Sprawdzone przepisy

Wpisy z tagiem: makaron

środa, 07 czerwca 2017

Witam po bardzo długiej przerwie!

Dzisiaj pyszna zapiekanka makaronowa z łososiem, prosta  i szybka do przygotowania, zachęcam do wypróbowania.

Składniki:

  • 30 dag makaronu np. penne
  • 10 średniej wielkości różyczek brokuła (mogą być mrożone)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kaparów
  • olej lub oliwa z oliwek do smażenia
  • ok. 40 dag łososia bez ości
  • szczypta soli –do przyprószenia łososia
  • szczypta białego pieprzu –do przyprószenia łososia
  • średni kubek gęstej kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
  • parmezan lub mozzarela lub inny ser, który smakiem pasuje nam do łososia (ok. 100 g)

Ugotować makaron al dente w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania tj. na ostatnie 5 minut do makaronu dołożyć brokuły i podgotować, by lekko zmiękły. Następnie brokuły przełożyć na talerz, a makaron odlać przez cedzak, przelać wodą, przykryć.

W czasie, gdy makaron się gotuje obrać cebule, pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, aż się zeszkli, po czym dodać drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz z grubsza posiekane kapary. Smażyć chwilę, ale nie za długo, tylko do czasu, aż czosnek zacznie aromatycznie pachnieć. Wyłączyć grzanie i przełożyć na talerz, by cebula szybciej przestygła:)

Łososia pokroić na mniejsze kawałki, przyprószyć solą oraz białym pieprzem. Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Zetrzeć parmezan albo pokroić mozzarelę na mniejsze kawałki.

Naczynie żaroodporne natłuścić lekko olejem lub oliwą, na dno wyłożyć część ugotowanego makaronu wymieszanego z kilkoma łyżkami śmietany lub jogurtu (około 2/3), rozprowadzić na dnie równą warstwą. Posypać niewielką ilością tartego sera lub poukładać kawałki mozzareli. 

Wyłożyć połowę łososia, posypać połową podsmażonej cebuli z kaparami, następnie poukładać połowę brokułów. Potem lekko rozsmarować jogurt, tak 1-2 łyżki śmietany lub jogurtu. Powtórzyć warstwy: reszta makaronu, śmietana/jogurt, łosoś, cebula, brokuły. Wierzch posmarować śmietaną/jogurtem wymieszanym ze startym serem lub kawałkami mozzareli.

Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w 200 stopni C na drugiej półce w funkcji góra-dół przez około 20 minut. Piec, aż łosoś straci surowość a zapiekanka z wierzchu się zrumieni. Pod koniec można włączyć termoobieg.


Smacznego!

Inspiracja:  link tutaj

piątek, 31 stycznia 2014

Zupa owocowa to wspomnienie mojego dzieciństwa. Możecie ugotować ją na różnych owocach: wiśniach, truskawkach, jagodach - wybór jest ogromny. Zupa taka jest idealna dla maluchów, na pewno ją polubią :-). Ja lubię ją bez śmietany, zatem jest lekka. Bardzo szybka do przygotowania, doskonała na rozgrzanie, można ją serwować jako zupę lub deser, polecam.

Składniki:

  • 4 łyżki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 2 litry wody
  • 1 litr kompotu z wiśni
  • opakowanie makaronu świderki
  • 1 kisiel wiśniowy lub inny dowolny w zależności jakie owoce wybraliście

Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu bez soli. Do garnka wlać wodę, cukry (ilość cukru tak ja lubicie), kompot z wiśni, wymieszać, gotować 10 minut.

Kisiel rozmieszać w pół szklanki wody, dodać do zupy, zagęścić szybko mieszając, wrzucić makaron, wymieszać, gotowe.

Zimowe zupy

Gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu. Wiśnie zalewamy wodą i gotujemy, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Gotujemy kilka minut. Następnie W szklance mieszamy mąkę ziemniaczaną i 2 łyżkami zimnej wody i zagęszczamy zupę szybko mieszając. Dodajemy makaron i gotowe. Zupa bez śmietany jest lekka i idealnie się nadaję na miły wieczór z ukochaną osobą. - See more at: http://nastole.pl/2011/01/zupa-wisniowa.html#sthash.o3flRTPk.dpuf

Smacznego !

Gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu. Wiśnie zalewamy wodą i gotujemy, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Gotujemy kilka minut. Następnie W szklance mieszamy mąkę ziemniaczaną i 2 łyżkami zimnej wody i zagęszczamy zupę szybko mieszając. Dodajemy makaron i gotowe. Zupa bez śmietany jest lekka i idealnie się nadaję na miły wieczór z ukochaną osobą. - See more at: http://nastole.pl/2011/01/zupa-wisniowa.html#sthash.LGGXChmE.dpuf
Gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu. Wiśnie zalewamy wodą i gotujemy, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Gotujemy kilka minut. Następnie W szklance mieszamy mąkę ziemniaczaną i 2 łyżkami zimnej wody i zagęszczamy zupę szybko mieszając. Dodajemy makaron i gotowe. Zupa bez śmietany jest lekka i idealnie się nadaję na miły wieczór z ukochaną osobą. - See more at: http://nastole.pl/2011/01/zupa-wisniowa.html#sthash.LGGXChmE.dpu
22:49, katarzyna_sar , Zupy
Link Komentarze (2) »
środa, 30 maja 2012

Zapraszam na proste i treściwe danie obiadowe czyli łazanki z białą kapustą i kiełbasą. W trakcie robienia łazanek podglądałam przepis znajdujący się na stronie: " Z pierwszego tłoczenia" - link tutaj, polecam mniam:-)

Składniki na dużą ilość:-):

  • 50 dag makaronu łazanki
  • główka białej kapusty
  • 4 liścia laurowe
  • 3 kiełbasy np. śląska
  • sól, pieprz
  • boczek - 30 dag
  • 4 cebule

Kapustę drobno posiekać i włożyć do garnka wraz z listkami laurowymi. Całość zalać niewielką ilością wody i ugotować do miękkości. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli oleju.

Cebule, kiełbasę i boczek pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić cebulę, zrumienić na złoto, następnie dodać boczek i kiełbasę, lekko podsmażyć, aż wędlina się zarumieni. Lekko wszystko posolić, często mieszać, smażyć, aż cebula będzie miękka.

Kapustę dobrze odcisnąć i wymieszać z cebulą i wędliną, dodać makaron. Całość doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać, gotowe!

Podgrzewać  na małym ogniu , ciągle mieszając przez kilkanaście minut.  Można też przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć wiórki masła i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut, gotowe!

Smacznego!

sobota, 19 maja 2012

Dzisiaj przedstawiam pesto pomidorowo - bazyliowe z brązowym makaronem  - danie szybkie, łatwe, zdrowe i pyszne. W oryginalnych przepisach używa się orzeszków piniowych - ja ich nie miałam więc zastąpiłam je orzechami laskowymi. Na forach internetowych wyczytałam, że można zastąpić je także pestkami słonecznika. Do mojego pesto dodałam także sok pomidorowy własnej roboty, który podkreślił smak pomidorowy, polecam!

Składniki:

  • 300 g suszonych pomidorów w oliwie
  • duża garść orzechów laskowych
  • pół litra soku pomidorowego (ja użyłam własnej roboty, link - tutaj)
  • 2 ząbki czosnku
  • spory pęczek bazylii
  • 20 g parmezanu
  • sól, pieprz
  • opakowanie brązowego makaronu
  • 15 dag żółtego sera
  • szczypta cukru

Żółty ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.

W tym czasie jak gotuje się makaron zmielić składniki na pesto: suszone pomidory, orzechy, czosnek, bazylię, parmezan. Można dodać sok pomidorowy własnej roboty (ale nie trzeba), sól, pieprz, szczyptę cukru, wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Makaron odcedzieć, gorący włożyć na talerz, polać pesto, posypać startym żółtym serem, udekorować bazylią, gotowe!


Smacznego!

poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Dla niektórych z Was będzie to kontrowersyjny przepis, ale dla mnie nie. Czernina z kaczki jedzona na słodko to u mnie standard, wszyscy domownicy ją lubią. Myślę, że lubię czerninę, ponieważ jest ona wspomnieniem mojego dzieciństwa. To wspomnienie obiadów niedzielnych u mojej babci, która serwowała kaczkę nadziewaną siekanym i czerninę, zachęcam do spróbowania. Jeśli nie zasmakuje Wam na słodko, spróbujcie na słono, pozdrawiam :-)

Składniki:

  • skrzydło i szyjka z kaczki
  • podroby z kaczki: serca i żołądki (tak po 20 dag z każdego)
  • łapki z kaczki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 2-3 liście laurowe,
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 2-3 goździki
  • kawałek laski cynamonu
  • 2-3 łyżki octu,
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 szklanka mrożonej krwi kaczej - (250 ml)
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • paczka makaronu najlepiej typu łazanki
  • kompot z wiśni
  • kompot z gruszek
  • kompot ze śliwek
  • kompot z jabłek

Skrzydełko, szyjkę, łapki (ilość według uznania - czernina musi mieć smak kaczki) i podroby zagotować w 3 litrach wody. Zebrać pianę powstałą podczas gotowania rosołu w czasie pierwszych 15 minut. Dodać sól (około 1,5 łyżki), cebulę, por, przyprawy, zmniejszyć gaz i gotować około 25 minut. Następnie wrzucić marchewkę, pietruszkę i seler. Gotować do miękkości 1,5 godziny na małym ogniu.

W międzyczasie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Kiedy mięso jest miękkie wyjąć je z rosołu. Krew rozmrozić i natychmiast zmieszać z octem (jeżeli kupicie krew kaczą w sklepie drobiarskim to ona jest już zmieszana z octem, więc drugi raz nie dodawajcie octu). Dodać mąkę i dobrze wymieszać. Do krwi wlać nabierkę rosołu, rozrobić we krwi, dolać do reszty rosołu (ja wlewam krew przez sitko), wymieszać i zagotować, spróbować.

Na koniec doprawić zupę cukrem i przełożyć do niej z powrotem mięso i podroby. Na talerze wyłożyć ugotowany makaron, mięso lub podroby, owoce z kompotu (ilość według uznania), sok z kompotów, zalać czerniną, gotowe! Zamiast kompotu można dodać suszone owoce, polecam!

Smacznego!

sobota, 21 stycznia 2012

Polecam sałatkę pełną kolorowych warzyw z kawałkami pieczeni z kaszy kuskus. Do tej sałatki możecie wykorzystać ulubione warzywa świeże czy zamarynowane oraz każdy rodzaj pieczeni. Ja dałam do sałatki pieczeń z ziołami prowansalskimi i kaszą kuskus - przepis poniżej, smacznego:-)

Składniki:

  • pieczeń z kaszy kuskus - pół foremki "keksówki"
  • puszka kukurydzy
  • opakowanie makaronu np. rurki
  • czerwona cebula
  • pół główki kapusty pekińskiej
  • 5 ogórków słodko- kwaśnych
  • pół słoika papryki marynowanej lub 1 świeża czerwona papryka
  • pęczek koperku lub koperek suszony
  • rzeżucha (opcjonalnie - jeśli ktoś lubi)
  • sól, pieprz
  • majonez z jogurtem

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, przelać gorącą wodą, odcedzić. Pieczeń pokroić w większe kawałki (ja zawsze zamrażam sobie wcześniej pieczeń i odmrażam tak 2 godziny przed robieniem sałatki). Kukurydzę wyjąć z puszki i odsączyć.

Cebulę pokroić w piórka i sparzyć gorącą wodą - dzięki temu cebula straci swoją ostrość (lub jeśli wolicie możecie posypać cebulę odrobiną soli, po jakimś czasie zmięknie ale cebula nie straci swojego smaku). Kapustę pekińską pokroić, posolić, wymieszać  - dzięki temu kapusta zmięknie i puści wodę, na koniec lekko wycisnąć.

Ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Świeży koperek i rzeżuchę posiekać. Majonez połączyć z jogurtem (proporcje według uznania), dodać koperek i rzeżuchę, wymieszać. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dodać majonez z jogurtem, dokładnie wymieszać. Sałatkę włożyć do lodówki minimum na godzinę, żeby się przegryzła, gotowe.

Smacznego!

wtorek, 06 grudnia 2011

Drugi raz na moim blogu pojawia się sałaka z zupek chińskich, tym razem wersja wegetariańska. Sałatka jest smaczna, szybka w wykonaniu, nadaje się na każdą imprezę np. na Sylwestra. W tamtym roku na prywatce zrobiła furorę u mojej koleżanki, polecam do wypróbowania.

 Składniki na 6 osób:

  • 6 opakowań makaronu z zupek chińskich
  • ogórek zielony
  • 4 pomidory
  • czerwona cebula
  • puszka kukurydzy
  • majonez
  • sól, pieprz

Makaron zupek chińskich pokruszyć, (ja nie używam przypraw z opakowania), zalać gorącą wodą, zostawić zalany do momentu, aż makaron urośnie tak na 10-12 minut, następnie odcedzić.

Pomidory i ogórka pokroić w kostkę, odcedzić na sitku, sok dodać do makaronu. Cebulę pokroić w kostkę, posypać szczyptą soli, żeby zmiękła.

Kukurydzę odcedzić, wodę z kukurydzy wlać do makaronu. Gdyby makaron nie wciągnie całej wody trzeba odcedzić go na sitku. Wszystkie składniki połączyć, doprawić solą i pieprzem, dodać majonez i dokładnie wymieszać.

Smacznego:-)


niedziela, 27 listopada 2011

Przedstawiam sałatkę z makaronu ryżowego i wędzonego kurczaka według mojego pomysłu, zachęcam do wypróbowania :-)

 Składniki:

  • 2 opakowania makaronu ryżowego (jedno opakowanie 250 g)
  • duży słoik papryki konserwowej
  • 3 udka wędzonego kurczaka
  • pęczek koperku lub pietruszki
  • pora - biała część
  • 3-4 ząbki czosnku
  • majonez
  • sól, pieprz

Kurczaka pokroić w drobną kostkę. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, po ugotowaniu przelać zimną wodą, odcedzić. Paprykę osączyć z zalewy, pokroić w większą kostkę. Koperek lub pietruszkę umyć, poszatkować.

Pora pokroić w drobną kostkę, zasypać pół łyżeczką soli, aby zmiękła. Makaron, kurczaka, pora oraz paprykę połączyć ze sobą, doprawić solą, pieprzem, dokładnie wymieszać.

Czosnek przecisnąć przez praskę. Do majonezu dodać pietruszkę - koperek oraz czosnek, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Do wymieszanych składników dodać majonez, wymieszać. Włożyć sałatkę do lodówki, spożyć najlepiej po minimum 3-4 godzinach, sałatka jest najlepsza jak się przegryzie.

Smacznego!


 
1 , 2 , 3 , 4
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi