego pomysłu. Zupa wyszła bardzo smakowita, jest rozgrzewająca, aksamitna w smaku i bardzo zdrowa. Nadaje się kolację walentynkową i na zimowe wieczory, polecam!

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 1 litr bulionu lub wody
  • 2 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła

Dynię obrać, pokroić na kawałki, umyć, zalać wodą lub bulionem. Obrać ziemniaki, marchewki i wrzucić do garnka, warzywa gotować do miękkości, tak około godziny. W międzyczasie doprawić solą i pieprzem.

Cebulę obrać, pokroić, udusić na maśle. Wszystkie warzywa i cebulę zmiksować na krem. Dodać starty czosnek, podawać z śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Smacznego!



21:20, katarzyna_sar , Zupy
Link Komentarze (3) »
sobota, 19 listopada 2011

U mnie w domu mam wielkie zapasy dyni. W tym roku zaprawiłam dynię w postaci dżemów, dynię w zalewie octowej, zamroziłam spory jej zapas. Trzeba ją wykorzystać, bo jest bardzo zdrowa. W związku z tym wpadłam na pomysł i na dzisiejszy obiad zrobiłam zapiekankę dyniową własnego autorstwa. Życzę smacznego tym, którzy zdecydują się ją zrobić :-)

 Składniki:

  • 40 dag obranej dyni
  • 2 papryki
  • kawałek dowolnego mięsa albo mięso mielone - około 50 dag
  • 2 cebule
  • zielona cebulka
  • pęczek pietruszki lub koperku
  • 6 dużych ziemniaków
  • sól, pieprz
  • ser żółty - 40 dag
  • olej
  • masło

Dynię obrać, pokroić w większą kostkę, wrzucić do osolonej wody, gotować 8 minut, odcedzić. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, pokroić w kostkę.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Zieloną cebulkę poszatkować. Ser żółty zetrzeć na dużych oczkach. Pietruszkę lub koperek drobno pokroić. Kawałek mięsa pokroić  w kostkę, jeśli mamy mięso mielone wyłożyć na patelnię. Mięso usmażyć, w międzyczasie doprawić solą i pieprzem.

Naczynie żaroodporne wysmarować olejem lub masłem. Układać warstwami: ziemniaki, dynię, podsmażone mięso, cebulkę, paprykę, doprawić solą i pieprzem,  na koniec wy posypać żółtym serem.

Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Po upieczeniu posypać koperkiem/pietruszką i zieloną cebulką.



Smacznego !

sobota, 15 października 2011

Dzisiaj specjalne złociste bułeczki z dyni posypane słonecznikiem, źródło tutaj, polecam!

Składniki:

  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • 7 dag suchych drożdży lub 20 dag drożdży zwykłych
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru kryształu
  •  1 żółtko
  • 2,5 szklanki mąki pszennej (można dodać 1,5 szklanki mąki pszennej + 1 szklankę mąki kukurydzianej)
  • słonecznik do posypania bułeczek
  • jajko do posmarowania bułeczek

Mleko podgrzać, dodać cukier, puree z dyni, drożdże, wszystko wymieszać trzepaczką. Mąkę przesiać, dodać sól, dokładnie wymieszać.

Do mąki dodać masę drożdżowo - dyniową,  żółtko, wymieszać na jednolitą masę. Ciasto wyrabiać podsypując mąką (żeby ręce nam się nie kleiły). Przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić rękoma, podzielić na 10 części i z każdej części uformować bułeczkę. Każdą bułeczkę posmarować rozmąconym jajkiem i posypać słonecznikiem.

Bułki ułożyć na posmarowanej olejem lub podsypanej mąką blasze, zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Na koniec włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni około 15 minut.

Smacznego !


19:20, katarzyna_sar , Pieczywo
Link Komentarze (12) »
niedziela, 31 lipca 2011

Od jakiegoś czasu nosiłam się z zamiarem upieczenia swojskiego chlebka. Z mojego zbioru przepisów wybrałam przepis na chlebek z kminkiem. Piekłam go 2 razy i naprawdę polecam! Chleb z kminkiem, otrębami i ziarnami jest pyszny, pełen zdrowia i doskonały na przemianę materii. Polecam wszystkim dbającym o linię, zachęcam do wypróbowania!

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • 5 dag drożdży
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki kminku
  • 2 - 3 łyżki siemienia lnianego
  • garść słonecznika
  • garść dyni
  • 2 - 3 łyżki oleju
  • mak

Drożdże rozkruszyć, dodać 4 łyżki mleka i 3 łyżki mąki, wymieszać (musi mieć konsystencję kwaśnej śmietany), pozostawić do wyrośnięcia na około 15 minut.

Mąkę przesiać, dodać sól, kminek, siemię lniane, słonecznik, dynię i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, zrobić dołek. Wlać wyrośnięte drożdże, wymieszać. Dodać ciepłe (nie gorące !) mleko i ciepłą wodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, na koniec dodać 2-3 łyżki oleju, odstawić  w ciepłe miejsce na około 30 minut (musi podwoić swoją objętość).

Z podanej ilości składników można upiec 2 chlebki w tzw. keksówkach (długość 30 cm). Foremki wyłożyć papierem do pieczenia, podzielić ciasto na pół, wyłożyć do foremek, wyrównać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (tak około 30 minut).

Po wyrośnięciu posmarować chlebki wodą i posypać makiem. Foremki z chlebami włożyć do zimnego piekarnika, ustawiając temperaturę na 200 stopni C. Piekarnik ma pozostać otwarty. Po 10 minutach zamknąć piekarnik. Chlebki piec 50 minut (czas liczymy od zamknięcia piekarnika). Na koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy chlebki się upiekły. Po wyłączeniu piekarnika wyciągnąć chlebki, posmarować je wodą i włożyć jeszcze na 5 minut do wyłączonego piekarnika - skórka będzie się wtedy świecić.

Zamiast kminku można dodać inne zioła np. suszone zioła prowansalskie lub prażoną cebulkę.


Smacznego !

niedziela, 27 marca 2011

Postanowiłam wykorzystać zapas dyni z zamrażarki (u mnie w domu nie przepadają za nią, a przecież to źródło wielu witamin) i upieklam chlebek dyniowy. Przepis znalazłam na tej stronie. Chlebek jest puszysty, wilgotny i smaczny. Użyłam go przede wszystkim do kanapek.

Warto naprawdę zjeść takie zdrowe pieczywo, którego bazą jest złocista dynia, gorąco polecam!

Składniki:

  • 1/2 dyni (o średnicy około 15-20 cm)
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1-2 łyżeczki soli
  • od 0,5 do 1 kg mąki pszennej ( w zależności od ilości dyni)
  • 2-3 łyżki oleju
  • białko
  • pestki dyni

Dynię umyć, obrać, pozbawić pestek, miąższ pokroić w kostkę i rozgotować z małą ilością wody . Ja użyłam zamrożonej dyni - dynię wyjąć z zamrażarki i przelać wrzątkiem. Rozmrożoną dynię lub rozgotowaną masę dokładnie odcedzić (można np. zostawić na sicie do dnia następnego). Następnie zblenderować lub dokładnie przetrzeć.

Drożdże wymieszać z łyżką cukru, mlekiem i łyżką mąki (konsystencja podobna musi być do kwaśnej śmietany). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, resztę cukru i dynię. Dodać rozczyn. Wyrabiać około 5-10 minut, dodać tyle mąki, aby ciasto nie przylepiało się do dłoni. Powinno być miękkie i sprężyste. Na koniec dodać olej i jeszcze wyrobić. Uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce (przykryć lnianą ściereczką) do wyrośnięcia na około 30 minut (ciasto musi podwoić swoją objętość).

Ciasto po wyrośnięciu wyjąć, dodać pestki dyni i jeszcze raz wyrobić. Foremki (dwie foremki keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć porcje ciasta i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 15 minut. Przed pieczeniem wysmarować rozmąconym z odrobiną wody białkiem, posypać pestkami.

Piec przez 10 minut w 200 stopniach, a następnie 30 minut w 180 stopniach. Pod koniec jeszcze raz przesmarować białkiem, aby skórka była chrupiąca i świecąca.

Smacznego!

poniedziałek, 01 listopada 2010

Zostało mi jeszcze sporo dyni, choć "Festiwal Dyni" już się skończył. Nie mogę jej zmarnować, więc działam. Przygotowałam tym razem placki dyniowo - ziemniaczane na słodko, polecam!

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 6 dużych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 duże jajka
  • mąka pszenna (tyle, żeby powstała konsystencja gęstej śmietany)
  • olej
  • cukier kryształ lub dżem
  • sól

Ziemniaki, dynię i cebulę zetrzeć na tarce lub za pomocą elektrycznej maszyny do mielenia. Jajka zmiksować, dodać do masy, wymieszać.

Masę doprawić solą, dodać mąkę, połączyć. Placki dyniowo - ziemniaczane smażyć na głębokim oleju, ciepłe posypać cukrem lub posmarować marmoladą.

Smacznego!


sobota, 30 października 2010

Dynia w winnej zalewie to kolejna propozycja do akcji "Festiwal Dyni". Tak przyrządzoną dynią można nadziewać drożdżowe rogaliki lub wykorzystać ją jako bakalie do keksa, gorąco polecam!


Składniki:

  • 1 kg dyni
  • niewielki kawałek korzenia imbiru
  • 150 ml jabłkowego octu winnego
  • 1/2 laski cynamonu
  • 2-3 goździki
  • 2 gwiazdki anyżku
  • 15 dag miodu

Dynię obrać ze skóry. Przekroić, usunąć włókniste części razem z pestkami. Pozostały miąż pokroić na kawałki wielkości 2 cm.

Korzeń imbiru obrać, pokroić w plasterki. Do garnka wlać jabłkowy ocet winny, 150 ml wody, wrzucić imbir, cynamon, goździki oraz gwiazdki anyżku. Zagotować.

Włożyć kawałki dyni do zalewy, gotować 2 minuty. Łyżką cedzakową wyjąć z garnka kawałki dyni i przełożyć do wyparzonych słoików. Do zalewy dodać miód, wymieszać i jeszcze raz zagotować. Zalewą zalać dynię w słoikach. Słoiki zamknąć, odwrócić do góry dnem.

Smacznego!


19:08, katarzyna_sar , Przetwory
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi