Sprawdzone przepisy

Wpisy z tagiem: rabarbar

czwartek, 19 czerwca 2014

Upiekłam tradycyjnego skubańca z rabarbarem i brzoskwiniami. To smak mojego dzieciństwa, pyszne połączenie kruchego ciasta, owoców i słodkiej bezowej pianki. Najlepszy jest z kwaskowymi owocami. Wyszedł super, gorąco polecam!

Składniki:

  • 3 szklanki mąki (pojemność 200 ml)
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jaj
  • kostka masła lub margaryny - 25 dag
  • 1 łyżka kakao
  • 40 dag rabarbaru
  • 40 dag brzoskwiń
  • 2 cukry wanilinowe

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, następnie posiekać z miękką margaryną i żółtkami. Dodać pół szklanki cukru i wyrobić kruche ciasto. 2/3 ciasta rozwałkować i ułożyć na blasze, pozostałe ciasto (1/3) podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao. Te 2 części schłodzić w lodówce przez min. 30 minut.

Rabarbar obrać, umyć i pokroić w kostkę. Brzoskwinie, obrać, opłukać, osączyć na sitku i przekroić na pół (można użyć brzoskwiń z puszki). Owoce ułożyć na cieście, posypać cukrami wanilinowymi.

Schłodzone ciasto surowe białe zetrzeć na tarce z dużymi oczkami bezpośrednio na owoce. Ubić sztywną pianę z białek, szklanki cukru i cukru waniliowego, ułożyć na startym cieście. Zetrzeć ciasto kakaowe i posypać wierzch. Piec około 45-50 minut w temperaturze 200 stopni C.

Smacznego !

czwartek, 12 czerwca 2014

W nawiązaniu do poniższego artykułu przedstawiam dzisiaj przepis na kruche ciasto z rabarbarem :-) Za przepis dziękuję Angelique, źródło: tutaj. Ciasto wyszło przepyszne, kruche z lekką nutą kwaskowości, polecam!

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej (ok. 230 g)
  • 185 g zimnego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru (ok. 75 g)
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 kg rabarbaru
  • 7 łyżek cukru
  • 1 łyżka tartej bułki

Składniki na kruszonkę:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (ok. 185 g)
  • 2/3 szklanki brązowego cukru (ok. 100 g)
  • 125 g masła
  • 16 g cukru pudru (1 opakowanie)

Zagnieść kruche ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder i proszek do pieczenia, wymieszać. W mące zrobić dołek, wrzucić tam posiekane, zimne masło i 3 żółtka. Całość początkowo siekać, potem zagnieść ręką do momentu, aż kawałki masła nie będą widoczne w cieście, będzie ono jednolite i gładkie, nie przylepiające się do rąk. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.

Po tym czasie, dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na dno formy, ugnieść równo, aby miało taką samą wysokość. Można także zetrzeć ciasto na tarce o grubych oczkach. Formę włożyć jeszcze chwilę do lodówki, w międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C.

Przed włożeniem ciasta do pieca, nakłuć ciasto widelcem. Piec 10-15 minut na złoty kolor, opcja góra - dół.  Po upieczeniu, spód ciasta pozostawić do ostygnięcia.

W tym czasie umyć, obrać, pokroić na kawałki rabarbar. Wrzucić go do rondla, wsypać cukier, podgrzać, mieszać, aż rabarbar się rozpadnie i powstanie mus rabarbarowy.

Przygotować kruszonkę - masło roztopić w rondelku, zdjąć z ognia i dodać mąkę wymieszaną z cukrami. Dokładnie wymieszać i obserwować jak powstają grudki kruszonki. Pozostawić do ostygnięcia.

Przestudzony spód ciasta posmarować równomiernie musem rabarbarowym, wyrównać. Posypać łyżką bułki tartej a następnie na cieście w miarę równomiernie rozłożyć kruszonkę. Piec 30- 40 minut w 180 stopniach C, do momentu, aż kruszonka będzie miała złocisty kolor. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego  !

Tagi: rabarbar
00:13, katarzyna_sar
Link Komentarze (3) »
środa, 11 czerwca 2014

Początkowo był wykorzystywany wyłącznie w celach leczniczych, ma on bowiem właściwości przeczyszczające. Do Europy trafił dopiero na początku XVII wieku, a sto lat później do Polski.

Smak tkwi w łodygach. Rabarbar ma lekko kwaskowaty i orzeźwiający smak. Ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Jest niskokaloryczny (16 kcal na 100 g), zawiera sporo witaminy C, A, potasu, fosforu, magnezu i kwasu foliowego.

Zawiera jednak także szkodliwy kwas szczawiowy, dlatego trzeba go spożywać z umiarem, najlepiej w połączeniu z produktami mlecznymi i nigdy na surowo. Nie należy jeść rabarbaru gruntowego później niż pod koniec czerwca. Wtedy ilość kwasu szczawiowego jest największa.

W kuchni wykorzystuje się wyłącznie soczyste, najlepiej czerwone łodygi rabarbaru. Im bardziej nasycony kolor, tym są słodsze. Po obraniu ze skórki można go gotować, dusić lub piec. Rabarbar choć nie jest owocem, świetnie nadaje się na dżemy, kompoty czy nadzienie do ciast, a rabarbarowy sos jest idealnym dodatkiem do dziczyzny.

Źródło: gazetka "Prześlij przepis, link tutaj

czwartek, 23 maja 2013

 

Nigdy nie mogę oprzeć się rabarbarowi i co roku na moim stole pojawia się wypiek z rabarbarem. Przedstawiam Wam przepis na półkruchy placek z rabarbarem zaczerpnięty z książki "Wypieki domowe" pań Ilony Fąferek i Kingi Osmycka. Podaję oryginalny przepis na wielkość standardowej tortownicy. Ja piekę go z podwójnej porcji i wychodzi mi duża blacha. Ciasto jest pyszne o kwaskowym akcencie, doskonały deser, polecam.

Składniki na ciasto (na tortownicę):

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 20 dag margaryny
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej lub bułki tartej
  • cukier puder do posypania

Mus rabarbarowy:

  • 1 kg rabarbaru
  • 3 łyżki cukru lub 2 cukry wanilinowe
  • 2 łyżki wody

Rabarbar umyć, drobno posiekać, rozgotować z wodą, na koniec dodać cukier (z musu musi odparować woda).

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i posiekać z szczyptą soli, margaryną, żółtkami, cukrem i śmietaną. Zagnieść szybko ciasto i schłodzić w lodówce (jest dość rzadkie). Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą część ciasta rozwałkować cienko podsypując mąką, nakłuć ciasto widelcem.

Ciasto posypać mąką ziemniaczaną lub bułką tartą, wyłożyć mus rabarbarowy, przykryć drugą częścią ciasta, nakłuć widelcem. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni C przez około 20-35 minut. Gotowe, ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.


Smacznego!



00:56, katarzyna_sar , Ciasta
Link Komentarze (5) »
czwartek, 17 maja 2012

Mus rabarbarowy to smaczny dodatek do ciast, pieczywa, naleśników, deserów, jogurtu. Ja dodaję do musu wanilię albo cynamon, pyszności!

Składniki:

  • 1,5 kg rabarbaru
  • 1,5 szklanki cukru kryształu (można dać więcej cukru jeśli wolicie bardziej słodki mus)
  • 2 cukry waniliowe (albo 2 łyżeczki cynamonu)
  • pół szklanki wody

Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Do garnka wrzucić rabarbar, wlać wodę, cukier i cukry waniliowe (lub cynamon).

Zagotować, aż cukier się rozpuści, cały czas mieszać. Woda musi odparować i rabarbar musi się rozpaść, gotowe. Taki mus można przechowywać około tygodnia w lodówce.

Smacznego!





Tagi: rabarbar
09:25, katarzyna_sar , Przetwory
Link Komentarze (4) »
niedziela, 13 maja 2012

Szybki i prosty deser bez pieczenia czyli ciastko składające się z ciasteczkowo - maślanego spodu, ugotowanej na mleku kaszki manny i galaretki rabarbarowej. Taka kompozycja idealnie do siebie pasuje, ciasto nie jest bardzo słodkie, a herbatniki i masa z kaszki manny przełamują kwaskowaty smak rabarbaru. Przepis znalazłam na stronie www.nataliawine.com, link tutaj. Ja użyłam do masy 2 litry mleka, wymiar blaszki 25 x 35 mm, oryginalny przepis jest na wysokość kwadratowego naczynia żaroodpornego, polecam deser jest pyszny!

Składniki:

  • 3 szklanki musu rabarbarowego (ja zrobiłam mus z 2 kg rabarbaru, resztę musu włożyłam do słoika do wykorzystania do następnego wypieku, można go jakiś czas przechowywać w lodówce)
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 litry mleka
  • 28  łyżek kaszy manny
  • 3 cukry waniliowe
  • 8 łyżek cukru
  • 400 g kruchych ciasteczek maślanych lub herbatników
  • 5  łyżek miękkiego masła

Rabarbar obrać, umyć, pokroić na kawałki, wrzucić do garnka, dodać trochę wody, dusić na małym ogniu pod przykryciem, do momentu aż zmięknie. Mieszać co jakiś czas, uważać żeby mus się nie przypalił, mieszać tak długo, aż woda odparuje. Mus wystudzić. Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody, wystudzić aż do stężenia. 

Ciastka pokruszyć w blenderze i dokładnie połączyć z miękkim masłem, okruszki powinny mieć konsystencję "mokrego piasku". Okruszki wsypać na blachę, dobrze docisnąć. Włożyć do lodówki na 15 minut.

Mleko zagotować z cukrami, gdy zacznie się gotować wsypać kaszkę mannę i energicznie mieszać na małym ogniu przez około minutę, aż kasza zgęstnieje i zmięknie.  Gorącą masę wylać od razu na ciasteczkowy spód, dokładnie wyrównać, lekko przestudzić ciasto.

Do wystudzonego musu rabarbarowego wlać tężejące się galaretki, dokładnie wymieszać. Na wierzch ciasta wylać galaretkę rabarbarową, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.

Smacznego!
    
20:01, katarzyna_sar , Ciasta
Link Komentarze (7) »
środa, 25 maja 2011

Lekka tarta z rabarbarem i kruszonką to super pomysł na deser! U mnie w domu została przywitana bardzo entuzjastycznie:-) i bardzooo szybko znikła. Moja tarta bierze udział w akcjach: "Ra-bar-bar" oraz "Tarty na wszystkie sposoby"!  Warto wypróbować, źródło tutaj, polecam:-)

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 3/4 kostki masła lub margaryny
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki letniej wody

Ponadto:

  • 1 kg rabarbaru
  • 3 cukry waniliowe
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • bułka tarta lub kaszka manna do wysypania formy
  • cukier puder

Składniki na kruszonkę:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • cukier waniliowy
  • 1/2 kostki masła lub margaryny

Masło lub margarynę wcześniej wyjąć z lodówki, aby było miękkie. Mąkę przesiać na stolnicę, dodac cukier i wymieszać. Masło dodać do mąki, posiekać nożem z mąką i cukrem.

Do 1/2 szklanki letniej wody dodać żółtko i 'rozbełtać" razem z wodą, dodać do mąki. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę, musi powstać sztywna bryłka ciasta. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.

W międzyczasie obrać rabarbar, pokroić w kostkę. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą lub kaszką manną. Stolnicę wysypać mąką, ciasto rozwałkować na wielkość blachy. Na wałek nawinąć ciasto i wyłożyć na blachę, obciąć rogi. Można wyłożyć na spód fasolę, aby podczas pieczenia za bardzo nie wyrosło. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 -  190 stopni C na górę i na dół i piec 15 minut, ciasto musi się trochę ściąć.

Kruszonka: mąkę przesiać, dodać cukier, masło lub margarynę, zagnieść jak na ciasto, schłodzić w  lodówce. 

Ciasto wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić. Na wierzch wyłożyć rabarbar i posypać cukrami waniliowymi, wierzch posypać kruszonką. Włożyć ciasto ponownie do piekarnika na tą samą temperaturę i piec 20 - 30 minut, trzeba mieć pewność, że ciasto nie będzie surowe. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.


Smacznego!

  

poniedziałek, 17 maja 2010

Kolejne, tak lubiane przeze mnie ciasto drożdżowe, tym razem z rabarbarem. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska" Ewy Aszkiewicz. Drożdżowiec rabarbarowy bierze udział w akcji  "RABARBAROWE WYPIEKI :-)

Składniki na ciasto:
2 szklanki i 2 kopiaste łyżki mąki tortowej
3 żółtka
niepełna szklanka mleka
4 dag drożdży
3 kopiaste łyżki cukru pudru
cukier waniliowy

1/2 kostki (12,5 dag) masła lub margaryny

szczypta soli

Składniki na kruszonkę:
1/2 kostki (12,5 dag) masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
szklanka mąki krupczatki

Owoce:
obrany, pokrojony w drobną kostkę rabarbar - około 1 kg

Masło lub margarynę roztopić, ostudzić. W ciepłym mleku rozprowadzić łyżeczkę mąki, łyżeczkę cukru pudru i rozdrobnione drożdże, wymieszać. Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce.

Do wyrośniętego zaczynu dodać cukier puder, cukier waniliowy, żółtka i sól. Składniki połączyć, następnie dodać przesianą przez sitko mąkę, całość wyrobić (około 5 minut). Dodać tłuszcz i nadal wyrabiać, aż ciasto go wchłonie i stanie się gładkie i lśniące. Odstawić do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).

W międzyczasie przygotować kruszonkę. Masło lub margarynę posiekać z mąką, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Rozdrobnione składniki zagnieść czubkami palców, aż powstanie kruszonka.

Na przygotowanej blasze (można wysmarować tłuszczem lub włożyć papier do pieczenia) rozłożyć wyrośnięte ciasto, wyrównać powierzchnię, nałożyć przygotowane owoce, posypać kruszonką i ponownie odstawić do wyrośnięcia.

Piec około 50 minut w temperaturze 160 stopni C (gdy trzeba nieco dłużej). Wyjąć, gdy powierzchnia jest delikatnie zrumieniona, a boki odstają od formy.


Smacznego:-)


 
1 , 2
Zakładki:
Kucharze
Nie tylko kulinarnie
O autorze
Spis Treści
Tagi
Tutaj bywam
www.otam.pl www.otam.pl www.otam.pl Znajdź nas na Facebooku

Kuchnia na 5



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery


Online






Najlepsze Blogi


free counters



Durszlak.pl Top Blogi