Sprawdzone przepisy

Wpisy z tagiem: ciasto francuskie

środa, 11 września 2013

Dzisiaj proste i szybkie danie :-) Jest nim zapiekanka z ciasta francuskiego z dowolnymi dodatkami. Skorzystałam z przepisu Magdy, link tutaj, zachęcam do wypróbowania!

Składniki:

  • 3 blaty ciasta francuskiego
  • 4 pomidory
  • 3 dowolne kiełbasy
  • 20 dag żółtego sera
  • oliwa z oliwek
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • keczup

Pomidory sparzyć, pokroić w plastry. Kiełbasę pokroić w talarki. Ser zetrzeć na tarce. Do miseczki wlać oliwę z oliwek, zetrzeć czosnek, dodać sól, pieprz, dokładnie wymieszać.

Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na paski szerokości standardowych zapiekanek (ok. 6-8 cm). Paski ułożyć na wyłożonej papierem blasze, zachowując odstępy.

Każdy pasek posmarować przygotowaną oliwą z czosnkiem, ułożyć pomidory i kiełbasę - posmarowałam je także oliwą z wierzchu, całość posypać startym serem.

Zapiekać w temperaturze 200 stopni przez 15 minut - ja piekłam w funkcji termoobieg. Podawać gorące np. z keczupem.

Smacznego!

środa, 29 maja 2013

Najprostsze na świecie ciasteczka z ciasta francuskiego nadziane dowolnym dżemem. Szybkie w wykonaniu, szczególnie wtedy gdy mamy niespodziewanych gości, pozdrawiam :-)

Składniki (na 6 osób):

  • 4 płaty ciasta francuskiego
  • cynamon
  • cukier puder
  • wiórki kokosowe
  • rodzynki
  • dowolny dżem lub konfitura (ja wybrałam dżem brzoskwiniowy i aroniowy)
  • cukier puder do posypania

Ciasto francuskie odwinąć z foli, wyciąć dowolne kształty z ciasta. Ja zrobiłam 3 wersje ciasteczek.

Pierwsza wersja - ciasto pokroić na większe kwadraty, na środek położyć dżem, zgiąć na pół, skleić, na wierzchu zrobić nacięcia nożem - wyjdą grzebienie.

Można pokroić ciasto na kwadraty, na środek położyć dżem, zgiąć rogami do środka - wyjdą sakiewki.

Trzecia wersja to zwijańce - cały płat ciasta posypać cukrem, cynamonem, rodzynkami, wiórkami kokosowymi według uznania, przycisnąć wszystko ręką, zwinąć w rulon, pokroić ciasto na grube krążki, żeby powstały zwijańce.

Piec w temperaturze 200-210 stopni C przez 10-12 minut, ostudzone posypać cukrem pudrem, gotowe!

Smacznego!

piątek, 16 marca 2012

Często na śniadanie lub kolację robię parówki z żółtym serem zapiekane w cieście francuskim. Bardzo proste w wykonaniu i szybkie danie, mi najlepiej smakują polane keczupem:-)

Składniki na 6 osób:

  • 12 parówek
  • 30 dag sera
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • keczup
  • oliwa

Ciasto francuskie pokroić na takie prostokąty, żeby parówka mieściła się w nich wzdłuż i wszerz. Ser żółty pokroić w plastry. Każdą parówkę owinąć plastrem żółtego sera, wkładać do ciasta francuskiego i dokładnie zlepić wszystkie boki.

Blachę delikatnie posmarować olejem Piec 20 minut w temperaturze 200 °C, aż ciasto zrobi się rumiane. Gorące parówki polać keczupem, podawać z pieczywem.

Smacznego !

sobota, 26 listopada 2011

Skorzystałam z przepisu pani Magdy z strony http://gotuj.skutecznie.tv/ na szybkie i super smaczne cynamonowe zawijańce z rodzynkami. Przygotowanie trwa dosłownie 20 minut, pięknie się prezentują. Ciasteczka biorą udział w akcjach: "Tanie gotowanie" oraz "Korzenny tydzień 2011", polecam do wypróbowania.

 Składniki:

  • 2 płaty ciasta francuskiego (ja kupiłam gotowe)
  • cynamon
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki miodu
  • cukier według uznania (ja dałam cukier waniliowy)
  • można dać też opcjonalnie według uznania: wiórki kokosowe, orzechy, migdały

Płat ciasta francuskiego rozwinąć i ułożyć na stole. Ciasto posypać cukrem, cynamonem, polać miodem, rozrzucić rodzynkami, delikatnie je docisnąć i cały płat zawinąć w luźną roladę.

Rolada musi być bardzo luźno zwinięta, bo wewnętrzne warstwy ciasta będą rosły (listkowały/puchły) podczas pieczenia i ciasto powinno mieć miejsce na to rośnięcie. Następnie roladę bardzo ostrym nożem pokroić w około 2 cm plastry i ułożyć poziomo na blasze, zachowując między nimi odstępy, bo ciastka będą rosły podczas pieczenia.

Na koniec posypać je jeszcze z wierzchu szczyptą cukru. Wstawić do nagrzanego do 220 st. C piekarnika i piec, aż będą złociste i upieczone, tak 10-12 minut.

Smacznego!

      

środa, 14 lipca 2010

Rozmroziłam masę makową i upiekłam szybkie ciasteczka francuskie z nadzieniem makowym. Zajęło mi to dosłownie pół godziny, pycha!  

Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
masa makowa gotowa albo można przygotować ją samodzielnie
(przepis poniżej)

Składniki na masę makową:
40 dkg maku
8 jaj
10 dkg orzechów
bakalie: rodzynki, suszone owoce, skórka pomarańczowa
30 dkg cukru (1 1/2 szklanki)

10 dkg masła lub margaryny
3 łyżki miodu

słoik powideł lub dżemu

Rozpakować ciasto francuskie i pokroić na równe kwadraty. Masę makową położyć na środku na każdym kwadracie. Sklejać jak pierogi lub złapać końce i skleić na górze tworząc sakiewki.

Masa makowa: Dzień wczesniej zamoczyć mak. Na drugi dzień mak wypłukać, zalać wrzącą wodą lub mlekiem i trzymać na ogniu tak długo, aż da się go rozetrzeć w palcach. Odcedzić przez gęste sito, starannie osączyć, zmielić 3 razy przez maszynkę.

Utrzeć mikserem żółtka z cukrem, dodać miękką margarynę. Mak dodać do masy jajecznej, wmieszać, dodać bakalie, powidła, miód i połączyć z ubitą pianą z białek.

Piec w temperaturze 220 stopni C przez 15-20 minut. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

Smacznego:-)

sobota, 15 maja 2010

 

Szczyt lenistwa w moim wykonaniu to nadziewane ciasteczka francuskie. Nie chciało mi się piec ciasta, więc kupiłam 3 opakowania gotowego ciasta francuskiego, pokroiłam je na kwadraty i nadziałam różnymi nadzieniami: rabarbarem, wydrylowanymi wiśniami i czekoladą. Ciasteczka biorą udział w akcjach "Rabarbarowe wypieki" oraz "Czas na piknik".

Składniki (na 6 osób):
3 opakowania gotowego ciasta francuskiego
słoik wydrylowanych wiśni
tabliczka czekolady mlecznej
3 łyżki wody
2 sztuki rabarbaru

2 cukry waniliowe

Gotowe ciasto francuskie wyłożyć z folii, pokroić na kwadraty. Wiśnie odsączyć, czekoladę połamać na pojedyńcze kostki.

Przygotować mus rabarbarowy. Do garnka wlać wodę, wrzucić na to pokrojony w drobną kostkę rabarbar, zasypać cukrem waniliowym, wymieszać. Gotować (na małym ogniu, ciagle mieszać) tak długo, aż zrobi się mus, ostudzić.

Na kwadraty nakładać (w rogu) wiśnie, mus rabarbarowy lub kostkę czekolady. Zgiąć na pół i skleić rogi, utworzą się trójkaty. Ciasto ponacinać oraz posmarować rozmąconym jajkiem.

Ciastka piec 10 minut w temperaturze 220 stopni C, po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

 


Smacznego:-)


Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi