Sprawdzone przepisy

Wpisy z tagiem: cukinia

poniedziałek, 26 listopada 2018

Czy z cukinii można zrobić dżem? Oczywiście, zapraszam na przepyszny cytrynowy dżem z cukinii. Jest łatwy w przygotowaniu a jego efekt mnie naprawdę zaskoczył. Delikatny, nie za słodki, z lekką nutą cytrynową, zachęcam do wypróbowania :-).

Źródło - tutaj

Składniki:

  • 1 1/2 kg cukinii bez skóry i pestek
  • szklanka cukru kryształu
  • torebka galaretki cytrynowej lub innej ulubionej
  • łyżeczka kwasku cytrynowego lub sok z całej cytryny

Cukinię drobno zetrzeć na tarce do garnka, dusić na papkę na małym ogniu, często mieszać. Dodać cukier, galaretkę , kwasek cytrynowy lub sok z cytryny do smaku.

Smażyć około 30-40 minut na małym ogniu, często mieszać. Gorący dżem wlać do wyparzonych słoików, zakręcić, podstawić do góry dnem. Po wystudzeniu ja jeszcze pasteryzowałam je około 15 minut. Jest świetny do kanapki, do naleśników, do przełożenia tortu.


Smacznego!

13:58, katarzyna_sar , Przetwory
Link Komentarze (2) »
piątek, 23 listopada 2018

Witam po długiej przerwie :-). Dzisiaj przepis na pasztet z cukinii. Szybki, prosty do zrobienia i pyszny. Jest lekki a zarazem sycący. Najlepiej smakuje z kromką chleba, można serwować go także z miksem sałat. Jeśli lubicie pieczone warzywa na pewno spodoba Wam się ten przepis. Możecie bez wyrzutów sumienia pozwolić sobie na dokładkę, polecam!

Źródło - tutaj

Składniki:

  • 3 średnie cukinie
  • 3 cebule
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 20 dag żółtego sera
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • sól, pieprz
  • przyprawy: u mnie łyżeczka kurkumy i warzywka

szklanka = 250 ml

Cebulę obrać, pokroić w małą kostkę. Cukinię umyć, osuszyć, obrać i razem z serem zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do miski z cukinią i serem wsypać bułkę tartą, kaszkę mannę. Wrzucić cebulę, wlać rozkłócone jajka i wlać olej. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić solą, pieprzem, ulubionymi przyprawami, jeszcze raz dokładnie wymieszać.

Masę cukiniowo - serową przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C i piec około godziny. Po upieczeniu wyjąć i odstawić do ostygnięcia, kroić w plastry.

Smacznego!

poniedziałek, 14 października 2013

Dzisiaj prosty przepis na zupkę z żółtej cukinii i królika dla niemowlaka. Tą zupkę zaczęłam podawać córeczce, gdy miała 6 miesięcy. Przepis bardzo prosty, jeśli lubicie gotować dla Waszych pociech zachęcam do przygotowania :-). Ja taką zupkę zaklepuję mąką ziemniaczaną albo kleikiem ryżowym, wtedy zupka ma gładką konsystencję. Zaklepuję bezpośrednio przed podaniem zupki, pozdrawiam!

Składniki:

  • 1/3 cukinii takiej jak na zdjęciu (ja robiłam większą ilość)
  • kawałek pora
  • 2 malutkie pietruszki albo mały kawałeczek
  • ok. 150 gram królika
  • 150 ml wody
  • kleik ryżowy lub mąka ziemniaczana
  • pół łyżeczki oleju lnianego lub łyżeczka masła

Wlać wodę do garnka, włożyć mięso, pietruszkę i porę, gotować do miękkości. Cukinię obrać, pokroić na małe kawałki, ugotować w wodzie lub na parze do miękkości - jeśli nie mam warzyw ani mięsa ze sprawdzonego źródła wyciągam garnki na parę.

Ugotowane mięso obrać, pokroić na mniejsze kawałki (sprawdzam czy nie ma kostek, chrząstek). Mięso, pietruszkę, pora i cukinię zmiksować blenderem na gładką masę. Zupa gotowa!

Ja taką zupkę podgrzewam, wkładam do słoiczków (od gotowych dań), 2 słoiczki wkładam do lodówki, (mam na 2 obiadki) a resztę mrożę - zachowują wtedy witaminy. Zupa musi wystygnąć przed włożeniem do lodówki czy zamrażalnika. Sposób mrożenia znajdziecie tutaj

Przed podaniem zupkę podgrzewam, zagęszczam 2 łyżeczkami kleiku ryżowego lub 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej, którą rozpuszczam w niewielkiej ilości wody i wlewam do zupki, mieszam, aż konsystencja zupki stanie się gęsta (gotuję tak 2 minuty, aby zupka straciła surowy smak). Wyłączam gaz, studzę, dodaję olej lub masło, dokładnie mieszam i podaję.

Na zdrowie maluchom!

czwartek, 03 października 2013

Prosta i szybka surówka z cukinii z dodatkiem czerwonej cebuli i natki pietruszki, samo zdrowie. Źródło tutaj, pozdrawiam:-)

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 1 czerwona cebula
  • sól, pieprz
  • pęczek natki pietruszki
  • kieliszek octu
  • kieliszek oleju
  • kieliszek cukru

Cukinię pokroić w dość cienkie plasterki (jeśli cukinia jest twarda lepiej obrać ją ze skórki), wrzucić do miski, posolić. Cebulę pokroić w piórka, dodać do cukinii, zostawić na 15 minut (cukinia i cebula pod wpływem soli zmięknie). 

Natkę pietruszki umyć, poszatkować (ja do tej surówki nie dałam), wrzucić do surówki, wszystkie składniki wymieszać. Do miseczki wlać ocet, olej, dodać cukier i pieprz, wymieszać. Zalać tym składniki, dokładnie wszystko połączyć, gotowe.

Uwaga:

Nie trzeba cukinii i cebuli solić aby zmiękła, można wszystko połączyć i włożyć tak przygotowaną surówkę do lodówki na godzinę lub dwie, aby składniki się przegryzły.

Smacznego!

środa, 04 września 2013

Dostałam ostatnio spory zapas cukinii takiej swojskiej, ze sprawdzonego źródła. Z części przygotowałam zupki dla mojej córeczki, a z pozostałej cukinię nadziewaną mięsem mielonym i ryżem. Nie korzystałam z jakiegoś konkretnego przepisu, inwencja była twórcza, wykorzystałam to co miałam w lodówce i w spiżarni. Wszystkim domownikom smakowała, zachęcam do zrobienia:-)

Składniki:

  • 3 większe cukinie
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 4 torebki ryżu
  •  2 ząbki czosnku
  • 25 dag żółtego sera
  • keczup
  • sól, pieprz
  • 2 duże cebule
  • 3 jajka
  • olej do smażenia
  • szklanka bulionu
  • pęczek natki pietruszki

Cukinię umyć, przeciąć na pół (wzdłuż), wydrążyć miąższ. Tak przygotowaną cukinię dobrze posolić. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę drobno pokroić, zeszklić na odrobinie oleju. Natkę pietruszki umyć, drobno posiekać.

Mięso mielone przełożyć do miski, dodać ugotowany ryż, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki, jajka, sól i pieprz. Farsz dokładnie wymieszać, doprawić, nadziać nim cukinie.

Cukinie przełożyć do naczynia żaroodpornego, na dno wlać dowolny bulion (ja rozpuściłam kostkę rosołową). Naczynie z cukiniami przykryć folią aluminiową, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekać przez 15 minut.

Po tym czasie ściągnąć folię, zapiekać jeszcze przez około 35 minut w tej samej temperaturze. Pod koniec pieczenia cukinie posypać startym serem. Udekorować keczupem. Podawać ciepłe, pycha!

Smacznego!




Tagi: cukinia ryż
22:37, katarzyna_sar , Dania główne
Link Komentarze (2) »
wtorek, 31 sierpnia 2010

Kolorowe leczo pełne warzyw to propozycja nie do odrzucenia. Danie sycące i rozgrzewające na każdą porę dnia, polecam!

Składniki:

  • 3 średnie cukinie
  • 1 kg zwykłej kiełbasy
  • 3 duże cebule
  • 8 pomidorów albo przecier pomidorowy
  • 6 papryk
  • 1 kg pieczarek lub innych grzybów
  • 1 słoik ogórków konserwowych
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 łyżek wody
  • sól, pieprz
  • keczup


Cukinię obrać, wykroić miąższ z pestkami, pokroić w drobną kostkę, lekko posolić, jak puści wodę odsączyć na sitku. Cukinię wrzucić do rondla, wlać wodę i dusić do momentu, aż zmięknie.

Pokrojoną w kostkę cebulę i kiełbasę zeszklić na oleju. Papryki pokroić w paski i podusić do miękkości. Pomidory pokroić w ćwiartki, ogórki w talarki, czosnek zetrzeć na tarce.

Grzyby pokroić i zeszklić na oleju. Wszystkie składniki oprócz pomidorów połączyć razem, doprawić solą i pieprzem.

Na koniec dodać pomidory (albo przecier pomidorowy) oraz keczup. Dusić jeszcze 10-15 minut. Wyłączyć palnik, na koniec dodać starty czosnek, wymieszać, gotowe!

Smacznego:-)


niedziela, 29 sierpnia 2010

Bigos z cukinii i kapusty to moja następna propozycja biorąca udział w akcji "CUKINIOWY SIERPIEŃ 2010", pyszotka:-)

Składniki na 6 osób:

  • 4 średnie cukinie
  • 1 kg zwykłej kiełbasy
  • 0,5 kg cebuli
  • przecier pomidorowy lub 4 pomidory
  • 1 główka kapusty
  • 6 łyżek keczupu
  • olej do smażenia
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek wody
  • sól, pieprz

Cukinię obrać, wykroić miąższ z pestkami, pokroić w drobną kostkę, posolić (cukinia puści sok i zmięknie, później odcedzić). Pokrojoną w kostkę cebulę i kiełbasę zeszklić na oleju, wrzucić do rondla. Kapustę pokroić, wrzucić na wrzątek, gotować do miękkości. Ostudzić, kapustę wycisnąć, można drobniej pokroić.

Oddzielnie na odrobinie oleju uprażyć cukinię, dodać wodę, musi lekko się rozgotować (tak około 10 minut). Wszystkie składniki połączyć razem, na koniec dodać pomidory (albo przecier pomidorowy) oraz keczup. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

Dusić jeszcze około 10 minut. Wyłączyć palnik, na koniec dodać starty czosnek, wymieszać, gotowe!

Smacznego:-)


piątek, 06 sierpnia 2010

Załączam drugą propozycją do akcji cukiniowej, tym razem są to proste i szybkie kotlety z cukinii. Najlepiej smakują z młodymi ziemniaczkami, pycha!

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • mąka pszenna lub krupczatka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Cukinię obrać, pokroić w grubsze krążki. Krążki posolić, poczekać 10 minut, żeby zmiękły (puszczą wodę, osączyć). Na koniec doprawić pieprzem.

Każdy krążek cukinii obtaczać jak kotlety, najpierw w mące, później w rozmąconym jajku, na koniec w bułce tartej. Smażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor, gotowe!

Smacznego:-)


Tagi: cukinia
10:38, katarzyna_sar , Przystawki
Link Komentarze (14) »
 
1 , 2
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Przepisy kulinarne


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi