Sprawdzone przepisy

Wpisy z tagiem: budyń

czwartek, 03 maja 2018

Delikatne, pyszne i domowe ptysie :-). Ciasto ptysiowe (parzone) oraz krem budyniowy to idealne połączenie. Ptysie można nadziewać kremem czekoladowym lub bitą śmietaną, zachęcam do wypróbowania!

Składniki na ciasto parzone:

  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej (250 ml)
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Źródło: ciasto parzone - tutaj


Składniki na krem budyniowy:

  • 1 litr mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 budynie śmietankowe lub czekoladowe
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Ciasto parzone: w rondelku z grubym dnem zagotować wodę z masłem lub margaryną. Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła (około 7 minut). Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Pozostawić do ostygnięcia na 15 minut.

Po tym czasie zmiksować/utrzeć z jajkami do połączenia i uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta: jajka dodajemy po jednym, stopniowo, za każdym razem miksując do połączenia (to ważne). Na koniec dodać szczyptę soli i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki (np. 1M).

Na blaszkę wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać okrągłe porcje ciasta, w sporych odstępach (ciasto mocno rośnie). Piec w temperaturze 180ºC przez około 30-35 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić wzdłuż.

Krem budyniowy: odlać szklankę mleka, resztę mleka zagotować z cukrami i masłem. Do szklanki mleka dodać budynie, mąki i żółtka. Wszystko dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek i wlać na gotujące się mleko. Energicznie mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (nie może być grudek), gotować około 3 minut. Budyń powinien stracić smak surowizny, ostudzić. Kremem przełożyć ptysie. Ptysie można przełożyć kremem budyniowym lub bitą śmietaną.

Smacznego!

poniedziałek, 07 lipca 2014

Na urodziny mojego męża upiekłam budyniowy biszkopt z wiśniami i galaretką. Ciasto bardzo proste, szybkie do wykonania. Trzeba cieszyć się smakiem letnich owoców, pozdrawiam :-)

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3 budynie śmietankowe
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 1 kg wiśni
  • 3 galaretki wiśniowe
  • 3 szklanki gorącej wody
  • sok z połowy cytryny

Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, do żółtek dodać także szczyptę soli, rozbełtać widelcem. Do ubitej piany dodać cukry, jeszcze chwilę miksować.

Mąkę, budynie i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Do ubitej piany dodać żółtka, wymieszać delikatnie łyżką, następnie dodać przesianą mąkę, budynie i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką, na koniec ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut. Wymieszać pół szklanki ciepłej wody z sokiem z połowy cytryny i tym naponczować wystudzony biszkopt.

W międzyczasie galaretki zalać 3 szklankami gorącej wody, dokładnie rozpuścić, schłodzić do stężenia. Wiśnie umyć, wydrylować, poukładać na biszkopcie. Zalać owoce tężejącą się galaretką, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia najlepiej na całą noc.

Smacznego!

piątek, 21 marca 2014

Na pierwsze urodziny mojej córeczki upiekłam torta w kształcie głowy misia :-). Bardzo sympatyczny, smaczny dziecięcy tort - zachęcam do upieczenia ! Tort jest dość prosty i nieskomplikowany do wykonania, ale pracochłonny. Czego się jednak nie robi dla swojego malucha, warto przecież zobaczyć uśmiech na jego twarzy :-). Przepis znalazłam na stronie Joasi, link tutaj, polecam.

Ciasto czekoladowe ciemne:

  • 150g czekolady gorzkiej
  • 120g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 100g margaryny
  • 100g mąki pszennej
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto czekoladowe jasne:

  • 150g białej czekolady
  • 120g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 100g margaryny
  • 100g mąki pszennej
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Lekka masa budyniowa (do środka tortu):

  • 1 budyń czekoladowy (może być również waniliowy lub śmietankowy)
  • 500ml mleka
  • 4 listki żelatyny ( = 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%

Masa budyniowa (do obłożenia tortu):

  • 2 żółtka
  • 250g masła
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • ½ szklanki cukru (100g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
  • trochę kakao

Dodatkowo:

  • trochę masy marcepanowej
  • trochę kakao

Przygotować ciasto czekoladowe ciemne. Czekoladę gorzką połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Cukier, cukier waniliowy, jajka, miękką margarynę, mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia miksować mikserem około 2 minut, aż powstanie jednolite ciasto. Na końcu dodać roztopioną (chłodną, ale jeszcze płynną) czekoladę. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 stopni C (ciasto sprawdzić patyczkiem). Ciasto po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. W ten sam sposób upiec ciasto czekoladowe jasne.

W ciemnym cieście obciąć brzeg na szerokość około 1,5 cm. Obcięty brzeg pokruszyć do miski. Odstawić na bok. Ciasto przeciąć na pół tak, aby powstały dwa krążki.

Ciasto jasne przeciąć na pół tak, aby powstały dwa krążki. W jednym, jasnym krążku obciąć brzeg na szerokość około 1,5 cm. W drugim krążku wyciąć 6 kółek (średnica około 8 cm). Kółka ściąć z jednej strony.

Resztki pozostałe po wycięciu kółek i brzeg z drugiego krążka pokruszyć. (Ja pokruszyłam do jednej miski środek z resztek, aby otrzymać czysty żółty kolor. Te okruszki przydadzą się do zrobienia futra na nosie i jasnego futra na uszach. Do drugiej miski pokruszyłam wszystkie pozostałe resztki, czyli ta część od przypieczonego ciasta. Będą one potrzebne do uformowania nosa).

Przygotować lekką masę budyniową. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu. Do ciepłego budyniu dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić mikserem i wmieszać delikatnie do zimnego budyniu.

Jeden krążek ciasta czekoladowego ciemnego ułożyć na paterze. Zacisnąć wokół niego obręcz do tortu. Wyłożyć połowę masy budyniowej, przykryć krążkiem jasnego ciasta, wyłożyć resztę masy i przykryć drugim krążkiem ciemnego ciasta. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Na końcu wmieszać trochę kakao.

Schłodzony tort posmarować większą częścią masy budyniowej. Po trzy kółka przeznaczone na uszy przełożyć i posmarować w około masą budyniową. Uszy przykleić do tortu.

Trochę pokruszonych resztek jasnego ciasta z jednej miski (przeznaczonych na nos) zagnieść z częścią masy budyniowej. Uformować kulkę, lekko ją rozpłaszczyć i ułożyć na torcie. Nos posmarować masą budyniową. Nos i środkową część uszu posypać pokruszonym, jasnym ciastem. Resztę posypać pokruszonym, ciemnym ciastem.

Część masy marcepanowej zagnieść z kakao. Z jasnej i kakaowej masy marcepanowej zrobić oczy i buzię misia. Części marcepanowe ułożyć na torcie. (Można posmarować je od spodu masą budyniową, żeby lepiej trzymały się na torcie, ale nie jest to konieczne). Tort wstawić do lodówki.

Smacznego !

czwartek, 02 stycznia 2014

W Sylwestra przygotowałam szybki deser sylwestrowy czyli budyń z galaretką własnego pomysłu. Deser składa się z budyniu, ananasa, soku porzeczkowego i galaretki. Prosty, szybki i smaczny, polecam!

Składniki:

  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 1 puszka ananasów lub brzoskwiń
  • 1 litr mleka
  • 2 galaretki
  • sok z czarnej porzeczki lub ajerkoniak

Budyń ugotować na mleku zgodnie z przepisem na opakowaniu, rozlać do salaterek, schłodzić. Na wierzch położyć plaster ananasa lub osączone z zalewy brzoskwinie.

Polać owoce sokiem porzeczkowym lub ajerkoniakiem, zalać tężejącą się galaretką, gotowe :-).

Smacznego!

środa, 11 grudnia 2013

Kiedy za oknem plucha, śnieg, zimno tęsknię za latem. Na chandrę pomaga mi wtedy słodki wypiek z owocami (w zamrażalniku mam sporą ilość sezonowych owoców). Ostatnio dostałam fajny przepis na nieskomplikowane ciasto z truskawkami od mojej koleżanki Zuzi, którą serdecznie pozdrawiam :-). Moim zdaniem ciasto ładnie się prezentuje, jest bardzo smaczne i truskawkowe, polecam !

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • szczypta soli

Masa:

  • 1/2 l słodkiego mleka
  • 1 kostka masła lub margaryny (25 dag)
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 1 cukier wanilinowy
  • cukier kryształ do smaku

Polewa truskawkowa:

  • 1 l zmiksowanych truskawek (świeże lub mrożone)
  • 3 galaretki truskawkowe

Biszkopt: ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier kryształ, cukier wanilinowy, po 1 żółtku, na końcu lekko wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Ostudzony biszkopt można nasączyć np. ciepłą wodą (pół szklanki) wymieszaną z kieliszkiem alkoholu albo z sokiem z cytryny (3-4 łyżki). Do wody można dodać łyżeczkę cukru, ja nie daję bo biszkopt jest słodki.

Masa: w 1/2 szklanki mleka roztrzepać budynie (nie może być grudek). Resztę mleka zagotować z cukrem wanilinowym i cukrem kryształem, wlać roztrzepany budyń i ugotować (gdy wlewamy budyń należy zmniejszyć gaz pod garnkiem). Kostkę masła lub margaryny utrzeć, dodając przestudzony budyń. Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt.

Polewa truskawkowa: truskawki świeże lub mrożone (te wyłożyć wcześniej z zamrażalnika) zmiksować blenderem na gładką masę. Następnie masę truskawkową podgrzać, wsypać galaretki i mieszać tak długo, aż się rozpuszczą. Tężejące truskawki wyłożyć na masę budyniową. Wierzch można zalać galaretką o dowolnym smaku (ja tego nie zrobiłam).

Smacznego!

niedziela, 22 kwietnia 2012

Jeśli lubicie chałwę, polecam ciasto o nazwie chałwowiec. Przepis znalazłam na blogu Myniolinki. Choć nie jestem fanką chałwy muszę przyznać, że ciasto jest pyszne i pięknie się prezentuje. Jest to biszkopt czekoladowy przełożony kremem chałwowym, na wierzch starta gorzka czekolada i można jeść :-) Smakował mi szczególnie po schłodzeniu, prawie jak lody, gorąco zachęcam do wypróbowania!

Składniki na biszkopt czekoladowy:

  • szklanka cukru kryształu
  • 6 jajek
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 budynie czekoladowe (bez cukru)
  • szczypta soli

Składniki na krem chałwowy:

  • 2 budynie waniliowe (bez cukru)
  • 1 kostka masła - 25 dag
  • 3 szklanki mleka
  • 30 dkg chałwy waniliowej

Dodatkowo:

  • gorzka czekolada

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Miksować stopniowo cukier, cukier waniliowy, następnie dodać  żółtka i wymieszać dokładnie łyżką. Mąkę, budynie i proszek do pieczenia przesiać i dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie o wymiarach 35 x 20 cm. przez około 30 minut w temperaturze 160 stopni C. Ciasto po upieczeniu przekroić na pół.

Budynie ugotować na mleku i ostudzić. Masło ucierać dodając po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodać zmiksowaną chałwę (ja użyłam blendera).

Na pierwszy biszkopt wyłożyć połowę kremu, równomiernie rozprowadzić. Przykryć drugim biszkoptem i na niego rozsmarować pozostałą część kremu. Na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę. Schłodzić w lodówce, przechowywać w zimnym miejscu.

Smacznego :)

środa, 18 kwietnia 2012

Dzisiaj na blogu jagodowo :-) a to za sprawą ciasta z jagodami, które upiekłam według własnego pomysłu. Przepis na ciasto biszkoptowe otrzymałam od mamy mojego męża, bardzo fajnie - można wykorzystać je jako bazę do ciast, tortów.... polecam

Składniki na biszkopt:

  • 5 jaj
  • 20 dag cukru kryształu
  • 3 budynie waniliowe
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo;

  • 2 garści mrożonych lub świeżych jagód do biszkoptu
  • 2 garści mrożonych lub świeżych jagód na wierzch placka
  • 2 - 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 słoik kompotu z jagód lub soku jagodowego
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 2 galaretki np. cytrynowe
  • pół szklanki cukru pudru

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodać szczyptę soli, cukier, miksować jeszcze 5 minut. Dodać żółtka, wsypać przesiane budynie, mąkę i proszek do pieczenia, wszystko wymieszać delikatnie łyżką. Jagody obtoczyć w mące ziemniaczanej i wrzucić do ciasta, wymieszać.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto, piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (przed końcem pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto się upiekło - patyczek musi być suchy). Po upieczeniu biszkopt ostudzić, a następnie przekroić na pół.

Masło lub margarynę zmiksować z cukrem pudrem, dodać sok z jagód (ja zblenderowałam kompot z jagód i dałam do margaryny), dokładnie połączyć tak żeby sok z margaryną się dokładnie połączył. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, ostudzić.

Biszkopt naponczować np. ciepłą wodą wymieszaną z sokiem jagodowym, szczególnie boki ciasta, można wymieszać też np. wodę z cytryną, cukrem i spirytusem.

Na pierwszy biszkopt wyłożyć 2/3 kremu, wyrównać, przykryć drugim biszkoptem. Wierzch posmarować resztą kremu, ułożyć jagody na cieście. Jagody zalać tężejącą się galaretką, włożyć do lodówki lub do chłodnego miejsca na całą noc.

Smacznego!

wtorek, 25 października 2011

Szarlotka z budyniem to fajne połączenie kruchego spodu, wkładu jabłkowo - cynamonowo - budyniowym oraz kruszonki. Pycha, bardzo lubię takie kompozycje! Ciasto takie nadaje się na każdą słodką okazję, może również gościć na wigilijnym stole. Skorzystałam z przepisu Evenki, polecam!

Składniki:

  • 1 /2 kg mąki
  • 25 dag margaryny lub masła
  • 1 szklanka cukru kryształu + 4 łyżki do budyniu
  • cukier waniliowy
  • cynamon
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 szklanki mleka
  • 1 kg jabłek
  • cukier puder do posypania ciasta

Jajka utrzeć z cukrem kryształem i solą. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną i dodać utarte jajka, wszystko razem zagnieść.

Ciasto podzielić na połowę - jedną rozwałkować i wyłożyć do blaszki (u mnie 25 x 35 cm) a drugą włożyć do zamrażalnika.

Na rozwałkowanym cieście ułożyć obrane i pokrojone w kawałki jabłka, posypać je cukrem waniliowym i cynamonem. Następnie na jabłka wyłożyć gorący budyń ugotowany w 3 szklankach mleka z dodatkiem kilku łyżek cukru. Budyń rozprowadzić równo na jabłkach.

Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta, najlepiej na grubych oczkach. Piec około 35-40 minut w temperaturze 200 stopni C. Ostudzone ciasto posypać cukrem waniliowym.

Smacznego !

   

19:34, katarzyna_sar , Ciasta
Link Komentarze (12) »
 
1 , 2
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Przepisy kulinarne


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi